Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Uit een monitoringsrapport van Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat consumenten nog weinig gebruikmaken van de energiemanagementdiensten waarmee zij kunnen besparen op hun energiegebruik. Twee miljoen huishoudens hebben inmiddels een slimme meter. Door slim gebruik van de slimme meter in combinatie met online tools of apps kan er een hoop worden bespaard.

 

Meeste huishoudens niet goed op de hoogte van mogelijkheden

Beschikt u over een slimme meter in uw meterkast, dan ontvangt u van uw energieleverancier om de twee maanden een overzicht van uw verbruik en kosten. Uit het onderzoek van de RVO blijkt dat bijna de helft van de mensen met een kleine energie-aansluiting (met name particuliere huishoudens) helemaal niet weet dat zij om de twee maanden een gebruikersoverzicht krijgen toegestuurd. Slechts 57% is hier van op de hoogte.

 

Inzicht in energieverbruik nog niet heel makkelijk te verkrijgen

Heeft u een slimme meter en ontvangt u een overzicht van uw verbruik om de twee maanden, dan weet u wellicht al iets meer over hoe u beter kunt besparen. De manier om écht te kunnen besparen op uw energiekosten is door testjes te doen en uw energieverbruik nog beter in de gaten te houden met tools en apps. Volgens het onderzoek van RVO blijkt de markt voor energiebesparende tools nog in de kinderschoenen te staan. Toch zijn er steeds meer energieleveranciers die apps aanbieden waarmee zij het energieverbruik inzichtelijk maken.

Informatievoorziening rondom slimme meter kan beter

Minister Kamp geeft aan dat het nog vaak mis gaat met de informatievoorziening over de mogelijkheden van de slimme meter. Aanbieders van energiemanagementdiensten kunnen volgens de minister de uitrol van de slimme meter beter benutten om consumenten te stimuleren tot de koop of het installeren van een energieverbruiksmanager. Minister Kamp zal binnenkort met netbeheerders en aanbieders van besparingstools gesprekken voeren ter verbetering van de informatievoorziening naar kleinverbruikers.

 

Houdt u uw energieverbruik al goed in de gaten?

Veel mensen onderschatten hoe kleine aanpassingen in hun energieverbruik al kunnen leiden tot een besparing. Zet bijvoorbeeld uw waterkoker niet steeds opnieuw aan wanneer het water nog warm genoeg is, schakel apparaten uit die op stand-by staan en onderzoek wat u kunt doen om uw woning beter te isoleren. Houd bij hoeveel dit aan besparing oplevert in een managementtool en u weet waar uw ‘energielekken’ zitten. Een andere, veel snellere manier om te besparen op uw energiekosten is door een overstap naar een goedkoper energiecontract te maken. Daarmee kunt u tot € 450 per jaar besparen op uw energiekosten. Een vergelijking maken is niet ingewikkeld, u heeft dit al binnen één minuut gedaan.

 

Vergelijk Energie

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: