Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn steeds vaker te vinden op Nederlandse daken. Ondanks dat zonnepanelen kopen een flinke investering is, is het wel een investering die zichzelf uiteindelijk terugverdient. Benieuwd wat alleen komt kijken bij het kopen van zonnepanelen? Wij vertellen je er alles over op deze pagina.

Waarom zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen hebben meerdere voordelen. Veel mensen kiezen voor zonnepanelen omdat deze beter voor het milieu zijn. Groene energie wordt steeds belangrijker en zonnepanelen sluiten goed aan bij deze trend.

Ook mooi meegenomen is dat je zelf minder afhankelijk bent van een energieleverancier: je wekt je stroom tenslotte (deels) zelf op. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan kan je geld verdienen met het terugleveren van deze stroom. Voor kopers van een huis zijn zonnepanelen aantrekkelijk aangezien het energielabel van je huis beter wordt, waardoor ook de waarde van het huis stijgt.

Gemiddeld wordt een terugverdientijd van 9 jaar aangenomen voor zonnepanelen. Zonnepanelen kopen is een flinke investering, maar na deze terugverdientijd ga je geld besparen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Helaas is niet ieder dak geschikt voor zonnepanelen. Aan de hand van de volgende richtlijnen kan je bepalen of jouw dak geschikt is. Twijfel je toch? Schakel dan een expert in.

  • Hellingshoek: De hellingshoek heeft invloed op de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opvangen. Een hoek van 30-35 graden is perfect, maar je verliest weinig rendement bij 10-15 graden minder of meer. Een hoek van 45 of 20 graden is dus ook nog rendabel.
  • Richting: Zonnepanelen brengen het meest op als ze op het zuiden gericht zijn. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn ook nog rendabel. Zonnepanelen gericht op het noorden worden afgeraden omdat de terugverdientijd dan heel hoog komt te liggen.
  • Schaduw: Liggen een deel van de zonnepanelen in de schaduw? Dan daalt je rendement gelijk. Laat je informeren over micro-omvormers of power optimizers. Zo zorg je ervoor dat de panelen die in de schaduw liggen geen negatief effect hebben op de zonnepanelen die in de zon liggen.
  • Ruimte: Op een schuin dak kunnen de zonnepanelen direct naast elkaar geplaatst worden. Bij een plat dak is dit niet mogelijk omdat ze in een hellingshoek geplaatst worden om zo het rendement te verhogen.

Hoe efficiënt zijn zonnepanelen?

De efficiëntie van zonnepanelen verschilt per merk en soort. Nieuwe zonnepanelen zijn al een stuk efficiënter dan oudere zonnepanelen. Het efficiëntie percentage van zonnepanelen weergeeft hoeveel procent van het zonlicht omgezet wordt in elektriciteit. Dit percentage ligt meestal tussen de 14 en 22 procent. Kijk dus goed naar de efficiëntie van zonnepanelen voordat je deze aanschaft, want des te hoger het percentage, des te meer energie omgezet wordt.

Wist je dat zonnepanelen ook energie omzetten op bewolkte dagen? Er wordt wel minder energie omgezet dan op dagen met felle zon, maar zonnepanelen werken ook wanneer het bewolkt is.

Hoeveel ben je kwijt als je zonnepanelen gaat kopen?

Met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. Je moet naast zonnepanelen namelijk ook een omvormer en, als het even kan, een monitoringssysteem aanschaffen om de opbrengst bij te houden. Het monitoringssysteem is vaak bij de omvormer inbegrepen.

Wil je minder dan 6 zonnepanelen kopen? Dan is de installatie relatief duur. Een gemiddelde zonne-installatie met 12 panelen kost rond de €4000. Je verdient dit bedrag meestal terug na zo’n 9 jaar. Om een goed beeld te krijgen van het aanbod en de tarieven, kan je bij meerdere bedrijven offertes aanvragen.

Ga ik geld verdienen aan zelf opgewekte stroom?

Ja. Ondanks dat zonnepanelen een investering zijn, bespaar je vanaf de eerste dag al op je energiekosten. Om te beginnen kan je aan je energieleverancier vragen of zij je voorschotnota willen verlagen omdat je zonnepanelen hebt gekocht en geïnstalleerd.

De stroom die je zonnepanelen produceren, wordt direct gebruikt. Mocht je meer energie opwekken dan je verbruikt, wordt de energie teruggeleverd aan je energiemaatschappij (salderen). Deze energie wordt verrekend met je jaarlijks verbruik. Belangrijk: controleer of je energiemeter geschikt is voor het terugleveren van energie.

Tips

  • Kijk of je subsidie kan krijgen. Op provinciaal en gemeentelijk niveau zijn er mogelijkheden om subsidies aan te vragen als je je huis gaat verduurzamen.
  • Als je zonnepanelen hebt, word je gezien als ondernemer omdat je stroom produceert. De btw die je hebt betaald voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen, mag je aftrekken van je belastingaanslag.
  • Laat de zonnepanelen installeren over aan experts. Zij weten precies hoe zonnepanelen geplaatst moeten worden om de meeste zon op te vangen. Des te hoger je rendement, des te meer je bespaart.
  • Zorg voor ventilatieruimte tussen de panelen, het dak en de omvormer.
  • Wil je voordelige zonnepanelen kopen? Vraag meerdere offertes aan. Op deze manier kan je flink wat geld besparen op de kosten voor zonnepanelen en kan je de verschillende offertes met elkaar vergelijken. Let wel goed op: goedkoop kan soms duurkoop zijn. Let altijd op de garantie en efficiëntie van de zonnepanelen.

Toch liever energiecontracten vergelijken? Klik hieronder op de button en vergelijk energieleveranciers.
Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer