Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Slimme apparaten: energiebesparend of energieslurpend?

Bewust omgaan met je energie is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Niet voor niets zijn er al veel energiebesparende producten op de markt te verkrijgen die jou hierbij een handje kunnen helpen. Denk aan de slimme meter die de overheid gratis aan alle Nederlandse huishoudens aanbiedt, slimme thermostaten die je kan kopen of kan leasen bij een energiecontract en vele andere opties. Deze apparaten kunnen je helpen, maar vergis je niet: dit gaat niet automatisch. Als je deze apparaten niet goed instelt, dan kunnen ze juist extra energie kosten. We leggen je uit waar je op moet letten en hoe jij ervoor kan zorgen dat je energierekening wel daalt.

Meest voorkomende besparende apparaten

Wat de energiebesparende apparaten met elkaar gemeen hebben is dat het allemaal ‘slimme’ apparaten worden genoemd. Hiermee bedoelen we dat de apparaten niet alleen reageren op de bediening van de mens, maar dat zij zichzelf ook kunnen instellen. De meest voorkomende slimme apparaten zijn:

 • Slimme thermostaat
 • Slimme boiler
 • Slimme verlichting en schakelaars
 • Slimme meter

Hieronder leggen we per apparaat uit wat de voordelen zijn en waar je op moet letten zodat ze niet meer kosten dan ze je opleveren.

Slimme apparaten uitgelicht

 

 • Slimme thermostaat
 • In een ideale situatie zorgt dit apparaat ervoor dat je energie bespaart en dat je huis altijd heerlijk warm is als jij thuis bent. Het apparaat meet namelijk wanneer je de verwarming aan- en uitzet, en op welke temperatuur je de verwarming zet. Door dit te meten leert de slimme thermostaat wat jouw weekritme is en wat jouw voorkeuren zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je nooit meer per ongeluk ‘s nachts de verwarming aan laat staan. De slimme thermostaat zet de verwarming standaard uit als jij gaat slapen en zorgt dat hij overdag lager staat op de dagen dat je moet werken of weg bent. Een bijkomend voordeel is dat je slimme thermostaat weet wanneer je thuiskomt, waardoor hij ervoor kan zorgen dat je huis alvast lekker opgewarmd is als je binnenstapt.

  Als je een heel vast weekritme hebt, dan is dit heel voordelig voor de portemonnee en is het tegelijkertijd heel prettig wonen. Heb je een wisselender schema en ben je soms spontaan een avond niet thuis, dan staat de verwarming de hele avond aan terwijl er niemand thuis is. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

  Je kunt dit voorkomen door te kiezen voor een thermostaat met een app, waarmee je de thermostaat op afstand kunt bedienen. Wijkt je programma af van normaal, dan kun je met de app instellen dat de verwarming een avond niet aanspringt. De aanschaf van een slimme thermostaat kost 100 tot 200 euro, dus als je deze kosten wilt terugverdienen en vervolgens geld wil besparen, dan vergt het wat meer aandacht, maar haal je wel het optimale uit de slimme thermostaat.
   

 • Slimme boiler
 • De traditionele boiler zorgt ervoor dat je ieder moment gebruik kan maken van warm water, door het water op een constante temperatuur van 85 graden te houden. Bijna niemand heeft echter de hele dag en nacht door warm water nodig. De slimme boiler verwarmt alleen wanneer er vraag is naar warm water en heeft de rest van de tijd een basistemperatuur van 55 graden, wat een hoop energie scheelt.

  Er zijn verschillende soorten slimme boilers.
  Een van de varianten is de boiler die leert van zijn gebruiker, zoals de slimme thermostaat. De slimme boiler meet wanneer je warm water gebruikt en hoeveel je gemiddeld nodig hebt. Op basis van deze informatie kan het water op specifieke tijden worden opgewarmd en kan de temperatuur op de overige momenten laag worden gehouden.

  Een andere variant is de boiler die gebruikmaakt van energie overschotten. De boiler heeft een basistemperatuur van 55 graden en verwarmt het water op momenten dat er veel zonne- of windenergie beschikbaar is. Schijnt de zon op een zomerse dag? Dan wordt er veel zonne-energie opgewekt en maar weinig verbruikt, waardoor er een overschot op het elektriciteitsnet ontstaat. Dit overschot van goedkope energie wordt gebruikt om het water in jouw boiler op te warmen.

  Een nadeel van de slimme boiler is dat de aanschaf een behoorlijke investering is. Met een energiebesparing van ongeveer 10%, verdient de boiler zichzelf in ongeveer 9 jaar terug. Daarnaast geldt dat een slimme boiler niet ieder moment een grote voorraad warm water beschikbaar heeft. Als je op een ander moment gaat douchen dan je normaal doet, slaat de boiler wel aan, maar is er minder warm water beschikbaar dan in een traditionele boiler.
  Nieuwe slimme boilers hebben vaak wel een boost optie die je handmatig op de boiler of soms zelfs met een app kan activeren. De boiler gaat dan eenmalig het water verwarmen zonder dat dit invloed heeft op het weekschema waar de boiler zich aan houdt.
   

 • Slimme verlichting en schakelaars
 • Slimme verlichting en schakelaars kun je op afstand bedienen, je kunt er een programma voor instellen of het werkt op basis van bewegingssensoren. Lichten die per ongeluk aan blijven staan en apparaten die niet goed uit worden gezet, zijn grote energieslurpers in een huishouden. Met slimme schakelaars kan je alle verlichting in je huis vanaf een plek aan- en uitzetten. Fijn als je in een verlicht huis thuiskomt, maar vooral ook praktisch om energie te besparen in de nacht. Veel televisies en andere apparaten staan onnodig op stand-by. Met een slimme schakelaar, schakel je deze apparaten echt uit, waardoor deze geen energie meer verbruiken. De verwachte energiebesparing is volgens onderzoek dan ook ook de belangrijkste reden om te kiezen voor slimme verlichting (36% geeft dit als motivatie aan in onderzoek van Multiscope).

  Let wel op dat je hierdoor niet alle lichten in je huis standaard met een druk op de knop aanzet. Lichten die aan staan in kamers waar je niet bent, zorgen voor overbodig energieverbruik. Slimme verlichting aanschaffen is niet goedkoop, zeker niet als je je hele huis ervan wilt voorzien, dus je moet er slim mee omgaan om ze terug te kunnen verdienen.

  Fijne bijkomstigheid is dat je de verlichting ook in kan zetten als preventie tegen inbraak. Ben je op vakantie, dan kan je op afstand af en toe de lichten aanzetten, alsof er toch iemand thuis is.
   

 • Slimme meter
 • Eigenlijk past deze wat slimheid betreft het minst goed in het rijtje. De slimme meter doet namelijk zelf actief niets, zoals bovenstaande apparaten. De slimme meter kan wel jouw meterstanden uitlezen en deze doorsturen naar je netbeheerder, welke de gegevens weer deelt met je energieleverancier. Dit heeft aan aantal voordelen. Als je overstapt naar een ander energiecontract, of je zegt je contract op wegens verhuizing, dan hoef je zelf niet meer je meterstanden door te geven, dat gaat automatisch. Een tweede voordeel is dan je verbruiksoverzichten ontvangt. Zo kan je makkelijk zien of je meer of minder verbruikt dan verwacht en krijg je dus een beter gevoel bij je energieverbruik.

  Wil je de slimme meter in meer detail uitlezen, dan kan dat met een energieverbruiksmanager. Hier zijn verschillende – gratis en betaalde – varianten van. Je kunt dan op dag, uur en zelfs kwartier basis zien wat je verbruikt. Wil je wel zelf toegang hebben tot je verbruiksdata, maar wil je niet dat de netbeheerder en energieleverancier jouw gegevens onder ogen krijgen? Dan kan je de uitleesfunctie uitzetten. Dit kan tijdens de installatie, maar ook later nog online.

  Twijfel je om de slimme meter te laten installeren? Neem in je overweging dan mee dat je de toegang ieder moment kunt aanpassen of jouw data wel of niet uitgelezen mogen worden en dat hij nu gratis is. Als je de meter later alsnog wil laten installeren, dan moet je de kosten zelf betalen.

  Onze conclusie en advies

  Slimme apparaten kunnen je leven een stuk makkelijker en prettiger maken, denk aan thuiskomen in een verlicht en warm huis. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor een besparing op je energierekening, maar hiervoor moet je zelf een oogje in het zeil blijven houden. Slimme apparaten kunnen jou helpen besparen, maar ze blijven altijd jouw hulp nodig hebben. Monitor je ze goed, dan heb je een fijner huishouden dat zelf energie bespaart en de aanschafkosten terugverdient. In dat geval kan je profiteren van een boiler die zichzelf tijdens je vakantie op een lager pitje zet, van verlichting en schakelaars die sluipverbruik tegengaan en een huis dat warm is als je thuis komt en koud is als je weg bent.

  Willemijn

  Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

  Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: