Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Verwarming

Een verwarming zorgt ervoor dat je huis verwarmd wordt, maar dit kan op verschillende manieren gebeuren. Het bouwjaar van je huis is meestal bepalend voor het soort verwarming dat in jouw huis is geplaatst. Door de verwarming op de juiste manier af te stellen kun je veel geld besparen op je energierekening.

 

Wat is een verwarming?

Een verwarming brengt je huis op temperatuur, zodat je er in de winter warm bij zit. Je kunt een centrale verwarming hebben die warmte naar meerdere kamers in jouw huis stuurt, maar het kan ook zijn dat je alleen een verwarming hebt in je woonkamer. In ieder huis zit een vaste verwarming geïnstalleerd, maar je kunt ook een los verwarmingselement aanschaffen als je behoefte hebt aan extra verwarming.

 

Welke soorten verwarmingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten verwarmingen, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen verwarmingen die werken op gas of op elektriciteit.

Verwarming op gas

 • Centrale verwarming. In huis bevindt zich een boiler waar water wordt opgewarmd door middel van het verbranden van gas. Deze warmte wordt vervolgens door de leidingen naar de verschillende ruimtes in je huis gestuurd, waar een verwarmingselement is geplaatst. Dit verwarmingselement straalt de warmte uit waardoor de lucht in de ruimte wordt verwarmd.
 • Stadsverwarming. Bij deze vorm van verwarmen is je huis aangesloten aan ondergrondse leidingen die je voorzien van warm water. De warmte wordt in dit geval niet in je eigen woning opgewekt. Via de leidingen in je huis wordt deze warmte naar de verschillende ruimtes in je huis gestuurd.
 • Gasverwarming. Dit is een oudere manier van verwarmen, waarbij er meestal alleen in de woonkamer een kachel staat. Deze kachel verwarmt de ruimte door gas te verbranden. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van water en de warmte kan niet verdeeld worden over verschillende ruimtes.

Verwarming op elektriciteit

 • Elektrische verwarming. Dit is meestal een losse verwarming die wordt gebruikt als extra verwarming in ruimtes in jouw huis die niet goed worden verwarmd door de vaste verwarming.
 • Infrarood verwarming. Deze vorm van verwarmen werkt zoals de straling van de zon. In plaats van het verwarmen van de lucht, wordt de warmte meteen gevoeld op het moment dat het met een persoon of met materiaal in contact komt.

 

Wat is de meest voorkomende verwarming?

De verwarming die in de meeste Nederlandse huizen voorkomt is de centrale verwarming die werkt op gas. Gas is echter een fossiele brandstof die op den duur op zal raken. Steeds meer nieuwe huizen worden daarom voorzien van een duurzame manier van verwarmen die werkt op elektriciteit of op de warmte van de zon.

 

Vloer-, wand- en plafondverwarming

Manieren van verwarmen die steeds vaker voorkomen zijn de vloer-, wand- en plafondverwarming. Doordat vloeren, wanden en plafonds een groot oppervlak hebben, wordt de ruimte gelijkmatiger verwarmd en voelt het ook aangenaam als de verwarming een paar graden lager staat. Een vloer- of wandverwarming kan werken op gas via de cv-ketel, maar er bestaan ook elektrische varianten.

 

Efficiënte verwarming

De verwarming is verantwoordelijk voor gemiddeld driekwart van het gasverbruik in een huishouden, een efficiënte verwarming kan daardoor snel een besparing opleveren op je energierekening. Daarnaast is het besparen van gas ook nog eens goed voor het milieu. Bij de verbranding van gas komt namelijk CO2 vrij, hoe minder gas je gebruikt om te verwarmen, hoe kleiner de CO2 uitstoot van jouw huishouden is. Een efficiënte verwarming die minder gas nodig heeft om je huis op een aangename temperatuur te brengen is dus voordelig voor je portemonnee en goed voor het milieu.

 

Besparen op verwarmingstips!

Naast het aanschaffen van een efficiënte verwarming kun je zelf ook geld besparen door bewust met je verwarming om te gaan. Door een paar veranderingen kun je de energierekening al snel naar beneden brengen:

 • Zet de verwarming standaard één graad lager dan je gewend bent.
 • Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen of van huis gaat alvast lager; het duurt even voordat je huis weer afgekoeld is.
 • Zorg dat de verwarming uit staat in de kamers waar niemand aanwezig is.
 • Stel de temperatuur in op 15 graden als je slaapt of weg bent. Bij een temperatuur onder de 15 graden kunnen de leidingen bevriezen of kun je last krijgen van vocht in huis.
 • Controleer of jouw huis goed geïsoleerd is en of de ventilatie goed werkt. De warmte kan makkelijk verdwijnen als het tocht in huis.
 • Houd de gordijnen dicht om de warmte binnen te houden en zorg ervoor dat de gordijnen niet over de verwarming heen vallen. De warmte komt dan moeilijker in de ruimte terecht en er verdwijnt voor een deel via het raam.

 

Thermostaat

De meeste centrale verwarmingen zijn gekoppeld aan een thermostaat, dit is een kastje waarmee je de temperatuur kunt veranderen en eventueel een programma kunt instellen voor de verwarming. Zo kun je instellen dat de verwarming ‘s nachts automatisch wordt uitgezet, zodat je dit niet kunt vergeten. Een aantal energieleveranciers bieden een slimme thermostaat aan, hiermee krijg je inzicht in het verbruik van alle apparaten in je huis, waardoor je beter kunt bijhouden waar jouw verbruik vandaan komt.

 

Duurzame alternatieven voor een gasverwarming

De meeste verwarmingen werken op gas. Dit is echter een fossiele brandstof die langzamerhand op raakt. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om je huis te verwarmen zonder gebruik te maken van gas. Je kunt een verwarmingssysteem aanschaffen welke werkt op elektriciteit, maar je kunt ook kiezen voor een zonneboiler als alternatief voor gasverbranding. In het laatste geval wordt de warmte van de zon opgevangen en gebruikt om het water in de boiler te verwarmen. Je kunt een zonneboiler meestal aansluiten op je huidige cv-ketel.

 

Verwarming uitzetten

Het wordt afgeraden om je verwarming helemaal uit te zetten als je weg bent. Bij een temperatuur onder de 15 graden kunnen de leidingen namelijk gaan bevriezen of je huis kan te vochtig worden waardoor je eerder ziek kan worden.

 

Temperatuur van de gas- of cv-boiler

In de boiler wordt het leidingwater op een constante temperatuur gehouden. Als er warm water nodig is voor de douche of de verwarming kan het warme water meteen vervoerd worden, of extra worden verwarmd tot de gevraagde temperatuur is bereikt. De constante temperatuur moet 60 graden of hoger zijn, bij een lagere temperatuur neemt de kans op Legionella in het water namelijk toe. Dit is een bacterie waarvan je ziek kunt worden.

 

Verwarming kopen

Als je een nieuwe verwarming wilt kopen omdat je eigen verwarming te oud is of je wilt een verwarming die efficiënter is, dan zijn er veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een verbouwing om vloer-, wand- of plafondverwarming te installeren, of je kiest voor een zuinige cv-ketel. De prijs van een nieuwe verwarming is daardoor sterk afhankelijk van het soort verwarming dat je aanschaft.

 

Verwarming installeren

Als je een nieuwe verwarming hebt uitgekozen, kun je deze het best laten installeren door een gespecialiseerd installatiebedrijf. De verwarming wordt dan zorgvuldig aangelegd, goed afgesteld en je krijgt meestal garantie. Vraag ook altijd meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven, hierdoor kun je flink besparen op de kosten.

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer