Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Nederland produceert onvoldoende duurzame energie

Nederland zal in 2020 onvoldoende duurzame energie produceren, dit blijkt uit de cijfers van Het Planbureau voor de Leefomgeving. In 2020 zal Nederland naar verwachting 12,2 procent duurzame energie produceren. Dat is niet genoeg om aan de Europese wet te voldoen die voorschrijft dat Nederland 14 procent van het energieverbruik duurzaam moet produceren in 2020.

Nederland loopt achter

Eurocommissaris Miguel Arias Cañete gaf in een interview met VVD-minister Eric Wiebes aan dat hij erg bezorgd is over het aandeel duurzame energie in Nederland. “Het beleid is duidelijk onvoldoende geweest en daarom hebben wij de Nederlandse regering om een nieuw plan gevraagd.”

In vergelijking met andere Europese landen loopt Nederland het meest achter op het gebied van duurzame energie. Een mogelijke oplossing is het aangaan van een samenwerking met andere Europese lidstaten.

Nederland mag volgens de Europese wet projecten met andere landen opzetten, zoals een gezamenlijk wind- of zonnepark, om het aandeel in duurzame energie te verhogen. Wiebes zal samen met Cañete praten over de mogelijkheden en de eventuele samenwerking met andere landen.

Cañete wil niet ingaan op de mogelijke consequenties voor Nederland als het in 2020 niet aan de Europese wet voldoet. “Wij zorgen met al onze wettelijke instrumenten dat landen hun verantwoordelijkheid nemen voor de bindende doelen.”

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: