Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

 

Iedereen verbruikt energie, groene of grijze, maar bijna niemand weet hoe die energie precies wordt opgewekt of waar de grondstoffen vandaan komen. Een deel van onze stroom wordt opgewekt met steenkolen die worden geïmporteerd uit de Colombiaanse steenkoolregio Cesar. Deze kolen worden echter bloedkolen genoemd, en niet zonder reden.

 

Kolenmijnen in Colombia

In de regio Cesar in Colombia winnen de steenkoolbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore veel kolen. In dit gebied zijn tussen 1996 en 2006 duizenden mensen vermoord en tienduizenden uit hun huis verdreven. De mijnbouwbedrijven hebben geprofiteerd van dit excessieve geweld. PAX heeft onderzoek gedaan naar deze schending van mensenrechten. Uit dit onderzoek blijkt dat getuigen onder ede verklaarden dat de mijnbouwbedrijven de aanstichters van het geweld financieel hebben gesteund en informatie over mogelijke doelwitten aanleverden. Op dit moment worden activisten nog steeds met de dood bedreigd wanneer zij opkomen voor de belangen van de slachtoffers. Daarom worden kolen uit deze regio ‘bloedkolen’ genoemd.

 

Bloedkolen in Nederland

Een groot deel van de steenkool die in Nederland voor stroom zorgt, wordt geïmporteerd uit Colombia. 60% van deze steenkool komt uit de regio Cesar. De Nederlandse energieleveranciers Nuon, E.ON, Engie en Essent die deze steenkolen inkopen zijn op de hoogte van de geschiedenis van de kolenmijnen. Toch blijven ze samenwerken met de steenkoolbedrijven. Zij claimen meer invloed te kunnen uitoefenen op de Colombiaanse overheid en steenkoolbedrijven als zij hier economisch betrokken blijven. PAX roept alle Nederlandse energieleveranciers daarentegen op om te stoppen met het inkopen van kolen totdat de mijnbouwbedrijven zich daadwerkelijk gaan inzetten voor de slachtoffers in het gebied. Met deze tijdelijke importstop zou de economische druk op de mijnbouwbedrijven het grootst zijn volgens PAX.

 

 

Wil jij geen energie uit bloedkolen?

Energieleveranciers zijn niet verplicht om bekend te maken waar zij hun steenkolen precies inkopen. Nuon, E.ON, Engie en Essent hebben wel erkend dat zij bloedkolen uit Colombia inkopen. De volgende energieleveranciers verklaren dat zij geen gebruikmaken van bloedkolen:

  • Pure Energie
  • DE Unie
  • Vandebron
  • Huismerk Energie
  • Oxxio
  • Eneco
  • WoonEnergie
  • Greenchoice
  • Qurrent

Wil je er zeker van zijn dat je geen energie afneemt die is opgewekt met behulp van bloedkolen, kies dan voor groene stroom uit Nederland. In dit geval worden er helemaal geen steenkolen gebruikt om jouw energie op te wekken. Je vindt deze leveranciers in onze vergelijker onder het kopje ‘Groen uit NL’. De leveranciers die je hier vindt kwamen, in onderzoek van WISE naar voren als de duurzaamste energieleveranciers van Nederland.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: