Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Overstappen energie

Overstappen van energie, klinkt dit als veel gedoe? Dat is het niet! In dezelfde tijd dat je een kop koffie zet maak je een vergelijking, kies je het goedkoopste energiecontract en stap je over, zo gedaan! Wil je graag hulp bij de overstap dan helpen wij je graag, en natuurlijk gratis.
alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Overstappen van energie, stap direct over

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Hoe werkt overstappen energie?

Tijdens de overstap blijf je gewoon stroom & gas ontvangen

1

Overstappen energie stap 1

Vergelijk en stap over

2

Overstappen energie stap 2

Je hebt 14 dagen bedenktijd

3

Overstappen energie stap 3

Je oude contract wordt opgezegd

4

Overstappen energie stap 4

Je geeft je meterstanden door

5

Overstappen van energie stap 5

Je bent overgestapt!


Wanneer overstappen energie?

Geen zin om te lezen? Luister hier.

Dit is afhankelijk van je huidige contract. Heb je een energiecontract voor onbepaalde (zonder einddatum) of bepaalde tijd (met einddatum)?
Onbepaalde tijd
Je kunt boetevrij overstappen van energie wanneer je wilt en je hebt een opzegtermijn van 30 dagen.
Bepaalde tijd
Je kunt probleemloos overstappen als je huidige energiecontract binnen 2 maanden afloopt. Je nieuwe energieleverancier maakt gebruik van het Contract Einde Register. Hierin kan de leverancier precies zien wanneer je huidige contract afloopt. Binnen deze termijn van 2 maanden, zul je dus nooit te vroeg worden overgenomen.

Loopt je contract niet binnen 2 maanden af? Dan kun je beter wachten, zodat je geen opzegboete van je huidige leverancier krijgt.


Waarom overstappen van energie?

Door over te stappen van energieleverancier kun je in een paar minuten een hoop geld besparen op je vaste lasten. Energieleveranciers zijn vooral bezig om nieuwe klanten aan te trekken. Zij bieden op vergelijkingssites contracten aan met een welkomstkorting om hoger in de vergelijker te staan en veel klanten te werven. Deze korting geldt vaak alleen voor nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit. Lees meer over: waarom overstappen energie?

waarom overstappen energie

Welkomstpremie energie: hoe werkt dat?

Als je overstapt van energie dan krijg je vaak een ‘welkomstpremie energie’. Dit is een vast geldbedrag dat in de meeste gevallen wordt uitgekeerd aan het einde van je contract. In onze energievergelijker is de welkomstpremie al verwerkt in de prijs. Je vindt de welkomstpremie in de energievergelijker onder het kopje ‘welkomstkorting’. De kortingen variëren tussen de €100 en €350. Een welkomstpremie energie, maakt het vaak erg aantrekkelijk om over te stappen van energieleverancier.

Welkomstpremie energie

In 3 stappen overstappen van energie

Overstappen van energie is erg simpel. Met behulp van onze vergelijker, heb je dit binnen 5 minuten geregeld. Overstappen van energie in 3 stappen:

stap 1 overstappen energie
stap 2 overstappen energie
stap 3 overstappen energie

Stap 1: vul je gegevens in

De eerste stap is het invullen van je gegevens. Pak je laatste jaarafrekening erbij en vul je jaarverbruik in. Weet je je energieverbruik niet? Dat is geen probleem, we kunnen je jaarverbruik ook schatten. Vul vervolgens je adres in en vergelijk energie.

Je krijgt direct een overzicht van de energiecontracten die aansluiten op jouw energieverbruik. In het overzicht staan de 3 goedkoopste energiecontracten in combinatie met jouw verbruik bovenaan. Daarnaast kun je energieleveranciers ook vergelijken op basis van hun beoordeling.

Stap 2: geef je voorkeuren aan

De tweede stap is het verfijnen van je zoekopdracht met behulp van de zoekfilters in de energievergelijker. Hierdoor kun je de prijzen van energie beter vergelijken. Je kunt de volgende zoekfilters gebruiken:

 • Prijsinformatie: prijs per jaar of per maand.
 • Looptijd: de duur van het energiecontract (1,3,5 jaar of onbepaalde tijd).
 • Energietarief: vaste of variabele tarieven.
 • Soort energie: bijvoorbeeld groene energie.

Stap 3: stap over

De derde stap is het kiezen van een energiecontract dat aansluit bij je wensen. Je kunt via ons gemakkelijk overstappen van energie. Het werkt zo. Na je aanmelding, krijg je van ons direct een email ter bevestiging van je aanvraag. Deze aanvraag sturen wij door aan je nieuwe energieleverancier, die vervolgens je lopende contract opzegt. Heb je nog vragen? Je kunt altijd bij ons terecht en gratis gebruik maken van onze overstapservice.


14 kalenderdagen bedenktijd?

Als je je hebt aangemeld voor een nieuw energiecontract, heb je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze bedenktijd, kun je de aanvraag kosteloos annuleren. Doe je dat niet? Dan zegt de nieuwe energieleverancier je huidige energiecontract voor je op en ben je officieel overgestapt.

De 14 dagen bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je een bevestiging krijgt van de energieleverancier over je nieuwe contract. Houdt hierbij in de gaten dat het gaat om 14 kalenderdagen, inclusief het weekend en feestdagen. Krijg je de bevestiging per post? Dan gaat de termijn in op de datum van de dagtekening van de bevestiging.


Overstappen energie: hoe zeg ik mijn huidige energiecontract op?

In de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract bij je oude energieleverancier niet zelf op te zeggen. Als je overstapt, geeft je nieuwe energieleverancier de beëindiging van je oude je contract namelijk door aan je oude leverancier. Het enige dat je hoeft te doen is je nieuwe energiecontract uitzoeken en de rest wordt voor je geregeld. De levering van energie sluit naadloos aan: je oude contract is beëindigd en je nieuwe contract gaat vervolgens pas in. Ga je verhuizen? Dan moet je wel zelf je contract opzeggen (op je oude adres).

Meterstanden doorgeven?

Je nieuwe energieleverancier zal waarschijnlijk vragen naar de meterstanden. Als je de meterstanden niet doorgeeft, dan maakt je energieleverancier zelf een inschatting op basis van het historische energieverbruik van je huis. We raden het aan om je meterstanden wel altijd op te schrijven, zodat je deze bij de hand hebt als er toch naar wordt gevraagd en het is handig om te kunnen controleren of de inschatting klopt. Lees meer over: meterstanden aflezen.

Heb je al een slimme meter thuis?
Dan hoef je helemaal geen meterstanden meer door te geven: je oude en nieuwe energieleverancier kunnen je meterstanden op afstand uitlezen. Als je ervoor zorgt dat je energieleverancier je meterstanden heeft bij ingang van je contract, kun je bij de meeste energieleveranciers tussendoor je verbruik checken en eventueel je termijnbedrag aanpassen. Dit kan helaas nog niet bij alle energieleveranciers. Lees meer over de slimme meter.

meterstanden doorgeven

Overstappen energie: krijg ik een boete?

Natuurlijk wil je van energieleverancier overstappen zonder dat je een boete krijgt. Dit wordt ook wel een opzegboete of opzegvergoeding genoemd. Je kunt alleen een boete krijgen als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt en te vroeg overstapt. De kans is dan groot dat je een boete zult krijgen wegens contractbreuk. Daarnaast loop je een eventuele welkomstkorting bij je nieuwe energieleverancier mis. Lees meer over opzegboete.


Is overstappen energie gratis?

Ja, via Easyswitch is het overstappen van energieleverancier gratis. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden wanneer je mag opzeggen om een opzegboete te voorkomen. Heb je een vast contract met een einddatum die verder dan 2 maanden in de toekomst ligt? Dan kan je waarschijnlijk nog niet boetevrij opzeggen. Wij raden je aan om te wachten, zodat je boetevrij kunt overstappen.

Hoe vaak mag ik overstappen van energie?

Je kunt zo vaak overstappen van energie als je wilt. Het is echter wel belangrijk om te kijken wat voor energiecontract je hebt en hoe het zit met de opzegtermijn. Lees hier meer over bij de vraag: Wanneer overstappen energie?.

Kan je probleemloos opzeggen? Mooi! Wij raden je aan om altijd een contract voor één jaar te kiezen. Zo kan je ieder jaar overstappen van energie en gebruik maken van een welkomstkorting en scherpe tarieven.


Overstappen energie: hoe lang duurt het?

Hoe lang overstappen van energie duurt, hangt af van je huidige energiecontract. In het algemeen duurt overstappen van energie gemiddeld 6-8 weken. Dit is gerekend vanaf het moment dat je in de energievergelijker een nieuw energiecontract aanvraagt en is inclusief de 14 dagen bedenktijd. Zo werkt het:

 1. Na je aanvraag, ontvang je van ons direct een samenvatting van je aanvraag per e-mail.
 2. Binnen 5-7 werkdagen ontvang je van je nieuwe energieleverancier een bevestiging per post of email.
 3. Vanaf dagtekening van die bevestiging, gaan de 14 dagen wettelijke bedenktijd voor je nieuwe contract in.
 4. Je nieuwe energieleverancier zegt je lopende energiecontract op.
 5. Voor de ingangsdatum, geef je de meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier. Heb je een slimme meter? Dan hoef je niks te doen, want de meterstanden worden automatisch uitgelezen.
 6. Binnen 4-6 weken na de startdatum van je nieuwe contract, ontvang je van je oude leverancier de eindafrekening.
Hoe duurt overstappen energie?

Zonder energie zitten tijdens een overstap? Nee!?

Veel mensen zijn bang dat ze geen gas en stroom meer ontvangen tijdens het overstappen van energieleverancier. Dit is echter een fabel: tijdens de overstap kom je nooit zonder gas en stroom te zitten.

Het overstappen van energie is slechts een administratieve handeling tussen je oude en nieuwe energieleverancier. Doordat leveranciers gebruik maken van het Contract Einde Register (CER) sluiten de contracten naadloos op elkaar aan. Je komt dus nooit zonder gas en stroom te zitten.


Overstapservice?

Als je liever wat hulp krijgt bij het overstappen van energie, of je vraagt je af welk energiecontract de beste keus is, dan kun je gebruikmaken van onze overstapservice. Je kunt bellen naar onze klantenservice, waar wij je graag helpen met het energie vergelijken en het overstapproces, totdat alles geregeld is en jij tevreden bent. Natuurlijk kun je ook altijd bellen als je later nog vragen hebt. Onze klantenservice is te bereiken op het nummer: 020 – 5317670 (ma t/m vrij 08:00 – 20:00 en zaterdag van 10:00-16:00).

Overstappen stadsverwarming?

In veel steden wordt gebruik gemaakt van verwarming door middel van stadswarmte: een heel blok huizen wordt verwarmd door één aansluiting. Het bedrijf dat de stadsverwarming aanlegt, heeft dan monopolie op de levering van gas. Voor gas ben je dan ook verbonden aan je stadswarmte leverancier. Echter, voor het leveren van alleen stroom kun je wel zelf een energieleverancier kiezen. Hierdoor krijg je 2 verschillende energieleveranciers en dus ook 2 verschillende energierekeningen.

overstappen energie stadsverwarming

6 tips overstappen energie

Hier zijn 6 tips voor als je wilt overstappen van energie:

 1. Je betaalt bij het overstappen van energieleverancier geen kosten.
 2. Je kunt ieder jaar opnieuw van energieleverancier overstappen, maar houd wel rekening met de duur van je contract.
 3. Je wordt niet afgesloten na het overstappen. Thuis heb je gewoon energie. Het is slechts een administratieve handeling.
 4. De contracten van je huidige en nieuwe leverancier sluiten naadloos op elkaar aan.
 5. Je geeft je huidige meterstanden door aan je nieuwe energieleverancier. Daarna ontvang je van je huidige leverancier een eindrekening gebaseerd op de doorgegeven meterstanden. Vervolgens stuurt je nieuwe energieleverancier deze door naar je huidige leverancier.
 6. Energie is energie, er bestaat geen goede of slechte energie. Je apparaten zullen het altijd even goed doen, ongeacht naar welke energieleverancier je overstapt

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

Welke energieleverancier is nu écht duurzaam?

Door het veranderen van het klimaat wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarom investeren energieleveranciers steeds meer in de de ontwikkeling van...

Lees meer
Energie

Wat verandert er aan jouw energierekening in 2020?

De belasting op energie verandert per 1 januari 2020. Hierdoor betaal je meer belasting voor gas en minder voor stroom, maar je krijgt ook meer belasting...

Lees meer
Energie

10 jaar: Wie jarig is trakteert!

Deze week kunnen wij eindelijk vieren dat we 10 jaar bestaan! 10 jaar geleden besloten onze drie oprichters dat zij de energiemarkt op zijn kop zouden gaan...

Lees meer