Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon
De gevolgen van de Brexit voor de energiesector

Vandaag is duidelijk geworden dat de Britten geen onderdeel van de Europese Unie (EU) meer willen zijn. Een Britse exit heeft veel gevolgen voor zowel Groot-Brittannië als voor de rest van Europa. Wat betekent de Brexit voor de energiesector? EasySwitch.nl is voor u op onderzoek gegaan.

De Brexit heeft vele gevolgen voor Nederland. Een aantal hiervan zijn te voorspellen, bijvoorbeeld de gevolgen voor de handel met Nederland. Het is echter moeilijker om een duidelijke beeld te schetsen wat en hoe groot de gevolgen zijn voor de energiesector.  

brexit-1462470589PAa

Onduidelijk

Op dit moment is niks zeker. Voordat de Britten echt afscheid nemen gaan er nog jaren overheen. In die tijd moeten er veel keuzes gemaakt worden. Zo kan het zijn
dat de Britten een onderdeel blijven van de Europese toezichthouders in de energiesector, ondanks dat ze geen lid meer zijn. Hoe de Brexit zich ontwikkelt, is op dit moment enkel speculeren.

 

Stroomtekorten

Experts, analisten en geïnteresseerden hebben zich vastgebeten in alles rondom de Brexit. Hier en daar wordt een voorzichtige voorspelling gedaan. Een Brexit zou namelijk voor een stroomtekort kunnen zorgen in Groot-Brittannië. Zij zijn namelijk sterk afhankelijk van Europese stroom. Britse analisten vrezen dat de Britten achter de Europese landen moeten aansluiten en daarmee een tekort aan stroom oplopen. Aan de andere kant gelden er geen EU-regels meer, waardoor ze tegen een lager bedrag energie kunnen importeren uit niet-EU landen. Hierdoor zou het kunnen dat de Britse huishoudens gezamenlijk 1,7 miljard pond (zo’n 2,2 miljard euro) gaan besparen op de energierekening.

 

Eigen regels

Wanneer de Britten eruit zijn gestapt mogen ze hun eigen regels maken. Dat geldt dus ook voor de regelgeving rondom (duurzame) energie. Experts zeggen dat het beter zou zijn voor zowel Groot-Brittannië als de EU om dezelfde regels te volgen op het gebied van duurzaamheid. Hier mag de EU wel voorzichtig vanuit gaan, aangezien er in de Britse wetgeving ook regels bestaan over duurzame energie en uitstoot-vermindering die in lijn zijn met de regels van de EU.

 

Shell

Een aantal landen, waaronder Nederland, worden hard getroffen door de Brexit. Oliemaatschappij Shell zal niet gelukkig zijn met de exit. Shell produceert namelijk 11% van alle Britse olie en gas. Ook krijgt Groot-Brittannië nu de vrijheid om werknemers te verplaatsen. De 6300 werknemers van Shell kunnen hierdoor wel eens in de problemen komen.

 

De komende jaren zijn spannend voor de Europese politiek en voor de Europese en Britse burgers. De Britse premier Cameron heeft zojuist zijn vertrek aangekondigd en opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. Per oktober zal er een nieuwe Britse premier zijn die de Brexit in goede banen moet gaan leiden. Op dit moment is het nog onzeker wat het effect op de energiesector gaat zijn, maar het is wel duidelijk dat er grote veranderingen aanstaande zijn.

Yentl Vork

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: