Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Verzekering FAQ

 

Algemene vragen

 

 1. Hoe sluit ik online een verzekering af?
 2. Gaat mijn verzekering direct in?
 3. Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen?
 4. Welke verzekeraars vergelijken jullie?
 5. Kan ik me na afsluiten nog bedenken?
 6. Wanneer ontvang ik de polis?
 7. Is een verzekeraar verplicht me te accepteren?
 8. Hoe betaal ik de premie?

 

 

Zorgverzekering vragen

 

 1. Hoe kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?
 2. Kan ik mijn huidige zorgverzekering wijzigen?
 3. Wanneer moet ik een nieuwe zorgverzekering kiezen?
 4. Waarom krijg ik een boete als ik niet op tijd een verzekering heb afgesloten?
 5. Hoe vind ik de beste/goedkoopste zorgverzekering?
 6. Hoe kan ik overstappen van zorgverzekeraar?
 7. Hoe werkt het eigen risico?
 8. Verschil restitutie en naturaverzekering
 9. Ik ben nu onverzekerd. Wat nu?
 10. Wat is een collectieve zorgverzekering?
 11. Hoe zit het met meeverzekeren van kinderen?
 12. Kan ik bij dezelfde huisarts blijven als ik van zorgverzekering wissel?
 13. Mag een verzekeraar mij weigeren voor een nieuwe zorgverzekering?
 14. Wat kost de basisverzekering?
 15. Wat is de dekking van de basisverzekering?
 16. Uw eigen risico wordt niet aangesproken bij:
 17. Wat is een aanvullende verzekering?
 18. Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?
 19. Wat is zorgtoeslag?
 20. Welke zorg wordt gedekt als ik op reis ga?
 21. Worden behandelingen in het buitenland gedekt?
 22. Welke zorgverzekeraars kunt u via EasySwitch.nl vergelijken?
 23. Hoe kan het dat sommige zorgverzekeringen via EasySwitch.nl goedkoper zijn af te sluiten dan bij de zorgverzekeraar zelf?

 

 


 

 

 

Hoe sluit ik online een verzekering af?
U kunt via EasySwitch.nl een verzekering afsluiten door het invullen van enkele gegevens die op u en de betreffende verzekering betrekking hebben. Er wordt dan een vergelijking gemaakt van de beschikbare verzekeringen met de bijbehorende premies. Nadat u een keuze heeft gemaakt kunt u direct de verzekering afsluiten.
top

Gaat mijn verzekering direct in?
Ja. Indien u bij uw aanvraag aangeeft dat de ingangsdatum de dag van vandaag is bent u direct verzekerd. Dit betreft dan wel een voorlopige dekking. Uw aanvraag wordt nog beoordeeld en u krijgt dan binnen 5 werkdagen een definitieve goedkeuring.
top

Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen?
U kunt een verzekering minimaal 1 maand voor het einde van uw contractperiode opzeggen. Als uw contractperiode verstreken is dan kunt u dagelijks opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand. U dient uw verzekering altijd schriftelijk op te zeggen.
top

Welke verzekeraars vergelijken jullie?
EasySwitch.nl vergelijkt de verzekeringen van alle grote verzekeraars van Nederland, zoals bijvoorbeeld Nationale Nederlanden, Centraal Beheer/Achmea, Delta Lloyd, Univé etc. Maar ook goedkope internetverzekeraars zoals Ditzo, AllSecur, Anderzorg of Zekur.
top

Kan ik me na afsluiten nog bedenken?
Indien u een verzekering heeft afgesloten via EasySwitch.nl en u wil deze toch nog annuleren dan kan dat. Er geldt een zogenaamde polisbedenktijd van 14 kalenderdagen na het ontvangen van de polis. Indien u uw verzekering wilt annuleren dient u dit schriftelijk te doen bij de betreffende verzekeraar.
top

Wanneer ontvang ik de polis?
Nadat een verzekering via EasySwitch.nl is afgesloten stuurt de verzekeraar binnen 5 dagen het polisblad via de post naar het adres dat u heeft ingevuld. U kunt bij sommige verzekeraars er ook voor kiezen om uw polis digitaal te krijgen. Deze ontvangt u dan in uw e-mailbox. Indien u na 5 dagen nog niks heeft ontvangen neem dan contact met ons op.
top

Is een verzekeraar verplicht mij te accepteren?
Nee. Een verzekeraar heeft het recht om u te weigeren. Bijvoorbeeld als u in het verleden heeft gefraudeerd of u heeft bij de verzekeraar nog een achterstallige betaling. Verzekeraars zijn wel verplicht u voor de basisverzekering zorg te accepteren.
top

Hoe betaal ik de premie?
U kunt de premie per maand, kwartaal of per jaar betalen aan de betreffende verzekeraar. EasySwitch.nl is hier geen partij in. U betaalt in principe per automatische incasso, maar bij enkele verzekeraars kunt u ook per acceptgiro betalen.
top

 

 


 

 

Hoe kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?
Uw huidige zorgverzekeraar moet u uiterlijk 19 november uw nieuwe polisvoorwaarden hebben toegestuurd. Indien u beslist om weg te gaan bij uw zorgverzekeraar dan moet u voor 1 januari schriftelijk opzeggen. U heeft dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen en af te sluiten. Deze gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in.
Top

Kan ik mijn huidige zorgverzekering wijzigen?
Uiteraard is het ook mogelijk om bij uw huidige zorgverzekeraar te blijven maar uw zorgverzekering aan te passen. Bijvoorbeeld als er iets is veranderd in uw persoonlijke situatie en u een andere aanvullende dekking wil. Neemt u in dat geval contact op met uw zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.
Top

Wanneer moet ik een nieuwe zorgverzekering kiezen?
U moet voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. U moet dan wel uw huidige zorgverzekering al opgezegd hebben voor 31 december 2013. U heeft dan nog een maand om een nieuwe af te sluiten. Deze gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Als u na 1 februari nog steeds niet verzekerd bent dan kunt u een boete krijgen van het Zorginstituut Nederland.
Top

Waarom krijg ik een boete als ik niet op tijd een verzekering heb afgesloten?
Als u onverzekerd bent en u moet een beroep doen op medische zorg, dan moet u zelf de kosten dragen. Om dat risico te voorkomen is een boete ingesteld om u aan te sporen zich te verzekeren. Tevens is het niet de bedoeling dat gezonde mensen zich niet verzekeren, omdat ze geen zorg gebruiken. Het zorgsysteem in Nederland is gebaseerd op de solidariteit dat iedereen evenveel bijdraagt.
Top

Hoe vind ik de beste/goedkoopste zorgverzekering?
U kunt in Nederland bij meer dan 40 zorgverzekeraars kiezen uit een veelvoud aan zorgverzekeringen. Begrijpelijk dat u moeite kunt hebben om daaruit te kiezen. Via EasySwitch.nl kunt u (bijna) alle zorgverzekeringen van Nederland met elkaar vergelijken. U kunt ze selecteren op:

 • de hoogte van de premie
 • de dekking van de polis
 • of u vrije zorgkeuze wilt of niet

EasySwitch.nl wil ervoor zorgen dat het kiezen van een zorgverzekering voor u zo makkelijk mogelijk is. Let u daarom op het volgende:

 • de basisverzekering dekt bij alle zorgverzekeringen hetzelfde, dit moet volgens de zorgverzekeringswet. Toch is het zo dat er tussen de basisverzekeringen al grote prijsverschillen zitten, oplopend tot een paar honderd euro. Vergelijkt u dus ook de basisverzekering.
 • bedenk van tevoren wat u verzekerd wilt hebben en kijk welke aanvullende verzekering het dekt.
 • bepaal of u een natura- of een restitutieverzekering wilt hebben. Bij een naturaverzekering is het van belang dat u kijkt met welke zorgaanbieders uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.

Top

Hoe kan ik overstappen van zorgverzekeraar?
Ongeveer 1,5 miljoen mensen zullen dit jaar weer van zorgverzekeraar overstappen. De voornaamste redenen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten zijn:

 • goedkopere polis
 • andere aanvullende dekking
 • ontevredenheid over de huidige verzekeraar

Via EasySwitch.nl kunt u heel eenvoudig overstappen van zorgverzekeraar. Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Vul uw persoonlijke gegevens in
 • Maak een vergelijking tussen de polissen
 • Bepaal welke dekking u wilt
 • Kies de goedkoopste zorgverzekering
 • Sluit de verzekering af via onze website
 • Sluit u de verzekering uiterlijk 31 december af, dan zegt uw nieuwe zorgverzekeraar uw huidige zorgverzekering op.

Top

Hoe werkt het eigen risico?

Het eigen risico is een verplichte som die u zelf betaalt als u zorg gebruikt die onder de basisverzekering valt. Het minimale eigen risico is in 2015 vastgesteld op € 375. Als u dus in een jaar kosten heeft die vallen onder het eigen risico, moet u deze tot een bedrag van € 375 uit eigen zak betalen. U kunt het eigen risico vrijwillig verhogen om premiekorting te krijgen. Hoe hoog deze premiekorting is hangt af van de verhoging en verschilt per zorgverzekeraar.
Top

Verschil restitutie en naturaverzekering
Indien u een restitutieverzekering heeft kunt u zelf bepalen van welke aanbieder u uw zorg afneemt. U dient in sommige gevallen de zorg dan wel eerst zelf te betalen en de kosten te declareren bij uw zorgverzekeraar. Als u een naturaverzekering heeft dan moet u voor bepaalde zorg naar de zorgaanbieder die een contract heeft met de verzekeraar. U hoeft de rekening dan niet zelf voor te schieten. Omdat de zorgverzekeraar prijsafspraken heeft met deze aanbieders, is een naturaverzekering vaak goedkoper dan de restitutieverzekering.
Top

Ik ben nu onverzekerd. Wat nu?
Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Indien u, omdat u bijvoorbeeld terugkeert van een lang verblijf in het buitenland, niet verzekerd bent dient u zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Als u dit niet doet dan bericht het Zorginstituut Nederland u na 3 maanden dat u een zorgverzekering moet afsluiten. Tevens krijgt u dan een boete voor de periode dat u niet verzekerd was.
Top

Wat is een collectieve zorgverzekering?
Als u zich verenigt in een groep met andere mensen is het mogelijk om een zogenaamde collectieve zorgverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan medewerkers van 1 bepaald bedrijf of leden van een sportvereniging. Een collectieve zorgverzekering levert een premiekorting op die kan oplopen tot wel 10%. Een collectieve zorgverzekering is echter niet altijd goedkoper.
Top

Hoe zit het met meeverzekeren van kinderen?
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis meeverzekerd worden op de polis van (1 van beide) ouders. Indien de ouders een verschillende zorgverzekering hebben dan is het raadzaam de kinderen bij te schrijven bij diegene met de meest uitgebreide dekking.
Top

Kan ik bij dezelfde huisarts blijven als ik van zorgverzekering wissel?
Als u een restitutiepolis heeft, kunt u sowieso bij uw huisarts blijven. U heeft dan immers vrije zorgkeuze. Als u een naturapolis heeft dan dient u een huisarts te nemen waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. De zorgverzekeraars hebben in de praktijk echter met de meeste huisartsen een contract gesloten, dus zal het niet vaak voorkomen dat u gedwongen een andere huisarts moet kiezen.
Top

Mag een verzekeraar mij weigeren voor een nieuwe zorgverzekering?

Iedere Nederlander kan voor zijn basisverzekering terecht bij een zorgverzekeraar en deze is dan ook wettelijk verplicht de aanvraag te accepteren. U mag dus nooit geweigerd worden vanwege zaken als uw geslacht, medische geschiedenis of leeftijd. Voor een aanvullende verzekering mogen zorgverzekeraars wel bepaalde eisen stellen, zoals een medische verklaring of onderzoek.

Een zorgverzekeraar kan u wel weigeren als u in het verleden wegens fraude of wanbetaling uit uw verzekering bent gezet. Het betreffende bedrijf kan u dan 5 jaar lang uitsluiten van uw zorgverzekering en andere verzekeringen. U moet dan bij een andere verzekeraar uw zorgverzekering afsluiten.
Top

Wat kost de basisverzekering?
De premie van de basisverzekering verschilt per zorgverzekeraar. Hieronder vindt u de maandpremies van de natura-zorgverzekering van de grootste zorgverzekeraars in 2015:

 • CZ (selectief) € 97
 • Menzis (selectief) € 90,75
 • OHRA € 100,74
 • Univé € 107,00
 • Zilveren Kruis (selectief) € 89,95

U kunt de premie van de basisverzekering omlaag brengen door uw eigen risico te verhogen of door u aan te sluiten bij een collectieve verzekering.
Top

Wat is de dekking van de basisverzekering?
Er is door de overheid een pakket samengesteld wat binnen de basisverzekering gedekt moet worden door iedere zorgverzekeraar. Binnen dit pakket valt:

 • Geneeskundige zorg zoals huisartsen, verloskundigen en medisch specialisten
 • Verblijf in een ziekenhuis
 • Medicijnen
 • Ziekenvervoer
 • Kraamzorg
 • Medische hulpmmiddelen
 • GGZ
 • Fysiotherapie, logopedie en ergotherapie (vanaf de 21ste behandeling)
 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar
 • Specialistische tandheelkundige zorg (Kunstgebit/kaakchirurg)
 • Wijkverpleging

Uw eigen risico wordt niet aangesproken bij:

 • Huisartsenbezoek
 • Verloskundigen
 • Kraamzorg

Top

Wat is een aanvullende verzekering?
Met een aanvullende verzekering kan de dekking van het basispakket worden uitgebreid met zorg die daarin niet is opgenomen. Hierbij valt te denken aan een tandartsverzekering of alternatieve geneeswijzen.
Top

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?
Naast de basispremie die u zelf betaalt moet er ook een bijdrage betaald worden die afhankelijk is van uw inkomen. Uw werkgever moet 7,1% van uw inkomen afdragen of, als u eigen ondernemer of ZZP-er bent, dient u hier zelf zorg voor te dragen.
Top

Wat is zorgtoeslag?
Om ervoor te zorgen dat iedereen de premie van de zorgverzekering kan betalen is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Hiermee komt de Belastingdienst u tegemoet in de kosten die u hiervoor maakt. De belastingdienst beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag op basis van uw inkomen en eventueel dat van uw partner. Indien u recht heeft op zorgtoeslag dan wordt dit maandelijks uitgekeerd door de Belastingdienst.
Top

Welke zorg wordt gedekt als ik op reis ga?
Als u op vakantie bent en u moet onverhoopt gebruik maken van spoedeisende hulp dan is deze door de basisverzekering gedekt tot een bedrag waarvoor het maximaal in Nederland te krijgen is. In Canada en de Verenigde Staten is dit bedrag echter in sommige gevallen aanzienlijk hoger en is het raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Mocht u langer dan een jaar naar het buitenland gaan dan moet er bij de Sociale Verzekeringsbank gecheckt worden of u in Nederland verzekerd blijft voor alle volksverzekeringen. Indien dat het geval is moet u ook uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden.
Top

Worden behandelingen in het buitenland gedekt?
Wanneer u een medische ingreep wilt laten doen in het buitenland omdat er bijvoorbeeld kortere wachtlijsten zijn of er een behandeling voorhanden is die in Nederland nog niet of nauwelijks wordt uitgevoerd dan wordt deze niet gedekt door de basisverzekering. U moet dan een aanvullende verzekering afsluiten en ook toestemming vragen aan uw zorgverzekeraar om deze behandeling te kunnen ondergaan.
Top

Welke zorgverzekeraars kunt u via EasySwitch.nl vergelijken?
Via onze vergelijker kunt u de zorgverzekeringen van alle grote zorgverzekeraars van Nederland vergelijken zoals CZ, FBTO, Menzis, OHRA en Zilveren Kruis Achmea. Ook zijn er diverse goedkope internetverzekeringen in de vergelijker opgenomen zoals AnderZorg en Zekur.
Top

Hoe kan het dat sommige zorgverzekeringen via EasySwitch.nl goedkoper zijn af te sluiten dan bij de zorgverzekeraar zelf?
Omdat er via de vergelijker van EasySwitch.nl een grote groep mensen zich aansluit bij zorgverzekeraars worden we hiervoor beloond met kortingen op de premie. Als u uw zorgverzekering direct afsluit bij een zorgverzekeraar dan krijgt u deze korting niet. Via EasySwitch.nl kan iedereen profiteren van deze kortingen en heeft u het meest uitgebreide aanbod van zorgverzekeringen van Nederland.
Top

[esos-chat]
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste verzekerings nieuws