Energie vergelijken 2024 | Dé Energievergelijker - EasySwitch.nl

 • 100% onafhankelijk
 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis overstapservice

Energie vergelijken

Energie vergelijken in de meest complete vergelijker. 100% onafhankelijk.

Vergelijk je energie


Trustpilot 9.2 uit 9840 reviews

 • Al 13 jaar jouw energie-expert
 • Bespaar tot € 900,- per jaar
 • Meest complete aanbod

Energie vergelijken in 2024

De energieprijzen zijn gestabiliseerd op een van de laagste niveaus in drie jaar. Dit zorgt voor een groot aanbod van voordelige vaste 1- en 3-jarige energiecontracten. Energie vergelijken en overstappen loont met besparingen tot wel € 900,- per jaar meer dan ooit. Ook dynamische energiecontracten, waarbij de gas- en stroomprijs dagelijks en per uur wisselen, zijn steeds meer in trek. Voor zonnepaneelhouders blijft de markt in beweging: de vaste terugleverkosten zorgen voor een extra component op de energierekening en de salderingsregeling loopt snel ten einde. Maar ook voor hen geldt: nu energie vergelijken loont. Twijfel je welk contract je moet kiezen? Bekijk dan het advies van energie expert Tom Schlagwein.

Laatste update:

energieprijzen

De 5 beste deals uit onze energievergelijker

Dit zijn de 5 goedkoopste contracten voor een 2-persoonshuishouden. Wil je de beste deals zien voor jouw huishouden? Vul dan je persoonlijke gegevens in in onze energievergelijker en we geven je een aanbod op maat.

Energieleverancier Type contract Korting Kosten per maand*
Vattenfall Vast contract € 370 € 147,87
Innova Vast contract € 490 € 152,01
Vrijopnaam Variabel contract € 190 € 152,47
Frank Energie Variabel contract € 196 € 154,14
Gewoon Energie Vast contract € 430 € 157,01

Laatste update: 15 juli 2024

*Maandelijkse kosten op basis van een gemiddeld verbruik van 2500 kWh en 1100 m3. Inclusief eventuele korting of loyaliteitsbonus.

Energie-expert Tom

“Constante prijzen en een gestabiliseerde markt zorgen voor een breed en scherp aanbod. In onze energievergelijker hoef je alleen te kijken naar de netto-jaarprijs, wij nemen alle prijscomponenten al voor je mee. Dat geldt ook voor zonnepaneelhouders, waarbij de vaste terugleverkosten onlangs zijn geïntroduceerd. Overstappen naar een ander contract kan je op het moment een besparing van tot wel € 900,- per jaar opleveren.”

Tom Schlagwein , Energie-expert

Tom Schlagwein Energie-expert

Waarom energie vergelijken bij EasySwitch.nl?

 • Energie experts

  Al 13 jaar jouw energie-expert

  Wij voorzien onze klanten al 13 jaar van advies over hun energiecontract. Wij worden dan ook gezien als dé energie-expert van Nederland.

 • energiecontracten vergelijken

  Vergelijk gratis je energiecontract

  Maak gratis een vergelijking om te zien of je nog goed zit bij je huidige energieleverancier. Kijk of jij tot € 900,- kan besparen op je energierekening!

 • Persoonlijk advies

  Meest complete aanbod

  Wij hebben het meest complete aanbod van Nederland in onze vergelijker. Je kan bij ons de beste vergelijking maken met de meeste keuze.

 • Jaarlijkse overstapherinnering

  Een jaarlijkse overstapherinnering

  Wij sturen je een reminder zodra je weer over kan stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de beste deal.

Vergelijk energie en kies jouw beste deal

Vergelijk je energie

 • Exclusieve deals
 • Je zit nooit zonder stroom of gas
 • Wij staan altijd voor je klaar

Vertrouwen moet je verdienen

Onze klanten over EasySwitch.nl via Trustpilot

Hoe werkt energie vergelijken?

Vergelijk energie in 4 simpele stappen

Vul je gegevens in

Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, de informatie over je huidige leverancier en energieverbruik in.

Vergelijk

Vergelijk leveranciers

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers en kies de leverancier die bij jou past.

Stap over

Stap over

Vraag je nieuwe contract aan en vul de einddatum van je huidige contract in. Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat de overstap perfect op elkaar aansluit en zegt het contract met je huidige leverancier voor je op.

Overstap herinnering

Blijf op de hoogte

Heb je een vast contract afgesloten? Dan ontvang je van ons ruim voor de einddatum een e-mail dat je een vergelijking kan maken. Wanneer je een dynamisch of variabel contract hebt afgesloten houden we je via de e-mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt.

Vergelijk energie met zonnepanelen

Ook als je zonnepanelen hebt, is het slim om energie te vergelijken. Het aanbod voor zonnepaneelhouders is net iets anders, je wekt als huishouden namelijk je eigen stroom op. Deze stroom kun je zelf gebruiken of terugleveren aan het net als je op dat moment geen stroom nodig hebt. De teruggeleverde kWh’s saldeer je op je energierekening. En lever je meer terug dan je gebruikt? Dan geven energieleveranciers je daarvoor een terugleververgoeding. Voor het terugleveren aan het net betaal je sinds kort ook vaste terugleverkosten.
 
In onze energievergelijker houden wij rekening met al deze componenten van de energierekening. Vul in onze energievergelijker je verbruik in, geef aan dat je zonnepanelen hebt en hoeveel je verwacht op te wekken. Weet je niet precies hoeveel je opwekt? Dan helpen we je met het maken van een inschatting. De goedkoopste leverancier voor jouw situatie met zonnepanelen staat altijd bovenaan. Zo vind je de beste energieleverancier met zonnepanelen.

De meest complete energievergelijker

Er zijn meer dan 60 energieleveranciers in Nederland. Iedere energieleverancier heeft een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om energie te mogen leveren. In onze energievergelijker tonen wij je exclusieve deals te zien en kan je de meeste energiecontracten en leveranciers met elkaar vergelijken. Dat maakt ons de meest complete en transparante energievergelijker. Het aanbod van energiecontracten kan dagelijks verschillen. Je kunt dus de ene dag meer deals zien dan de andere dag. Check dus regelmatig of je goedkoper uit bent met een nieuw energiecontract.

Stroom en gas vergelijken

De meeste huishoudens in Nederland hebben een contract voor zowel stroom als gas nodig voor hun woning. In onze energievergelijker nemen wij standaard de tarieven voor stroom en gas mee. Vul je verbruik in en wij laten je altijd zien wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is. In sommige gevallen heb je alleen stroom of alleen gas nodig. Ook deze energiecontracten vergelijk je makkelijk in onze energievergelijker.

 • Alleen stroom

  Als je gasloze woning hebt of aangesloten bent op stadsverwarming dan heb je alleen een energiecontract voor stroom nodig. Ook deze contracten kun je via onze vergelijker afsluiten, daarvoor kies je ‘alleen stroom’ als type energie. Het aanbod kan dus beperkt zijn. Voor stadswarmte ben je afhankelijk van de energieleverancier die actief is in jouw wijk, je kan dus niet van gasleverancier veranderen. Wél kan je veranderen van stroomleverancier.

 • Alleen gas

  Het is ook mogelijk om alleen een gascontract af te sluiten, bijvoorbeeld omdat je al een stroomcontract hebt bij een andere leverancier. Kies in dit geval ‘alleen gas’ als type energie. Slechts een deel van de leveranciers biedt een contract voor alleen gas aan. Het aanbod kan daarom wat minder groot zijn.

Veelgestelde vragen

  Wat is de goedkoopste energieleverancier?

  Wat de goedkoopste energieleverancier is, verschilt per huishouden en situatie. Alleen door energie te vergelijken kom je erachter wat de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie. Het aanbod van leveranciers hangt af van je geschatte jaarverbruik en of je zonnepanelen bezit. Als je bijvoorbeeld veel stroom verbruikt en weinig gas, kan leverancier A goedkoper zijn, terwijl je bij een laag stroomverbruik en hoog gasverbruik goedkoper uit bent bij leverancier B.

  Welke energiecontracten kan ik vergelijken?

  In onze energievergelijker kun je vaste, variabele en dynamische contracten vergelijken. Bij een variabel contract veranderen de tarieven minstens twee keer per jaar en volgen ze de ontwikkelingen op de energiemarkt. Een dynamisch energiecontract volgt de prijzen op de spotmarkt, waarbij stroomprijzen elk uur en gasprijzen dagelijks veranderen. Met een vast contract heb je geen last van prijsschommelingen en betaal je gedurende de looptijd van je contract (1, 2 of 3 jaar) hetzelfde tarief. Bij vaste contracten krijg je vaak een flinke korting en kun je jaarlijks overstappen, zo bespaar je elk jaar op je energierekening. Al deze contracten kun je eenvoudig vergelijken in onze energievergelijker.
  Weet je niet wat je moet kiezen? Lees dan het advies van onze energie-expert Tom.

  Wat ga ik betalen aan energie in 2024?

  Per 1 januari 2024 is het prijsplafond gestopt, hierdoor betaal je altijd de tarieven uit je contract. De afgelopen periode zijn de energieprijzen flink gedaald waardoor leveranciers gunstige tarieven aanbieden. Wij raden daarom aan om een vergelijking te maken zodat je kunt zien of je goedkoper uit bent bij een andere leverancier. Lees meer over de verwachting van energieprijzen in 2024 en 2025.

  Hoe lang duurt het overstappen van energie?

  Heb je een voordelig energiecontract gevonden dat bij je past en aangevraagd in onze energievergelijker? Dan ontvang je binnen 2-5 werkdagen een e-mail of per post een bevestiging van de nieuwe energieleverancier. Vanaf dagtekening van die bevestiging, gaan de 14 dagen wettelijke bedenktijd van je nieuwe contract in. Na de bedenktijd zegt de nieuwe energieleverancier jouw huidige energiecontract op. Hier hoef je dus zelf niks voor te doen. Rond de ingangsdatum, geef je de meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier. Afhankelijk van de startdatum van je energiecontract start je nieuwe energieleverancier vaak binnen 30 dagen.

  Kan ik ook energie vergelijken met zonnepanelen?

  Ja! Ook voor zonnepaneelhouders valt er veel te besparen op de energierekening. In onze vergelijker houden wij namelijk rekening met de extra prijscomponenten van een huishouden met zonnepanelen. Denk aan de terugleververgoeding, de wijze waarop een energieleverancier saldeert en de vaste terugleverkosten die je betaalt als je stroom teruglevert aan het net. In onze vergelijker vragen we je daarom hoeveel kWh je verwacht op te wekken. Weet je dat niet? Dan maken we samen met jou een schatting. Op onze pagina energie vergelijken met zonnepanelen leggen we je alles uit dat je moet weten.

  Hoe vind ik een energiecontract met groene energie?

  In onze energievergelijker kun je ook duurzame energiecontracten met elkaar vergelijken. Geef aan dat je alleen duurzame producten wil zien. Dat doe je door het vakje 'Toon alleen duurzame producten' aan te vinken. We laten je dan alleen energiecontracten zien die volgens ons voldoen aan de hoogste certificeringsnormen. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland én CO2-gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering. Verder werkt energie vergelijken zoals je van ons gewend bent.

  Ik weet niet wat mijn energieverbruik is, waar vind ik dit?

  Jouw jaarverbruik kan je altijd vinden op de jaarafrekening van je (vorige) energieleverancier. Je vindt jaarafrekening altijd in de online omgeving van je leverancier, maar vaak sturen ze deze ook per mail naar je toe. Het is handig om deze erbij te pakken, zodat je voorschotbedrag klopt.
  Lukt het je niet om de jaarrekening te vinden? Dan kan je een schatting maken van je verbruik in onze vergelijker. Vul het aantal personen binnen je huishouden in en wij berekenen een gemiddeld jaarverbruik. Nu je jouw jaarverbruik weet of door ons laat inschatten, kan je met gemak een vergelijking starten in onze vergelijker.

  Tip: het meest voordelige contract is namelijk gebaseerd op jouw jaarverbruik en wanneer je een verkeerd verbruik invult kan het zijn dat een ander contract eigenlijk voordeliger is.

  Moet ik mijn oude energiecontract zelf opzeggen?

  Nee! Je oude energiecontract wordt automatisch opgezegd bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier op je huidige (woon)adres. Dit wordt gedaan door je nieuwe leverancier. Zodra zij starten met leveren wordt de levering van je oude leverancier automatisch stopgezet. Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken.

Energiecontracten vergelijken

Als je energie gaat vergelijken heb je de keuze uit drie type contracten. Zo zijn er contracten met een vaste prijs, een variabele prijs of dynamische prijzen. Wij bieden alle 3 deze contractsoorten aan in onze energievergelijker. Zo kun je tijdens het vergelijken gemakkelijk zien wat het beste bij je situatie past. Bekijk de verschillen per type contract:

1. Vast energiecontract

Met een vast energiecontract leg je de tarieven voor een bepaalde periode vast. Meestal is dit 1,3 of 5 jaar. Gedurende deze periode kan je het contract niet opzeggen. Doe je dat wel, dan betaal je in de meeste gevallen een opzegvergoeding. De tarieven kunnen tijdens de looptijd van het contract niet omhoog of omlaag gaan, waardoor je precies weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan energiekosten. Je krijgt dus zekerheid, want ook als de energieprijzen stijgen, blijf je hetzelfde betalen.

2. Variabel energiecontract

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dit contract op ieder moment opzeggen, met een opzegtermijn van 30 dagen. In de basis worden de tarieven van dit type contract twee keer per jaar aangepast; op 1 januari en op 1 juli. Tegenwoordig passen de energieleverancier de tarieven veel vaker aan. De ene leverancier past de tarieven aan wanneer dat noodzakelijk is door bewegingen in de markt, terwijl andere leveranciers de tarieven standaard maandelijks aanpassen. Kijk dus goed in de algemene voorwaarden hoe de leverancier hiermee omgaat. De leverancier moet tariefwijzigingen minimaal 30 dagen van tevoren aan je communiceren, zodat je, nog voor de wijziging ingaat, kunt overstappen naar een andere leverancier.

3. Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch contract bewegen de prijzen direct mee met de ‘spotmarkt’. Op de spotmarkt kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de volgende dag. Bij een eventuele daling profiteer je direct, maar een prijsstijging wordt ook direct doorberekend. De stroomprijs verschilt ieder uur, de gasprijs elke dag. Je maandbedrag kan dus flink verschillen bij deze contractvorm. Verder ben je net als bij een variabel contract vrij om op ieder moment je contract op te zeggen en over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

Gemiddeld energieverbruik

Je energieverbruik is afhankelijk van de grootte van het huishouden, het oppervlakte, het type, en de mate van isolatie van de woning. Een slecht geïsoleerde woning verbruikt meer energie om de woning op een aangename temperatuur te houden dan een goed geïsoleerde woning. In de tabel hieronder zie je het gemiddelde energieverbruik per huishouden. Dit kun je aanhouden als je voor het eerst een energiecontract gaat aanvragen, je verbruik kan je ook gemakkelijk schatten in onze vergelijker.


Huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar Gemiddeld gasverbruik per jaar
1 persoon 1600 kWh 900 m3
2 personen 2500 kWh 1100 m3
3 personen 3400 kWh 1400 m3
4 personen 4300 kWh 1700 m3
5 personen 5000 kWh 1900 m3

Energie vergelijken bij een verhuizing

Hoe je moet omgaan met energie vergelijken bij een verhuizing hangt af van je huidige energiecontract. Als je een vast energiecontract hebt dat nog tot na de verhuizing loopt, dan moet je deze meenemen naar je nieuwe woning. Je kunt ook opzeggen, maar de kans is zeer groot dat er dan een opzegboete in rekening wordt gebracht. Heb je een variabel of dynamisch contract? Dan kun je jouw huidige contract ook meenemen of overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om een nieuwe, goedkopere leverancier te kiezen voor hun nieuwe adres.

Tip: het is ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen je stroomcontract mee te nemen naar je nieuwe adres als je naar een woning met stadsverwarming verhuist. Lees hier meer informatie over op onze stadsverwarming pagina.

 
energie verhuizen

Spoedaanvraag energie

In de meeste gevallen levert een nieuwe energieleverancier binnen 30 dagen, maar in sommige gevallen heb je sneller energie nodig. Denk aan een verhuizing. In dat geval moet je een spoedaanvraag doen, je aanvraag wordt dan direct verwerkt. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per leverancier. Soms moet je een borg betalen of afzien van de 14 dagen wettelijke bedenktijd. Daarnaast zullen ze in veel gevallen om een huur of koopcontract vragen om te kijken of je ook echt bent verhuisd. Soms komt het voor dat je een spoedaanvraag moet doen: je hebt je rekeningen niet betaald en je wordt afgesloten van energie. Leveranciers gaan anders om met dit soort spoedaanvragen, zo wordt er vaak een borg gevraagd. Wil je een spoedaanvraag doen? Neem dan voor advies contact op met onze klantenservice.

spoedaanvraag

Zakelijk energie vergelijken

Ben je op zoek naar energie voor je bedrijf? Grote kans dat je een zakelijk energiecontract nodig hebt. Binnen de zakelijke energiemarkt bieden we drie verschillende soorten contracten aan: ZZP, MKB en Grootzakelijk. Welk type contract je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de grootte van je stroom- of gasaansluiting. Zzp’ers hebben de mogelijkheid om naast zakelijke energie ook particuliere energie af te sluiten. Bekijk meer informatie over zakelijk energie vergelijken.

Laatste update: 15 juli 2024
Gecontroleerd door: Energie-expert Tom Schlagwein

 
Zakelijke energie vergelijken

Zo werkt onze energievergelijker

HHet gebruiken van onze energievergelijker is heel eenvoudig! Toch kan het handig zijn om alle stappen nog even duidelijk te hebben. Daarom leggen we het gebruik van onze vergelijker uit in 4 simpele stappen:

1. Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, huidige leverancier, het type energie dat je nodig hebt en je energieverbruik in. Kijk op je laatste jaarrekening hoeveel stroom en/of gas je hebt verbruikt. Weet je dit niet? Kies dan ‘Help mij schatten’ en selecteer het aantal personen van je huishouden. Wij maken dan een schatting van je verwachte jaarverbruik op basis van de grootte van je huishouden. Ook kun je aangeven of je een dubbele en slimme meter hebt en beschikt over zonnepanelen.

Heb je zonnepanelen? Dan vragen wij je ook hoeveel zonnepanelen je hebt en wat de verwachte opwekking per jaar is. Ook hier kunnen we je helpen met het maken van een schatting.

Alles ingevuld? Klik dan op ‘toon de beste deals’.

2. Vergelijk energieleveranciers en energiecontracten

Je ziet nu het overzicht van alle energiecontracten die bij je wensen passen. In onze vergelijker kun je nog filteren op duurzame contracten, de looptijd van je energiecontract en het soort tarief. Je kunt kiezen uit een vast, variabel of dynamisch tarief. In elk geval staat de goedkoopste deal voor jouw situatie altijd bovenaan. De korting hebben we al meegenomen in de netto-jaarprijs. We hebben alle deals al voor je gesorteerd op de laagste prijs! Bekijk gemakkelijk de klantbeoordelingen en de plus- en minpunten van de leveranciers in het overzicht om een goede keuze te maken.

3. Vraag een deal aan aan en stap over

Heb je een energiecontract gevonden dat bij je past? Klik dan op ‘aanvragen’ en we helpen je meteen verder. Vul het aanvraagformulier in en geef de einddatum van je huidige energiecontract aan. Wij laten je dan weten of je al kunt overstappen of dat je nog even moet wachten om een opzegvergoeding te voorkomen. Is alles in orde? Dan maken wij de overstap in orde. Controleer altijd of je gegevens en de kosten kloppen.

4. Je bent overgestapt!

Je aanvraag wordt doorgestuurd naar je nieuwe energieleverancier. Je huidige contract wordt door deze leverancier opgezegd zodat je oude en nieuwe contract perfect op elkaar aansluiten. Gemiddeld is de overstap na 4 tot 6 weken helemaal afgerond.

Wie is EasySwitch.nl

Al vanaf 2009 is EasySwitch.nl bezig met het makkelijker maken van energie vergelijken en besparen op vaste lasten. Met een gebruiksvriendelijke energievergelijker, heldere informatie over de energiemarkt, persoonlijke service op maat en goed onderhandelen helpen we heel Nederland aan de beste energiecontracten voor de laagste prijs.

Hoe verdienen wij ons geld?

Het gebruik van onze vergelijker en het contact met onze klantenservice voor vrijblijvend advies is helemaal gratis. Hoe wij dan geld verdienen? Wij krijgen een kleine vergoeding van de leverancier voor jou als tevreden klant.

Ons team

Naast onze gewaardeerde energie-expert Tom Schlagwein bestaat ons team uit ruim 30 hardwerkende en gezellige collega’s. Samen zetten wij ons in om jou van de beste energiedeals te voorzien.

Heb je een vraag voor onze experts?

Wil je persoonlijk advies of heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020 – 531 76 70. Wij kijken altijd graag met je mee! Liever een bericht sturen? Laat het dan weten via de chat of per email via klantenservice@easyswitch.nl.

Wij voldoen aan de eisen

Hoe herken je eigenlijk een goede vergelijkingssite? ConsuWijzer heeft hier voorwaarden voor opgesteld. Gelukkig voldoen we aan de voorwaarden. Bij EasySwitch.nl ben je ervan verzekerd dat je altijd:

 • Vergelijkt op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen
 • Een volledig kostenoverzicht krijgt
 • 100% onafhankelijk energieleveranciers vergelijkt
 • Alle voorwaarden kunt inzien
 • Openheid krijgt over het verdienmodel van deze website
 • 14 dagen bedenktijd hebt

Heb je nog vragen?

We helpen je graag. Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:30 uur.

bellen

Bel

Binnen: 10 minuten

whatsapp

App

Binnen: 15 minuten

e-mail

Mail

Binnen: 2 werkdagen

chat

Chat

Binnen: 4 minuten