Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een verkoper van energie die onverwachts voor je deur staat of een telefonische verkoper die je tijdens het avondeten opbelt. Deze verkopers proberen je met mooie verhaaltjes en hoge kortingen over te halen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.
Consumenten worden dagelijks misleid en opgelicht door deur-tot-deur verkopers. De zogenaamde hoge kortingen die worden beloofd blijven uit. In plaats daarvan zit je vast aan een veel te hoog energiecontract. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? EasySwitch geeft je belangrijke tips en informatie over deur-tot-deur verkoop. Zo weet je precies wat je rechten zijn en kom je niet meer voor ongewenste verrassingen te staan.
Het kan soms lastig zijn om ‘nee’ te zeggen tegen een verkoper die maar door blijft praten en je probeert te overtuigen om een contract af te sluiten. De verkoper stelt vaak vragen waar je enkel ‘ja’ op kunt antwoorden. Dit is één van de vele marketingtrucs die energieverkopers gebruiken om je over te halen. Je hoeft je echter niet verplicht te voelen om het verkooppraatje aan te horen. Je hebt namelijk niet om het bezoek of telefoontje gevraagd. Geef het daarom direct aan als je geen interesse hebt.
Wil je toch het gesprek aangaan met de verkoper? In dat geval is het belangrijk dat je weet wanneer je energiecontract afloopt. Je riskeert namelijk een opzegboete wanneer je huidige contract nog langer dan twee maanden loopt en je toch overstapt naar een andere energieleverancier. Deze opzegboete kan oplopen tot 250 euro. Door de opzegboete ben je een eventuele besparing meestal al kwijt.
Laat de verkoper je een laag maandbedrag zien? Vraag dan altijd op basis van welk verbruik dit maandbedrag is gebaseerd. Een maandbedrag is namelijk een voorschot. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer energie hebt verbruikt, dan zal je energierekening uiteindelijk veel hoger uitvallen.
Energieverkopers geven vaak als advies om een meerjarig contract af te sluiten, omdat de energieprijzen zullen stijgen. Het is echter veel goedkoper om een eenjarig contract af te sluiten. Hierdoor kun je ieder jaar overstappen en profiteren van hoge welkomstkortingen.
Energieverkopers vragen vaak of ze hun aanbod naar je mogen mailen wanneer je niet direct ‘ja’ zegt. Dit lijkt onschuldig, maar dit kan voor veel problemen zorgen. Soms wordt het aanbod uit de e-mail al direct een bindend contract als je er op klikt. Dan zit je zonder dat je het weet opeens vast aan een energiecontract. Het is daarom beter om zelf online te vergelijken. Zo weet je direct waar je aan toe bent.
Vergelijk direct online
Heeft de energieverkoper je overgehaald, maar heb je hier spijt van? Geen probleem, je hebt namelijk 14 dagen de tijd om je nieuwe energiecontract te annuleren. In het contractvoorstel staat hoe je dat kunt doen. Heb je nog geen mail ontvangen? Neem dan contact op met je energieleverancier.
Wil je een goedkoop energiecontract, waarbij je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Laat de energieverkopers dan buiten de deur staan en vergelijk energieleveranciers online op Easyswitch. Zo weet je direct waar je aan toe bent.