Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Zonne-energie

Wat als de zon niet alleen jou verwarmt, maar ook je huis verlicht en je energierekening verlaagt? Met zonne-energie maak je gebruik van al het goede van de zon om je huis te verlichten of te verwarmen. Denk je zelf na over het aanschaffen van zonnepanelen of wil je meer over zonne-energie weten, dan vind je hier het antwoord op al je vragen.

Vergelijk energieleveranciers

Zonne-energie is duurzame energie

De zon blijft altijd schijnen, dus kunnen we altijd gebruikmaken van zonne-energie. We hoeven niet bang te zijn dat het ooit opraakt. Dit soort duurzame energie wordt steeds belangrijker want fossiele brandstoffen zoals aardgas raken langzamerhand wél op. Zonne-energie is daarnaast ook duurzaam omdat het omzetten van zonnestralen in elektriciteit op een schone manier gebeurt, er komt geen CO2 vrij zoals bij fossiele brandstoffen.

Directe zonne-energie

Zonnestralen geven altijd een directe vorm van energie die je in drie groepen kunt verdelen; passieve zonne-energie, actieve zonne-energie en fotovoltaïsche zonne-energie. Als je in je woonkamer zit en je voelt het huis opwarmen door de binnenvallende zonnestralen dan heb je het over passieve zonne-energie. Besluit je de warmte van de zon op te vangen met een zonne-boiler dan heet het actieve zonne-energie, deze warmte kun je gebruiken voor de verwarming. Als je de zonnestralen opvangt met zonnepanelen dan wek je fotovoltaïsche zonne-energie op wat wordt omgezet in stroom.

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ervoor gemaakt om zonnestralen om te zetten in elektriciteit, dit werkt als volgt: Zonnepanelen bestaan uit een grote verzameling zonnecellen, deze zijn gemaakt van het materiaal silicium. Op het moment dat er licht op de zonnecellen schijnt wordt het silicium een halfgeleider en ontstaat er elektrische stroom. Voordat wij deze stroom kunnen gebruiken moet er wisselstroom van worden gemaakt, hiervoor heb je een transformator. Deze wordt samen met je zonnepanelen geplaatst en zal ervoor zorgen dat jij je eigen gratis elektriciteit kunt gaan opwekken.

 

zonne-energie 

 

Energie, zelfs als de zon niet schijnt

Zonnepanelen werken door zonnestralen, maar gelukkig wek je ook energie op als de zon even niet lijkt te schijnen. Zonlicht is namelijk zo sterk dat het altijd de aarde bereikt, hoe bewolkt het ook is. Zolang het buiten licht is zullen er zonnestralen zijn die je zonnepanelen bereiken en wek je elektriciteit op. Goed nieuws voor ons dus, in Nederland lijkt de zon niet altijd even fel te schijnen, maar we wekken hier toch energie op. Een blauwe lucht zorgt natuurlijk voor de meeste zonne-energie, maar ook in Nederland is het voordelig om zonnepanelen aan te schaffen.

Een geschikt dak voor zonnepanelen

Niet ieder dak is even geschikt om zonnepanelen op de plaatsen. Als je dak bijvoorbeeld niet de juiste helling heeft of op het noorden gericht is, dan vangen de panelen zo weinig zonnestralen op dat het de investering niet waard is. Je kunt via Milieu Centraal een dak check doen. Je vult een aantal gegevens in over je huis zodat je zeker weet dat jouw investering de moeite waard is.

Het juiste aantal zonnepanelen kiezen

Als jouw huis geschikt blijkt te zijn voor zonnepanelen is het ook handig om te weten hoeveel zonnepanelen je het beste kunt aanschaffen. Natuurlijk is dit afhankelijk van het bedrag wat je te besteden hebt, maar het is ook belangrijk dat je niet teveel zonnepanelen neemt. Het is namelijk wel winstgevend om de energie die je verbruikt zelf op te wekken, maar als je meer opwekt dan je verbruikt krijg je hiervoor een lage vergoeding van energieleveranciers. Meer zonnepanelen kopen dan je nodig hebt is daarom niet aan te raden. Milieu Centraal geeft Advies op Maat, hier check je snel hoeveel zonnepanelen je het best kunt kiezen en wat de kosten en opbrengsten zijn van jouw zonnepanelen.

Kies voor goede installatie

Op de installatie van je zonnepanelen kun je beter niet besparen, een nauwkeurige installatie zorgt ervoor dat je nieuwe zonnepanelen in de optimale stand worden geplaatst zodat je zoveel mogelijk zonne-energie opwekt en je hier geen omkijken meer naar hebt. Een goede installateur kun je vinden door bij verschillende gespecialiseerde bedrijven offertes op te vragen, zo vind je de beste kwaliteit én prijs.

De prijs

In de afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen al gedaald en deze blijft voorlopig verder dalen. Dit komt doordat steeds meer mensen zonnepanelen aanschaffen, waardoor de prijs gehalveerd is vergeleken met 5 jaar geleden. Hierdoor kunnen steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. De goedkoopste zonnepanelen kun je al kopen vanaf €400.

Subsidie aanvragen

Als je zonnepanelen hebt gekocht kun je bij de gemeente een subsidie aanvragen. Iedere gemeente heeft eigen regels over subsidie, je kunt op de energiesubsidiewijzer vinden hoeveel subsidie je in jouw gemeente kunt krijgen. Wil je geld lenen om zonnepanelen aan te schaffen, dan kom je in aanmerking voor een EnergieBespaarlening, dit is een lening met een gunstige lage rente. Bedrijven en (non-profit) instellingen kunnen daarnaast nog een subsidie krijgen vanuit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE).

BTW terugkrijgen

Je kunt behoorlijk besparen op de aanschaf van je zonnepanelen door de BTW terug te vragen bij de belastingdienst. Op het moment dat je zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen wordt alle energie die je niet verbruikt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De overheid heeft besloten dat iedereen die energie levert aan het elektriciteitsnet gezien wordt als ondernemer. Dit geeft jou het voordeel dat je als ondernemer de BTW mag terugvragen die je hebt betaald over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Aangezien dit 21% van de kosten is, bespaar je hierdoor heel veel. Je kunt de BTW terugvragen als je je bij de belastingdienst hebt aangemeld als ondernemer. Een voorwaarde is wel dat je de zonnepanelen na 20 juni 2013 hebt aangeschaft.

Hoger rendement dan een spaarrekening

Milieu Centraal heeft berekend dat zonnepanelen een rendement van wel 6% op de investering kunnen opleveren. Een investering in zonnepanelen levert dus veel meer op dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. De hoogte van jouw rendement is natuurlijk wel afhankelijk van de stand van je zonnepanelen, hoe meer richting de zon hoe hoger het rendement.

De terugverdientijd

Het wordt steeds winstgevender om zonnepanelen te kopen, de prijzen worden lager en de kwaliteit beter. Doordat je meer stroom opwekt en je minder investeringskosten hebt is de terugverdientijd ook korter geworden. De gemiddelde terugverdientijd wordt geschat op 7 tot 8 jaar terwijl zonnepanelen 25 tot 30 jaar meegaan. Als je de zonnepanelen hebt terugverdiend kun je dus nog heel veel jaar genieten van gratis stroom. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je dak: hoe meer zon je panelen vangen hoe meer stroom je opwekt en hoe sneller je zonnepanelen zijn terugverdiend.

Zonnepanelen die niet op mijn dak staan

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen, heb je geen eigen dak of vind je het niet mooi om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen? Er zijn genoeg redenen te bedenken waardoor het plaatsen van zonnepanelen onhandig of niet mogelijk is terwijl je wel graag je eigen groene energie wilt opwekken. Gelukkig is hier een oplossing voor bedacht: Je kunt investeren in zonneparken of zonne-collectieven die zonnepanelen plaatsen zoals op de daken van grote bedrijven. Je bent zo alsnog eigenaar van je eigen zonnepaneel en profiteert van de groene stroom die je opwekt.

Geen vergunning nodig

Het is aan jou om te beslissen of je zonnepanelen op je dak of in je tuin wilt neerzetten, je hoeft hier geen vergunning voor aan te vragen. Alleen als je in een monumentaal pand woont heb je misschien te maken met andere regels, het aanzicht van het huis kan dan namelijk veranderen door de zonnepanelen. Woon je in een oud huis en weet je niet zeker of het een monumentaal pand is, dan kun je dit navragen bij het Omgevingsloket. Hier kun je gelijk checken of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw huis.

Energie die over is

Vanaf het moment dat je zonnepanelen op het dak hebt wek je energie op zodra de zon gaat schijnen. Het kan zijn dat je niet thuis bent wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken. Deze energie kun je niet zelf gebruiken dus dit gaat het elektriciteitsnet op zodat andere mensen hier wel gebruik van kunnen maken. Een slimme meter of een meter die terug kan tellen houdt bij hoeveel energie je aan het elektriciteitsnet hebt teruggeleverd, dit wordt van je energierekening afgetrokken. Je profiteert zo wel van de energie die met jouw zonnepanelen is opgewekt. Er worden accu’s ontwikkeld zodat je de zonne-energie zelf kunt opslaan en later kunt gebruiken als het jou uitkomt, het is alleen nog even wachten totdat deze op de markt komen.

Terugleververgoeding voor zonne-energie

Het kan zijn dat je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, je hebt dan meer energie aan het elektriciteitsnet toegevoegd dan je hebt afgenomen waardoor je geld terugkrijgt van je energieleverancier. Dit heet een terugleververgoeding. Energieleveranciers mogen dit bedrag zelf bepalen en geven vaak alleen het kale leveringstarief voor de extra energie die je teruglevert, dit bedrag is lager dan wat je betaalt voor de energie die je afneemt. Sommige energieleveranciers hebben zelfs een maximum ingesteld voor de hoeveelheid energie waar je een terugleververgoeding voor kunt krijgen. Door deze lage vergoeding is het niet voordelig om meer zonnepanelen te kopen dan je nodig hebt voor je eigen verbruik.

 

zonne-energie-meter

Registreer teruggeleverde energie

De energie die je teruglevert wordt verrekend met de energie die je afneemt, deze worden tegen elkaar weggestreept. Het is daarom wel belangrijk dat er wordt bijgehouden hoeveel energie je teruglevert zodat je dit kunt aantonen aan je energieleverancier. Er zijn twee energiemeters die teruggeleverde energie kunnen bijhouden:

 • De analoge meter (Ferrarismeter) die kan op- en aflopen. De meter loopt op als je energie afneemt en loopt af als je energie teruglevert aan het elektriciteitsnet.
 • De digitale meter die verschillende meters heeft. De ene meter houdt bij hoeveel je afneemt en de ander hoeveel je teruglevert.

Overzicht van de voor- en nadelen

Twijfel je nog of je zonnepanelen wilt aanschaffen, dan het helpen om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij de voor- en nadelen van zonnepanelen voor je op een rijtje gezet:


Voordelen

 • Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk, je helpt mee het milieu schoner te maken.
 • Door zelf energie op te wekken, dalen de kosten van je energierekening.
 • De aanschafkosten betaal je één keer, daarna leveren de zonnepanelen geld op.
 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper.
 • Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt, krijg je geld terug.
 • Je huis wordt meer waard met zonnepanelen.
 • Zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee.
 • Zonnepanelen werken ook bij bewolkt weer of in de winter, misschien wel vaker dan je denkt.

Nadelen

 • Je moet genoeg geld hebben om te kunnen investeren.
 • Het terugverdienen van de zonnepanelen kan een aantal jaren duren.

Welke stappen moet je ondernemen

 • Ga naar de website van Milieu Centraal om Advies op Maat te krijgen. Hier kun je uitzoeken of jouw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen voor jou het beste resultaat gaan opleveren.
 • Check of je een energiemeter hebt waarmee je kunt salderen. Je kunt voor meer zekerheid ook even contact opnemen met je energieleverancier.
 • Laat je energieleverancier weten dat je zonnepanelen hebt, dan kunnen zij hier ook rekening mee houden.
 • Registreer je zonnepanelen op energieleveren.nl, dit heb je nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
 • Meldt jezelf bij de belastingdienst aan als ondernemer om de BTW van de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terug te kunnen vragen, dit bedrag wil je niet mislopen!
 • Voor de zekerheid kun je contact opnemen met het Omgevingsloket als je twijfelt of je een vergunning nodig hebt, zij kunnen je hier alles over vertellen.
 • Check bij je verzekering of je zonnepanelen zijn verzekerd, deze kunnen onder de opstalverzekering vallen, maar dit is niet altijd het geval. Het is wel zo prettig als je weet waar je aan toe bent.

Ga voor groen!

Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame groene energie op en het is ook nog eens een goede investering met een hoog rendement. Zeker het overwegen waard als je wilt bijdragen aan een schoner milieu!

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer