Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Energiebelasting laatste jaren flink gestegen

Energiebedrijven zijn sinds de intreding van de vrije energiemarkt de nieuwe belastinginners geworden van Nederland. De stroom en gasprijzen zijn sindsdien gestegen maar ook de energiebelasting is met ruim 20% gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Energy Circle, het bureau dat energietarieven bij houdt voor de overheid.

Op de dag van de introductie van de vrije markt 1 juli 2004 was de energiebelasting per gemiddeld gezin 305 euro. Op 1 juli 2011 is de energiebelasting gestegen tot 369 euro, een stijging van 21% op 2004. In de miljoenennota van dit jaar is weer een verhoging ingecalculeerd van 0,9%.

Om de verspilling van te goedkope energie te beperken is de overheid gestart met het heffen van energiebelasting. Consumenten betalen via een schijvensysteem daarbij veel meer dan de industrie. In 2004 rekenden energieleveranciers zelf voor een gemiddeld verbruik (3500 kwh en 1800 m3 gas per jaar) 531 euro, inmiddels is dat gestegen naar 881 euro in zeven jaar tijd. Een stijging van 66%.

De semi-overheidsbedrijven zijn wel goedkoper geworden. Liander, Enexis en Stedin, de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor transport en infrastructuur, brachten in 2004 voor een gemiddeld gezin € 347 in rekening. Inmiddels is dat door druk van toezichthouder NMa verlaagd naar €317.

De consument kan nog wel geld besparen door een vergelijking te maken op EasySwitch.nl. EasySwitch is een onafhankelijke energievergelijker die voor de consumenten de voordeligste energiecontracten vergelijkt. Dit scheelt consumenten per jaar honderden euro’s. Zo kunt u de energiebelasting grotendeels weer terug verdienen.

Daan Konijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: