Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Duurzame energie in Nederland, zo staan we ervoor

Energierekening 2019

We bevinden ons midden in de energietransitie en de klimaatdoelstellingen van 2020 komen dichterbij. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een energiecontract met groene stroom. Groen is alleen niet altijd zo duurzaam als je je denkt. We vroegen 1015 Nederlanders wat zij denken dat het verschil tussen groene en grijze energie is.

 

Grijze energie lijkt verleden tijd

Energieleveranciers verkopen bijna alleen maar contracten met groene stroom. Dit komt niet doordat er geen grijze stroom meer opgewekt wordt, maar doordat leveranciers hun grijze stroom ‘vergroenen’. Dat werkt als volgt: Voor iedere megawattuur (MWh) stroom die op een duurzame manier opgewekt wordt, krijgt de producent een certificaat als bewijs van duurzaamheid, dit heet een Garantie van Oorsprong (GvO). Deze certificaten mogen echter los van de stroom verhandeld worden. Een energieleverancier kan dus grijze stroom inkopen en een GvO aanschaffen en deze samen verkopen als groene stroom. Leveranciers doen dit op grote schaal omdat GvO’s vanwege een overschot al vanaf €0,30 per stuk verkrijgbaar zijn. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3,5 MWh stroom, dus voor €1 per jaar aan GvO’s kan het volledige verbruik vergroend worden. Sluit je een energiecontract af met groene stroom, dan weet je dus nooit precies wat je in huis haalt.

 

Écht duurzame energie bestaat wel

Als je een energiecontract met écht duurzame energie wilt, zijn er gelukkig meerdere energieleveranciers waar je terecht kunt. Ieder jaar wordt onderzocht welke energieleveranciers enkel stroom leveren die in Nederland is opgewekt door zonnepanelen of windmolens. De energiecontracten van deze leveranciers mogen écht duurzaam genoemd worden. Op dit moment kun je voor een duurzaam energiecontract terecht bij Pure Energie, Qurrent, om, Vandebron, Powerpeers, Huismerk Energie, Greenchoice, Eneco en HVC.

 

Toenemende interesse in duurzame energie

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in duurzame energie. Uit het onderzoek dat wij uitvoerden bleek dat 63 procent bereid is om hier extra voor te betalen en dat 16 procent hiervan zelfs alleen duurzame energie wil. Of duurzame energie duurder is dan niet-duurzame energie, daar zijn de meningen nog over verdeeld. 60 procent denkt van wel, 32 procent denkt dat er geen verschil tussen zit en 8 procent denkt dat duurzame energie goedkoper is. Om duidelijkheid te krijgen over dit vraagstuk hebben we de prijzen van duurzame en niet-duurzame contracten naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat een duurzaam energiecontract op jaarbasis gemiddeld €85 duurder is. Dit komt neer op een verschil van ongeveer €7,- per maand. Een bedrag dat het merendeel graag betaalt als zij hier duurzame energie voor terugkrijgen. 

Code voor het gebruik van bovenstaande grafiek:
<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocus2.appspot.com/5a3cccea8549d”></iframe>

Uitleg van het prijsonderzoek

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de prijzen voor een duurzaam en een niet-duurzaam contract hebben we deze 5 maanden wekelijks naast elkaar gelegd. Om de gegevens te verzamelen is de postcode van een rijtjeshuis in het midden van Nederland gebruikt. Deze regio heeft een netbeheerder die een gemiddeld bedrag aan netbeheerkosten vraagt. Er is gekeken naar een grijs, groen en duurzaam energiecontract met een laag verbruik (1500 kWh/1000 m3), een gemiddeld verbruik (3500 kWh/1500 m3) en een hoog verbruik (5100 kWh/1800 m3). Over alle weken en de drie soorten verbruik is voor ieder soort contract het gemiddelde berekend. Ondanks het feit dat sommige contracten een groen label hebben, vinden wij dat contracten alleen duurzaam zijn wanneer zij zorgen voor een prikkel om te investeren in duurzame energie. Aangezien de vergroende en grijze contracten hier niet voor zorgen, hebben we deze samengevoegd onder de noemer niet-duurzaam.

 

Jong en oud helpen het milieu op verschillende manieren

Uit ons onderzoek kwam ook naar voren dat er een verschil is tussen leeftijdscategorieën als we kijken naar de bereidheid om te investeren in een schoner milieu. De innovatieve aard van de energietransitie sluit beter aan bij de mensen onder de 34 dan bij de 50+-er. Van de ondervraagden die in de jongste leeftijdscategorie vallen, geeft 1 op de 3 aan bereid te zijn om grote en kleine investeringen te willen doen om het milieu te sparen. Bij deze investeringen kun je denken aan een duurzame verbouwing van het huis, kiezen voor een elektrische auto en afval scheiden. Van de 50+-ers is maar 15 procent bereid om gelijksoortige investeringen te doen. Daarentegen geeft deze groep wel het vaakst aan dat milieuoverwegingen de reden zijn om over te stappen van energieleverancier. Deze groep heeft kennelijk minder interesse om grote acties te ondernemen, maar is wel bereid om op een toegankelijke manier de duurzame energieproductie te stimuleren.

 

Wil jij bijdragen aan een duurzamer Nederland?

Met je eigen zonnepanelen, elektrische auto en een duurzame verbouwing help je mee om de CO2 uitstoot in Nederland te verminderen. Maar ook als je niet het geld of de tijd hebt om investeringen van deze omvang te doen, kun je nog steeds je steentje bijdragen. Als je overstapt naar een duurzame energieleverancier dan zorg je ervoor dat jouw stroom zonder CO2 uitstoot wordt opgewekt. Je kunt gemakkelijk zien uit welke leveranciers je kunt kiezen door een vergelijking te maken en te kiezen voor de optie ‘Groen uit NL’. Steeds vaker is de duurzame deal zelfs de goedkoopste optie!

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: