Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Blokverwarming

Blokverwarming is de benaming voor het verwarmen van meerdere woningen aan de hand van één ketel. In de jaren 60 en 70 werd deze vorm van verwarmen gezien als oplossing om niet in alle flatwoningen een eigen cv ketel te moeten installeren.

Collectieve verwarming

Gebouwen waarin gebruik wordt gemaakt van blokverwarming hebben vaak een ketel op het dak of in de kelder die warm water aanmaakt voor alle woningen in het complex. In sommige gevallen hebben de woningen zelf nog een geiser of boiler voor warm tapwater, soms gebeurt dit ook centraal.

Leidingenstelsel voor de verdeling van warmte

Via een leidingenstelsel levert de centrale stookinstallatie warmte aan alle woningen in een complex.

Verdeelsysteem om kosten warm water te verdelen

Aan de hand van meters op de radiatoren wordt het warme water verdeeld. Dit kunnen digitale meters zijn of het kan gaan om ouderwetse verdampingsmeters. Aan het eind van het jaar wordt de energierekening opgemaakt aan de hand van deze meters. Speciale verdeelsystemen moeten de verwarmingskosten tussen de bewoners van een complex verdelen.

Verkeerde berekening of het vermoeden dat het niet klopt?

Vraag in dat geval de rekening van de gasleverancier op. Blokverwarming is een tamelijk oude methode waar bepaalde metingen bij mis kunnen gaan. Zo kunnen bijvoorbeeld de verdampingsmeters op de radiatoren ook bij warm weer verdampen, zonder dat de radiator hiervoor is aangeweest.

Verschillen in energieverbruik tussen woningen

Verschillen tussen woningen qua energieverbruik in een complex zijn eenvoudig te verklaren. Heb je minder muren aan de buitenzijde en is je woning omringd door andere woningen, dan straalt de warmte van deze woningen door naar jouw woning. Ook wanneer de bovenburen warm water opvragen uit de ketel vanuit de kelder, profiteer je van warmte door de leidingen.

Wie bepaalt of een complex blokverwarming krijgt?

De beslissing of een complex blokverwarming krijgt ligt bij de eigenaar, verhuurder, vereniging van eigenaren of bij de woningcoöperatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van blokverwarming?

Door het gebruik van een gezamenlijke ketel hoef je niet zelf een ketel aan te schaffen en te onderhouden. Daarnaast hoeft jouw huis niet te beschikken over extra ruimte voor een cv-ketel. Een nadeel van centrale blokverwarming is dat je niet zelf een energieleverancier kunt kiezen. Ook is het door het gezamenlijk verbruik lastig je eigen verbruik in kaart te brengen.

Kosten warmtegebruik niet meer onderdeel servicekosten

Bij blokverwarming waren de kosten voor warmteverbruik meestal onderdeel van de servicekosten. Dit is niet meer het geval sinds 1 januari 2014. Je energierekening moet weergeven wat precies de kosten zijn van de verbruikte warmte.

Radar en blokverwarming

Blokverwarming is ook bekend van het tv-programma Radar. Hierin werd aangegeven dat veel mensen die gebruikmaken van blokverwarming verrast werden met een onverklaarbaar hoge jaarrekening.

Waar komen problemen met blokverwarming vandaan?

  • de ketels zijn verouderd
  • er zit alleen een aan/uit-knop op radiatoren (dus geen idee welke temperatuur)
  • vaak slechte isolatie in een jaren 60/70 gebouw
  • de verdampers zijn ook gevoelig voor warmte van buitenaf (dus onbetrouwbaar)

Tip: zorg dat je goed op de hoogte bent van hoe het systeem werkt. Probeer zelf zo goed mogelijk de situatie te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door oude meters op de radiatoren te laten vervangen door nieuwe meters.

Wie is er verantwoordelijk voor blokverwarming?

Het bedrijf dat de meters op de radiatoren plaatst is verantwoordelijk. Dit doet het bedrijf in opdracht van de eigenaar of de vereniging van eigenaren. De eigenaar/verhuurder is degene die een contract afsluit met een leverancier. De eigenaar of verhuurder van het gebouw krijgt de rekening van de energieleverancier opgestuurd. Pas hierna krijgen de bewoners van het complex de afschriften.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer
Energie

Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 03-05-2022 Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit...

Lees meer