Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Earth Hour: hoeveel energie ga jij besparen?

Earth Hour

Komende zaterdag is het dan zover: Earth Hour. Een jaarlijks evenement waarbij het licht wereldwijd een uur lang uitgaat. Wat in 2007 begon als symbolisch evenement in Sydney, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot ‘s werelds grootste beweging voor de bescherming van de natuur. Ieder jaar inspireert Earth Hour miljoenen mensen om in actie te komen en het klimaat en onze planeet te beschermen.

Earth Hour in Nederland

In Nederland gaat tijdens Earth Hour het licht op verschillende plaatsen voor een uur uit. Het nationale switch off-moment vindt dit jaar in Amsterdam plaats. De lichten van de A’DAM toren zullen doven en daarmee wordt de start van Earth Hour ingeluid. Voordat alle lichten uitgaan zullen de lichten van de A’DAM toren groen kleuren. Daarnaast worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd die in het teken staan van duurzaamheid en energiebesparing. Dit jaar heeft creatief collectief MOAM in samenwerking met WNF een kaars geproduceerd, in de vorm van een wereldbol. Hiermee willen ze laten zien dat de aarde langzaam opbrandt.

Hoe kan je zelf op energie besparen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om zelf energie te besparen. Met de stijging van de energierekening dit jaar is het ook belangrijker geworden om energie te besparen. Wij geven je tips die je gemakkelijk kunt uitvoeren om de energiekosten te drukken.

Wasmachine en koelkast
Als je van plan bent om een nieuwe koelkast of wasmachine te kopen, kun je het beste kiezen voor een A+++ label. Apparaten met zo’n label zijn veel zuiniger, waardoor je gemakkelijk energie kunt besparen. Ook het wassen van kleding op 30 graden scheelt al aanzienlijk in het energieverbruik, je kunt op deze manier tot wel 26% aan energie besparen. Houd er wel rekening mee dat de erg vieze was vaak wel op 40 graden gewassen moet worden.

Douchen
Een andere maatregel die je kunt nemen om energie te besparen is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Je bespaart hiermee ongeveer 85 euro per jaar. Als je het niet fijn vindt dat er minder water uit je douchekop komt dan kun je er ook voor kiezen om minder lang te douchen. Heb je er moeite mee om eerder onder de douche vandaan te stappen? Maak dan gebruik van een timer en zet deze op 5 minuten. Op deze manier bespaar je zowel water als energie.

Schakelaars
Elektronische apparaten in huishoudens staan vaak standaard op de stand-by modus. Veel mensen hebben niet door dat je hierdoor ook veel energie verbruikt. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door de stekkers van de apparaten die je niet veel gebruikt uit het stopcontact te halen. Ook kun je de apparaten helemaal uitzetten.

Waterkoker
De waterkoker verbruikt in verhouding met andere apparaten in je huishouden erg veel energie. Veel mensen denken hier niet over na, terwijl het eigenlijk vrij logisch is. Het water moet in korte tijd worden verhit tot het kookpunt. Een manier om energie te besparen is door niet te veel water in de waterkoker te doen. Doe er precies genoeg water in voor één kopje als je voor jezelf thee wilt zetten.

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: