5 Goedkoopste energieleveranciers (juli 2024) | EasySwitch.nl

 • 100% onafhankelijk
 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis overstapservice

Goedkoopste energieleverancier

Vergelijk 100% onafhankelijk energieleveranciers en kies de goedkoopste.

Vergelijk je energie

Trustpilot 9 uit 9396 reviews
 • Al 13 jaar jouw energie-expert
 • Bespaar tot € 900,- per jaar
 • Meest complete aanbod

Hoe vind je de goedkoopste leverancier?

Je wilt natuurlijk weten wie de goedkoopste energieleverancier is. Dat is niet voor iedereen dezelfde leverancier. Wie voor jou de goedkoopste energieleverancier is hangt af van een aantal factoren. De eerste twee factoren zijn de hoogte van de vaste en variabele leveringskosten en de korting. Maar ook je jaarlijkse energieverbruik speelt een grote rol, zeker nu er in 2024 geen prijsplafond voor energie meer geldt. Verder hangt het ook af van het type contract. De tarieven van vaste, variabele en dynamische contracten lopen namelijk flink uiteen, bovendien biedt niet iedere leverancier vaste of dynamische contracten aan. Tot slot zijn ook je persoonlijke voorkeuren van invloed. Wil jij bijvoorbeeld enkel duurzame energie? Dan kost dat vaak meer dan ‘grijze’ energie. De hoogte van de korting is ook weer afhankelijk van het verbruik. Zo kan een leverancier voor jouw unieke situatie goedkoper zijn dan voor je buurman, bijvoorbeeld doordat je een heel laag gasverbruik hebt en een leverancier je daar meer korting voor wil geven. In onze vergelijker zie je in één oogopslag welke leverancier voor jou de goedkoopste aanbieding heeft.

Bespaar tot €900 per jaar

Er is veel aanbod in onze vergelijker! Doordat de energieprijzen op een laag punt staan zijn er extra scherpe tarieven en hoge kortingen beschikbaar. Het is dé tijd om over te stappen van leverancier en te zorgen dat ook jij profiteert van deze lage energieprijs. Ook voor klanten met zonnepanelen zijn de terugleverkosten meegenomen en is het aanbod flink uitgebreid. Twijfel je over wat de juiste beslissing voor jou is? Lees dan ons advies voor je energiecontract.

Laatste update:

prijskaartje

Top 5 goedkoopste energieleveranciers 2024

In onze vergelijker kun je leveranciers met vaste, variabele en dynamische contracten vergelijken. Hieronder zie je de top 5 goedkoopste leveranciers voor een gemiddeld energieverbruik van 2 personen zonder zonnepanelen.

Energieleverancier Type contract Korting Kosten per maand*
Vattenfall Vast contract € 370 € 147,87
Innova Vast contract € 490 € 152,01
Vrijopnaam Variabel contract € 190 € 152,47
Frank Energie Variabel contract € 196 € 154,14
Gewoon Energie Vast contract € 430 € 157,01

Laatste update: 15 juli 2024

*Maandelijkse kosten op basis van een gemiddeld verbruik van 2500 kWh en 1100 m3. Inclusief eventuele korting of loyaliteitsbonus.

Hoe werkt het vergelijken van energie leveranciers?

Vergelijk energieleveranciers in 4 simpele stappen

Vul je gegevens in

Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, de informatie over je huidige leverancier en energieverbruik in.
Vergelijk

Vergelijk leveranciers

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers en kies de leverancier die bij jou past.
Stap over

Stap over

Vraag je nieuwe contract aan en vul de einddatum van je huidige contract in. Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat de overstap perfect op elkaar aansluit en zegt het contract met je huidige leverancier voor je op. Is je contract al verlopen? Dan start de leverancier zo snel als mogelijk. Vaak is dit na 30 dagen.
Overstap herinnering

Blijf op de hoogte

Heb je een vast contract afgesloten? Dan ontvang je van ons ruim voor de einddatum een e-mail dat je een vergelijking kan maken. Hiermee kun je altijd checken of je nog goed zit. Wanneer je een dynamisch of variabel contract hebt afgesloten houden we je via de e-mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt.
Vergelijk direct

Alle leveranciers waar we mee samenwerken

Wij doen iedere dag ons best om zoveel mogelijk energieleveranciers aan onze vergelijker toe te voegen, dat zijn er gelukkig al heel wat! Al deze leveranciers kun je op verschillende manieren vergelijken. In eerste instantie bijvoorbeeld op prijs of de beoordeling. Daarnaast kun je de resultaten verfijnen door je voorkeuren aan te geven voor type stroom, contractvorm of looptijd.
Hoe wij ons geld verdienen? Wij ontvangen een kleine vergoeding per nieuwe klant die wij bij deze leveranciers aansluiten. Hierdoor kunnen wij onze service gratis aanbieden en jou kosteloos voorzien van onafhankelijk advies.

10 meest gekozen energieleveranciers

Ieder jaar verzorgt EasySwitch.nl de overstap voor vele duizenden klanten. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de 10 meest gekozen energieleveranciers uit onze vergelijker en de gemiddelde beoordeling. Onze energie-expert Tom Schlagwein heeft de leveranciers beoordeeld op 6 punten, namelijk op prijsinzichten, betaling, overstapproces, online hulp, klantenservice en duurzaamheid. De beoordelingsscore 1-10 geeft daardoor een goed totaal beeld van de leverancier. Wil je meer informatie over een specifieke leverancier? Klik dan op de link van de leverancier om verder te lezen.

Energieleverancier Percentage overstappers Beoordeling
1. Budget Energie 20% 7,7
2. Greenchoice 13% 8,1
3. Eneco 12% 7,6
4. Frank Energie 12% 7,1
5. NextEnergy 10% 7,3
6. Oxxio 7% 6,1
7. Mega Energie 5% 6,1
8. Coolblue energie 4% 6,8
9. Vandebron 4% 8,1
10. UnitedConsumers Energie 3% 6,8

Overzicht Nederlandse energiebedrijven

Er zijn veel energieleveranciers actief op de Nederlandse energiemarkt. In het overzicht hieronder vind je alle leveranciers met een leveringsvergunning van de ACM. Klik op een leverancier om meer informatie te lezen over de beoordelingen, energietarieven en het stroometiket.

Wie controleert energiebedrijven?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de toezichthouder van de Nederlandse energiemarkt. Zij geeft vergunningen af voor het leveren van energie en controleert of energiebedrijven zich aan de afspraken houden. De ACM kan als enige ingrijpen in de markt als er een vermoeden bestaat dat het niet goed gaat met een leverancier. Ook doen zij periodieke controles om te kijken of de leveringszekerheid in orde is van een leverancier.

Energie-expert Tom

“Ben je op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Kijk dan niet alleen naar de korting. Je kan voordeliger uit zijn zonder hoge korting, maar mét voordelige tarieven. Onze vergelijker berekent automatisch jouw voordeel en jaarprijs op basis van je verbruik en opgegeven gegevens. Ook wordt er rekening gehouden met eventuele terugleverkosten”
Tom Schlagwein , Energie-expert
Tom Schlagwein Energie-expert

Waarom energie vergelijken bij EasySwitch.nl?

 • Energie experts

  Al 14 jaar jouw energie-expert

  Wij voorzien onze klanten al 14 jaar van advies over hun energiecontract. Wij worden dan ook gezien als dé energie-expert van Nederland.

 • energiecontracten vergelijken

  Vergelijk gratis je energiecontract

  Maak gratis een vergelijking om te zien of je nog goed zit bij je huidige energieleverancier. Kijk of jij tot € 900 kan besparen op je energierekening!

 • Persoonlijk advies

  Meest complete aanbod

  Wij hebben het meest complete aanbod van Nederland in onze vergelijker. Je kan bij ons de beste vergelijking maken met de meeste keuze.

 • Jaarlijkse overstapherinnering

  Een jaarlijkse overstapherinnering

  Wij sturen je een reminder zodra je weer over kan stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de beste deal.

Vergelijk leveranciers en kies jouw beste deal

Vergelijk je energie

 • Exclusieve deals
 • Je zit nooit zonder stroom of gas
 • Wij staan altijd voor je klaar

Vertrouwen moet je verdienen

Onze klanten over EasySwitch.nl via Trustpilot

Veelgestelde vragen

Welke energieleverancier heb ik?

De snelste manier om te achterhalen wie jouw energieleverancier is, is door je bankafschrift na te kijken. Energieleveranciers schrijven namelijk vaak aan het begin of aan het einde van de maand je termijnbedrag af. Je kunt ook je mail controleren, daarin staat ongetwijfeld een naam. Nog niets gevonden? Op de website eancodeboek.nl kan je jouw postcode, huisnummer en woonplaats invullen en zien wie je netbeheerder is. Vervolgens kun je contact opnemen met je netbeheerder, die weet namelijk wie je energieleverancier is.
Tip: Ben je via ons overgestapt? Dan heb je destijds een samenvatting ontvangen in je email. Je kan ons ook even bellen of mailen, dan zoeken we het voor je op.

Ik heb de verkeerde huidige leverancier ingevuld, wat nu?

Geen probleem! Je nieuwe leverancier controleert altijd wie je huidige leverancier is, zodat je contract goed wordt opgezegd. Wij vragen dit bij de start van een vergelijking omdat het niet mogelijk is over te stappen naar je huidige leverancier.
Let op: In de meeste gevallen gelden de aanbiedingen in onze vergelijker gelden alleen wanneer je 12 maanden lang geen klant bent geweest bij de leverancier die jij op het oog hebt voor een overstap.

Welke energieleverancier is het groenst?

WISE Nederland onderzoekt jaarlijks Duurzaam Energieleveranciers in samenwerking met Consumentenbond en Natuur & Milieu. In het laatste onderzoek scoorden deze energieleveranciers het hoogst (10,0) op duurzaamheid: Energie VanOns, om|nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Inmiddels wordt dit onderzoek helaas niet meer uitgevoerd.

Heeft energieleveranciers vergelijken nog zin?

Jazeker! Er is een gigantisch verschil ontstaan tussen de goedkoopste en duurste aanbieder. Dat komt door de grilligheid van de markt. Je kunt daardoor volgens onze berekening tot wel €900 per jaar besparen.

Wat is de goedkoopste energieleverancier met zonnepanelen?

In onze vergelijker kun je naast je verbruik ook aangeven hoeveel stroom je opwekt met zonnepanelen. Weet je niet precies hoeveel je opwekt? Geen probleem! Dan maken we een schatting op basis van het aantal zonnepanelen. Vervolgens zie je direct wat de goedkoopste leverancier met zonnepanelen is. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. De hoogte hiervan tonen wij ook per contract in onze vergelijker. Eventuele terugleverkosten worden ook altijd meegenomen. Dit is een schaal waar je in valt met je totale opwek, of het wordt berekend in kosten per kWh stroom. Oxxio, Eneco en ENGIE zijn leveranciers die dat op deze manier doen. Inmiddels rekenen (bijna) alle leveranciers deze extra kosten.

De prijzen op EasySwitch.nl zijn anders dan op de website van de leverancier. Hoe kan dit?

Het antwoord op deze vraag is simpel: energieleveranciers moeten met elkaar in concurrentie op onze website. Om zo hoog mogelijk uit een vergelijking te komen stunten ze met lage actietarieven en soms zelfs met kortingen. Deze acties gelden vaak alleen voor nieuwe klanten. Het loont dus om ieder jaar over te stappen naar een nieuwe leverancier en te profiteren van deze acties. Wees slim, maak hier gebruik van en verlaag je energiekosten.

Waar kun je op letten bij het kiezen van een nieuwe leverancier?

Bij het kiezen van een energieleverancier kun je rekening houden met verschillende factoren. We lichten ze hieronder toe:
 • Type contracten

  Er worden drie verschillende soorten energiecontracten aangeboden in Nederland. Een variabel, vast of dynamisch energiecontract. Alle leveranciers zijn verplicht om minimaal één variabel energiecontract aan te bieden, ook wel het ‘modelcontract’ genoemd. Dit is een vrij opzegbaar contract voor onbepaalde tijd. Meer lezen over het opzeggen van je contract? Bekijk de uitleg over het opzeggen van je energiecontract.

  Daarnaast zijn er vaste energiecontracten waarbij de energieprijzen gedurende de looptijd van het contract vast staan.

  Tot slot zijn er dynamische energiecontracten, daarmee bewegen de energieprijzen mee met die van de inkoopmarkt. De stroomprijs verandert ieder uur, de gasprijs één keer per dag. Bij een prijsdaling profiteer je dus direct van de lagere prijzen, maar bij een stijging merk je het ook gelijk.

 • Betrouwbaarheid

  In 2021 zijn er door de onstuimige energiemarkt een aantal energieleveranciers failliet gegaan. Iedereen wilt natuurlijk voorkomen dat je een leverancier kiest die kort daarna failliet gaat. Kortom; de betrouwbaarheid is nog belangrijker geworden.

  Zoals eerder uitgelegd staat de Nederlandse Energiemarkt onder toezicht van de ACM. Iedere leverancier voldoet dus aan de voorwaarden van de ACM. Er gelden voorwaarden voor de betrouwbaarheid, klachtenafhandeling en tarieven. Het maken van een ‘rode lijst’ van energieleveranciers vinden wij daarom niet nodig. De toezichthouder houdt nauw toezicht, en dit toezicht is in 2024 alleen maar scherper geworden.

  Naast de controle van de ACM wordt er vaak gekeken naar de grootte van een leverancier, met andere woorden; het aantal klanten dat een leverancier heeft. De 5 grootste leveranciers van Nederland zijn Vattenfall, Essent, Eneco, Budget Energie en Energiedirect.nl. Wij willen echter benadrukken dat dit niets zegt over de financiële situatie bij de leverancier. Een kleine leverancier kan er financieel net zo goed voorstaan als een grotere leverancier. De ACM controleert periodiek of de financiën van energieleveranciers op orde is.

 • Duurzame energieleveranciers

  Het verschilt per energiemaatschappij hoe de stroom, gas of warmte wordt opgewekt. Kies jij voor een leverancier die enkel duurzame bronnen gebruikt of hecht je hier minder waarde aan? Je kan zelf een keuze maken tussen grijze en groene energie. Wij vinden dat een duurzaam of groen contract alleen groen mag worden genoemd als de energie in Nederland wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen: wind, water of zon. En wanneer het gas minstens CO2-gecompenseerd is. Daarom kan je bij ons het filter duurzaamheid aanzetten in de vergelijker. Je krijgt dan alleen de energiecontracten te zien, waarvan de energie écht groen is.

 • Klantbeoordelingen

  Ervaringen van bestaande klanten geven een goed beeld van de situatie bij een energiebedrijf. Je kunt de beoordelingen van andere klanten én onze eigen beoordeling van leveranciers lezen op onze website of in de vergelijker. Zo zie je gelijk welke leverancier opvalt met uitstekende service of een duidelijk prijsinzicht. Bovendien vertellen wij eerlijk de plus en minpunten van een leverancier bij het overzicht in onze vergelijker.

  Laatste update: 15 juli 2024
  Gecontroleerd door: Energie-expert Tom Schlagwein

Hulp nodig of heb je een vraag?

Twijfel je bij het kiezen van een nieuw energiecontract of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie-experts. We helpen je graag! Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:30 uur.

bellen

Bel

Binnen: 10 minuten
whatsapp

App

Binnen: 15 minuten
e-mail

Mail

Binnen: 2 werkdagen
chat

Chat

Binnen: 4 minuten