Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Slimme thermostaat

Je hebt weer een hoge energierekening ontvangen en nu wil je hier iets aan gaan doen. Dat kan makkelijker dan je denkt. Je kunt je energiegebruik namelijk onder controle houden met een slimme thermostaat. Heb je een slimme meter, dan kan deze aan de slimme thermostaat gekoppeld worden en kan je meekijken met je verbruik. Dat is nog eens inzicht krijgen!


Slimme thermostaten vergelijken

In reclamecampagnes voor slimme thermostaten wordt gesproken over energie besparen, inzicht verkrijgen in je energieverbruik en over de interessante technische extra’s. Verschillende energieleveranciers claimen allemaal de beste thermostaat met de meeste opties te hebben. Door de verschillende opties en mogelijkheden is het lastig om alles uit elkaar te halen. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de 7 slimme thermostaten van energieleveranciers die nu op de markt zijn: Anna, E-thermostaat, Nest, Thermosmart en Toon.

Anna Delta Comfort Wijzer Energie Assistent E-thermostaat Nest Thermosmart V3 Toon
Energieleverancier: NLE Delta E.ON Essent Essent/ENGIE Nuon Eneco
Voor wie: Iedereen Klanten Iedereen Klanten Iedereen Iedereen Iedereen
Aanschafprijs los: €249 €249 €249 €229 €199
Aanschafprijs voor klanten: Gratis Gratis bij 3-jarig contract Gratis bij 3-jarig contract Gratis bij 5-jarig contract/Gratis bij een 4-jarig contract Gratis bij VastePrijsEnergie 3 jaar met Slimme Thermostaat contract Gratis bij 4-jarig contract
Abonnementskosten: €3,99 Gratis voor klanten, anders €14,50 €3,50
Installatiekosten: €70 €82,50 €79/Gratis €99 €75
Gebruik: Anna Delta Comfort Wijzer EnergieAssistent E-thermostaat Nest Thermosmart Toon
Display bediening:  Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Afstandsbediening: Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Instelbaar programma: Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
App beschikbaar: Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Internetverbinding: Wifi Wifi Wifi Wifi Wifi Wifi Wifi
Soort cv-ketel: Opentherm Opentherm Opentherm Opentherm Opentherm Opentherm Opentherm
Regelt temperatuur per vertrek: Nee Nee Nee Nee Optioneel* Nee Nee
Privacy/opslaan gegevens:  Op thermostaat/app Op thermostaat/app Op thermostaat/app Bij Essent Bij Nest Op de cloud Op thermostaat/app
Mogelijkheden: Anna Delta Comfort Wijzer EnergieAssistent E-thermostaat Nest Thermosmart Toon
Zelflerend vermogen: Ja Nee Nee Nee Ja Ja Ja
Meet gasverbruik:  Nee Ja (met slimme meter) Ja Nee Ja Ja (met slimme meter) Ja
Meet stroomverbruik:  Nee Ja (met slimme meter) Ja Optioneel* Ja Ja (met slimme meter) Ja
Meet stroomverbruik per apparaat: Nee Optioneel* Optioneel* Nee Nee Nee Optioneel*
Geofencing of -tracking: Ja Nee Ja Nee Nee Optioneel* Nee
Bewegingssensor: Ja (50 cm) Ja Nee Ja Ja Nee Nee
Houdt rekening met buitentemperatuur: Ja Nee Nee Nee Nee Ja Ja
Werkt met: Anna Delta Comfort Wijzer EnergieAssistent E-thermostaat Nest Thermosmart Toon
Stadsverwarming: Nee Nee Nee In sommige gevallen Ja Ja Ja
Vloerverwarming: Ja Nee Ja Ja Ja Ja Ja
Uitbreidingen mogelijk: Anna Delta Comfort Wijzer EnergieAssistent E-thermostaat Nest Thermosmart Toon
Rookmelder: Nee Nee Nee Nee Optioneel* Nee Optioneel* 
Slimme stekkers: Nee Optioneel* Optioneel * Nee Nee Nee Optioneel*
Zonnepanelen:  Nee Optioneel* Optioneel* Nee Nee Nee Optioneel*
Elektrisch rijden:  Nee Optioneel* Nee Nee Nee Nee Nee

* Houdt er rekening mee dat er meestal kosten zijn verbonden aan de optionele extra’s

Actueel beeld van je energiegebruik

Door nieuwe technologieën zoals de komst van de slimme meter zal de jaarlijkse energierekening minder verrassingen bevatten. Nog niet lang geleden wist je pas aan het eind van het jaar of je geld had bespaard of juist niet. De jaarafrekening was een verrassing die niet altijd aangenaam was. De meeste energieleveranciers geven je nu de mogelijkheid om in te loggen op je persoonlijke energie account en te checken hoe je energieverbruik ervoor staat. Met de slimme thermostaat wordt het nog eenvoudiger omdat je hier continu inzicht krijgt in je energieverbruik. Je weet hierdoor niet alleen hoe je ervoor staat, maar ook hoe je kunt ingrijpen. Door een slimme thermostaat te gebruiken wordt je zelf manager van je eigen energieverbruik.

Alle 7 slimme thermostaten

slimme thermostaat Anna

Anna: slimme thermostaat ontwikkeld door de Nederlandse Energie Maatschappij en Plugwise. Thermostaat met een klassiek ronde vorm en met de beschikking over een zelflerende functionaliteit. Als gebruiker heb je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende bespaarprofielen die passen bij jouw voorkeuren en levensstijl.

Toon: thermostaat ontwikkeld door Eneco. Eneco houdt zich steeds meer bezig met de ontwikkeling van aanvullende diensten. Toon is vierkant en heeft een touchscreen. Via een mobiele app kan het apparaat worden bediend. Toon bezit over een zelflerende functie en biedt ondersteuning aan modulerende cv-ketels. Ook kan Toon de opbrengst van eventueel aanwezige zonnepanelen meten. Wanneer je beschikt over een slimme meter kan Toon ook het gasverbruik in kaart brengen. Daarnaast beschikt Toon nog over een functie voor het in- en uitschakelen van Philips Hue-lampen.

slimme thermostaat Nest

Nest: Nest kan momenteel worden beschouwd als de meest bekende thermostaat der slimme thermostaten. Sinds 2011 is Nest op de markt met een modern-klassieke look. Nest is rond net als de klassieke thermostaten maar is gecombineerd met een modern digitaal scherm. Enig nadeel van Nest is dat de thermostaat (nog) niet samen kan werken met OpenTherm-ketels. Er kan met Nest dus bespaard worden op verwarming en airco, maar niet op modulerende ketels. De Nest wordt aangeboden bij een contract van Essent.

e-thermostaat slimme thermostaat

E-thermostaat: De E-thermostaat is naast Nest ook een initiatief van Essent. De E-thermostaat heeft een bewegingssensor en beschikt daarom over de mogelijkheid de temperatuur lager te schakelen wanneer je de deur uitgaat. De E-thermostaat is echter wat minder ‘slim’ dan andere thermostaten in dit rijtje, hij kan zichzelf bijvoorbeeld niet aanleren wat het dagelijkse energieverbruik in huis is.

EnergieAssistent slimme thermostaat

EnergieAssistent: De EnergieAssistent van E-On biedt een compleet pakket voor het bijhouden van het energieverbruik in huis. Het pakket bestaat uit meerdere modules die samenhangen en kunnen worden bestuurd met een app. Het pakket bevat een bewegingssensor om aan te voelen of er mensen in het huis aanwezig zijn. Volgens E.On zou er rond de 10% bespaard kunnen worden dankzij verschillende kastjes en aansluitbare modules.

delta comfort wijzer slimme thermostaat

De Delta Comfort Wijzer: Deze slimme thermostaat is ontwikkeld door de Zeeuwse energieleverancier Delta. De Delta Comfort Wijzer kan worden bediend via een telefoon, tablet of computer. Wanneer je de drie ‘smart plugs’ installeert kun je verschillende apparaten individueel bedienen of programmeren. Deze thermostaat wordt niet meer aangeboden. 

Thermosmart slimme thermostaat

Thermosmart: Deze gebruiksvriendelijke thermostaat is met je tablet of telefoon gemakkelijk te bedienen, ook op afstand. In tegenstelling tot de andere slimme thermostaten is deze slimme thermostaat na aankoop geheel van jou. Je zit dus ook niet vast aan een duur abonnement. In juni 2014 ontving de ThermoSmart de publieksprijs van de Vereniging Eigen Huis. Kies je bij Nuon voor het contract ‘VastePrijsEnergie 3 jaar met Slimme Thermostaat’? Dan krijg je een Thermosmart cadeau. Je vindt de aanbieding in onze energievergelijker.

 

*Let op: wanneer je een uitgebreid overzicht wilt hebben van je energieverbruik is het slim zowel een slimme thermostaat als een slimme meter te laten installeren.

De aanschaf van een slimme thermostaat

De meeste energieleveranciers die een slimme thermostaat op de markt hebben gebracht bieden deze aan bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Je moet hiervoor meestal wel een contract afsluiten met een minimale contractsduur en een aanschafbedrag betalen. Een aantal slimme thermostaten is los te verkrijgen, zoals Nest en Anna. Wanneer je een thermostaat los koopt moet je rekening houden met extra kosten. Zo kan het zijn dat je een Wifi versterker nodig hebt, dat je slimme stekkers moet aanschaffen of dat je de installatiekosten van een monteur zelf moet betalen. De kosten voor het laten installeren van een slimme meter kunnen variëren tussen de € 60 en € 85.

Leg je niet vast aan een langdurig energiecontract

Let op: om een energietool of slimme thermostaat te krijgen zit je soms aan een jarenlang duur contract vast. Je kunt er beter voor kiezen om een slimme thermostaat los aan te schaffen en elk jaar een nieuw energiecontract af te sluiten. Dit is een stuk voordeliger voor je portemonnee en dat was nou net de bedoeling!

Oude thermostaten

Bij klassieke thermostaten, waaronder bijvoorbeeld de bekende ‘round’ van Honeywell, stel je als gebruiker zelf de gewenste temperatuur in. Daarnaast is het bij een aantal varianten mogelijk om een weekend en een vakantie-instelling te activeren. Een slimme thermostaat heeft de moderne techniek dat je temperatuur van afstand kunt bedienen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk vanuit de trein onderweg naar huis de temperatuur in huis hoger te zetten zodat je thuiskomt in een verwarmd huis.

Digitaal bestuurbare cv-ketels

Niet alleen zijn thermostaten nu digitaal te besturen, ook cv-ketels zijn mee ontwikkeld. Moderne cv-ketels zijn zuiniger gebouwd en kunnen tegenwoordig digitaal bestuurd worden. Daarnaast zorgt de OpenTherm-specificatie van moderne cv-ketels ervoor dat je huis modulerend wordt verwarmd. Dit betekent dat de cv-ketel veel gelijkmatiger verwarmd wat veel minder energie kost.

Nieuwe mogelijkheden om te besparen

Dankzij al deze nieuwe mogelijkheden is het makkelijk om het energieverbruik van een huishouden te monitoren. Je kunt dit doen via een digitale omgeving, bijvoorbeeld een app op de telefoon, tablet of computer. Hierop wordt het stookgedrag bijgehouden, kan het worden geanalyseerd en eventueel zelfs worden vergeleken.

Energiekosten besparen met de slimme thermostaat

Heb je de eerste stap al genomen door een nieuwe energiecontract af te sluiten, maar wil je nog meer besparen? Ga dan in huis aan de slag. Zorg dat je huis goed geïsoleerd is en vervang gloeilampen voor duurzame lampen. De volgende stap is het aanschaffen van een slimme thermostaat zodat je je energieverbruik in de gaten kunt  houden. Experimenteer bijvoorbeeld met wat er gebeurt als je minder lang doucht, de lichten uitzet in kamers waar niemand is etc. Maak er een uitdaging van en je ziet je energiekosten snel dalen!

Kies wat jij belangrijk vindt

Heb je de vergelijking bekeken en ben je eruit? Kies voor de slimme thermostaat die het best bij jou past. Als je vaak vergeet om de verwarming uit te zetten dan kun je het best kiezen voor een slimme thermostaat die op afstand te bedienen is. Wil je graag dat je niet hoeft om te kijken naar je verwarming, kies dan voor een slimme thermostaat die leert van jouw energieverbruik zodat de temperatuur automatisch wordt afgesteld. Kortom genoeg keus! Wij raden je nogmaals aan om je nieuwe slimme thermostaat los te kopen en niet te kiezen voor een langdurig energiecontract. Koop je slimme thermostaat en laat het besparen maar beginnen!

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer
Energie

Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 03-05-2022 Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit...

Lees meer