Gemiddeld energieverbruik

Je energieverbruik bepaalt voor een groot deel de hoogte van je energiekosten. Door je verbruik te vergelijken met het gemiddelde energieverbruik van een soortgelijk huishouden kun je achterhalen of je meer of minder energie verbruikt dan anderen. Wel dien je rekening te houden met het feit dat ieder huishouden anders is. Zo kan het aantal bewoners verschillen, hoe zuinig zij zijn, de grootte van de woning, hoe goed de woning is geïsoleerd en het aantal elektrische apparaten. Dit zijn een aantal voorbeelden die van invloed zijn op het stroom en gasverbruik. Nieuwsgierig geworden naar de andere factoren? Lees dan snel verder!

Energieverbruik berekenen

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Hieronder zie je het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in Nederland. Eén persoon verbruikt gemiddeld 1600 kWh elektriciteit en 900 m3 gas per jaar. Voor een tweepersoonshuishouden ligt dit op gemiddeld 2500 kWh en 1100 m3 gas. Een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4300 kWh elektriciteit en 1700 m3 gas.


Huishouden Gemiddeld stroomverbruik* Gemiddeld gasverbruik*
1 persoon 1600 kWh 900 m3
2 personen 2500 kWh 1100 m3
3 personen 3400 kWh 1400 m3
4 personen 4300 kWh 1700 m3
5 personen 5000 kWh 1900 m3

*De gegevens in deze tabel zijn indicatief. Voor een accuraat beeld kun je het beste op de jaarrekening van afgelopen jaar kijken hoeveel kWh & m3  je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Gemiddeld stroomverbruik

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 2479 kWh elektriciteit per jaar. Bij stroom is vooral de grootte van je huishouden van invloed. Hoe meer bewoners, hoe meer apparaten stroom nodig hebben of hoe langer ze aan staan. Om je een beter beeld te geven weergeven we hieronder ook het gemiddelde stroomverbruik per huishoudgrootte.

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik*
1 persoon 1600 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3400 kWh
4 personen 4300 kWh
5 personen 5000 kWh

*De gegevens in deze tabel zijn indicatief. Voor een accuraat beeld kun je het beste op de jaarrekening van afgelopen jaar kijken hoeveel kWh je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik is 1169 m3 gas per jaar. Anders dan bij stroom heeft vooral de grootte van je woning invloed op het verbruik. Hoe groter je woning, hoe meer gas nodig is om de woning op te warmen. Bovendien speelt ook de mate van isolatie een grote rol. Met slechte isolatie gaat de warmte ook weer snel verloren en zal je meer gs verbruiken om de woning op de gewenste temperatuur te houden. Daarnaast speelt je levensstijl een rol. Zo zit de één er graag warmpjes bij, terwijl de ander eerder een trui aantrekt. Tot slot heeft het (winter)weer ook een grote invloed op jouw gasverbruik. Bij een strenge winter zal je vaker de verwarming aanzetten dan wanneer de temperaturen boven de 0 blijven.

Huishouden Gemiddeld gasverbruik*
1 persoon 900 m3
2 personen 1100 m3
3 personen 1400 m3
4 personen 1700 m3
5 personen 1900 m3

*De gegevens in deze tabel zijn indicatief. Voor een accuraat beeld kun je het beste op de jaarrekening van afgelopen jaar kijken hoeveel m3  je daadwerkelijk hebt verbruikt.

 

Energie-expert Tom Schlagwein: Gas wordt niet alleen gebruikt voor het verwarmen van het huis of bij het koken. Ook wordt gas gebruikt voor het verwarmen van het douchewater.

 

Gemiddeld verbruik met stadsverwarming

Als jouw woning is aangesloten op stadsverwarming of blokwarmte dan staat dit anders vermeld op je energierekening. In plaats van gasverbruik per m3 staat hier dan het warmteverbruik in GigaJoules (GJ). 1 GigaJoule = 31,6 m3 aardgas. Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming zo’n 35 GJ per jaar. Wanneer je warm water gebruikt, komt daar nog ongeveer 6,6 GJ per jaar bij. In totaal is dat omgerekend zo’n 1315 m3 per jaar. Bij stadsverwarming gelden dezelfde factoren die van invloed zijn op je gasverbruik, zoals de mate van isolatie van je woning, de grootte van je woning en het (winter)weer.

Verandering in verbruik door de jaren heen

Door technologische ontwikkelingen is ons verbruik door de jaren heen enorm veranderd. Elektrische apparaten en CV-ketels zijn een stuk zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Bovendien zijn er een aantal andere ontwikkelingen gaande waardoor ons gasverbruik is gedaald, maar ons stroomverbruik juist is gestegen. Denk aan het gasloos maken van woningen, waardoor men overstap naar elektrisch koken en verwarmen via een warmtepomp. Daarnaast schaffen we steeds vaker een elektrische auto aan in plaats van een auto op fossiele brandstoffen. Thuis de auto opladen zorgt al snel voor een flinke toename in stroomverbruik.

Factoren die van invloed zijn op je energieverbruik

Zoals eerder aangegeven hangt het gemiddelde verbruik af van meerdere factoren. Je kunt in ieder geval rekening houden met de onderstaande punten. We lichten ze stuk voor stuk toe.

De grootte van je woning

Hoe groter de ruimte die verwarmd moet worden, hoe meer warmte er nodig is om op temperatuur te komen en te behouden. In een klein appartement zal de temperatuur dus sneller op het gewenste niveau zijn dan wanneer je een vrijstaand huis met 6 kamers gaat verwarmen.

Aantal bewoners

Je energieverbruik hangt voor een groot deel af van het aantal bewoners in je woning. Hoe meer bewoners er zijn, hoe meer elektrische apparaten er zullen worden gebruikt. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld vaker gedoucht en moeten er meer kamers worden verwarmd tijdens een koudere periode. Dit resulteert in meer stroom en gasverbruik.

Bouwjaar of energielabel van je woning

Aan de hand van het bouwjaar of energielabel van je woning kun je achterhalen hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie je woning gebruikt, hoe beter je energielabel. Je woning wordt ingedeeld in een klasse van A++++ tot en met G. A++++ is heel zuinig en G is zeer onzuinig. Dit kan veel zeggen over het verwachte verbruik van een woning. Het is vaak zo dat hoe nieuwer de woning is, hoe beter deze geïsoleerd is. Pas vanaf de jaren 70 is er begonnen met het isoleren van woningen. Na 1992 zijn hier nog meer verbeteringen in gekomen.

Energielabel Energieverbruik
A ++++ 0 kWh/m2 per jaar
A +++ 1 tot 50 kWh/m2 per jaar
A ++ 50 tot 75 kWh/m2 per jaar
A + 75 tot 105 kWh/m2 per jaar
A 105 tot 160 kWh/m2 per jaar
B 160 tot 190 kWh/m2 per jaar
C 190 tot 250 kWh/m2 per jaar
D 250 tot 290 kWh/m2 per jaar
E 290 tot 335 kWh/m2 per jaar
F 335 tot 380 kWh/m2 per jaar
G Meer dan 380 kWh/m2 per jaar
Bron: Energielabel.nl

Van het gas af

Moderne woningen beschikken veelal over een Koude Warmte Opslag (KWO), warmtepomp of stadsverwarming voor het verwarmen van ruimtes en warm water. Bovendien gaat koken steeds vaker op een elektrische kookplaat. Traditionele manieren van verwarmen, zoals via een gasgestookte CV-ketel verdwijnen langzaam. Deze ontwikkelingen zorgen voor een verandering in stroom en gasverbruik. Waar het gasverbruik veelal naar 0 gaat, neemt het stroomverbruik flink toe. Zo kan een warmtepomp al snel zo’n 1600 kWh elektriciteit per jaar verbruiken. Echter is deze stijging in stroomverbruik altijd nog voordeliger dan wanneer je gas blijft gebruiken omdat de stroomtarieven een stuk lager liggen dan die van gas.

Je levensstijl

Je kon het al lezen bij de alinea over gemiddelde gasverbruik; je levensstijl kan een rol spelen in je energieverbruik. Als jij er altijd warmpjes bij zit dan zal je meer gas verbruiken dan je buurman die eerst een trui aantrekt voordat hij de verwarming aanzet. Zo zijn er nog tal van voorbeelden die met je levensstijl te maken hebben. Denk aan het laten branden van lampen als je niet thuis bent, langdurig douchen of vaak in bad gaan en het wel of niet thuiswerken. Ga voor jouw situatie na of je hier aanpassingen in kunt doen.

Aantal elektrische apparaten

Niet ieder huishouden is hetzelfde. Sommige mensen hebben één televisie in huis terwijl anderen er drie hebben. Of wat dacht je van een extra vriezer in de garage of een jacuzzi in de tuin? Dat kan een enorme impact hebben op je stroomverbruik. Houd daarom rekening met het aantal elektrische apparaten (en het bijbehorende stroomverbruik) dat jouw huishouden heeft.

Goed om te weten: Vaak gebruiken oude apparaten veel stroom, terwijl nieuwe apparaten juist heel zuinig zijn. Het is daarom verstandig om te kijken welke oude apparaten energieslurpers zijn. Een makkelijke manier om daar achter te komen is met een energiemeter.

 

 

Tips voor een lager energieverbruik

Ligt jouw energieverbruik hoger dan het gemiddelde? Dan is het wellicht tijd om daar wat aan te doen! Er zijn verschillende manieren om energie te besparen, we sommen hieronder de belangrijkste bespaartips voor je op.

huis-verbouwen-isoleren

Isoleer je woning

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen is nog steeds isoleren. Het isoleren van je woning kan een wezenlijk verschil maken in je energieverbruik. Denk aan het isoleren van het dak of het vervangen van enkelglas door dubbelglas. Maar ook kleinere dingen zoals het dichtmaken van kiertjes of het plaatsen van een tochtstrip. Of bijvoorbeeld de gedeeltes in je woning afsluiten die je niet gebruik. Heb je bijvoorbeeld een kamer die je niet gebruikt? Doe deze deur dicht en zet de verwarming uit.

Vervang oude apparaten

Vroeger werkte elektrische apparaten veel minder efficiënt dan dat ze tegenwoordig doen. Een oude koelkast of vriezer kan met de huidige stroomprijzen al gauw tientallen euro’s per maand kosten. Door deze te vervangen met een zuiniger model kun je de aanschafprijs binnen de kortste keren al terugverdienen. En onthoud, producten zoals een airco, televisie, computer of internetmodem verbruiken relatief veel stroom.

Tip: met een verbruiksmeter kun je precies meten hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt. Zo kun je berekenen welke apparaten je veel geld kosten en hoeveel je bespaard als je ze vervangt door een zuinigere versie.

gasverbruik-verminderen

Zet de verwarming één graad lager

Door de verwarming slechts één graad lager te zetten kun je zo’n 120 m3 gas per jaar besparen. Reken maar uit hoeveel kosten je daarmee kunt besparen door dit te vermenigvuldigen met de gemiddelde gasprijs!

stekker-stopcontact

Voorkom sluipverbruik

Elektrische apparaten die je niet gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten verbruiken ook stroom. We noemen dit ook wel sluipverbruik. Trek de stekker van apparaten die je weinig gebruikt daarom uit het stopcontact of koop een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Je kunt hiermee zo’n 10% van je totale stroomverbruik besparen!

Inzicht in je energieverbruik

Ieder jaar ontvang je van je energieleverancier de jaarafrekening. Hierin staat je totale stroom en/of gasverbruik van het afgelopen jaar vermeld. Als je een slimme energiemeter hebt kun je, nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven, je verbruik ook tussentijds aflezen. Veel energieleveranciers bieden hiervoor een eigen app aan die gekoppeld wordt met je slimme meter. Daardoor kun je maandelijks, dagelijks of soms zelfs per uur zien hoeveel energie je verbruikt en welke kosten daaraan verbonden zijn. Mocht je leverancier geen eigen app hebben dan kun je vaak alsnog je verbruik zien in een online omgeving op de website van je leverancier. Heb je geen slimme meter? Dan kun je maandelijks je meterstanden noteren om bij te houden hoeveel je verbruikt hebt.

Voorbeeld inzicht in je energieverbruik OXXIO app

Afbeelding: voorbeeld energieverbruik in de OXXIO app.

Vergelijk prijzen op basis van je energieverbruik

Wil je weten welke leverancier het goedkoopste is voor jouw energieverbruik? Maak dan een vergelijking in onze energievergelijker. Weet je niet precies hoeveel stroom en/of gas je verbruikt? Dan maakt onze vergelijker een inschatting op basis van je huishouden. Zo krijg je een goed beeld van de kosten die bij jouw verbruik horen en kun je mogelijk besparen op je energierekening door over te stappen.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer