Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Overstappen energie

Overstappen van energie, klinkt dit als veel gedoe? Dat is het niet! In dezelfde tijd dat je een kop koffie zet maak je een vergelijking, kies je het goedkoopste energiecontract en stap je over, zo gedaan! Wil je graag hulp bij de overstap dan helpen wij je graag, en natuurlijk gratis.
alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Overstappen van energie, stap direct over

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Overstappen energie: hoe werkt het?

Tijdens de overstap blijf je gewoon stroom & gas ontvangen

1

Overstappen van energie stap 1

Vergelijk en stap over

2

Overstappen van energie stap 2

Je hebt 14 dagen bedenktijd

3

Overstappen van energie stap 3

Je oude contract wordt opgezegd

4

Overstappen van energie stap 4

Je geeft je meterstanden door

5

Overstappen van energie stap 5

Je bent overgestapt!

Wie kan overstappen?

In principe kan iedereen overstappen van energie, er zijn echter een paar uitzonderingsgevallen:

  • Je huis wordt verwarmd door stadswarmte: In veel steden wordt gebruik gemaakt van verwarming door middel van stadswarmte, een heel blok huizen wordt in dit geval verwarmd door één aansluiting. Het bedrijf dat de stadsverwarming aanlegt heeft dan monopolie op de levering van gas. Voor het leveren van stroom kun je wel zelf een energieleverancier kiezen.
  • Je huurkosten zijn inclusief energie. In dit geval heeft je huisbaas een energiecontract afgesloten en kun je niet zelf beslissen dat je wilt overstappen. Wel kun je met de energievergelijker berekenen of de prijs die je voor energie betaalt overeenkomt met het gemiddelde verbruik van een vergelijkbaar huishouden. Vervolgens kun je aan je huisbaas voorstellen om over te stappen van energieleverancier.

Waarom overstappen van energieleverancier?

Door over te stappen van energieleverancier kun je in een paar minuten een hoop geld besparen op je vaste lasten. Energieleveranciers zijn vooral bezig om nieuwe klanten aan te trekken. Zij bieden op vergelijkingssites contracten aan met een welkomstkorting om hoger in de vergelijker te staan en veel klanten te werven. Deze korting geldt vaak alleen voor nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit.

Wanneer overstappen energie?

Dit is afhankelijk van je huidige contract. Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd of een vrij opzegbaar contract dan kun je overstappen van energie wanneer je wilt. Voor een contract met bepaalde tijd geldt dat je moet wachten tot het contract is afgelopen. Wanneer je het contract opzegt voor de einddatum, kan de energieleverancier namelijk een opzegboete in rekening brengen. Deze boete is afhankelijk van het aantal producten (gas en/of stroom) en de resterende looptijd van het contract. Vanaf 6-8 weken voor het einde van je huidige contract kun je een nieuw energiecontract aanvragen. Binnen deze periode zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om het nieuwe contract pas in te laten gaan wanneer het oude is afgelopen. Zo stap je boetevrij over!

Neemt de nieuwe energieleverancier de opzegboete over?

Sommige energieleveranciers betalen de opzegboete bij je oude energieleverancier voor je wanneer je vroegtijdig overstapt. Informeer eerst goed bij de nieuwe energieleverancier hoeveel zij vergoeden en wat de voorwaarden hiervoor zijn. In sommige gevallen vergoedt de nieuwe energieleverancier de opzegboete alleen wanneer je een bepaald contract afsluit, bijvoorbeeld voor meerdere jaren.

Weetjes over overstappen

Hier zijn een aantal belangrijke weetjes voor als je wilt overstappen van energie.

  • Je betaalt bij het overstappen van energieleverancier geen kosten.
  • Je kunt ieder jaar opnieuw van energieleverancier overstappen, maar houd wel rekening met de duur van je contract.
  • Je wordt niet afgesloten na het overstappen. Thuis heb je gewoon energie. Het is slechts een administratieve handeling waarbij er niets hoeft te gebeuren in huis, je merkt er dan ook niets van.
  • De contracten van je huidige en nieuwe leverancier sluiten naadloos op elkaar aan.
  • Je geeft je huidige meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier. Dan ontvang je van je huidige leverancier een eindrekening gebaseerd op de doorgegeven meterstanden, je nieuwe energieleverancier stuurt deze door naar je huidige leverancier.
  • Energie is energie, er bestaat geen goede of slechte energie. Je apparaten zullen het altijd even goed doen, ongeacht naar welke energieleverancier je overstapt

Wat wij doen voor jou

Wij berekenen welke energieleveranciers de voordeligste tarieven aanbieden en de hoogste korting geven, aangepast op jouw huishouden en wensen. Als je een contract hebt uitgekozen, sturen wij je aanmelding door naar de energieleverancier. Je krijgt ook direct een mail van ons ter bevestiging van je aanvraag.

Onze overstapservice

Als je liever wat hulp krijgt bij het overstappen van energie, of je vraagt je af welk energiecontract de beste keus is, dan kun je gebruikmaken van onze overstapservice. Je kunt bellen naar onze klantenservice, waar wij je graag helpen met het energie vergelijken en overstapproces totdat alles geregeld is en jij tevreden bent. Natuurlijk kun je ook altijd bellen als je later nog vragen hebt. Onze klantenservice is te bereiken op het nummer: 020 – 5317670 (ma t/m vrij 08:00 – 20:00 en zaterdag van 10:00-16:00).

14 kalenderdagen bedenktijd

Als je je hebt aangemeld voor een nieuw energiecontract heb je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. Dit gaat in vanaf het moment dat je een bevestiging krijgt van de energieleverancier over je nieuwe contract. Gedurende deze dagen kun je nog afzien van het contract zonder dat je hiervoor een reden hoeft te geven. Houdt hierbij in de gaten dat het gaat om 14 kalenderdagen, inclusief het weekend en feestdagen, en dat het termijn bij een bevestiging per post in gaat op de datum van de dagtekening.

Meterstanden doorgeven

Je nieuwe energieleverancier zal waarschijnlijk vragen naar de meterstanden. Als je de meterstanden niet doorgeeft dan maakt je energieleverancier zelf een inschatting op basis van het historische energieverbruik van je huis. We raden het aan om je meterstanden wel altijd op te schrijven zodat je deze bij de hand hebt als er toch naar wordt gevraagd en het is handig om te kunnen controleren of de inschatting klopt. Heb je al een slimme meter thuis? Dan hoef je helemaal geen meterstanden meer door te geven, je oude en nieuwe energieleverancier kunnen je meterstanden op afstand uitlezen. Als je ervoor zorgt dat je energieleverancier je meterstanden heeft bij ingang van je contract kun je bij de meeste energieleveranciers tussendoor je verbruik checken en eventueel je termijnbedrag aanpassen. Dit kan helaas nog niet bij alle energieleveranciers.

Opzeggen oude energieleverancier

Als je overstapt van energie, hoef je het contract bij je oude energieleverancier niet zelf op te zeggen, dit doet je nieuwe energieleverancier voor je. Het enige dat je hoeft te doen is je nieuwe energiecontract uitzoeken en de rest wordt voor je geregeld, zo ben je binnen enkele minuten overgestapt. De levering van energie sluit naadloos aan, je zult niet zonder stroom of gas komen te zitten en je gaat wél besparen, klinkt goed toch?

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer