Op 1 januari 2014 is de warmtewet ingevoerd welke ervoor moet zorgen dat huishoudens niet teveel betalen voor hun energie. Huizen die zijn aangesloten op collectieve verwarming zoals blok- of stadsverwarming zijn afhankelijk van de woningcoöperaties en worden met de warmtewet beschermd tegen onnodig hoge kosten.
Tegenwoordig worden steeds meer huizen verwarmd door middel van een collectief verwarmingssysteem; een zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen. De beheerders van deze verwarmingssystemen zijn de woningcoöperaties, zij sluiten een contract af bij een energieleverancier, consumenten kunnen hierdoor zelf niet overstappen van energieleverancier. Om consumenten te beschermen tegen hoge, buitensporige prijzen is de warmtewet aangenomen en worden ieder jaar maximum tarieven bepaald.
De warmtewet beschermt kleinzakelijke bedrijven en particulieren die zijn gehuisvest in een pand dat wordt verwarmd door blok- of stadsverwarming en stelt regels voor de partijen die het verwarmingssysteem beheren. Hierdoor betalen consumenten niet een te hoge prijs voor energie en houden de energieleveranciers genoeg over om te investeren in duurzame energie.
In de warmtewet zijn de volgende punten vastgelegd:
Ieder jaar bepaalt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) opnieuw de maximum tarieven voor de geleverde warmte. De kosten voor het gebruik van warmte worden gelijkgesteld aan de kosten die anders zouden worden betaald om het huis te verwarmen door middel van een centrale verwarming. Dit wordt ook wel het niet-meer-dan-anders-principe genoemd.
Als consument kan je niet kiezen of je wel- of geen gebruik wilt maken van blok- of stadsverwarming. Het zou daarom niet bepalend mogen zijn voor de hoogte van je energiekosten. Om deze reden wordt het niet-meer-dan-anders-principe gehanteerd: Ook al heb je een collectieve verwarming, je betaalt niet meer dan wanneer je een centrale verwarming zou hebben gehad.
Om de warmte van het warmtenet in jouw woning te kunnen gebruiken heb je een warmteafleverset nodig. Deze installatie zorgt voor een overdracht van de warmte uit het net naar de binnen-installatie in jouw huis. Deze warmteafleverset kun je huren van je warmteleverancier, waarvoor je een vaste prijs betaald. Als je een afleverset hebt welke jouw eigendom is kunnen hiervoor geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Het totale tarief voor de collectieve warmte bestaat uit verschillende onderdelen die overeenkomen met de opbouw van een ‘normale’ energierekening:
In de warmtewet wordt een maximum tarief voorgeschreven voor het vastrecht, het meettarief en het variabele tarief. Er wordt echter geen maximum tarief gesteld voor de huur van een afleverset, de prijs hiervoor mag door de warmteleverancier worden bepaald.
Ja dat mag. De warmtewet stelt een maximum bedrag, energieleveranciers mogen niet meer in rekening brengen dan dit bedrag, zij mogen wel prijzen hanteren die lager zijn dan dit vastgestelde bedrag.
Eerder dit jaar onderzochten we al hoe populair duurzame energiecontracten in Nederland zijn. In het verlengde hiervan hebben we nu ook onderzocht wie de...
Lees meerIn 2020 is de vraag naar duurzame energiecontracten toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek naar het...
Lees meerHet wordt buiten steeds kouder en we hebben de eerste vriesnacht achter de rug. Hoe zorg je ervoor dat het binnen behaaglijk warm is, zonder dat de...
Lees meer