Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Nuon verslaat kleine prijsvechters op overstapmarkt 2015

Amsterdam, 21-01-2016 – Energiereus Nuon weet met scherpe acties marktaandeel te veroveren op de overstapmarkt, Oxxio en Eneco besluiten alsnog samen te gaan werken met prijsvergelijkingssites en verliezer van 2014 Essent verliest opnieuw een groot aandeel op de overstapmarkt. Dit alles blijkt uit onderzoek naar het overstapgedrag van ruim 60.000 huishoudens door vergelijkingswebsite EasySwitch.nl.

 

Monitoring Energie Overstapmarkt 2015

Voor het vierde jaar op rij heeft vergelijkingswebsite EasySwitch.nl onderzocht welke energieleveranciers het afgelopen jaar de meeste nieuwe klanten mochten verwelkomen en welke de meeste klanten hebben verloren.

 

Acties Nuon leiden tot vele nieuwe klanten

In vergelijking met andere energieleveranciers was het afgelopen jaar Nuon die via de vergelijkingswebsite de meeste nieuwe klanten erbij kreeg. De cijfers uit het onderzoek zijn gebaseerd op het aantal afgesloten energiecontracten verrekend met het aantal beëindigde contracten bij een energieleverancier. Nuon heeft in 2015 veel nieuwe klanten weten te trekken door extra in te zetten op scherpe acties op vergelijkingswebsites. In tegenstelling tot enkele andere energieleveranciers is het voor Nuon niet mogelijk te stunten met prijzen via een dochteronderneming. Zo beschikt concurrent Eneco over prijsvechter Oxxio en heeft Essent Energiedirect.nl, gevestigd in hetzelfde pand als het moederbedrijf.

 

Eneco en Oxxio weer terug in de vergelijker

Energieleveranciers Eneco en Oxxio werden voor het grootste gedeelte van dit jaar niet meegenomen in de vergelijker van EasySwitch.nl. Reden hiervoor was de strategie van de energieleveranciers. Zo gaf Eneco in het rapport ´Energie Vergelijken´ van Wise Nederland aan niet in zee te willen gaan met prijsvergelijkingswebsites, omdat deze websites alleen groepen klanten aan zouden trekken die extreem gefocust zijn op kortingen (bron: Wise Nederland wraakt energie vergelijkingssites – energiebusiness.nl). Dit zou volgens de leverancier niet passen bij de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf. Per augustus waren de energieproducten van Eneco en dochterbedrijf Oxxio weer af te sluiten op meerdere energie vergelijkingswebsites.

De gewijzigde strategie van Eneco en Oxxio zou te maken kunnen hebben met tegenvallende resultaten uit marketingprojecten. Zo bleek uit Energeia’s Reclamemonitor 2015 dat Eneco rond de 3,7 miljoen heeft besteed aan reclame in 2015. Opgeteld met de uitgaven aan marketingdoeleinden van dochteronderneming Oxxio, die in 2015 5,5 miljoen euro besteedde, komt dit neer op bijna 10 miljoen euro.

 

Essent in veel regio’s opnieuw de verliezer

Ondanks dat leverancier Essent over het afgelopen jaar via de vergelijkingssite veel klanten verloor, zijn er ook een hoop nieuwe klanten bijgekomen. Het verlies aan klanten kan aan verschillende dingen te wijten zijn. Zo is Essent in veel regio’s van oudsher de gevestigde energieleverancier: Voordat de overheid de energiemarkt vrijgaf in 2004 was elke regio gekoppeld aan een energieleverancier. Veel klanten die nog nooit eerder veranderd zijn van energieleverancier zitten hierdoor nog steeds bij de grote, gevestigde energieleveranciers. In 2015 is het vergelijken van energieleveranciers steeds makkelijker geworden. Zo bieden prijsvergelijkingssites energiegebruikers nu een alternatief, waar ze dat voorheen niet hadden. Het is goed mogelijk dat het klantverlies bij de toenmalig ‘gevestigde leveranciers’ hierdoor wordt veroorzaakt. De jongere energieleveranciers hebben niet te maken met een dergelijk klantverlies. Daarnaast kan het verlies aan klanten van Essent komen door een andere focus in strategie. Zo profileert Essent zich steeds meer als energieadviseur. De leverancier biedt hulp aan consumenten die energie willen besparen. Dit doet Essent door de Nest aan te bieden: de zelflerende thermostaat die te bedienen is met telefoon, computer of tablet.

 

Vooraf incasseren leidt tot contractbeëindigingen

Ook de Nederlandse Energie Maatschappij verliest per saldo veel klanten in 2015. Met name het besluit om het maandbedrag vooraf te incasseren in plaats van achteraf, wat eenmalig een dubbele rekening oplevert, stuit op veel onbegrip en leidt uiteindelijk tot veel contractbeëindigingen via de vergelijkingswebsite.

 

Energie Overstapmarkt 2015

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Energie Overstapmarkt 2015 ten opzichte van 2014

Energiedirect.nl en Budget Energie kregen er in 2014 de meeste klanten per saldo, na de aftrek van weggaande klanten, bij. Dit jaar hebben zij minder nieuwe klanten kunnen werven vanwege de toegenomen concurrentie. Zo zijn energieleveranciers Eneco en Oxxio per augustus 2015 mee gaan dingen om een eerste plaats in de vergelijker. Dit ten gunste van de klant, die uiteindelijk nog betere deals krijgt omdat de prijzen door concurrentie naar beneden worden geschroefd.

Ook winnaar van 2015 Nuon zet in op prijsvergelijkingssites. Met slimme strategieën probeert de leverancier de nieuw binnengekomen klanten na het eerste contractjaar te behouden. Nuon probeert klanten te behouden met de ‘Nuon Blijven Loont’-actie.

 

Steeds meer mensen stappen over van energieleverancier

De energieoverstapmarkt wordt steeds groter: steeds meer consumenten en bedrijven stappen over van energieleverancier. Volgens Energie-Nederland stapten in 2015 15,1 procent van de Nederlandse consumenten en bedrijven over naar een andere energieleverancier. Dit betekent dat sinds vijf jaar het aantal overstappers ieder jaar stijgt. Ten opzichte van 2010 kan er zelfs over een groei van 85 procent worden gesproken (bron: De Financiële Telegraaf).

Overstappers energie 2006-2015 Percentage van de bevolking dat overstapt
2006 5,2%
2007 8,1%
2008 8,8%
2009 11,0%
2010 8,5%
2011 9,2%
2012 11,7%
2013 12,1%
2014 13,2%
2015 15,1%

Bron: Energie-Nederland.l: ‘Weer meer overstappers energie in 2015’

 

Volgens Energie-Nederland laat het stijgende switch-percentage niet alleen zien dat de drempel steeds lager wordt om te kiezen voor een andere energieleverancier, maar is het ook een goede indicator voor een gezonde marktwerking.

De maanden waarin de meeste huishoudens overstappen zijn december en januari. “Veel mensen denken dat in december of januari hun energiecontract afloopt, en ze alleen in deze maanden kunnen overstappen van energieleverancier. Dit is echter een misverstand. Het moment van overstappen is wanneer je contract afloopt, dit kan in iedere willekeurige maand zijn, maar hoeft dus niet perse in december of januari.” aldus Danielle Riupassa, Customer Service Manager.

 

Regionale energiebarometer

Ook per provincie kan er een winnaar en een verliezer worden aangewezen over 2015. Per saldo verliest Essent de meeste klanten in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. In de provincies Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland is de Nederlandse Energie Maatschappij de grote verliezer. In Zeeland is de oorspronkelijke energieleverancier Delta de grote verliezer van de overstapmarkt 2015.

De grote winnaars van zowel de landelijke als de regionale barometers zijn Nuon en Greenchoice. In negen provincies kozen de meeste huishoudens voor een overstap naar Nuon, en in drie provincies was Greenchoice in 2015 de meest gekozen energieleverancier.
Nieuwe afbeelding Nederland

Drenthe: Nuon grote favoriet op Energie Overstapmarkt

Drentse huishoudens die in 2015 via EasySwitch.nl overstapten naar een andere energieleverancier kozen hierbij in veel gevallen voor Nuon. Maar liefst 25 procent van het totale aantal overstappers via de vergelijkingssite koos voor een energiecontract bij de  energiereus. Ondanks het grote aantal contractaanvragen is Essent de energieleverancier die in 2015 per saldo de meeste klanten kwijtraakt in Drenthe. Essent is van oorsprong de gas- en energieleverancier van Drenthe, op enkele plaatsen uitgezonderd zoals Hoogeveen, waar Electrabel van oorsprong de leverancier is.

Drenthe

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Flevoland: Huishoudens in Flevoland kiezen voor Greenchoice

Voor de liberalisering van de energiemarkt in 2004 was Essent in Flevoland de standaard energieleverancier. Huishoudens die nog nooit zijn overgestapt, zijn nog steeds klant bij Essent. In 2014 verloren Nuon en Essent de meeste huishoudens in Flevoland. Afgelopen jaar was Essent in Flevoland per saldo de grootste verliezer. Groene prijsvechter Greenchoice wist in 2105 de meeste huishoudens aan zijn klantenbestand toe te voegen.
Flevoland

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Friesland: Het tij is gekeerd voor energiereus Nuon

In 2014 zag Nuon per saldo het klantenaantal in Friesland dalen. Dit jaar is het tij gekeerd voor een van de grootste energieleveranciers. Nuon heeft in 2015 wat betreft de provincie Friesland per saldo het aantal energiecontracten zien stijgen. Een ander groot energiebedrijf heeft dit met een verlies moeten bekopen: de meeste Friese overstappers zijn weggegaan bij Essent. Essent kon dit verlies niet compenseren met nieuwe klanten om positief uit de resultaten te komen.

Friesland

 

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Gelderland: Greenchoice wint het van Nuon

Nuon is van oorsprong de leverancier van gas en elektriciteit in Gelderland en zag in de afgelopen jaren het klantaandeel in deze provincie dalen. Nuon mag dan niet de grote winnaar zijn in Gelderland in 2015, maar van een herovering van marktaandeel is zeker sprake. De groene energieleverancier Greenchoice blijkt het afgelopen jaar in Gelderland per saldo echter het meest populair. De Nederlandse Energie Maatschappij raakt in deze provincie per saldo de meeste klanten kwijt.

 

Gelderland

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

Groningen: Essent verliest klanten op Energie Overstapmarkt

In de provincie Groningen verliest, net als in 2014, energieleverancier Essent de meeste klanten. Niet zoals in 2014 voornamelijk aan kleine prijsvechters want afgelopen jaar hebben veel huishoudens in Groningen gekozen voor een overstap naar energiereus Nuon. Essent is van oudsher de gevestigde energieleverancier van de provincie, wat het klantverlies kan verklaren.

Groningen

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Limburg: Limburgers kiezen voor energie van Nuon en Greenchoice

Essent verloor in Limburg in 2014 veel klanten aan prijsvechters. Ondanks behoorlijk wat nieuwe aanmeldingen verlieten veel Limburgers ook in 2015 Essent, die voor de liberalisering van de markt samen met Eneco in de provincie energie leverde. Huishoudens kozen bij hun overstap naar een nieuwe energieleverancier veelal voor een nieuw energiecontract bij Nuon of Greenchoice. Nuon won het per saldo net van Greenchoice.
Limburg

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Noord-Brabant: Brabanders verlaten Essent voor Nuon en Greenchoice

Net als in 2014 verlaten ook in 2015 veel overstappers in Noord-Brabant Essent. Aanvankelijk was Essent de gevestigde energieleverancier in de provincie, maar door de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is Essent een groot deel van het marktaandeel kwijtgeraakt. In Noord-Brabant profiteert Nuon het meest van het overstapgedrag van de Brabanders. Ook Greenchoice heeft via de vergelijkingssite een goed jaar gedraaid in Noord-Brabant.

 

Noord-Brabant

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

Noord-Holland: Greenchoice winnaar Energie Overstapmarkt

In Noord-Holland liggen de nummer één en twee per saldo dicht bij elkaar. Greenchoice komt als grote winnaar uit de bus, maar wordt op de voet gevolgd door Nuon. Dat is opvallend, want vorig jaar verloor Nuon juist het meest in deze provincie. De Nederlandse Energie Maatschappij is per saldo de meeste klanten verloren in Noord-Holland. De leverancier verloor via de vergelijkingswebsite een stuk meer klanten dan dat er binnen kwamen in 2015.

Noord-Holland

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Overijssel: Nuon meest populair onder Overijsselse huishoudens

Net als in 2014 verloor energieleverancier Essent ook in 2015 per saldo de meeste klanten in Overijssel. Voor de liberalisering van de energiemarkt in 2004 was Essent de gevestigde energieleverancier. Onder Overijsselse huishoudens is Nuon in 2015 het meest populair voor een nieuw energiecontract.
Overijssel

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

Utrecht: Nederlandse Energie Maatschappij verliezer overstapmarkt

In 2014 zag de van oorsprong gevestigde energieleverancier Eneco zijn marktaandeel slinken in Utrecht. Ook in 2015 verloor Eneco veel marktaandeel in Utrecht. Maar omdat Eneco pas vanaf augustus is meegenomen in de vergelijker kunnen er geen conclusies getrokken worden over het hele jaar. Per saldo is de Nederlandse Energie Maatschappij daarom verliezer van de meeste klanten in Utrecht. Net als in vele andere provincies blijken de scherpe acties van Nuon ook in Utrecht goed te zijn bevallen en was de leverancier in 2015 hier het meest populair.

Utrecht

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

Zeeland: Nuon grootste winnaar Energie Overstapmarkt

Nuon mag zich de gelukkige winnaar noemen van de Energie Overstapmarkt in Zeeland. De energieleverancier heeft zijn aandeel in deze provincie sterk vergroot ten opzichte van vorig jaar. Per saldo heeft Delta de meeste klanten verloren in 2015. Energieleverancier Delta was voor het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 de gevestigde leverancier in Zeeland, wat het hoge aantal contractbeëindigingen goed kan verklaren. Huishoudens die nog nooit eerder zijn overgestapt van energieleverancier, zijn afkomstig van Delta. De leverancier is voor ruim 70 procent verantwoordelijk voor het aantal uitgaande klanten onder ‘overige leveranciers’. Ook zijn de inkomende klanten onder ‘overige leveranciers’ veelal klant geworden bij Delta.

Energieleverancier Delta geeft aan landelijk met een laag overstappercentage te maken te hebben: DELTA heeft al jaren een laag overstappercentage. Ook in 2015 blijven wij fors onder het landelijk gemiddelde. Het totale klantenbestand is over 2015 gezien zelfs met een procent gegroeid.”
Zeeland

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Zuid-Holland: Nuon meest gekozen energieleverancier

De meeste overstappers uit Zuid-Holland kozen in 2015 voor een nieuw energiecontract bij Nuon. Hiervoor werden in 2015 de meeste energiecontracten beëindigd bij de Nederlandse Energie Maatschappij en Eneco. Het is echter niet te zeggen of Eneco daadwerkelijk per saldo de meeste huishoudens verloor, omdat de leverancier pas per augustus in de vergelijker is opgenomen en er in de maanden daarvoor geen nieuwe klanten zijn binnengekomen via de prijsvergelijkingswebsite. De Nederlandse Energie Maatschappij heeft in Zuid-Holland per saldo de meeste klanten verloren in 2015.

Zuid-Holland

 

*Energieleveranciers Eneco en Oxxio zijn pas vanaf augustus meegenomen in de vergelijker. Hierdoor valt er niets te zeggen over de eerste zeven maanden van het jaar wat betreft de inkomende klanten van deze energieleveranciers. Om u toch een zo volledig mogelijk beeld te geven van de overstapmarkt worden de leveranciers wel in de tabel getoond. Dit geldt ook voor de ‘overige’ leveranciers. In de meeste gevallen zijn alleen de uitgaande klanten bij ons bekend.

 

Over EasySwitch.nl

Het doel van EasySwitch.nl is om de consument te helpen bij het vinden van een energiecontract passend bij het persoonlijk energieverbruik. Door energiecontracten met elkaar te vergelijken maakt EasySwitch.nl de markt transparanter en voor de consument inzichtelijker.

 

Heeft u vragen over de Barometer 2015? Stuur uw bericht dan naar pers@overstappen.nl.

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: