Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energieprijzen

De energieprijzen zijn in 2022 tot recordhoogtes gestegen. De tarieven voor zowel vaste als variabele contracten zijn nu meer dan verdubbeld ten opzichte van januari 2021. Ook zijn er een aantal veranderingen in de belastingen doorgevoerd die van invloed zijn op de energieprijzen. Op deze pagina leggen we uit wat er aan de hand is op de energiemarkt. Tevens vind je hier de energietarieven van 2022 terug en geeft onze energie-expert Tom Schlagwein meer informatie over energietarieven.

Let op: het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen
Vanwege de hevig wisselende gasprijs is de markt op dit moment erg onzeker voor veel leveranciers om contracten aan te bieden. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de energievergelijker voor het actuele aanbod. Bekijk dan hier ons advies.

Energieprijzen vergelijken

Ontwikkelingen op de energiemarkt

In 2021 en 2022 zijn er een aantal ontwikkelingen geweest die een grote rol hebben gespeeld in hoe de energiemarkt zich heeft ontwikkeld. Vanwege de lockdowns was de vraag naar stroom en gas begin 2021 naar een dieptepunt gezakt. Naarmate de lockdowns werden opgeheven, trok de vraag naar producten en diensten weer aan. Als gevolg van de aantrekkende economie ontstond er een grote energiebehoefte. Daarnaast was met in Azië bereid meer te betalen voor gas dan in Europa, waardoor veel van het gas geëxporteerd werd. Dat dreef de prijs verder op. Tegelijkertijd is de gaswinning binnen Nederland verminderd en zijn de Nederlandse voorraden minder gevuld dan zou moeten. Hierdoor worden energieleveranciers verplicht extra buitenlands gas bij te kopen. In februari 2022 brak er een oorlog uit tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor wordt er minder gas geleverd door het Russische bedrijf Gazprom en is onder andere de Nord-Stream 2 pijplijn (rechtstreekse verbinding met Rusland) van de baan. Daarnaast heeft Gazprom besloten dat de Nord-Stream 1 pijplijn in juli en augustus onderhoud nodig heeft. In juli is de leiding al 3 dagen dicht geweest en daarna is er nog maar 20% van de normale hoeveelheid gas geleverd. Eind augustus gaat de pijplijn weer 3 dagen dicht. Door de oorlog en de politieke druk vanuit Europa naar Rusland blijft het onzeker of na de drie dagen onderhoud de pijplijn weer open gaat. Dit betekent dat het aanvullen van onze gasvoorraad vertraging kan oplopen en we dus met een deels gevulde voorraad de winter ingaan.

 

Energie-expert Tom Schlagwein: “Nu hoor ik je denken; waarom stijgt de stroomprijs als de gasprijs stijgt? Dit komt doordat de stroomprijs in verbinding staat met de gasprijs, stroom wordt namelijk (deels) opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron.”

 

Grafiek stroomprijs per kWh

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de stroomprijs per kWh te zien. Op dit moment is de gemiddelde stroomprijs per kWh €0,896. Dit betreft de stroomprijs in euro’s, inclusief 9% BTW, energiebelasting en ODE.

Gebruik deze html-code om bovenstaande grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/632c6399445ef"></iframe>

Grafiek gasprijs per m3

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de gasprijs per m3 te zien. Op dit moment is de gemiddelde gasprijs per m3 €3,826. Dit betreft de gasprijs in euro’s, inclusief 9% BTW, energiebelasting en ODE.

Gebruik deze html-code om bovenstaande grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/632c63d1287f4"></iframe>

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert

Energietarieven variabel contract

De tarieven van variabele contracten wijzigen over het algemeen twee keer per jaar. De meeste leveranciers kiezen ervoor om de wijzigingen jaarlijks op 1 januari en 1 juli door te voeren. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in de markt, waarbij de prijzen voor stroom en gas tot wel 50% op één dag stegen, hebben enkele leveranciers de prijzen op een ander moment verhoogd. Volgens de Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder van de energiemarkt, is dit toegestaan zolang de leverancier het in de algemene voorwaarden heeft opgenomen en de wijziging duidelijk communiceert. Sommige leveranciers hebben nu in de algemene voorwaarden staan dat zij de prijzen zelfs maandelijks kunnen wijzigen.

Instaptarieven variabel contract

Iedere leverancier is verplicht om minimaal 1 variabel contract aan te bieden, dit wordt ook wel een modelcontract genoemd. Voor nieuwe klanten geldt op het moment van aanvragen een bepaald tarief, dit wordt ook wel het instaptarief genoemd. Dit variabele tarief kan anders zijn dan het variabele tarief dat je krijgt wanneer je al klant bent bij deze leverancier. De instaptarieven werden voorheen ook slechts twee keer per jaar aangepast. Tegenwoordig doen leveranciers dit vaker. Als je eenmaal in een variabel contract zit, dan mogen de tarieven zoals eerder aangegeven, zo vaak worden aangepast als in de voorwaarden staat. Heb je op dit moment al een variabel contract bij een leverancier? Dan is er een grote kans dat jij een ander (vaak lager) tarief betaald dan het instaptarief. Je kunt dit tarief opvragen bij je energieleverancier.

Als je wilt overstappen naar een variabel contract bij een nieuwe leverancier dan bieden leveranciers contracten aan met de instaptarieven van dat moment. In de tabel hiernaast zie je de instaptarieven voor variabele contracten op 21 september 2022. Dit zijn de tarieven inclusief 9% btw, energiebelasting en ODE.

Energieprijzen per leverancier 2022

Leverancier Stroomtarief Gastarief
BudgetEnergie € 1,364 € 4,257
Coolblue Energie € 0,850 € 3,309
Delta energie € 1,006 € 4,042
Eneco € 0,958 € 4,630
Energiedirect.nl € 0,815 € 3,956
Engie € 0,819 € 3,441
Essent € 0,836 € 3,978
Gewoon Energie € 0,570 € 2,064
Greenchoice € 0,800 € 4,116
Innova Energie € 0,570 € 2,064
Mega € 0,949 € 3,920
NLE € 1,364 € 4,257
OM | nieuwe energie € 0,614 € 3,091
Oxxio € 0,958 € 4,630
Powerpeers € 0,962 € 4,248
Pure Energie € 0,913 € 4,394
Shell Energy € 0,839 € 3,531
Vandebron € 0,852 € 3,463
Vattenfall € 0,891 € 4,188
Vrijopnaam € 1,143 € 5,346
United Consumers € 0,740 € 3,425

Energietarieven vast contract

Eén van de voordelen van een vast contract is dat de prijzen gedurende de looptijd niet veranderen. Daardoor weet je precies hoeveel je aan energiekosten kwijt bent in de periode dat je contract loopt. Ook als de energieprijzen in de markt stijgen, blijf jij hetzelfde tarief betalen totdat je contract afloopt. De periode van een vast contract varieert van één tot en met vijf jaar. Op het moment dat je vaste contract eindigt kom je in een variabel contract terecht. De prijzen van dit contract kunnen flink verschillen met die van je vaste contract. Maak daarom een vergelijking in onze energievergelijker om te kijken of je momenteel voordeliger uitkomt met een vast contract. Let op: het aanbod van vaste contracten verandert dagelijks. In de vergelijker staan de nieuwste tarieven.

Vergelijk energieprijzen

 

Verwachting energieprijzen 2022

“Door de hevige situatie tussen Rusland en Oekraïne is er veel onzekerheid op de markt. Rusland knijpt steeds verder de gastoevoer naar Duitsland af, wat de Europese gasmarkt nog instabieler maakt. Dit zorgt ervoor dat de gaskoers flink schommelt.Onze verwachting is dat zolang de situatie rondom Rusland blijft zoals het is, de gasprijs erg volatiel blijft. We verwachten vanwege de kou dat de vraag naar het einde van 2022 alleen maar zal toenemen, en dus wordt de kans op een lagere gasprijs helaas steeds kleiner. Geïmporteerd vloeibaar gas (LNG) kan hopelijk nog wat verlichting bieden voor de gasprijs.”

Tom Schlagwein

Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

Hoe zijn energieprijzen opgebouwd?

Energieprijzen zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd. We lichten ze hieronder kort toe. Wil je de volledige opbouw van je energierekening weten? Bekijk dan onze uitgebreide uitleg over de energierekening.

Het kale leveringstarief

Het leveringstarief is de prijs per kWh stroom en per kubieke meter gas die je aan de energieleverancier betaalt. Dit tarief is inclusief btw en exclusief de overheidsheffingen en belastingen. Een energieleverancier kan de prijs van dit tarief zelf bepalen, dus let erop dat je bij het vergelijken van energieprijzen ook dit tarief in de gaten houdt. Dit zijn één van de kosten waar je op kan besparen tijdens het overstappen.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten omvatten alle kosten die gemoeid zijn met het transport van energie naar je huis. De kosten bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk: het capaciteitstarief en vastrecht, het aansluittarief, het meettarief en de meterhuur kosten. De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder en helaas kun je daarin niet kiezen. Per adres is namelijk een netbeheerder aangewezen. De ACM bepaalt samen met de netbeheerders elk jaar de hoogte van de tarieven en zorgt ervoor dat dat de tarieven betaalbaar blijven voor de consument.

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, omvat alle andere kosten die een energieleverancier maakt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de administratiekosten. Iedere leverancier mag de hoogte van deze kosten zelf bepalen. Er zit dan ook een groot verschil tussen de laagste en hoogste vaste leveringskosten. Als je weinig energie verbruikt is het daarom verstandig om rekening te houden met de vaste leveringskosten bij het maken van een vergelijking. In onze vergelijker laten we deze kosten daarom ook zien.

Energiebelasting en vermindering

Alle huishoudens en bedrijven in Nederland betalen energiebelasting. Deze belasting is in het leven geroepen om minder energieverbruik te stimuleren. De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, hierover hoef je geen belasting te betalen. Iedere consument die woont of werkt op zijn adres heeft recht op deze vermindering van je energiebelasting. Dit is jaarlijks een vast bedrag per huishouden. Over het algemeen belast de overheid ieder jaar elke kuub gas zwaarder. Zo proberen zij te stimuleren dat iedere Nederlander van het gas af gaat.

Opslag duurzame energie

Met de Opslag Duurzame Energie dragen alle huishoudens en bedrijven bij aan investeringen in duurzame energie. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je energieverbruik en ook hier verschilt de toeslag voor stroom en gas.

BTW

Het laatste onderdeel van je energierekening bestaat uit BTW. Over je totale energierekening betaal je 21% BTW. Let op: van 1 juli t/m 31 december 2022 is de BTW tijdelijk verlaagd naar 9%.

Energieprijzen vergelijken

Wil je jouw huidige energieprijzen vergelijken? In onze vergelijker vergelijk je gemakkelijk en snel het aanbod van energieleveranciers. Geef je adres en verbruik door en je ziet binnen een paar minuten welke energieleveranciers de beste deals hebben voor jou.

Vergelijk Energie

 

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer