Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Verbruik je voornamelijk gas? Dan ben je het voordeligst uit met een energiecontract van een duurzame energieleverancier. De reden hiervoor is dat groen gas vaak voordeliger wordt aangeboden dan grijs gas. Het nieuwe onderzoeksrapport van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond laat zien welke energieleveranciers zichzelf écht duurzaam mogen noemen.

Groen gas is goedkoper

Vaak wordt nog gedacht dat groene energie duurder is dan grijze energie, terwijl je hier al jaren dezelfde prijs voor betaalt. Zowel groene als grijze energieleveranciers stunten met de prijzen zodat zij het goedkoopste energiecontract kunnen aanbieden. Uit vergelijkingen blijkt zelfs dat consumenten die voornamelijk gas verbruiken goedkoper uit zijn bij een groene energieleverancier; het tarief voor groen gas is vaak namelijk lager dan voor grijs gas*. Consumenten die hun eigen stroom opwekken kunnen daardoor het best kiezen voor groen gas: het is duurzamer én voordeliger.  

Onderzoek naar duurzaamste energieleveranciers

Gisteren hebben de organisaties WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond een onderzoeksrapport gepubliceerd met een ranglijst van de duurzaamste Nederlandse energieleveranciers. De ranglijst die zij publiceren geeft aan welke energieleveranciers de voorlopers, de volgers en de vervuilers zijn. Met een plek in de top 5 mogen DE Unie, Pure Energie, Qurrent, Vandebron en Greenchoice zich de duurzaamste energieleveranciers noemen. Dit jaar is het aantal voorlopers op het gebied van duurzaamheid toegenomen terwijl het aantal vervuilers is afgenomen. De energiemarkt wordt dus groener. Toch blijft de vraag onder consumenten: Wat is écht groene energie?

Energie: grijs, groen en groen uit Nederland

Om duidelijk te maken welke energieleveranciers écht duurzaam zijn, biedt EasySwitch.nl de mogelijkheid om bij het vergelijken van energiecontracten onderscheid te maken tussen grijs, groen en groen uit Nederland. Energie wordt gezien als groen wanneer stroom óf gas op een duurzame manier wordt opgewekt. Energie wordt gezien als groen uit Nederland als stroom op een duurzame manier in Nederland wordt opgewekt én als het gas bestaat uit biogas of als de CO2 uitstoot van gas wordt gecompenseerd door de (her)aanplanting van bomen. Het label groen uit Nederland geeft aan dat de energie aan alle eisen voldoet om échte groene energie te heten.

Extra groene energie bij EasySwitch.nl

Wil je zelf duurzame energie geleverd krijgen, dan kun je bij EasySwitch.nl overstappen naar een groene energieleverancier. Kies bij de vergelijking voor de filter ‘Groen uit Nederland’. Je vergelijkt dan alleen de energieleveranciers die in het onderzoek van Wise e.a. worden gezien als voorlopers. Met deze handige filter helpen we je binnen een paar minuten aan het duurzaamste én goedkoopste energiecontract!

Ranking duurzaamste energieleveranciers

Je vindt de nieuwe duurzaamheidscijfers van Nederlandse energieleveranciers in de onderstaande figuur. Alle energieleveranciers die hoger scoren dan een 6 worden gezien als de voorlopers, alle leveranciers met een cijfers lager dan een 4 zijn de vervuilers en de tussenliggende leveranciers zijn volgers.

nieuwe-ranking-duurzame-energieleveranciers

Bron: https://wisenederland.nl/groene-stroom/wie-zijn-de-groenste-en-wie-zijn-de-grootste-vervuilers

*Informatie is gebaseerd op huidige vergelijkingen van het gemiddelde gasverbruik van een eenpersoons- en vijfpersoons huishoudens.
Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: