Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een vorm van isoleren die de kou buiten houdt en de warmte binnen. Het is een relatief eenvoudige manier om je huis te isoleren, waarmee je fors op je energierekening kunt besparen. Door een inspectie van de buitenmuren kun je erachter komen of spouwmuurisolatie voor jouw woonsituatie een goede oplossing is.

Wat is een spouwmuur?

Een buitenmuur die bestaat uit twee muren met een ruimte ertussen wordt een spouwmuur genoemd. Deze ruimte is ongeveer 7 tot 9 centimeter breed. Door deze ruimte tussen de muren kan er via de gevel veel warmte naar buiten verdwijnen.

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouwmuren scheiden de binnenkant van je woning van de buitenlucht. Door deze muren goed te isoleren kun je voorkomen dat de warmte van je woning naar buiten verdwijnt. Het isoleren van spouwmuren komt er op neer dat de ruimte tussen de muren wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Is spouwmuurisolatie altijd mogelijk?

Nee, het is afhankelijk van het bouwjaar van je huis of spouwmuurisolatie mogelijk is. Als jouw huis tussen het jaar 1920 en 1976 gebouwd is, is spouwmuurisolatie vaak mogelijk. Bij huizen met een bouwjaar voor 1920 bestaat de buitenmuur vaak maar uit een enkele muur. Huizen met een bouwjaar na 1976 zijn vaak al standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Om te controleren of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie, kun je de check doen van Milieu Centraal: Advies op Maat. Hier krijg je advies over de gevelisolatie die het best is voor jouw huis.

Steeds meer mensen kiezen voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de eenvoudigere en goedkopere manieren om je huis te isoleren, waardoor veel mensen hiervoor kiezen. Door je muren goed te isoleren gaat er minder warmte verloren via de muren, waardoor de verwarming minder hard aan hoeft en je bespaart op je energierekening. Isolatie van de buitenmuren zorgt er daarnaast voor dat de muren minder kou uitstralen en je woning een gelijkmatigere temperatuur behoudt. Dit zorgt voor extra wooncomfort.

Spouwmuurisolatie is goed voor het milieu

Door spouwmuurisolatie blijft de warmte beter binnen en hoeft de verwarming minder hard aan. Aangezien de verwarming werkt op de verbranding van gas, is er ook minder gas nodig. Door minder gas te verbranden voor de verwarming, beperk je de CO2-uitstoot. Een geïsoleerd huis is dus goed voor je portemonnee én voor het milieu.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is redelijk eenvoudig en snel gedaan. Een isolatiebedrijf heeft meestal een dag nodig om je hele huis te voorzien van spouwmuurisolatie. Om de isolatie aan te brengen, worden er een aantal kleine gaatjes geboord in de voegen van de buitenmuur van je huis. Door deze gaatjes kan het isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten worden. Na afloop worden de gaatjes weer dichtgemaakt.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Er zijn een aantal soorten isolatiemateriaal die gebruikt kunnen worden om de spouwmuren op te vullen, dit zijn: Glaswolvlokken, steenwolvlokken, isolatiekorrels of kunststofschuim. Deze stoffen kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid als er niet op de juiste manier mee om wordt gegaan. Laat je huis daarom isoleren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf en doe het niet zelf.

Welk isolatiemateriaal is het best?

Ieder isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een isolatiespecialist kan advies geven over het soort isolatiemateriaal dat het meest geschikt is voor jouw huis en jouw wensen. Een aantal kenmerken zijn:

Glaswolvlokken = Meerdere keuzes in isolatiewaarde, redelijk waterafstotend en geluidwerend.

Steenwolvlokken = Goede isolatiewaarde, zeer brandveilig en geluidwerend.

Isolatiekorrels (EPS)  = Meerdere keuzes in isolatiewaarde, geluid-, brand- en vochtwerend.

Purschuim = Hoge isolatiewaarde en zeer waterafstotend, in mindere mate brandveilig en geluidwerend.

Hoe duur is spouwmuurisolatie?

De prijs voor het isoleren van je huis door middel van spouwmuurisolatie hangt af van het isolatiemateriaal waar je voor kiest en de grootte van de muren die aan de buitenlucht grenzen. Hieronder volgt een gemiddelde schatting van de kosten per woningtype:

Woningtype Muur oppervlakte Prijs
Appartement 25 m2 € 500 – € 600
Tussenwoning 65 m2 € 800 – € 1100
Hoekwoning 65 m2 € 1200 – € 1400
2-onder-1 kap 100 m2 € 1500 – € 1800
Vrijstaande woning: 150 m2 € 2200 – € 2500

 

Voorwaarden voor spouwmuurisolatie

Om je huis te laten isoleren door middel van spouwmuurisolatie, moet je huis aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet een spouwmuur hebben. Als je niet zeker weet of je spouwmuren hebt, kun je de dikte opmeten bij de voor- of achterdeur. Wanneer de muur dunner is dan 24 centimeter, is het geen spouwmuur. Als de muur 24 centimeter of dikker is, kan het een spouwmuur zijn, dit is echter geen garantie.
  • Het huis is nog niet eerder geïsoleerd met spouwmuurisolatie. In sommige gevallen zijn huizen ‘na-geïsoleerd’, de isolatiewaarde is in dit geval niet altijd even hoog, waardoor je kunt kiezen voor extra isolatie aan de binnen- of buitenzijde van het huis.
  • De spouw moet schoon zijn. Als er puin- of cementresten in de spouw zitten, verhindert dit het isolatiemateriaal om zich goed te kunnen verspreiden en hechten. De on-geïsoleerde plekken zorgen voor temperatuurverschillen op de muur waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.
  • De waterafvoer moet in orde zijn. De kozijnen en goten moeten in een goede staat zijn, zodat er geen water in de spouw terechtkomt. Dit water kan namelijk niet meer weg, wat kan zorgen voor vochtproblemen.
  • Nieuwe ventilatie in de kruipruimte. Als jouw huis een kruipruimte heeft, ventileert deze meestal via de spouw. Op het moment dat de spouw wordt geïsoleerd, moet er een nieuw ventilatiesysteem komen voor de kruipruimte om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het huis terecht komen.

Om erachter te komen of je huis voldoet aan alle voorwaarden, kun je een controle laten uitvoeren door een isolatiespecialist.

Vochtproblemen

Bij spouwmuurisolatie ontstaan vochtproblemen voornamelijk wanneer de isolatie niet nauwkeurig is uitgevoerd. In principe zou spouwmuurisolatie vochtproblemen namelijk juist tegen kunnen gaan. Als de dakgoten echter lekken of de gevel geeft geen ruimte voor het verdampte vocht dat uit de spouw naar boven komt, dan kunnen vochtproblemen ontstaan. Vraag daarom van tevoren deskundig advies en laat de spouwmuurisolatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Onderhoud

Als de spouwmuurisolatie eenmaal is geplaatst is, hoef je dit niet te onderhouden. Het is een permanente vorm van isoleren wat je niet meer kunt verwijderen. Het is daarom belangrijk dat de isolatie meteen goed wordt gedaan.

Rendement en besparing

Spouwmuurisolatie is een makkelijke en snelle manier om veel geld te besparen op uw vaste lasten. Hoe meer muren van uw huis aan de buitenlucht grenzen, hoe hoger de besparing kan oplopen. Door goede isolatie kun je met een tussenwoning tot € 200 euro per jaar besparen op uw energierekening en met een vrijstaande woning tot wel € 600.

Subsidie en btw-korting

Provincies en gemeentes keren in enkele gevallen subsidies uit voor het isoleren van uw huis. Je kunt met de energiesubsidiewijzer uitzoeken hoe het zit met subsidies in jouw buurt. Naast een subsidie is er een regeling van kracht die de btw op arbeidskosten tijdelijk verlaagt. Voor het schilderen, stukadoren of isoleren van huizen die ouder dan 2 jaar zijn, betaal je maar 6% btw op de arbeidskosten in plaats van 21%.

Wat als spouwmuurisolatie niet mogelijk is?

Als jouw huis niet voldoet aan de voorwaarden voor spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld omdat je huis geen spouwmuur heeft, dan kun je kiezen voor binnen- of buitenisolatie.

  • Binnenisolatie: Aan de binnenzijde van de muren kun je een voorzetwand plaatsen met isolatiemateriaal. Een nadeel hiervan is dat de extra muren een stukje naar binnen komen, waardoor de oppervlakte van uw huis afneemt.
  • Buitenisolatie: Tegen de buitenmuur van je huis kun je een voorzetwand plaatsen om je huis te isoleren. Hiervoor zal je toestemming moeten vragen aan de gemeente omdat de isolatie het uiterlijk van de woning kan veranderen. Een nadeel hiervan is dat buitenisolatie een stuk duurder is dan binnenisolatie.

Kiezen voor spouwmuurisolatie?

Wil je jouw huis isoleren en denk je erover om dit te doen door middel van spouwmuurisolatie? Dan kan het verstandig zijn om een isolatiespecialist om advies te vragen. Een isolatiespecialist kan controleren of uw huis voldoet aan de voorwaarden van spouwmuurisolatie en kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden.

 

Vergelijk energie »

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer