Energie vergelijken 2024 | Dé Energievergelijker - EasySwitch.nl

 • 100% onafhankelijk
 • Bespaar tot € 900,- op je energie
 • Meest complete aanbod

Energie vergelijken

Energie vergelijken in de meest complete vergelijker. 100% onafhankelijk.

Vergelijk je energie

Trustpilot 9 uit 9397 reviews

 • Al 13 jaar jouw energie-expert
 • Bespaar tot € 900,- per jaar
 • Meest complete aanbod

Energie vergelijken in 2024

In de afgelopen periode zijn de energieprijzen gestabiliseerd, met prijzen die blijven hangen op een van de laagste niveaus in de afgelopen drie jaar. Dit heeft geleid tot een mooi aanbod van voordelige aanbiedingen voor vaste energiecontracten. Hierdoor kun je nu aanzienlijk besparen ten opzichte van een contract met variabel tarief. Het is dé tijd om energie te vergelijken en over te stappen van leverancier. Profiteer van een vast contract met lage tarieven en hoge kortingen. Wel zien we in de markt een belangrijke verandering voor zonnepaneelbezitters. Sommige leveranciers brengen nu vaste terug leveringskosten in rekening om de kosten die het terugleveren aan het net met zich meebrengt te dekken. Bij Easyswitch blijven we ons inzetten om jou te voorzien van de meest recente informatie en de beste deals. Een gemiddeld huishouden kan tot wel € 900 per jaar besparen! Twijfel je welk contract je moet kiezen? Bekijk dan het advies van energie expert Tom Schlagwein.

Laatste update:

energieprijzen grafiek

Vergelijk energieleveranciers

Er zijn meer dan 60 energieleveranciers in Nederland. Iedere leverancier heeft een vergunning gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om energie te mogen leveren. Met de energievergelijker van EasySwitch.nl kun je snel en op verschillende manieren een groot aantal energiecontracten vergelijken.

De goedkoopste energiecontracten van dit moment

Energieleverancier Type contract Korting Kosten per maand*
Vrijopnaam Variabel contract € 140 € 157,79
Vattenfall Vast contract € 315 € 158,11
Frank Energie Variabel contract € 150 € 160,69
Budget Energie Vast contract € 400 € 161,62
United Consumers Vast contract € 275 € 162,07

Laatste update: 13 juni 2024

*Maandelijkse kosten op basis van een gemiddeld verbruik van 2500 kWh en 1100 m3. Inclusief eventuele korting of loyaliteitsbonus.

Waarom energie vergelijken bij EasySwitch.nl?

 • Energie experts

  Al 13 jaar jouw energie-expert

  Wij voorzien onze klanten al 13 jaar van advies over hun energiecontract. Wij worden dan ook gezien als dé energie-expert van Nederland.

 • energiecontracten vergelijken

  Vergelijk gratis je energiecontract

  Maak gratis een vergelijking om te zien of je nog goed zit bij je huidige energieleverancier. Kijk of jij tot € 900 kan besparen op je energierekening!

 • Persoonlijk advies

  Meest complete aanbod

  Wij hebben het meest complete aanbod van Nederland in onze vergelijker. Je kan bij ons de beste vergelijking maken met de meeste keuze.

 • Jaarlijkse overstapherinnering

  Een jaarlijkse overstapherinnering

  Wij sturen je een reminder zodra je weer over kan stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de beste deal.

Vergelijk energie en kies jouw beste deal

Vergelijk je energie

 • Exclusieve deals
 • Je zit nooit zonder stroom of gas
 • Wij staan altijd voor je klaar

Vertrouwen moet je verdienen

Onze klanten over EasySwitch.nl via Trustpilot

Hoe werkt energievergelijken?

Vergelijk energie in 4 simpele stappen

Vul je gegevens in

Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, de informatie over je huidige leverancier en energieverbruik in.

Vergelijk

Vergelijk leveranciers

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers en kies de leverancier die bij jou past.

Stap over

Stap over

Vraag je nieuwe contract aan en vul de einddatum van je huidige contract in. Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat de overstap perfect op elkaar aansluit en zegt het contract met je huidige leverancier voor je op.

Overstap herinnering

Blijf op de hoogte

Heb je een vast contract afgesloten? Dan ontvang je van ons ruim voor de einddatum een e-mail dat je een vergelijking kan maken. Wanneer je een dynamisch of variabel contract hebt afgesloten houden we je via de e-mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt.

Meer informatie

Energie-expert Tom

“De gasprijs is flink gedaald. Dat komt door een milde winter en rust op de energiemarkt. De paniek lijkt uit de markt verdwenen en dat zorgt nu voor een stabiele prijs. Het is daarom zeer raadzaam om te vergelijken en te checken of je kunt besparen.”

Tom Schlagwein , Energie-expert

Tom Schlagwein Energie-expert

Waarom energieprijzen vergelijken?

Wist je dat je ieder jaar veel geld kunt besparen door over te stappen van energieleverancier ? Leveranciers bieden nieuwe klanten namelijk speciale actietarieven en een eenmalige korting. Stap direct over en bespaar tot € 900,- op je energierekening.

Opbouw energieprijs 2023?

De meest complete energievergelijker

In onze vergelijker krijg je exclusieve deals te zien en kan je de meeste energiecontracten en leveranciers vergelijken. Dat maakt ons de meest complete en transparante energievergelijker. Het aanbod van energiecontracten kan dagelijks verschillen. Je kunt dus de ene dag meer deals zien dan de andere dag. Check dus regelmatig of je goedkoper uit bent met een nieuw energiecontract.

10 meest gekozen energieleveranciers 2024

Ieder jaar verzorgd EasySwitch.nl de overstap voor vele duizenden klanten. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de 10 meest gekozen energieleveranciers uit onze vergelijker en de gemiddelde beoordeling. Onze energie-expert Tom Schlagwein heeft de leveranciers beoordeeld op 6 punten, namelijk op prijsinzichten, betaling, overstapproces, online hulp, klantenservice en duurzaamheid. De beoordelingsscore 1-10 geeft daardoor een goed totaal beeld van de leverancier. Wil je meer informatie over een specifieke leverancier? Klik dan op de link van de leverancier om verder te lezen.

Energieleverancier Percentage overstappers Beoordeling
1. Budget Energie 20% 7,7
2. Greenchoice 13% 8,1
3. Eneco 12% 7,6
4. Frank Energie 12% 7,1
5. NextEnergy 10% 7,3
6. Oxxio 7% 6,1
7. Mega Energie 5% 6,1
8. Coolblue energie 4% 6,8
9. Vandebron 4% 8,1
10. UnitedConsumers Energie 3% 6,8

 • Energieprijzen

  De energieprijzen in Nederland bestaan uit 4 verschillende onderdelen: het leveringstarief, netbeheerkosten en vaste leveringskosten, energiebelasting en BTW.

  Wil je weten wat de huidige energieprijzen zijn of meer informatie over hoe ze zijn opgebouwd? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.

  Lees meer

 • Duurzame energie

  Vind jij duurzame energie belangrijk? Bepaal voor je begint met vergelijken of jouw energie door duurzame bronnen moet worden opgewekt. Of dat het ook door fossiele brandstoffen mag worden opgewekt. Met duurzame bronnen zoals zonne-energie en windenergie kan je oneindig energie opwekken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die raken na verloop van tijd op.

  Lees meer

 • Energie aanbiedingen

  Veel energieleveranciers hebben speciale energie aanbiedingen voor nieuwe klanten. Naast actietarieven bieden leveranciers vaak kortingen of cadeaus aan. Hierdoor loont het nog meer om elk jaar over te stappen. In onze energievergelijker is de korting al verwerkt in het maandbedrag.

  Lees meer

Het EasySwitch.nl Energiejournaal

In ons nieuwste energiejournaal gaan we dieper in op de wijziging van de opzegboete, waarom deze gewijzigd is en het verschil tussen de welkomstkorting en loyaliteitsbonus. Ook geeft onze energie-expert Tom Schlagwein advies over welk soort contract jij het beste kunt kiezen.

Wat is energie?

Energie kun je zien als de verzamelnaam voor stroom, gas en warmte. De meeste huishoudens in Nederland hebben een contract voor zowel stroom als gas nodig voor hun woning. Heb je stroom en gas nodig, dan geef je dit aan in onze vergelijker door bij type energie stroom en gas aan te klikken.

 • Alleen stroom

  Als je gasloze woning hebt of aangesloten bent op stadsverwarming dan heb je alleen een energiecontract voor stroom nodig. Ook deze contracten kun je via onze vergelijker afsluiten, daarvoor kies je ‘alleen stroom’ als type energie. Het aanbod kan dus beperkt zijn. Voor stadswarmte ben je afhankelijk van de energieleverancier die actief is in jouw wijk, je kan dus niet van gasleverancier veranderen. Wél kan je veranderen van stroomleverancier.

 • Alleen gas

  Het is ook mogelijk om alleen een gascontract af te sluiten, bijvoorbeeld omdat je al een stroomcontract hebt bij een andere leverancier. Kies in dit geval ‘alleen gas’ als type energie. Slechts een deel van de leveranciers biedt een contract voor alleen gas aan. Het aanbod kan daarom wat minder groot zijn.

Veelgestelde vragen

  Welke energieleverancier is momenteel het goedkoopst?

  Alleen door energie te vergelijken kom je erachter welke energieleverancier momenteel het goedkoopste is voor jouw situatie. Dit komt omdat het aanbod van leveranciers afhangt van je geschatte jaarverbruik en of je zonnepanelen bezit. Als je bijvoorbeeld veel stroom verbruikt en weinig gas, kan leverancier A goedkoper zijn, terwijl je bij een laag stroomverbruik en hoog gasverbruik goedkoper uit bent bij leverancier B.

  Wat is de beste energie vergelijkingssite?

  EasySwitch.nl is al 13 jaar de meest complete energie vergelijkingssite van Nederland. Wij streven ernaar om de energiemarkt transparant te maken zodat jij de beste deal kunt vinden. En dat 100% onafhankelijk! Dat lukt: ieder jaar helpen wij duizenden mensen om te switchen van energiecontract! Gemiddeld wordt onze service beoordeeld met een 9. Daar zijn we hartstikke trots op!

  Wat ga ik betalen aan energie in 2024?

  In 2024 vervalt het prijsplafond voor energie, hierdoor ga je de tarieven uit je contract betalen. De afgelopen periode zijn de energieprijzen flink gedaald waardoor leveranciers gunstige tarieven aanbieden. Wij raden daarom aan om een vergelijking te maken zodat je kunt zien of je goedkoper uit bent bij een andere leverancier.

  Heeft energie vergelijken nog zin?

  Jazeker! Er zijn al contracten met tarieven onder het prijsplafond dat in 2023 geldig was. Je kunt daardoor tot wel €900 per jaar besparen.

  Wat is het beste moment om over te stappen?

  Dit is afhankelijk van je type energiecontract. Bij een variabel of dynamisch contract kun je op ieder moment overstappen. Je kunt dus direct overstappen als je een goedkoper contract hebt gevonden. Als je een vast contract hebt dan kun je pas overstappen als je contract bijna is afgelopen, meestal zo’n 6 tot 8 weken voor de einddatum van het contract. Stap je eerder over? Dan loop je het risico op een opzegboete. Gelukkig hebben wij in onze vergelijker een waarschuwing voor het voorkomen van deze opzegboete. Denk jij aan overstappen, maar weet je even niet hoe het zit met jouw huidige energiecontract? Dan staat onze klantenservice voor je klaar.

  Hoe lang duurt het overstappen van energie?

  De overstap aanvragen heb je in een paar minuten bij ons geregeld. Voordat je daadwerkelijk bent overgezet naar een nieuwe leverancier duurt het gemiddeld 6 tot 8 weken. Deze tijd is inclusief de 14 dagen bedenktijd. Zo werkt het:

  • Na je aanvraag, ontvang je van ons direct een samenvatting van je aanvraag per e-mail.
  • Binnen 2-5 werkdagen ontvang je van je nieuwe energieleverancier een bevestiging per e-mail.
  • Vanaf dagtekening van die bevestiging, gaan de 14 dagen wettelijke bedenktijd van je nieuwe contract in.
  • Op de ingangsdatum die op je contract staat gaat je nieuwe leverancier leveren en wordt je oude voor je opgezegd.
  • Rond de ingangsdatum, geef je de meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier.
  • Heb je een slimme meter? Dan hoef je niks te doen, want de meterstanden worden automatisch uitgelezen.

  • Binnen 4 tot 6 weken na de startdatum van je nieuwe contract, ontvang je van je oude energieleverancier de eindafrekening.

  Ik weet niet wat mijn verbruik is, waar vind ik dit?

  Jouw jaarverbruik kan je altijd vinden op de jaarafrekening van je (vorige) energieleverancier. Het is handig om deze erbij te pakken, zodat je geen verkeerde gegevens invult en mogelijk een verkeerd voorschotbedrag betaald. Het jaarverbruik is niet altijd makkelijk terug te vinden op de jaarrekening. De jaarrekening kan je altijd in de online omgeving van je energieleverancier vinden, maar vaak sturen ze deze ook per mail naar je toe. Lukt het je niet om de jaarrekening te vinden? Dan kan je een schatting maken van je verbruik in onze vergelijker. Vul het aantal personen binnen je huishouden in en wij berekenen een gemiddeld jaarverbruik. Nu je jouw jaarverbruik weet of door ons laat inschatten, kan je met gemak een vergelijking starten in onze vergelijker.

  Tip: probeer je jaarrekening goed te bewaren. Het meest voordelige contract is namelijk gebaseerd op jouw jaarverbruik en wanneer je een verkeerd verbruik invult kan het zomaar eens zo zijn dat een ander contract eigenlijk voor jou voordeliger is.

  Wordt mijn oude energiecontract opgezegd?

  Ja, je oude energiecontract wordt automatisch opgezegd bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier op je huidige (woon)adres. Dit wordt gedaan door je nieuwe leverancier. Zij nemen jouw EAN codes over in het landelijk systeem. Zodra zij starten met leveren wordt de levering van je oude leverancier automatisch stopgezet op deze EAN codes. Hierdoor is het technisch gezien niet mogelijk om twee leveranciers op één adres te hebben, je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken.

Energiecontracten vergelijken

Als je energie gaat vergelijken heb je de keuze uit drie type contracten. Zo zijn er contracten met een vaste prijs, een variabele prijs of dynamische prijzen. Wij bieden alle 3 deze contractsoorten aan in onze vergelijker. Zo kun je na het vergelijken gemakkelijk zien wat er voor jou aantrekkelijk en beschikbaar is. Bekijk de verschillen per type contract:

1. Vast energiecontract

Met een vast energiecontract leg je de tarieven voor een bepaalde periode vast. Meestal is dit 1,3 of 5 jaar. Gedurende deze periode kan je het contract niet opzeggen. Doe je dat wel dan betaal je een opzegboete. De tarieven kunnen tijdens de looptijd van het contract niet omhoog of omlaag, waardoor je precies weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan energiekosten. Je krijgt dus zekerheid, want ook als de energieprijzen stijgen blijf je hetzelfde betalen.

2. Variabel energiecontract

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dit contract op ieder moment opzeggen, met een opzegtermijn van 30 dagen. In de basis worden de tarieven van dit type contract twee keer per jaar aangepast; op 1 januari en op 1 juli. Echter zijn er ook leveranciers die de tarieven vaker aanpassen. De ene leverancier past de tarieven aan wanneer dat noodzakelijk is door bewegingen in de markt, terwijl andere leveranciers de tarieven standaard maandelijks aanpassen. Kijk dus goed in de algemene voorwaarden hoe de leverancier hiermee omgaat. De leverancier moet tariefwijzigingen minimaal 30 dagen van tevoren aan je communiceren, zodat je, nog voor de wijziging ingaat, kunt overstappen naar een andere leverancier.

3. Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch contract bewegen de prijzen direct mee met de ‘spotmarkt’. Op de spotmarkt kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de volgende dag. Bij een eventuele daling profiteer je direct, maar een prijsstijging wordt ook direct doorberekend. De stroomprijs verschilt ieder uur, de gasprijs elke dag. Je maandbedrag kan dus flink verschillen bij deze contractvorm. Verder ben je net als bij een variabel contract vrij om op ieder moment je contract op te zeggen en over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

Gemiddeld energieverbruik

Je energieverbruik is afhankelijk van de grootte van het huishouden, het oppervlakte, het type, en de mate van isolatie van de woning. Een slecht geïsoleerde woning verbruikt meer energie om de woning op een aangename temperatuur te houden dan een goed geïsoleerde woning. In de tabel hieronder zie je het gemiddelde energieverbruik per huishouden. Dit kun je aanhouden als je voor het eerst een energiecontract gaat aanvragen, je verbruik kan je ook gemakkelijk schatten in onze vergelijker.


Huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar Gemiddeld gasverbruik per jaar
1 persoon 1600 kWh 900 m3
2 personen 2500 kWh 1100 m3
3 personen 3400 kWh 1400 m3
4 personen 4300 kWh 1700 m3
5 personen 5000 kWh 1900 m3

Energie vergelijken bij een verhuizing

Hoe je moet omgaan met energie vergelijken bij een verhuizing hangt af van je huidige energiecontract. Als je een vast energiecontract hebt dat nog tot na de verhuizing loopt, dan moet je deze meenemen naar je nieuwe woning. Je kunt ook opzeggen, maar de kans is zeer groot dat er dan een opzegboete in rekening wordt gebracht. Heb je een variabel of dynamisch contract? Dan kun je jouw huidige contract ook meenemen of overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om een nieuwe, goedkopere leverancier te kiezen voor hun nieuwe adres.

Tip: het is ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen je stroomcontract mee te nemen naar je nieuwe adres als je naar een woning met stadsverwarming verhuisd. Lees hier meer informatie over op onze stadsverwarming pagina.

 
energie verhuizen

Energie vergelijken met zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt dan is het slim om dit aan te geven tijdens het maken van een vergelijking. Naast je verbruik kun je daarom ook je opwekking van je zonnepanelen invullen in onze vergelijker. Weet je niet precies hoeveel je opwekt? Dan helpen we je met het maken van een inschatting. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. De hoogte hiervan tonen wij ook per contract in onze vergelijker. Wel zo handig!

Let op: sinds kort hebben sommige leveranciers een ander aanbod voor nieuwe klanten met zonnepanelen. Zij brengen bijvoorbeeld vaste leveringskosten in rekening, bieden geen vaste contracten voor 3 jaar meer aan of hanteren hogere vaste leveringskosten als je zonnepanelen hebt.

energie vergelijken met zonnepanelen

Spoedaanvraag energie

Meestal duurt het zo’n 4 tot 6 weken voordat je nieuwe energiecontract ingaat. Als je op korte termijn energie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, dan kun je een spoedaanvraag doen. Je aanvraag wordt dan direct verwerkt. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per leverancier. Soms moet je een borg betalen of afzien van de 14 dagen wettelijke bedenktijd. Daarnaast zullen ze in veel gevallen om een huur of koopcontract vragen om te kijken of je ook echt bent verhuisd. Wanneer je bent afgesloten van je leverancier omdat je de rekening niet hebt betaald zullen zij hier anders mee omgaan. Hierbij wordt bijvoorbeeld een borg gevraagd. Wil je een spoedaanvraag doen? Neem dan voor advies contact op met onze klantenservice.

Laatste update: 13 juni 2024
Gecontroleerd door: Energie-expert Tom Schlagwein

 
spoedaanvraag

Zo werkt onze energievergelijker

Het gebruiken van onze energievergelijker is heel eenvoudig! Toch kan het handig zijn om alle stappen nog even duidelijk te hebben. Daarom leggen we het gebruik van onze vergelijker uit in 7 stappen:

1. Vul je gegevens in

Door je postcode, huisnummer en eventueel je toevoeging in te vullen weten we precies voor welk adres je een vergelijking wilt maken.

2. Kies je huidige energieleverancier

Selecteer je huidige leverancier uit de lijst met energieleveranciers. Heb je nog geen leverancier? Kies dan ‘Geen i.v.m verhuizing’.

3. Kies de type energie die je nodig hebt

Maak een keuze tussen stroom en gas, alleen stroom of alleen gas.

4. Vul je jaarverbruik in of laat ons een schatting maken

Kijk op je laatste jaarrekening hoeveel stroom en/of gas je hebt verbruikt. Weet je dit niet? Kies dan ‘Help mij schatten’ en selecteer het aantal personen van je huishouden. Wij maken dan een schatting van je verwachte jaarverbruik op basis van de grootte van je huishouden. Ook kun je aangeven of je een dubbele & slimme meter hebt en beschikt over zonnepanelen.

5. Vergelijk het aanbod

Bekijk het overzicht van alle energiedeals. We hebben alle deals al voor je gesorteerd op de laagste prijs! Bekijk gemakkelijk de klantbeoordelingen & plus en minpunten van de leveranciers in het overzicht om een keuze te maken.

6. Kies een deal en stap direct over

Kies de gewenste deal en begin je aanvraag, controleer hierbij goed of de kosten kloppen en vul je gegevens in.

7. Je bent overgestapt!

Je aanvraag wordt doorgestuurd naar je nieuwe energieleverancier. Je huidige contract wordt door deze leverancier opgezegd zodat je oude en nieuwe contract perfect op elkaar aansluiten. Gemiddeld is de overstap na 4 tot 6 weken helemaal afgerond.

Wie is EasySwitch.nl

Al vanaf 2009 is EasySwitch.nl bezig met het makkelijker maken van energie vergelijken en besparen op vaste lasten. Met een gebruiksvriendelijke energievergelijker, heldere informatie over de energiemarkt, persoonlijke service op maat en goed onderhandelen helpen we heel Nederland aan de beste energiecontracten voor de laagste prijs.

Hoe verdienen wij ons geld?

Het gebruik van onze vergelijker en het contact met onze klantenservice voor vrijblijvend advies is helemaal gratis. Hoe wij dan geld verdienen? Wij krijgen een kleine vergoeding van de leverancier voor jou als tevreden klant.

Ons team

Naast onze gewaardeerde energie-expert Tom Schlagwein bestaat ons team uit ruim 30 hardwerkende en gezellige collega’s. Samen zetten wij ons in om jou van de beste energiedeals te voorzien.

Heb je een vraag voor onze experts?

Wil je persoonlijk advies of heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020 – 531 76 70. Wij kijken altijd graag met je mee! Liever een bericht sturen? Laat het dan weten via de chat of per email via klantenservice@easyswitch.nl.

Wij voldoen aan de eisen

Hoe herken je eigenlijk een goede vergelijkingssite? ConsuWijzer heeft hier voorwaarden voor opgesteld. Gelukkig voldoen we aan de voorwaarden. Bij EasySwitch.nl ben je ervan verzekerd dat je altijd:

 • Vergelijkt op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen
 • Een volledig kostenoverzicht krijgt
 • 100% onafhankelijk energieleveranciers vergelijkt
 • Alle voorwaarden kunt inzien
 • Openheid krijgt over het verdienmodel van deze website
 • 14 dagen bedenktijd hebt

Heb je nog vragen?

We helpen je graag. Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:30 uur.

bellen

Bel

Binnen: 10 minuten

whatsapp

App

Binnen: 15 minuten

e-mail

Mail

Binnen: 2 werkdagen

chat

Chat

Binnen: 4 minuten