Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Welke energieleverancier is nu écht duurzaam?

Door het veranderen van het klimaat wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarom investeren energieleveranciers steeds meer in de de ontwikkeling van duurzame energie. Maar welke energieleverancier levert nu écht duurzame energie?

Ranking duurzame energieleveranciers

Om deze vraag te beantwoorden voert WISE in samenwerking met Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond ieder jaar een onderzoek uit naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Vervolgens wordt er aan de hand van de resultaten van het onderzoek een ranking opgesteld met de duurzaamste energieleveranciers van Nederland. Hieronder vind je de ranking die op 7 november 2019 is gepubliceerd.

Bron: WISE

Toelichting ranking

De energieleveranciers die hoog scoren in de ranking werken actief mee aan de omslag naar een duurzame energievoorziening. Dit houdt in dat deze energieleveranciers zelf hernieuwbare energie produceren of deze energie direct inkopen bij een producent van groene stroom. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de geleverde energie opgewekt door de zon, wind of biomassa.

De energieleveranciers die amper een bijdrage leveren aan de omslag naar een duurzame energievoorziening eindigen onderaan in de ranking. Deze energieleveranciers kopen vaak veel grijze stroom in die ze dan groen maken door een “groen” certificaat te plakken op deze grijze stroom.

Kanttekening bij grote energiebedrijven

Grote energiebedrijven zoals Vattenfall en Eneco scoren minder goed in de ranking van Wise. Deze lage score wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan duurzame investeringen. In tegendeel, Vattenfall en Eneco investeren juist veel in schone energie, voornamelijk windenergie.

Vattenfall koopt echter veel vervuilende grijze stroom in en Eneco koopt nog te veel stroom uit fossiele brandstoffen in. Hierdoor eindigen deze twee energieleveranciers minder hoog in de ranking.

Ondanks deze lage ranking kan het toch slim zijn om voor een groot energiebedrijf zoals Vattenfall, Eneco of Essent te kiezen. Door te kiezen voor een groen energiecontract bij een groot energiebedrijf stimuleer je dit bedrijf om een nieuwe koers te varen.

Wanneer je voor een groene energieleverancier kiest die hoog scoort in de ranking steun je weliswaar de omslag naar duurzame energie, maar je impact is heel erg klein. De energiebedrijven met de hoogste score zijn namelijk allemaal kleine energieleveranciers.

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: