Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Energie besparen? [29] Easy Tips! deel 2

Eerder deze week plaatsten we deel 1 van 29 Easy tips om energie te besparen. In deel 2 vind je de resterende 14 handige tips. Het verschil tussen deze tips en de tips in deel 1 is dat deze methodes een (kleine) investering nodig zullen hebben. Het is echter wel zo dat je deze investeringen op de langere termijn makkelijk zult terugverdienen. Het opvolgen van de EasyTips in combinatie met het vinden van de goedkoopste energieleverancier kan jouw energierekening drastisch verlagen.

Methodes die een (kleine) investering vereisen.

16. Let op het energielabel bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten.

17. Gebruik stekkerdozen zodat je elektronica kunt groeperen en gemakkelijk uit kunt zetten. Dan hoef je maar één stekker er uit te halen om meerdere apparaten volledig uit te schakelen. De gemiddelde stekkerdoos kost rond de € 10.

18. Inspecteer het huis op isolatie. Is het dak of zoldervloer geïsoleerd? Is de gevel of spouw geïsoleerd? Is de vloer of bodem geïsoleerd? Goedkoop isolatiemateriaal is te verkrijgen bij de meeste doe-het-zelf winkels.

19. Installeer een waterbesparende douchekop. Een stortdouche kan soms wel meer dan 20 liter water per minuut doorlaten. Waterbesparende douchekoppen verbruiken aanzienlijk minder met ongeveer 4,5 tot 8,5 liter water per minuut.

20. Isoleer de warm waterleidingen met goedkoop isolatie materiaal. Voorkom hiermee dat CV-leidingen onnodig veel warmte afgeven.

21. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. De warmtestraling naar de muur kan dan gigantisch worden afgenomen, waardoor er minder warmte verloren gaat.

22. Spoor luchtlekken op. Check alle externe deuren op luchtlekken en vul deze energieverspillers op. Sluit kamers die je niet gebruikt volledig af (Zolang het niet de kamer is waar de cv ketel staat). Let vooral op de gleuven en hou de deuren dichten.

23. Vervang traditionele gloeilampen met led lampen. Ledlampen zijn vaak duurder dan gloeilampen maar gaan gemiddeld vijf keer langer mee.

24. Vervang gloeilampen door spaarlampen. Vervang alle lampen die dagelijks langer dan een uur branden door spaarlampen om een aardige hoeveelheid energie per jaar te besparen.

25. Gebruik een laptop in plaats van een desktop computer. Een desktop computer bestaat meestal uit een scherm en een computer en verbruikt daardoor meer energie dan een laptop, daarnaast hoeft een laptop niet altijd stroom te hebben.

Vervang oude ramen met dubbelglas ramen, hiermee bespaart u al snel 2.4 ton CO2 per jaar. Daarnaast wordt het huis ook veiliger met betrekking tot mogelijke inbraakpogingen.

26. Een verbruiksmeter meet de netspanning en stroom. Op basis hiervan rekent de meter het vermogen uit wat een bepaald apparaat verbruikt. Een handig apparaat om te hebben want daarmee kan je het energieverbruik van jouw huis analyseren en verbeteren.

27. Zonnepanelen hebben een duur prijskaartje, maar zijn het op langere termijn zeker waard. Zonlicht raakt nooit op, waardoor het een aantrekkelijke manier is om zelf 100% duurzame energie te produceren.

28. Wist je dat het mogelijk is om bijna de helft van de energie(kosten) voor het verwarmen van water, te besparen door middel van een zonneboiler? Een zonneboiler is een systeem die bestaat uit een warmwaterboiler en een zonnecollector. Deze zonnecollector zet hoofdzakelijk de elektromagnetische straling van het zichtbare licht van de zon direct om in warmte.

29. Gebruik een ventilator in plaats van een airconditioner. Een ventilator is energiezuiniger en brengt de gevoelstemperatuur enkele graden omlaag.

Daan Konijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: