Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Ja, groen gas bestaat. Maar wat is het precies en welke energieleveranciers bieden groen gas aan? Na dit artikel weet je wat groen gas nu eigenlijk is én bij welke energieleveranciers je het kunt krijgen. 

 

Gecompenseerd gas en biogas

Groen gas is in twee groepen in te delen: biogas en gecompenseerd gas. Het grootste verschil tussen deze twee is dat biogas zelf groen is omdat het gas wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Een paar voorbeelden van deze bronnen zijn mest, tuinafval of rioolslib. Door deze natuurlijke bronnen te vergisten ontstaat er biogas. Dit kan worden opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas en kan het het gasnet op. Gecompenseerd gas is aardgas, maar de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de verbranding wordt dan gecompenseerd door het planten van bomen of het investeren in andere duurzame bronnen. De geplante bomen nemen de CO2 weer op uit de lucht waardoor de uitstoot gelijk blijft en je kunt spreken van CO2 neutraal (gecompenseerd) gas.

Aanbod van groen gas onduidelijk

Een aantal Nederlandse energieleveranciers biedt groen gas aan, maar het is vaak niet duidelijk hoe dit gas precies wordt geproduceerd of gecompenseerd. Energieleveranciers krijgen een certificaat voor investeringen in duurzame projecten, maar het blijft moeilijk te achterhalen welke leveranciers over welke certificaten beschikken. Om hier meer duidelijkheid over te geven heeft HIER Klimaatbureau onderzoek gedaan naar de herkomst van het groene gas. In het onderstaande overzicht kun je vinden bij welke energieleveranciers je terecht kunt voor groen gas en lees je hoe zij hun groene gas maken of compenseren:


Certificaat Soort gas InvesteringsprojectenHeading-4
DE UNIE Verified Carbon Standard (VCS) Gecompenseerd gas Waterkrachtenergie in China
Eneco Gold Standard Gecompenseerd gas Onduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Eneco investeert
Essent Gold Standard Gecompenseerd gas Biogasprojecten in Vietnam, kooktoestellen in Tanzania, windenergie in Turkije en boslandbouw in Peru.
Greenchoice Verified Carbon Standard (VCS) Gecompenseerd gas en biogas Bosprojecten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Huismerk Energie Onduidelijk Gecompenseerd gas Bos-, wind- en waterkracht projecten. Het is onduidelijk welk certificaat deze projecten hebben.
Nuon Clean Development Mechanism (CDM) Gecompenseerd gas Wind in India en waterkracht op de Filipijnen.
Powerpeers Gold Standard Gecompenseerd gas Waterzuivering en biogas in Thailand en windenergie op Aruba.
Pure Energie Gold Standard Gecompenseerd gas Onduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Pure Energie investeert.
Qurrent Gold Standard Gecompenseerd gas Bosbescherming in Peru en Zimbabwe en schone kooktoestellen in Ghana.
Vandebron Gold Standard Gecompenseerd gas Bosbehoud in Uganda, kooktoestellen in Mali, windenergie in China, biogas in Vietnam of cacaobos in Ecuador. Je mag als klant zelf uit een van deze projecten kiezen.
Vrijopnaam Gold Standard Gecompenseerd gas Onduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Vrijopnaam investeert.

Meer dan alleen groen gas

Door gecompenseerd gas af te nemen investeer je indirect in duurzame projecten in kansarme delen van de wereld. Je helpt hiermee niet alleen om de CO2 uitstoot te verminderen, projecten die zijn gecertificeerd met een Gold Standard zorgen ook voor extra inkomsten voor de plaatselijke bevolking. Dit geldt ook voor een aantal projecten met een Verified Carbon Standard (VCS) certificaat. De overige projecten met een VCS certificaat en een Clean Development Mechanism certificaat zijn andere betrouwbare standaarden voor gas gecompenseerde projecten.

Wil jij ook groen gas?

Om het jou makkelijker te maken kun je in onze vergelijker gebruikmaken van de energie filter en kiezen voor grijze, groene of groene energie uit Nederland. Als je kiest voor groene energie uit Nederland vergelijk je alleen de energieleveranciers die groen gas én stroom leveren wat is opgewekt in Nederland. Als je geen voorkeur hebt dan hoef je geen filter te gebruiken. Je ziet dan achter ieder energiecontract staan of het grijze of groene energie is. Zo weet je precies wat je in huis haalt!

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: