Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Overname Eneco door Mitsubishi, wat zijn de gevolgen voor Nederland?

Veelgestelde vragen over de overname van Eneco

Afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat Mitsubishi samen met het Japanse energiebedrijf Chubu de laatste grote Nederlandse energieleverancier overneemt. Eerder kwamen de Nederlandse energieleveranciers Essent en Nuon al in buitenlandse handen. Met de overname verwerft Mitsubishi 80% van de aandelen en Chubu 20%. Het winnende bod viel met 4,1 miljard hoger uit dan verwacht; er werd gerekend op een bod van rond de 3 miljard euro.

De overname van Eneco door Mitsubishi en Chubu is een gemiste kans voor Shell. Het olieconcern had plannen om Eneco samen met pensioenbelegger PGGM over te nemen. Shell wilde met de overname werken aan een nieuw imago en gezien worden als een duurzaam energieconcern. “De activiteiten van Eneco passen goed bij onze ambities om steeds weer nieuwe manieren te vinden om emissies te reduceren en meer en schonere energie te leveren”, aldus Shell. Volgens bronnen die bij de onderhandelingen betrokken waren, was het bod van Shell niet hoog genoeg waardoor Mitsubishi er met de winst vandoor ging.

Gevolgen overname korte termijn

Op korte termijn zorgt de overname ervoor dat de 44 gemeenten die een aandeel hadden in Eneco er flink op vooruit gaan. Zo krijgt de gemeente Rotterdam met 31,69% van de aandelen ongeveer 1,3 miljard euro. Den Haag ontvangt met 16,55% van de aandelen 678 miljoen en Dordrecht krijgt 371 miljoen met een belang van 9,05% in Eneco.

Op dit moment verandert er nog niets voor de consument. Er zal nog steeds Eneco op de energierekening staan en het bedrijf blijft voorlopig als onafhankelijk onderdeel opereren. Daarnaast blijven de verschillende merken van Eneco, zoals Oxxio, Woonenergie en Quby, bestaan. Het hoofdkantoor van Eneco blijft in Rotterdam en Mitsubishi heeft toegezegd dat er geen ontslagen zullen vallen door de overname. Ruud Sondag, de topman van Eneco, stapt wel op. Hij wordt opgevolgd door een nieuwe topman met een Nederlandse nationaliteit.

De overname van Eneco past in het duurzaamheidsbeleid van Mitsubishi. De twee bedrijven hebben in het verleden samen een windpark voor de Nederlandse kust gerealiseerd. Ook werken ze op dit moment samen aan de bouw van de windparken Borssele 3 en 4.

Gevolgen overname lange termijn

De verkoop van Eneco kan voor Nederland op lange termijn negatieve gevolgen hebben. De leden van de Tweede Kamer hebben daarom wisselend gereageerd op de overname van Eneco door Mitsubishi en Chubu. “Nu zijn alle energiebedrijven in buitenlandse handen en kunnen we dus minder sturen op de energietransitie. Daar maken we ons wel zorgen over. Vier miljard is een boel geld, maar GroenLinks vindt het belangrijk dat ook de groene missie van Eneco overeind blijft.”, aldus GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee.

De SP is helemaal tegen de verkoop van Eneco. “Oliedom om onze laatste publieke grote energieleverancier te verpatsen. Bij de verkoop van Nuon en Essent gingen 4400 banen verloren! Ook raakten we zeggenschap kwijt. Juist nu we meer schone energie en een lagere energierekening nodig hebben, moeten we Eneco democratiseren; niet verkopen”, zegt Kamerlid Sandra Beckerman.

Ook William Moorlag van de PvdA prefereert een overname van Eneco door een Nederlands bedrijf boven die van Mitsubishi. “Dan is er meer kans dat het bedrijf bijdraagt aan de doelen van het Klimaatakkoord. Ook is het van belang dat de koper niet op Angelsaksische kapitalistische leest is gestoeld, maar het Rijnlands bestuursmodel toepast en dus goed oog heeft voor de belangen van werknemers en de Nederlandse samenleving.”

De VVD en D66 zijn positiever over het verkopen van Eneco. “We zien meer van dergelijke bewegingen op de energiemarkt. Vattenfall heeft bijvoorbeeld eerder ook Nuon overgenomen, hetzelfde geldt voor Essent door RWE. Dit lijkt een betrouwbare partij”, aldus kamerlid Dennis Wiersma van de VVD.

Kamerlid Matthijs Sienot (D66) vindt het belangrijk dat iedereen makkelijk en goedkoop schone energie kan krijgen. “De bewoners moeten centraal staan, met een warm huis en een lage energierekening. Daar moet minister Wiebes alle energiebedrijven op aan blijven spreken, in wiens handen een energieleverancier ook is.”

Waarom is Eneco door het Japanse consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu overgenomen?

De Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu hebben Eneco kunnen overnemen, omdat ze de hoogste prijs en de beste garanties over werkgelegenheid en zelfstandigheid boden. Daarnaast blijven de merken van Eneco na de overname bestaan.

Wie zijn Mitsubishi en Chubu?

Mitsubishi is een Japans conglomeraat van bedrijven die actief zijn in een tiental branches, van energie en zwaar gereedschap tot windmolens en wapens. In Europa is Mitsubishi vooral bekend als automerk. Chubu is een energiebedrijf.

Welke gevolgen heeft de overname voor mijn energierekening?

Op dit moment verandert er nog niets voor consumenten. Er zal nog steeds Eneco op je energierekening staan en je energiekosten zullen voorlopig niet veranderen door de overname.

Wat gaan de gemeenten met de opbrengst van de overname doen?

Een groot deel van de 44 gemeenten heeft aangegeven meer te willen investeren in duurzaamheidsprojecten.

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: