Vast, variabel of dynamisch energiecontract in 2024? | EasySwitch.nl

 • 100% onafhankelijk
 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis overstapservice

Vast, variabel of dynamisch energiecontract?

Via onze vergelijker sluit je gemakkelijk een vast, variabel of dynamisch energiecontract af. Overstappen is een fluitje van een cent met onze gratis overstapservice.

Vergelijk je energie

Trustpilot 9 uit 9397 reviews

 • Al 13 jaar jouw energie-expert
 • Vergelijk gratis energiecontracten
 • Een jaarlijkse overstapherinnering

3 soorten energiecontracten

In het nieuws gaat het de laatste tijd vaak over de energieprijzen. Doorgaans heb je de keuze tussen een vast of variabel energiecontract. Sinds kort is daar het dynamisch energiecontract aan toegevoegd. Doordat de markt constant in beweging is, wordt de keuze er niet makkelijker op. De prijzen van gas en stroom kunnen steeds weer veranderen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. We nemen je mee in de verschillende types energiecontracten zodat jij goed geïnformeerd energie kunt vergelijken.

Welk contract is het goedkoopst?

Lange tijd hadden vaste energiecontracten de laagste jaarprijs. Tijdens de energiecrisis veranderde dit tijdelijk, doordat het aanbod van vaste contracten zeer beperkt was en de tarieven van deze contracten hoog waren. Variabele en dynamische contracten werden wel aangeboden en waren toen voordeliger dan vaste contracten. Nu het aanbod van vaste contracten weer terug is, zien we de gemiddelde jaarprijs weer flink dalen.

*Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
**Het variabele & dynamische tarief is berekend op basis van de gemiddelde energieprijzen van dat moment.

energiecontracten

Vast energiecontract

Bij een vast energiecontract staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast tijdens de looptijd van je contract. Het gaat hierbij om de prijs per kWh of m3. Dit betekent dat je geen hinder ondervindt van stijgende gas- en stroomprijzen. Het tegenovergestelde is echter ook van toepassing. Dalen de marktprijzen? Dan moet je alsnog het contractuele tarief aftikken. Bij dit type contract kom je dus niet voor verrassingen te staan. Let er wel op dat de netbeheerkosten, de energiebelasting en leveringskosten invloed hebben op jouw contract. Eén keer per jaar kunnen de kosten van je energierekening dus veranderen.

Een vast energiecontract kan een aantrekkelijke optie zijn als je zekerheid wil over jouw kosten. Doordat de prijs van energie niet zal veranderen, kan jij jouw energiekosten makkelijker inplannen. Loopt jouw contract af? Dan is het onwaarschijnlijk dat je weer dezelfde tarieven zal ontvangen. Je bent namelijk afhankelijk van hoe de energieprijzen er dan voor staan.

Een vast energiecontract past bij jou als je

 • denkt dat de energieprijzen zullen stijgen.
 • je liever zekerheid wilt over je energiekosten.
 • je niet te veel bezig wilt houden met de schommelende energiemarkt.

Variabel energiecontract

Een variabel energiecontract houdt in dat jouw energieleverancier flexibele tarieven hanteert. Deze tarieven zijn gebaseerd op de energiemarkt. Wanneer de energieprijzen stijgen, dan stijgt jouw tarief mee. Bij dalende energieprijzen daalt jouw tarief mee. De tarieven worden meestal één keer in het halfjaar gewijzigd, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Dit is echter geen zekerheid. Afhankelijk van de situatie op de markt kunnen de prijzen ook tussendoor worden aangepast.

Een variabel energiecontract loopt voor onbepaalde tijd door. Het is belangrijk om te letten op de energieprijs die geldt bij het afsluiten van het contract. Daarbij is het handig om te weten hoe vaak deze kan veranderen. Ook is het verstandig om te kijken naar wat de opzegtermijn is. Je kan meestal kosteloos je energiecontract opzeggen. Door de variabele tarieven heb je dus meer flexibiliteit.

Een variabel energiecontract past bij jou als je

 • je graag op elk moment je contract wilt kunnen opzeggen.
 • je bewust bent van het risico van eventuele stijgende tarieven.
 • je het niet erg vindt om de energiemarkt in de gaten te houden voor betere deals indien de prijzen omhoog gaan.

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract sluit je ook een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dit contract is maandelijks opzegbaar. De tarieven zijn afhankelijk van de vraag en het aanbod op de huidige energiemarkt. Dit betekent dat de stroomprijs die je betaalt ieder uur verandert. Voor gas betaal je de dagprijs. Je verbruikt gas en elektriciteit tegen de inkoopprijs. Elke maand betaal je een ander bedrag. Je haalt het meeste profijt hieruit als je je energieverbruik afstemt op de momenten waarop de energieprijs het laagst is.

Een dynamisch energiecontract is extra aantrekkelijk bij bovengemiddeld energieverbruik. Dit komt doordat er meer valt te besparen bij een hoog energieverbruik. Gezinnen met kinderen kunnen hier dus meer voordeel uithalen dan alleenstaanden. Heb je een groter dan gemiddeld huishouden en heb je een aparte groep in je meterkast voor je eigen laadpaal? Dan is het veel interessanter om de laagste prijzen in de gaten te houden. Zo zorg je ervoor dat je verbruik groener en voordeliger wordt.

Een dynamisch energiecontract past bij jou als je

 • je wilt profiteren door de piek- en dalmomenten in de gaten te houden.
 • je bewust bezig bent met je energieverbruik.
 • je bovengemiddeld gebruikt maakt van energie.

Hoe kies je het beste energiecontract?

Overstappen van energiecontract doe je in 4 simpele stappen

Vul je gegevens in

Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, de informatie over je huidige leverancier en energieverbruik in.

Vergelijk

Vergelijk leveranciers

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers en kies de leverancier die bij jou past.

Stap over

Stap over

Vraag je nieuwe contract aan en vul de einddatum van je huidige contract in. Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat de overstap perfect op elkaar aansluit en zegt het contract met je huidige leverancier voor je op.

Overstap herinnering

Blijf op de hoogte

Heb je een vast contract afgesloten? Dan ontvang je van ons ruim voor de einddatum een e-mail dat je een vergelijking kan maken. Wanneer je een dynamisch of variabel contract hebt afgesloten houden we je via de e-mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt.

Waarom energiecontracten vergelijken via EasySwitch.nl?

 • Energie experts

  Al 13 jaar jouw energie-expert

  Wij voorzien onze klanten al 13 jaar van advies over hun energiecontract. Wij worden dan ook gezien als dé energie-expert van Nederland.

 • energiecontracten vergelijken

  Vergelijk gratis je energiecontract

  Maak gratis een vergelijking om te zien of je nog goed zit bij je huidige energieleverancier. Besparen is een fluitje van een cent!

 • Persoonlijk advies

  Persoonlijk advies

  Heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Onze energie-experts staan 5 dagen per week voor je klaar! Bereik ons gemakkelijk via de chat, telefoon of per e-mail.

 • Jaarlijkse overstapherinnering

  Een jaarlijkse overstapherinnering

  Wij sturen je een reminder zodra je weer over kan stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de beste deal.

Energie-expert Tom

“Bij EasySwitch.nl vinden we het belangrijk dat je energiecontract ook daadwerkelijk bij jouw huishouden past en wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Bekijk de voor-en-nadelen per type contract en ga na wat het beste bij jouw huishouden past. Heb je een vraag? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.”

Tom Schlagwein , Energie-expert

Tom Schlagwein Energie-expert

Energiecontracten vergelijken

Bij EasySwitch.nl vergelijk je gemakkelijk het aanbod van vaste, variabele en dynamische energiecontracten. Vul je gegevens in en zie direct welke leverancier de beste deal aanbiedt. Je kunt tot wel € 600 besparen! Twijfel je welk contract je moet kiezen? Bekijk dan het advies van energie expert Tom Schlagwein of neem contact op met onze klantenservice.

 

Laatste update: 17 januari 2024
Gecontroleerd door: Tom Schlagwein

Hulp nodig of heb je een vraag?

Twijfel je bij het kiezen van een nieuw energiecontract of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie-experts. We helpen je graag! Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:30 uur.

bellen

Bel

Binnen: 10 minuten
whatsapp

App

Binnen: 15 minuten
e-mail

Mail

Binnen: 2 werkdagen
chat

Chat

Binnen: 4 minuten