Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Vergelijk energieleveranciers

Je kunt op een duurzame manier water verwarmen door gebruik te maken van een zonneboiler. Een zonnecollector op het dak van jouw huis neemt warmte op uit de zon en verwarmt hiermee het water in de zonneboiler. Met deze zonneboiler bespaar je geld op je energierekening en voorkom je de uitstoot van CO2. Een andere manier hoe je geld kunt besparen op je energierekening is door het maken van een vergelijking.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een aantal onderdelen; een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer. Samen zorgen deze onderdelen ervoor dat de warmte uit de zon wordt opgenomen en wordt gebruikt om het leidingwater te verwarmen, zodat dit kan worden gebruikt voor de douche of het tapwater en in sommige gevallen voor de verwarming.

Hoe werkt een zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

In iedere zonneboiler zijn dezelfde drie onderdelen aanwezig die hieronder worden toegelicht:

Zonnecollector = Lijkt qua uiterlijk op een zonnepaneel, maar werkt anders. Een zonnecollector bevat buizen waar een vloeistof doorheen loopt met een laag kookpunt. De zonnecollector vangt de warmte van de zonnestralen op en verwarmd hiermee de vloeistof die door de zonnecollector heen loopt. De temperatuur van de vloeistof in de zonnecollector kan oplopen tot 90 graden. Deze vloeistof stroomt vervolgens door naar het voorraadvat.

Voorraadvat = Deze zit verbonden aan de zonnecollectoren en hierin zit het leidingwater opgeslagen. De vloeistof die door de zonnecollectoren verwarmd is, geeft warmte af aan het water in het voorraadvat. De inhoud van het voorraadvat kan sterk variëren, er bestaan boilers met een inhoud tussen de 70 en 300 liter.

Naverwarmer = De zon is niet altijd sterk genoeg om de inhoud van het voorraadvat tot op de juiste temperatuur te verwarmen. Om deze reden bevat de zonneboiler meestal een naverwarmer. De naverwarmer werkt op gas en wordt ingeschakeld wanneer het water niet warm genoeg is.

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er kunnen vier verschillende boilers worden onderscheiden, met elk zijn voordelen. Het is afhankelijk van jouw huis en jouw wensen welke boiler voor jou de beste keus is.

Standaard zonneboiler = Bij deze zonneboiler wordt het voorraadvat in je huis geplaatst en de zonnecollector op het dak. De warmte die op het dak wordt opgevangen door de zonnecollector, wordt doorgestuurd naar het voorraadvat om de inhoud te verwarmen. De inhoud van deze zonneboiler kan variëren tussen 80 en 200 liter water.

Compacte zonneboiler = De compacte zonneboiler is een combinatie tussen een voorraadvat en zonnecollector in één. Deze boiler wordt in zijn geheel op het dak geplaatst en neemt dus geen ruimte in in je huis. Het is bij deze boiler wel van belang dat je dak stevig genoeg is om de zonneboiler te kunnen dragen. De inhoud van de compacte zonneboiler varieert tussen 70 en 170 liter water.

Cv-zonneboiler = Net als bij de standaard zonneboiler wordt het voorraadvat in je huis geplaatst en de zonnecollector op het dak. Het verschil is dat bij deze zonneboiler de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat loopt. Het warme water in de boiler kan de leiding van de cv-ketel verwarmen. Doordat de cv-ketel op deze manier wordt voorverwarmd, hoef je minder stookkosten te maken. Cv-zonneboilers kunnen een inhoud hebben van 110 tot 300 liter water.

Zonneboilercombi = Een zonneboilercombi verwarmt zowel het tapwater als de verwarming. Voornamelijk lagetemperatuurverwarmingen zijn effectief in combinatie met een zonneboilercombi. Vloer- en wandverwarmingen zijn voorbeelden van een lagetemperatuurverwarming. De inhoud van een zonneboilercombi is ongeveer 250 liter water.

Welke zonneboiler is geschikt voor mijn huis?

Op de website van Milieu Centraal kun je gemakkelijk uitzoeken welke zonneboiler het meest geschikt is voor jouw huis en huishouden. Door een aantal gegevens in te vullen bij het Advies Op Maat van Milieu Centraal krijg je een overzicht van de kosten en baten van een zonneboiler en een advies over het soort zonneboiler dat het meest geschikt is voor jouw huis.

Hoeveel kost een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van de inhoud van de boiler en het aantal zonnecollectoren dat je wilt laten plaatsen. Een inschatting van de kosten vind je in de tabel:

Zonneboiler en zonnecollector Gemiddelde prijs inclusief installatie
1 collector, 100 liter boiler € 2200
2 collectoren, 100 liter boiler € 3000
2 collectoren, 200 liter boiler € 3500
3 collectoren, 300 liter boiler € 5000

Zonneboiler huren of leasen?

Als je de investering in een zonneboiler te groot vindt, kun je er ook voor kiezen om een zonneboiler te huren of te leasen. Dit kan bij meerdere bedrijven en de kosten zijn een stuk lager. Als je een zonneboiler huurt wordt het echter nooit jouw eigendom, waardoor je niet maximaal kunt profiteren van de besparingsmogelijkheden. Leasen wordt ook wel gezien als huurkoop, je betaalt dan maandelijks een bedrag tot je de zonneboiler hebt afbetaald, daarna ben jij de eigenaar.

Lagere energiekosten door een zonneboiler

De zonneboiler zorgt ervoor dat je minder gas hoeft te verbruiken om je leidingwater te verwarmen, waardoor je bespaart op je energierekening. Het zal wel een aantal jaren duren voordat je de investering van de zonneboiler hebt terugverdiend en je daadwerkelijk kan gaan besparen met je zonneboiler.

Hoeveel geld bespaar ik per jaar met een zonneboiler?

Jouw besparing is grotendeels afhankelijk van je huidige verbruik en de grootte van de zonneboiler. Als je huidige gasverbruik hoog ligt en je zonneboiler neemt een groot deel van de gasketel over, dan zal je veel gaan besparen. Daarnaast wordt een stijging van de gastarieven verwacht in de komende jaren. Hoe hoger de prijs van gas, hoe meer je bespaart door een zonneboiler aan te schaffen.

Hoelang gaat een zonneboiler mee?

Een zonneboiler gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee.

Terugverdientijd van een zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler wordt nu nog geschat op 15 tot 21 jaar. In de meeste gevallen kun je hierna nog een paar jaar profiteren van de besparing die de zonneboiler oplevert.

CO2 vermindering door een zonneboiler

Het verwarmen van leidingwater gebeurt normaal door het verbranden van gas, waarbij CO2 vrijkomt. De zonneboiler zorgt ervoor dat er minder gas nodig is om het leidingwater te verwarmen, waardoor de uitstoot van CO2 wordt teruggedrongen. Door een zonneboiler aan te schaffen help je daarom mee aan het terugdringen van milieuvervuiling.

Subsidie

Provincies en gemeentes geven in sommige gevallen subsidies voor het verduurzamen van je huis. Op de energie subsidiewijzer van verbeterjehuis.nl kun je kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Een subsidie kan ervoor zorgen dat je investering sneller is terugverdiend.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?

Zonnepanelen en een zonneboiler maken beide gebruik van de zon maar met een ander doel. Zonnepanelen maken gebruik van de straling van de zon om elektriciteit op te wekken, hiermee kun je je huis van stroom voorzien. Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon en gebruikt dit om het water te verwarmen. Normaal gesproken wordt het water verwarmd door gas te verbranden, met een zonneboiler neemt je gasverbruik af.

zonneboiler

Installatie van een zonneboiler

Als jij een zonneboiler wilt installeren zijn er een paar stappen die je kunt doorlopen om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt:
1. Informeer of je dak geschikt is voor een zonneboiler, qua grootte, stand ten opzichte van de zon en stevigheid.
2. Controleer of jouw cv-ketel een Gaskeur-NZ keurmerk heeft. De cv-ketel kan dan worden gebruikt als naverwarmer.
3. Houd bij het kiezen van de inhoud van een zonneboiler rekening met de grootte van je huishouden. Voor iedere persoon geldt ongeveer een verbruik van 50 liter.
4. Vraag meerdere offertes op bij bedrijven die zijn gespecialiseerd in het installeren van zonneboilers. Zo ben je verzekerd van de juiste installatie en de beste prijs.
5. Check of je in aanmerking komt voor een subsidie.
6. Vraag een vergunning aan als je in een monumentaal pand woont of je huis een beschermd stads- of dorpsgezicht is. In dit geval mag je niet zomaar veranderingen aanbrengen aan je huis.

 

Vergelijk Energie