Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen kan je op verschillende eigenschappen met elkaar vergelijken. Dit is ook zeker aan te raden, want zonnepanelen verschillen onderling flink van elkaar. Het gaat hierbij niet alleen om de prijs, maar ook om de kwaliteit van het paneel en de opbrengsten. Wij zetten op een rij op welke eigenschappen je zonnepanelen kan vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Op welke eigenschappen kan je zonnepanelen vergelijken?

Hieronder vind je de vijf belangrijkste eigenschappen waarop je zonnepanelen kan vergelijken.

Levensduur

Als je zonnepanelen gaat vergelijken, is de levensduur van groot belang. Des te langer het zonnepaneel meegaat, des te meer het opbrengt. Een goed zonnepaneel moet 25 jaar mee kunnen gaan. Als de levensduur een stuk lager ligt, dan heb je te maken met een zonnepaneel van minder goede kwaliteit. De prijs is dan misschien gunstiger, maar op de lange termijn betaal je meer omdat de panelen minder lang meegaan. Kies daarom altijd voor panelen van goede kwaliteit met een lange levensduur.

Product- en opbrengstgarantie

Bij zonnepanelen is 10 jaar garantie de norm, maar er zijn ook aanbieders die 30 jaar productgarantie bieden. Daarnaast heb je opbrengstgarantie, dat is een garantie dat een zonnepaneel een bepaalde levensduur haalt en nog minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen levert. Is de opbrengstgarantie 25 jaar? Dan heeft het zonnepaneel na 25 jaar nog 80% van zijn oorspronkelijke vermogen.


Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 260 en 280 Wp, al zijn er uitschieters tot 350 Wp. De prijs van zonnepanelen met een vermogen van meer dan 300 Wp, liggen echter wel een stuk hoger.

Stel dat je kunt kiezen tussen een zonnepaneel van €230 met een capaciteit van 260 Wattpiek (Wp) en een zonnepaneel van €200 met een capaciteit van 240 Wattpiek. De eerste zonnepaneel levert per euro 1,13 Wattpiek. De tweede zonnepaneel levert iets meer: 1,2 Wattpiek per euro. In dit geval kan je dus het beste kiezen voor de zonnepaneel van €200 met een capaciteit van 240 Wattpiek, aangezien deze meer capaciteit levert per euro.

Prijs

De prijs voor zonnepanelen loopt behoorlijk uiteen. Belangrijk om in gedachten te houden, is dat je investeert in zonnepanelen voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de panelen die je koopt. Goedkoop kan duurkoop zijn mocht het zonnepaneel minder opbrengen of snel kapot gaan.

Houd bij het kijken naar de prijs, ook goed het vermogen in de gaten. Panelen met een hoog vermogen leveren meer op per m². Een paneel dat €240 kost en 300Wp capaciteit heeft, is efficiënter dan een zonnepaneel van 270 Wp dat €230 kost.

Kleur en type

Zonnepanelen zijn in de meeste gevallen blauw of zwart van kleur. Dit heeft te maken met het productieproces van de panelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur en polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur. Het productieproces bepaalt om welk soort zonnepaneel het gaat.

Bij polykristallijne zonnepanelen wordt silicium gesmolten. Bij het afkoelen komen de kristallen kriskras door elkaar te liggen. Bij monokristallijne zonnecellen vindt de afkoeling op een gecontroleerde manier plaats waardoor de kristallen eenzelfde richting hebben.

Polykristallijne panelen doen het beter met indirect licht en monokristallijne panelen juist met direct licht. Als je kijkt naar het Nederlandse klimaat, is het verschil minimaal. Qua prijs zijn de polykristallijne panelen vaak wat goedkoper, wat vooral komt door de kleur van het paneel: monokristallijne panelen, die zwart zijn, zijn meer in trek. Deze zijn dan ook duurder omdat het aluminium voor deze zwarte kleur geannodiseerd moet worden.

Laatste nieuws

Energie

Tijdelijk extra ruime openingstijden klantenservice

Je hebt een dringende vraag, maar de klantenservice is helaas al gesloten. Herkenbaar? Gelukkig is dit nu verleden tijd, want onze klantenservice is tot en met...

Lees meer
Energie

Dit moet je weten over duurzame energie

In deze blog leg ik je graag uit wat duurzame energie precies inhoudt en hoe jij zeker weet dat jouw energie duurzaam is.   Wat houdt duurzame...

Lees meer
Energie

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Vorig jaar waren de energieprijzen nog historisch laag vanwege de milde winter, lage olieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels komt het einde...

Lees meer