Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Brrr…koud! 10 handige tips om energie te besparen in de wintertijd

Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan, maar wist je dat je meer dan de helft van het jaar niet volgens de ‘echte’ tijd leeft? Dit heeft te maken met de zomertijd die in de jaren 70 opnieuw is ingevoerd als energiebesparende maatregel. Reden voor de invoering was de oliecrisis die destijds heerste. Olie was schaars en duur, dus werd er gezocht naar manieren om geld te besparen. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, hoeven we in de avond minder lang de lampen aan te zetten waardoor we minder energie verbruiken. De wintertijd is dus de echte tijd en de zomertijd is bedacht om energie te besparen. Best handig, toch?

Goed, je weet nu waar de zomer- en wintertijd vandaan komen, maar hoe bespaar je eigenlijk op energie in de wintertijd?

Energie besparen in de wintertijd

Met de ingang van de wintertijd wordt het ‘s morgens eerder licht, maar ook ’s avonds een uur eerder donker. En daar merken we thuis het meeste van. Als je na een dag werken ‘s avonds thuiskomt, dan is het ineens al donker. Hierdoor doen we eerder het licht aan en als het koud is zetten we de thermostaat ook een paar graden hoger. Deze veranderingen in je energieverbruik zorgen voor een stijging van je energiekosten. Nu de gasprijs zo extreem hoog is wil je jouw energiekosten juist zoveel mogelijk drukken. Daarom zetten wij de belangrijkste bespaartips voor je op een rijtje, zodat je er deze winter warmpjes bijzit.

Zo kom jij als Jan Splinter door de winter

Tip 1: zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden

Zet jij je thermostaat voordat je gaat slapen uit? Dan betaal je waarschijnlijk onnodig veel energiekosten. Veel mensen denken dat je de thermostaat s’ nachts uit moet zetten om energie te besparen, maar het tegenovergestelde is waar. Door je thermostaat voordat je gaat slapen op 15 graden te zetten, kun je gemiddeld tot wel 180 euro per jaar besparen.

Heb je vloerverwarming? Dan raden we je aan om de thermostaat op 17 of 18 graden te laten staan, anders duurt het opwarmen te lang. Zo begin je jouw ochtend met lekkere warme voetjes en bespaar je tegelijkertijd op je energiekosten.

Let op: Als je huis slecht geïsoleerd is, dan bespaar je meer op je energiekosten als je de verwarming ‘s nachts helemaal uitzet. Je loopt dan wel het risico dat de leidingen kunnen bevriezen als het buiten echt heel koud is.

Tip 2: een inkoppertje: zet je thermostaat 1 graad lager

Stel je komt net thuis van werk en je wil even lekker bijkomen van die drukke dag, maar het het is ijskoud in huis. Dan is het heel logisch als je de verwarming aanzet op graadje 19, 20 of zelfs hoger. Natuurlijk is het fijn als je huis lekker warm is, maar dit heeft wel invloed op je energierekening. Je kunt er ook voor kiezen om je thermostaat standaard 1 graadje lager te zetten. Dan is het iets minder warm, maar je bespaart hiermee wel zo’n 90 euro per jaar.

Bonus tip: je kunt de thermostaat nog een paar graden lager zetten wanneer je druk bezig bent, bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen of je dagelijkse work-out. Zo blijf je zowel lichamelijk als financieel gezond.

Tip 3: zet de radiator lager of helemaal uit in ruimtes waar je niet komt

Kom je elke dag pas ‘s avonds weer in je slaapkamer of heb je jouw werkkamer alweer een tijdje niet gebruikt nu we weer op kantoor mogen werken? Draai de radiator dan lager of dicht. Het is zonde om zoveel energie te verspillen aan een ruimte die amper of nooit in gebruik is.

Tip 4: investeer in een radiatorventilator en radiatorfolie

Met een radiatorventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatorpropellers die de warme lucht uit je radiator blaast en het zo door de kamer verspreid. Je bevestigt de radiatorventilator aan de onderkant van je radiator. Zodra je radiator 33 graden is gaat de ventilator automatisch aan. Bij 25 graden of lager gaat hij automatisch uit. De kosten verschillen per type ventilator, maar je kunt er al eentje aanschaffen voor 35 euro.

Let op: je kunt de radiatorventilator alleen gebruiken als jouw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Verder maakt de ventilator geluid, vergelijkbaar aan het geluid dat je koelkast ook maakt, dit wordt door sommige mensen als storend ervaren.

Past er geen radiatorventilator op je radiator of ben je op zoek naar een goedkoper alternatief? Maak dan gebruik van radiatorfolie. Hiermee zorg je ervoor dat je radiator minder energie uitstraalt naar je muur. Door radiatorfolie op de achterkant van je radiator te plakken voorkom je dat er warmte verdwijnt naar de muur en hoef je minder te stoken.

Tip 5: draag een trui en trek je pantoffels aan

Wist je dat 66 procent van de Nederlanders liever een warme trui aantrekt dan de verwarming een graad hoger zet? Dit is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om op energie te besparen. Toch ontbreekt er hier nog iets: je pantoffels! Warme voeten zijn heel belangrijk als je het snel warm wil krijgen. Door een paar pantoffels te dragen, blijven je voeten en de rest van je lichaam makkelijker warm.

Bonus tip: gebruik een elektrische deken als je toch nog wat extra warmte nodig hebt. Elektrische dekens gebruiken maar weinig energie. Kruip lekker onder die warme deken en geniet onder het genot van een kopje warme chocolademelk van een avondje ouderwets bankhangen.

Tip 6: investeer in een slimme thermostaat

Maak je leven een stukje makkelijker en schaf een slimme thermostaat aan. Hiermee kun je zelf instellen op welke tijden je verwarming automatisch aan of uit moet gaan. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je verwarming s’ ochtends een kwartier voordat je opstaat aangaat. Zo begin je de dag goed en kun je zonder bibberende handen een lekker kopje koffie of thee zetten.

Tip 7: voorkom het gebruik van elektrische kachels

Wil je even snel een kamer opwarmen, maar heb je geen centrale verwarming of radiator? Dan kan een elektrische kachel een uitkomst bieden. Een langdurig gebruik van een elektrische kachel is daarentegen niet aan te raden, omdat zo’n kachel heel veel stroom verbruikt. Per 100 kWh ben je al snel zo’n 20 euro armer.

Tip 8. doe je gordijnen dicht

Door je gordijnen te sluiten, voorkom je dat de kou van buiten minder snel door de kieren van je ramen komt. Hierdoor blijft je kamer warmer. Bijkomend voordeel is dat de gesloten gordijnen ook direct zorgen voor een gezellige sfeer in huis, helemaal als je ook wat kaarsjes aansteekt.
Let op: Laat de gordijnen niet over de verwarming heen vallen. In dat geval blijft de warme lucht namelijk achter je gordijnen hangen en wordt de kamer juist minder goed verwarmd.

Schijnt overdag de zon? Laat de gordijnen dan juist openstaan, zodat het winterzonnetje je kamer lekker opwarmt.

Tip 9: isoleer je huis

Zitten er flinke kieren tussen je ramen en deuren? Dan is het een goed idee om gebruik te maken van tochtstrips. Zo voorkom je dat de warme lucht uit je kamer wegstroomt en hoef je de thermostaat niet hoger te draaien. Daarnaast zijn er nog tal andere manieren om je huis te isoleren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van dubbel glas of door spouwmuur- en dakisolatie. De kosten hiervoor zijn wel een stuk hoger, maar het levert wel het meeste rendement op.

Tip 10: vergelijk energie

De gouden tip is toch wel om ieder jaar energie te vergelijken. Zo weet je zeker dat je altijd de beste energiedeal hebt. Daarnaast kun je met het overstappen naar een andere energieleverancier profiteren van welkomstkortingen. Benieuwd geworden naar de opties? Neem dan eens een kijkje in onze vergelijker en check onze actuele deals.

Vergelijk energie

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: