Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Aantal wanbetalers energierekening fiks gestegen

Steeds meer Nederlanders blijken niet in staat om hun energierekening te betalen. Hierdoor dreigen vele huishoudens te worden afgesloten van hun energie.

Een gezin betaalt gemiddeld rond de 2000 euro aan energiekosten per jaar en heeft vaker moeite om dit bedrag op te hoesten. Netbeheerder Liander, de grootste van ons land, heeft dit jaar al meer dan 10.000 mensen van het net afgesloten, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Een nog groter aantal heeft een laatste waarschuwing gehad. Afsluiting in de wintermaanden kan voorkomen worden als deze gevallen zich laten opnemen in de schuldhulpverlening van de gemeente. Energieleveranciers moeten het bij de gemeente melden als iemand een betalingsachterstand heeft en dreigt te worden afgesloten, maar in de praktijk komt hier nog weinig van terecht.

Om de energiekosten omlaag te brengen wordt geadviseerd om over te stappen van energieleverancier. Dat kan honderden euro’s op jaarbasis schelen. Indien iemand geregistreerd staat als wanbetaler kan het zijn dat hij bij een nieuw energiebedrijf een borgsom moet betalen. Via energievergelijker EasySwitch kunnen deze mensen borgvrij overstappen als ze in de schuldhulpverlening zitten.

Jeroen Brouha

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: