Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Overstappen energie

Overstappen van energie, klinkt dit als veel gedoe? Dat is het niet! In dezelfde tijd dat je een kop koffie zet maak je een vergelijking, kies je het goedkoopste energiecontract en stap je over, zo gedaan! Nu de energieprijzen historisch laag zijn, loont het zelfs nog meer om over te stappen. Wil je graag hulp bij de overstap dan helpen wij je graag, en natuurlijk gratis.

Overstappen van energie, stap direct overWaarom overstappen?

Als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier, krijg je vaak scherpe energietarieven en een welkomstkorting. Deze korting geldt alleen voor nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 350,- per jaar.

waarom overstappen energie

Wanneer overstappen energie?

Geen zin om te lezen? Luister hier.

Dit is afhankelijk van je huidige contract. Heb je een energiecontract voor onbepaalde (zonder einddatum) of bepaalde tijd (met einddatum)?

Onbepaalde tijd

Je kunt boetevrij overstappen van energie wanneer je wilt en je hebt een opzegtermijn van 30 dagen.

Bepaalde tijd

Je kunt probleemloos overstappen als je huidige energiecontract binnen 2 maanden afloopt. Loopt je contract niet binnen 2 maanden af? Dan kun je beter wachten, zodat je geen opzegboete van je huidige leverancier krijgt.


Hoe werkt overstappen energie?

Tijdens de overstap blijf je gewoon stroom & gas ontvangen

1

Overstappen energie stap 1

Vergelijk en stap over

2

Overstappen energie stap 2

Je hebt 14 dagen bedenktijd

3

Overstappen energie stap 3

Je oude contract wordt opgezegd

4

Overstappen energie stap 4

Je geeft je meterstanden door

5

Overstappen energie stap 5

Je bent overgestapt!


In 3 stappen overstappen van energie

Overstappen van energie is erg simpel. Met behulp van onze vergelijker, heb je dit binnen 5 minuten geregeld. Overstappen van energie in 3 stappen:

Stap 1: vul je gegevens in
Stap 2: geef je voorkeuren aan
Stap 3: stap over

Stap 1: vul je gegevens in

De eerste stap is het invullen van je gegevens. Pak je laatste jaarafrekening erbij en vul je jaarverbruik in. Weet je je energieverbruik niet? Dat is geen probleem, we kunnen je jaarverbruik ook schatten. Vul vervolgens je adres in en vergelijk energie.

Je krijgt direct een overzicht van de energiecontracten die aansluiten op jouw energieverbruik. In het overzicht staan de 3 goedkoopste energieleveranciers in combinatie met jouw verbruik bovenaan. Daarnaast kun je energieleveranciers ook vergelijken op basis van hun beoordeling.

Stap 2: geef je voorkeuren aan

De tweede stap is het verfijnen van je zoekopdracht met behulp van de zoekfilters in de energievergelijker. Hierdoor kun je de prijzen van energie beter vergelijken. Je kunt de volgende zoekfilters gebruiken:

 • Prijsinformatie: prijs per jaar of per maand.
 • Looptijd: de duur van het energiecontract (1,3,5 jaar of onbepaalde tijd).
 • Energietarief: vaste of variabele tarieven.
 • Soort energie: bijvoorbeeld groene energie.

Stap 3: stap over

De derde stap is het kiezen van een energiecontract dat aansluit bij je wensen. Je kunt via ons gemakkelijk overstappen van energie. Het werkt zo. Na je aanmelding, krijg je van ons direct een email ter bevestiging van je aanvraag. Deze aanvraag sturen wij door aan je nieuwe energieleverancier, die vervolgens je lopende contract opzegt. Heb je nog vragen? Je kunt altijd bij ons terecht en gratis gebruik maken van onze overstapservice.


Overstappen energie: hoe lang duurt het?

Hoe lang overstappen van energie duurt, hangt af van je huidige energiecontract. In het algemeen duurt overstappen van energie gemiddeld 6-8 weken. Dit is gerekend vanaf het moment dat je in de energievergelijker een nieuw energiecontract aanvraagt en is inclusief de 14 dagen bedenktijd. Zo werkt het:

 1. Na je aanvraag, ontvang je van ons direct een samenvatting van je aanvraag per e-mail.
 2. Binnen 5-7 werkdagen ontvang je van je nieuwe energieleverancier een bevestiging per post of email.
 3. Vanaf dagtekening van die bevestiging, gaan de 14 dagen wettelijke bedenktijd voor je nieuwe contract in.
 4. Je nieuwe energieleverancier zegt je lopende energiecontract op.
 5. Voor de ingangsdatum, geef je de meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier. Heb je een slimme meter? Dan hoef je niks te doen, want de meterstanden worden automatisch uitgelezen.
 6. Binnen 4-6 weken na de startdatum van je nieuwe contract, ontvang je van je oude leverancier de eindafrekening.
Overstappen energie: hoe lang duurt het?

Is overstappen energie gratis?

Ja, via Easyswitch is het overstappen van energieleverancier gratis. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden wanneer je mag opzeggen om een opzegboete te voorkomen. Heb je een vast contract met een einddatum die verder dan 2 maanden in de toekomst ligt? Dan kan je waarschijnlijk nog niet boetevrij opzeggen. Wij raden je aan om te wachten, zodat je boetevrij kunt overstappen.

Hoe vaak mag ik overstappen?

Je kunt zo vaak overstappen van energie als je wilt. Het is echter wel belangrijk om te kijken wat voor energiecontract je hebt en hoe het zit met de opzegtermijn. Kan je probleemloos opzeggen? Mooi! Wij raden je aan om altijd een contract voor één jaar te kiezen. Zo kan je ieder jaar overstappen van energie en gebruik maken van een welkomstkorting en scherpe tarieven.


Zonder energie zitten tijdens een overstap? Nee!?

Veel mensen zijn bang dat ze geen gas en stroom meer ontvangen tijdens het overstappen van energieleverancier. Dit is echter een fabel: tijdens de overstap kom je nooit zonder gas en stroom te zitten.

Het overstappen van energie is slechts een administratieve handeling tussen je oude en nieuwe energieleverancier. Je komt dus nooit zonder gas en stroom te zitten.


Overstapservice?

Als je liever wat hulp krijgt bij het overstappen van energie, of je vraagt je af welk energiecontract de beste keus is, dan kun je gebruikmaken van onze overstapservice. Je kunt bellen naar onze klantenservice, waar wij je graag helpen met het energie vergelijken en het overstapproces, totdat alles geregeld is en jij tevreden bent. Natuurlijk kun je ook altijd bellen als je later nog vragen hebt. Onze klantenservice is te bereiken op het nummer: 020 – 5317670 (ma t/m vrij 08:00 – 20:00 en zaterdag van 10:00-16:00).

Overstappen energie: 6 tips

Hier zijn 6 tips voor als je wilt overstappen van energie:

 1. Je betaalt bij het overstappen van energieleverancier geen kosten.
 2. Je kunt ieder jaar opnieuw van energieleverancier overstappen, maar houd wel rekening met de duur van je contract.
 3. Je wordt niet afgesloten na het overstappen. Thuis heb je gewoon energie. Het is slechts een administratieve handeling.
 4. De contracten van je huidige en nieuwe leverancier sluiten naadloos op elkaar aan.
 5. Je geeft je huidige meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier. Daarna ontvang je van je huidige leverancier een eindrekening gebaseerd op de doorgegeven meterstanden. Vervolgens stuurt je nieuwe energieleverancier deze door naar je huidige leverancier.
 6. Energie is energie, er bestaat geen goede of slechte energie. Je apparaten zullen het altijd even goed doen, ongeacht naar welke energieleverancier je overstapt

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

Deze winter stijgen energiekosten met 115 euro door thuiswerken

Tot het einde van 2020 blijft het dringende advies vanuit de overheid om thuis te werken. De winter is weer begonnen en de verwarming staat weer aan, dus wij...

Lees meer
Energie

Helft Nederlanders weet energielabel eigen woning niet

Vanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij...

Lees meer
Energie

Hittegolf: zo houd je je hoofd koel tijdens de warme dagen

Deze week krijgen we te maken met tropische temperaturen. Heerlijk als je ergens aan het water zit, maar minder prettig als je thuis aan het werk bent of ‘s...

Lees meer