Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiecontract afsluiten

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Een energiecontract bestaat uit veel informatie, maar er zijn een aantal dingen die je in ieder contract tegenkomt, zoals de looptijd en de tarieven. Wij zetten de belangrijkste onderdelen van een energiecontract op een rij, zodat je precies weet waar je op kan letten bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst met een energieleverancier.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

De looptijd van je energiecontract: variabel of vast?

Als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten, kan je kiezen voor verschillende looptijden. Je kunt kiezen voor een energiecontract met bepaalde of onbepaalde tijd:

 • Energiecontract: bepaalde tijd

  Als je voor een energiecontract voor bepaalde tijd kiest, zit je voor een bepaalde periode vast aan het contract. Dit kan 1 jaar zijn, maar ook 3 of 5 jaar. Houd dit altijd goed in de gaten! Je betaalt gedurende de looptijd een vast tarief voor je stroom en gas. Als je contract is afgelopen, krijg je automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

 • Energiecontract: onbepaalde tijd

  Kies je voor een contract voor onbepaalde tijd, dan kan er tussentijds opgezegd worden. Er is echter wel een opzegtermijn van 30 dagen waar je rekening mee moet houden. Je betaalt een variabel tarief; deze variabele tarieven kunnen twee keer per jaar dalen of stijgen.

energiecontract

Welke looptijd kan je het beste kiezen?

Wij raden aan om te kiezen voor een jaarcontract, zodat je ieder jaar kan overstappen van energie en gebruik kan maken van een welkomstkorting. Op deze manier heb je zekerheid over je tarief, maar ben je ook een stuk goedkoper uit. Krijg je een verlengingsaanbod van je huidige energieleverancier? Maak dan gebruik van onze vergelijker om te zien of je ook écht goedkoper uit bent, want meestal levert overstappen je meer geld op.

Wanneer overstappen van energiecontract?

Zes weken voordat je huidige contract afloopt, kun je overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

De tarieven van je energiecontract

Als je stroom en/of gas afneemt, krijg je één rekening. Deze rekening bestaat echter uit verschillende onderdelen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

 1. Variabele leveringskosten

  De kosten die je maandelijks betaalt voor je energie. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, blijft dit gedrag gedurende de gehele looptijd van je contract hetzelfde. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan dit bedrag tweemaal per jaar veranderen.

 2. Vaste leveringskosten

  Per maand, kwartaal of jaar betaal je vaste leveringskosten. Het bedrag wordt door de energieleverancier bepaald.

 3. Netbeheerkosten

  Voor de transport van stroom, maak je gebruik van een netwerk van leidingen en kabels. Je betaalt netbeheerkosten voor het gebruiken van dit netwerk. De netbeheerkosten komen bij de netbeheerder in jouw regio terecht.

 4. Belasting

  Namens de Nederlandse overheid wordt ook belasting gerekend. Je betaalt per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) energiebelasting. Daarnaast betaal je 21% btw over de levering van stroom, transport, netbeheerkosten en energiebelasting. Je betaalt tevens per kWh stroom belasting voor de Opslag Duurzame Energie, een subsidiepot voor de stimulering van groene energie.

Energiecontract afsluiten

Wil je een energiecontract afsluiten? Vergeet dan niet om eerst energieleveranciers te vergelijken: zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je stroom en gas. Dankzij welkomstkortingen loont een overstap altijd.

Vergelijk hier energie

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer
Meer nieuws