Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring
stijging prijzen

De Nuon actie: ‘Blijven Loont’ belooft fikse kortingen voor consumenten die bij Nuon blijven. Maar is deze aanbieding wel écht zo voordelig?

De beloftes van het contract

Nuon heeft een reclamecampagne lopen gericht op het behouden van huidige klanten. Nuon belooft bij een ‘Blijven Loont’ contract meteen 10% korting, wat ieder jaar met 5% extra oploopt om uiteindelijk uit te komen op een voordeel van 25% korting op uw energierekening. Wanneer u nog geen Nuon klant bent, kunt u het contract afsluiten en begint u met een korting van 5%.

De doelgroep: klanten die kiezen voor gemak

Klanten die bij Nuon blijven worden dus beloond aldus Nuon. Dit lijkt natuurlijk een geweldige kans. Zorgvuldig onderzoek toont echter aan dat er meerdere haken en ogen aan dit aanbod zitten:

 • In het contract gelden variabele tarieven.

  • Voor jou als klant betekent dit dat Nuon tot twee keer per jaar het recht heeft de gas- en stroomtarieven aan te passen. Deze tariefverhogingen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen in de energiemarkt en kunnen betekenen dat de geboden korting uiteindelijk geen voordeel oplevert.

 • De korting geldt niet op gasverbruik.

  • De uiteindelijke korting van 25% geldt alleen op stroom. Stroomverbruik vormt slechts een klein onderdeel van je energierekening. Het gasverbruik, de netwerkkosten en vastrecht vormen het andere deel van je rekening, maar hier zul je met deze korting dus niet op besparen.

 • Nuon wilt klanten blijvend aan zich binden.

  • De korting die ieder jaar met 5% omhooggaat zal uiteindelijk in het vijfde jaar van je contract op 25% uitkomen. Dit betekent dat je, om te kunnen profiteren van deze 25%, eerst vijf jaar energie bij Nuon af zult moeten nemen. Ongeacht de ontwikkelingen op de energiemarkt en wat andere energieleveranciers je in deze jaren te bieden hebben.

 • Hoge tarieven voor ‘Blijven Loont’.

  • Het ‘Blijven Loont’ contract van Nuon bevat tarieven die een stuk hoger liggen dan de tarieven van andere energie-aanbieders. Het verschil tussen de goedkoopst beschikbare energieleverancier en het ‘Blijven Loont’ contract van Nuon is zelfs met de korting van 25% nog 224 euro. Onderstaand schema toont de kosten van de momenteel goedkoopste aanbieder op de energiemarkt; Budget Energie vergeleken met de contracten van Nuon.

 

Korting Korting Stroomtarief Jaarprijs Prijsverschil
Nuon modelcontract 0% 0,2266 2054,44 €294
Nuon Blijven Loont voor nieuwe klanten 5% 0,2226 2040,44 €280
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten 10% 0,2186 2026,44 €266
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten (na 1 jaar) 15% 0,2146 2012,44 €252
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten (na 2 jaar) 20% 0,2106 1998,44 €238
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten (na 3 jaar) 25% 0,2066 1984,44 €224
Budget Energie 1 jaar vast 1569,03

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op het energiegebruik van een gemiddeld huishouden (3500 kWh – 1800 m3) in gasregio 4.  De bedragen zijn berekend inclusief 21% btw en energiebelastingen. De jaarprijs van Budget Energie is gebaseerd op de actieprijs van 10 december 2014.

Blijven loont niet, overstappen wel

Ondanks de beloftes van Nuon blijkt na zorgvuldig berekenen dat overstappen naar een nieuwe energieleverancier het grootste voordeel oplevert. Nuon komt, -ondanks de korting- vergeleken met andere energieleveranciers een stuk duurder uit. Door ieder jaar te switchen naar een nieuwe energieleverancier profiteer je van fikse kortingen en scheelt dit zo enkele honderden euro’s per jaar. Vergelijk je energieleverancier met de actuele energietarieven van andere leveranciers op Easyswitch.nl.

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: