Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

vangnetregeling afschaffen

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om consumenten te beschermen tegen onredelijke energietarieven.
 
Dit houdt in dat energieleveranciers verplicht zijn om elk jaar de tariefswijzigingen door te geven aan de Autoriteit Consument & Markt. Deze tariefswijzigingen moeten minimaal 4 weken voor de daadwerkelijke wijziging worden doorgegeven. Vervolgens toetst de ACM of het om redelijke tarieven gaat.

Als dit niet het geval is dan grijpt de ACM in. Het toetsmodel dat de toezichtshouder gebruikt is geheim om te voorkomen dat leveranciers niet bij voorbaat aan het maximumtarief gaan zitten.

Wat betekent de afschaffing voor mij als consument?

Het afschaffen van de vangnetregeling kan leiden tot hogere tarieven voor slapende energieconsumenten. Dit betekent dat je energiekosten hoger zullen uitvallen als je een variabel contract voor onbepaalde tijd hebt. Energieleveranciers kunnen zonder de vangnetregeling de tarieven verhogen zonder dat ze hierop worden afgerekend. Als consument ben jij hier de dupe van.

Waarom wil Energie Nederland de vangnetregeling afschaffen?

Om beter te kunnen begrijpen waarom Energie Nederland de vangnetregeling wil afschaffen is het belangrijk om te weten wie er lid is van deze vereniging. Onder Energie Nederland vallen alle partijen die stroom, gas en warmte produceren, leveren en verhandelen. Hier valt je eigen energieleverancier dus ook onder.

Er zijn verschillende redenen waarom Energie Nederland de vangnetregeling wil afschaffen. Zo stelt de branchevereniging dat de huidige prijsregulering een beperking is voor de consument en voor energieleveranciers. Verder is het vooraf doorgeven van de tarieven volgens hen in strijd met producten die juist een dynamisch, innovatief en flexibel karakter hebben.

Ten slotte houdt de vangnetregeling de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten tegen volgens de vereniging, omdat het voor de leverancier onzeker is of aan de eis van redelijke tarieven is voldaan. Dit komt doordat leveranciers geen inzicht hebben in het toetsmodel van de ACM.

Standpunt Europese Unie

Energie Nederland beroept zich op het standpunt van de Europese Unie, die ook heeft besloten om de prijsregulering af te schaffen. Volgens de EU mogen de tarieven in principe niet gereguleerd worden en moeten de prijzen op de markt tot stand komen.

Wat is het standpunt van consumentenwaakhond ACM?

Uit een onderzoek van de consumentenwaakhond ACM komt naar voren dat de vangnetregeling de concurrentie en de markt niet schaadt. De vangnetregeling is juist ingevoerd om consumenten te beschermen. De invloed van de vangnetregeling op de concurrentie en de innovatiekracht van de Nederlandse energiemarkt is volgens de ACM verwaarloosbaar.

Sinds 2013 is er acht keer sprake geweest van onredelijke tarieven. De ACM heeft de leveranciers hier destijds op gewezen en hierdoor werden de tarieven in zeven gevallen aangepast. De achtste keer heeft de consumentenwaakhond de onredelijke tarieven voor ‘slapers’ van Nuon/Vattenfall ingeperkt. Zogenoemde ‘slapers’ zijn consumenten die een variabel contract hebben voor onbepaalde tijd en die niet overstappen.

Vangnetregeling afschaffen: alternatieven

De ACM staat open voor eventuele alternatieven van de vangnetregeling. De alternatieven die de consumentenwaakhond aandraagt zijn het invoeren van openbare maximumtarieven, ex-post toetsing en het beperken van de controle van de ACM tot een aantal producten.

Het openbare maximumtarief kan ervoor zorgen dat energieleveranciers de tarieven eenvoudigweg verhogen tot aan het maximum. De ex-post toetsing houdt in dat de ACM de tarieven achteraf toetst in plaats van vooraf. Ten slotte houdt het beperken van het aantal producten in dat de ACM bijvoorbeeld alleen de variabele tarieven controleert.

Wat kan ik hier als consument tegen doen?

Het afschaffen van de vangnetregeling is vooral nadelig voor slapers. Zorg er dus voor dat je geen variabel contract voor onbepaalde tijd afsluit. Je bent namelijk goedkoper uit met een eenjarig vast contract. Ben je bang dat je teveel betaalt aan energie? EasySwitch.nl helpt je graag met het wegnemen van je zorgen. Je kunt bij ons gemakkelijk en snel energie vergelijken en je ontvangt zelfs een welkomstkorting (tot €450,-) als je nu overstapt.

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: