Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Goedkoopste energieleverancier 2022

Welke energieleverancier voor jou de beste prijs heeft, hangt af van veel dingen. Natuurlijk heeft een leverancier hier veel invloed op. Maar je bepaalt zelf ook of je de goedkoopste stroom hebt. Het heeft allemaal te maken met de volgende factoren:

veel invloed op. Maar je bepaalt zelf ook of je de goedkoopste stroom hebt. Het heeft allemaal te maken met de volgende factoren:

 • Ontwikkeling olie- en gasprijzen

  Gasleveranciers, maar ook stroomleveranciers stellen twee keer per jaar hun stroomtarieven en gastarieven vast. Die hangen onder andere samen met de ontwikkeling van de globale olie- en gasprijzen.

 • Concurrentie energieleveranciers

  Energiebedrijven zijn constant aan het concurreren. Met fikse welkomstkortingen en actietarieven proberen ze jou over te halen om over te stappen van energie. Door deze strijd profiteer jij van de scherpste energieprijzen.

 • Energieverbruik

  De hoogte van je energiekosten hangt natuurlijk ook af van je energieverbruik. Gelukkig heb je dit voor een groot gedeelte zelf in de hand. Om te besparen kun je bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager zetten of wassen op 30 graden.

 • Type woning

  Ook je type woning heeft invloed op je energiekosten. Een vrijstaande woning of hoekwoning verbruiken bijvoorbeeld vaak meer energie dan een appartement. Door aanpassingen aan je woning, zoals isolatie of dubbele beglazing kun je flink besparen.

 • Overheidsheffingen

  Een groot deel van jouw energierekening bestaat uit overheidsheffingen. Zo bestaat de heffing uit: energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. De hoogte van de belasting wordt ieder jaar veranderd door de overheid.

 • Persoonlijke voorkeuren

  Tot slot hebben hebben je persoonlijke voorkeuren ook invloed op de energieprijzen die je betaalt. Zo zit er vaak een verschil in de kosten voor grijze of groene energie. Met de filters in onze vergelijker kun je precies zien wat voor jou de beste energieleverancier is.