Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Toon

De slimme thermostaat van Eneco heet Toon. Met Toon krijg je inzicht in je energieverbruik, waardoor je gemakkelijk kunt besparen op je energierekening. Je krijgt Toon echter niet voor niets, Toon is los aan te schaffen of je ontvangt Toon bij een energiecontract van Eneco. Om te bepalen of Toon iets voor jou is, hebben wij de voor- en nadelen van deze slimme thermostaat voor je op een rijtje gezet.

 Of je gebruikmaakt van Toon of niet, besparen op de energiekosten is altijd mogelijk: overstappen van energieleverancier kan je tot wel 400 euro per jaar schelen!

Wat is Toon?

Deze slimme thermostaat is op de cv-ketel, gas- en elektriciteitsmeter aangesloten zodat hij je inzicht kan geven in je energieverbruik. Met Toon kun je niet alleen zien hoeveel energie je verbruikt, maar ook welke apparaten het meeste energie verbruiken. Hierdoor ontdek je snel op welke manieren jij kunt besparen op je energierekening.

Toon app

De thermostaat Toon hangt bij jou thuis aan de muur, hiermee kun je alles regelen. Om meer inzicht te krijgen in je verbruik download je de Toon app op smartphone, computer of tablet. Met deze app bedien je de Toon vanaf een afstand en kun je jouw gegevens altijd opzoeken wanneer je dit wilt, ook als je even niet thuis bent.

slimme thermostaat Toon

 

Wat kan Toon?

Toon kan zo worden ingesteld dat je huis altijd een comfortabele temperatuur heeft wanneer je er bent, zonder energie te verspillen. Toon heeft hiervoor drie functies:

Temperatuur aanpassen op afstand

Als je de Toon app hebt geïnstalleerd op je smartphone, kun je de verwarming op afstand regelen. Zo kun je vlak voordat je naar huis gaat alvast de verwarming aanzetten, zodat je thuiskomt in een comfortabel verwarmd huis.

Programma instellen

Met Toon kun je een programma instellen voor je verwarming. Zo kun je ervoor zorgen dat hij ‘s ochtends automatisch verwarmd voordat je wakker wordt en dat hij ‘s nachts automatisch uitgaat. Op deze manier zit je nooit onnodig in de kou en hoef je niet bang te zijn dat je de verwarming vergeet uit te zetten. Je kunt dit programma altijd wijzigen of tussendoor handmatig de verwarming hoger of lager zetten.

Vakantiemodus

Naast het dagelijkse programma heeft Toon ook een vakantiemodus. Deze functie zorgt ervoor dat de verwarming niet aangaat zolang jij er niet bent. Als je instelt welke dag je weer terugkomt, kan Toon er wel voor zorgen dat jouw huis op tijd weer is opgewarmd voor je thuiskomst.

Extra thermostaatfuncties

Je kunt Toon instellen naar jouw eigen wensen, maar Toon heeft zelf ook wat extra’s:

  • Toon is weergevoelig: Als het kouder wordt merkt Toon dit op en zal de verwarming eerder aanslaan om voor de juiste temperatuur te zorgen.
  • Toon koppelen aan je zonnepanelen: Toon laat zien hoeveel zonne-energie jouw zonnepanelen opwekken. Deze speciale functie heet Toon Zon.

Toon Zon

Toon Zon is een uitgebreide versie waarbij je inzicht krijgt in de zonne-energie die wordt opgewekt door zonnepanelen. Als jij kiest voor Toon Zon dan wordt er een extra meter in de meterkast geïnstalleerd, speciaal voor zonnepanelen. De informatie van deze speciale meter wordt doorgestuurd naar Toon en geeft je inzicht over het aantal kWh dat je zelf hebt opgewekt en hoeveel euro je hiermee bespaart. Voor Toon Zon betaal je eenmalig een extra bedrag afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt. Tot 18 zonnepanelen is dit bedrag € 99,95 en als je meer dan 18 zonnepanelen hebt is dit bedrag € 199,95.

Toon tegen sluipverbruik

Veel apparaten verbruiken energie zonder dat je dit door hebt. Met Toon krijg je inzicht in het verbruik van al je apparaten. Zo kun je ontdekken welke apparaten energie verbruiken ook al lijken deze uit te staan. Door hier goed op te letten, kun je sluipverbruik tegengaan en veel energie besparen.

Is Toon alleen voor Eneco klanten?

Je kunt Toon altijd aanschaffen, of je nou wel of geen klant bent van Eneco. Als je geen klant bent van Eneco kun je Toon als losse thermostaat bestellen, je betaalt eenmalig een aanschafbedrag en maandelijks abonnementskosten voor het gebruik van Toon.

Hoeveel kost Toon?

De prijs die je betaalt voor Toon is afhankelijk van jouw contract bij Eneco. Deze prijs bestaat uit eenmalige aanschafkosten en maandelijkse abonnementskosten. In het overzicht staan de eenmalige aanschafkosten voor Eneco klanten met verschillende contracten en mensen die geen klant zijn bij Eneco:

Contract Kosten
4 jaar vast €0
3 jaar vast €99
1 jaar vast €199
Flexibel €275
Geen contract €275

Naast deze eenmalige aanschafkosten betaal je als klant van Eneco € 3,50 per maand aan abonnementskosten. Als je geen klant bent van Eneco zijn deze abonnementskosten € 4,95 per maand. Deze abonnementskosten betaal je gedurende de hele periode dat je gebruikmaakt van Toon.

Energieverbruik omlaag door Toon?

Met Toon kun je zien op welke manieren je energie verbruikt. Vaak gebruiken apparaten in huis energie terwijl je denkt dat ze uitstaan. Door hier meer inzicht in te krijgen, kun je jouw energieverbruik naar beneden brengen en besparen op je energierekening. Ook kun je door een thermostaatprogramma in te stellen voorkomen dat je per ongeluk de verwarming aan laat staan. Je wordt met Toon bewuster van je energieverbruik en je ziet gemakkelijk hoe je jouw energieverbruik omlaag kunt brengen.

Bespaar ik geld met Toon?

Toon kan ervoor zorgen dat je energieverbruik daalt. Je betaalt echter wel voor de diensten van Toon in de vorm van eenmalige aanschafkosten en maandelijkse abonnementskosten. Of je uiteindelijk geld bespaart door Toon is de vraag. Toon lijkt het meest voordelig bij een 4 jarig abonnement van Eneco, je betaalt geen aanschafkosten voor Toon en de totale abonnementskosten zijn € 168 in 4 jaar. Als je meer dan € 168 kan besparen door Toon, zou de slimme thermostaat zichzelf hebben terugverdiend. Je zit echter 4 jaar vast aan dit contract, terwijl je ieder jaar € 250 kunt besparen door over te stappen van energieleverancier. Hier moet rekening mee worden gehouden als je wilt berekenen hoeveel je écht kunt besparen met Toon.

Is mijn huis geschikt voor Toon?

Niet ieder huis is geschikt om Toon te installeren. Je kunt daarom een Toontest doen op de website van Eneco. De voorwaarde waar je huis aan moet voldoen zijn:

  • Er moet draadloos internet aanwezig zijn in je huis. Zonder internet kan Toon geen verbinding maken met Eneco, dit is nodig om inzicht te krijgen in tarieven en je geschatte verbruik.
  • Je huis moet worden verwarmd door een cv-ketel. Met Toon kun je de verwarming regelen en op een afstand hoger of lager zetten, maar hiervoor moet je wel een cv-ketel hebben. Toon werk niet in combinatie met andere vormen van verwarming.
  • Er moet een gas- en elektriciteitsmeter in huis aanwezig zijn. Als deze meters zich buiten jouw huis bevinden kan Toon hier geen contact mee krijgen.
  • Er moet een stopcontact aanwezig zijn bij de meterkast en de cv-ketel. Toon werkt op elektriciteit en moet bij zowel de meterkast als de cv-ketel worden geïnstalleerd. Als er geen ingebouwd stopcontact aanwezig is, kun je dit oplossen door hier een verlengsnoer naartoe te trekken.

Als jouw huis voldoet aan deze eisen, dan is je huis waarschijnlijk geschikt om Toon te kunnen gebruiken.

Toon thermostaat kopen

Met de Toon thermostaat krijg je inzicht in je energieverbruik en ontdek je op welke manieren je energie kunt besparen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Om gebruik te kunnen maken van Toon betaal je eenmalige aanschafkosten en maandelijks abonnementskosten. Afhankelijk van jouw energiecontract kunnen deze kosten hoog oplopen. Toon zal je hoogstwaarschijnlijk helpen om energie te besparen, maar of je uiteindelijk geld bespaart met Toon, dat is nog maar de vraag.


Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer