Energiecontract afsluiten: waar moet je op letten? | Easyswitch.nl

Energiecontract afsluiten

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Een energiecontract bestaat uit veel informatie, maar er zijn een aantal dingen die je in ieder contract tegenkomt, zoals de looptijd en de tarieven. Wij zetten de belangrijkste onderdelen van een energiecontract op een rij, zodat je precies weet waar je op kan letten bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst met een energieleverancier.

 

In 4 stappen een energiecontract kiezen

1
Energieleverancier kiezen stap 1

Kies de looptijd: 1, 3, 5 jaar of onbepaalde tijd

2
Energieleverancier kiezen stap 2

Kies je energietarief: vast of variabel

3
Energieleverancier kiezen 3

Vergelijk energieleveranciers

4
Energieleverancier kiezen 4

Kies je energiecontract

De looptijd van je energiecontract: variabel of vast?

Als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten, kan je kiezen voor verschillende looptijden. Je kunt kiezen voor een energiecontract met bepaalde of onbepaalde tijd:

 • Energiecontract: bepaalde tijd

  Als je voor een energiecontract voor bepaalde tijd kiest, zit je voor een bepaalde periode vast aan het contract. Dit kan 1 jaar zijn, maar ook 3 of 5 jaar. Houd dit altijd goed in de gaten! Je betaalt gedurende de looptijd een vast tarief voor je stroom en gas. Als je contract is afgelopen, krijg je automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

 • Energiecontract: onbepaalde tijd

  Kies je voor een contract voor onbepaalde tijd, dan kan er tussentijds opgezegd worden. Er is echter wel een opzegtermijn van 30 dagen waar je rekening mee moet houden. Je betaalt een variabel tarief; deze variabele tarieven kunnen twee keer per jaar dalen of stijgen.

energiecontract

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert

Welke looptijd kan je het beste kiezen?

Wij raden aan om te kiezen voor een jaarcontract, zodat je ieder jaar kan overstappen van energie en gebruik kan maken van een welkomstkorting. Op deze manier heb je zekerheid over je tarief, maar ben je ook een stuk goedkoper uit. Krijg je een verlengingsaanbod van je huidige energieleverancier? Maak dan gebruik van onze vergelijker om te zien of je ook écht goedkoper uit bent, want meestal levert overstappen je meer geld op.

Wanneer overstappen van energiecontract?

Zes weken voordat je huidige contract afloopt, kun je overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

De tarieven van je energiecontract

Als je stroom en/of gas afneemt, krijg je één rekening. Deze rekening bestaat echter uit verschillende onderdelen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

 1. Variabele leveringskosten

  De kosten die je maandelijks betaalt voor je energie. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, blijft dit gedrag gedurende de gehele looptijd van je contract hetzelfde. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan dit bedrag tweemaal per jaar veranderen.

 2. Vaste leveringskosten

  Per maand, kwartaal of jaar betaal je vaste leveringskosten. Het bedrag wordt door de energieleverancier bepaald.

 3. Netbeheerkosten

  Voor de transport van stroom, maak je gebruik van een netwerk van leidingen en kabels. Je betaalt netbeheerkosten voor het gebruiken van dit netwerk. De netbeheerkosten komen bij de netbeheerder in jouw regio terecht.

 4. Belasting

  Namens de Nederlandse overheid wordt ook belasting gerekend. Je betaalt per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) energiebelasting. Daarnaast betaal je 21% btw over de levering van stroom, transport, netbeheerkosten en Energiebelasting.

Vergelijk energieleveranciers

Energiecontract afsluiten

Wil je een energiecontract afsluiten? Vergeet dan niet om eerst energieleveranciers te vergelijken: zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je stroom en gas. Dankzij welkomstkortingen loont een overstap altijd.

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer