Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds, de Health and Environment Alliance en het Climate Action Network is gebleken dat luchtvervuiling door kolencentrales jaarlijks vele Europese slachtoffers eist. In de EU stierven in 2013 naar schatting 22.900 personen door kolencentrales.

 

Luchtvervuiling tot ver over de grens

In 2013 telde de Europese Unie 280 kolengestookte energiecentrales. Het onderzoek is gebaseerd op de uitstootgegevens van 257 van deze energiecentrales.  De meeste slachtoffers werden geteld in Polen (5830).  Na Polen volgde Duitsland (4350) en Groot Brittannië (2870). Mensen die rondom deze landen woonden konden ook slachtoffer worden van de kolencentrales.

 

620 Slachtoffers in Nederland van kolencentrales

In Nederland vielen er 620 slachtoffers ten gevolge van de luchtvervuiling van kolencentrales in 2013.  In de afgelopen jaren zijn een aantal kolencentrales in Nederland gesloten. Ook zijn er weer drie geopend.

 

Meeste Nederlanders positief over sluiten kolencentrales

Uit een peiling van Nuon bleek dat ongeveer drie kwart van de Nederlanders vóór het sluiten is van kolencentrales. De helft van deze mensen zegt akkoord te zijn met eventuele financiële gevolgen, mits deze maximaal 50 euro per jaar bedragen.

 

Kies voor groen!

Maakt u zich ook zorgen over de effecten van kolencentrales in Europa? Kies dan voor een écht duurzaam groen energiecontract. In onze vergelijker kunt u zelf de filters aanzetten voor groene stroom afkomstig van een duurzame energieleverancier.

 

Vergelijk Energie

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: