Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energieprijzen

Energieprijzen wijzigen tenminste twee keer per jaar, dus ook in 2019. Op 1 januari en 1 juli verhogen of verlagen energieleveranciers namelijk hun variabele tarieven. Als je een contract hebt met vaste tarieven, zul je hier niets van merken. Heb je daarentegen een contract met variabele tarieven? Dan zal je in enkele gevallen profiteren, maar meestal ga je meer betalen. Bekijk hier de energieprijzen van 2019, lees hoe ze zijn opgebouwd en vergelijk energieprijzen.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieprijzen

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Energieprijzen 2019

In onderstaande tabel vind je de modelcontractprijzen met variabele tarieven van januari en juli 2019. Deze prijzen zijn gebaseerd op een gemiddeld driepersoonshuishouden in Nederland met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas per jaar (in gasregio 4).
De prijzen zijn inclusief vastrecht, BTW, energiebelasting, ODE, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting. Het lijkt misschien of je goedkoper uit bent, maar dat is niet zo. Uit ons onderzoek blijkt dat je meestal goedkoper uit bent met een energiecontract met vaste tarieven.

Verwachting energieprijzen 2019

Op 1 juli 2019 hebben alle energieleveranciers hun nieuwe variabele tarieven bekend gemaakt. Zoals gezegd, zal je met een energiecontract met een variabel tarief hoogstwaarschijnlijk meer gaan betalen. Wist je dat je over het algemeen goedkoper uit bent met een contract met vaste energietarieven? Dat scheelt je al snel € 300,- per jaar. Daarom raden wij je aan om voor een vast contract te kiezen. Wil je zeker zijn van de allerlaagste energieprijzen in 2019? Door te vergelijken weet je zeker dat je nooit een cent te veel betaalt!

Vergelijk Energie

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?

Bij energieprijzen denk je al gauw aan energietarieven. Toch wordt eigenlijk maar een klein deel van je energierekening hierdoor bepaald. Verschillende belastingen en de kosten voor het onderhoud van het energienetwerk nemen een flinke hap uit de totale energieprijzen. Je betaalt alle kosten rechtstreeks aan de energieleverancier, maar die staat gemiddeld ruim 60% af aan het rijk en je netbeheerder. In de afbeelding hieronder zie je hoe jouw energierekening is opgebouwd:

energieprijzen

1) Energietarieven leverancier

De rekening die je betaalt voor je gas en energie, bestaat voor 39,5% uit de energietarieven van je leverancier. Dit zijn de vaste leveringskosten en je verbruik van stroom en gas.

Verbruik stroom en gas

Per kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas die je verbruikt, betaal je aan je energieleverancier een bepaald bedrag. Dit heet ook wel het kale leveringstarief.

Vaste leveringskosten

Daarnaast betaal je aan je leverancier een vast bedrag per maand (vaste leveringskosten). Dit zijn eigenlijk een soort administratie- of abonnementskosten.

Energieprijzen vergelijken

In de tabel vind je de huidige variabele tarieven inclusief alle belastingen voor gas en stroom bij de grootste leveranciers in vergelijking met vorig jaar.
Dit zijn de standaardtarieven die energieleveranciers hanteren bij modelcontracten voor onbepaalde tijd.

Op vergelijkingswebsites zoals EasySwitch.nl bieden energieleveranciers vaak speciale actietarieven aan om als goedkoopste uit de vergelijking te komen. Benieuwd hoe laag jouw tarieven kunnen zijn? Klik op de knop en je ziet het binnen no-time!

Vergelijk Energie

LeverancierStroomtariefGastarief
Budget energie€ 0,226€ 0,740
Delta energie€ 0,222€ 0,805
Eneco energie€ 0,223€ 0,761
Energiedirect energie€ 0,223€ 0,759
Engie€ 0,225€ 0,747
Essent€ 0,219€ 0,765
Greenchoice energie€ 0,232€ 0,777
NLE energie€ 0,205€ 0,731
NLE energie€ 0,217€ 0,732
Nuon energie€ 0,221€ 0,764
Oxxio energie€ 0,224€ 0,757
Pure energie€ 0,226€ 0,732
Pure energie€ 0,239€ 0,775
Vrijop naam€ 0,243€ 0,754

2) Belastingen

Jouw energierekening bestaat voor 38,8% uit belastingen. De fiscus heeft veel impact op de hoogte van de energieprijzen. Naast BTW, betaal je over je kale leveringstarief namelijk ook energiebelasting en een opslag voor verduurzaming.

BTW

Net als over je boodschappen, betaal je over je energie BTW. Energie valt onder het hoogste tarief van 21%. Dit betaal je over het kale leveringstarief van je energieleverancier.

Energiebelasting

Over elke kWh en m3 die je verbruikt, betaal je een vast bedrag aan energiebelasting. Per 1 januari 2019 is het belastingtarief € 0,11934 voor stroom en € 0,35469 voor gas.

Opslag Duurzame Energie

Om investeringen in verduurzaming te bekostigen heeft de overheid een potje gemaakt. Dit potje wordt gevuld met de zogeheten Opslag Duurzame Energie (ODE), een vast bedrag dat je voor elke kWh stroom en m3 gas betaalt. Per 1 januari 2019 is het ODE-tarief € 0,02287 voor stroom en € 0,06340 voor gas.

Vermindering energiebelasting

Omdat energie een basisbehoefte is, rekent de overheid over een bepaald verbruik geen belasting. In plaats van een lager tarief krijg je een vast bedrag per jaar terug. Per 1 januari 2019 is dit bedrag vastgesteld op € 311,62 per jaar.

3) Netbeheerkosten

Verder bestaat je energierekening voor 21,7% uit netbeheerkosten. In het kort, het onderhoud van het energienetwerk. Om stroom en gas bij je thuis te krijgen is een gigantisch netwerk aan kabels en leidingen nodig. Dit netwerk wordt onderhouden door een regionale netbeheerder.

Hiervoor, maar ook voor de meter in je meterkast, betaal je jaarlijks een vast bedrag via je energieleverancier aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt rond de € 450 per jaar. Hoeveel je betaalt is echter afhankelijk van de regio waarin je woont. Je kunt helaas niet overstappen naar een andere netbeheerder (tenzij je verhuist), maar gelukkig wel naar een andere energieleverancier ;-).

Energieprijzen vergelijken

Nu je alles weet over energieprijzen, hebben we je eigenlijk nog maar één belangrijke tip mee te geven: ieder jaar overstappen van energie. De energieprijzen zijn, net als alle andere prijzen, het laagst als aanbieders met elkaar moeten concurreren. Op EasySwitch.nl gaan energieleveranciers de strijd aan om jou als klant binnen te halen. Met welkomstkortingen en actietarieven die ze exclusief bij ons aanbieden proberen ze je binnen te halen. En dat werkt in jouw voordeel: als je jaarlijks overstapt profiteer je altijd van de allerlaagste energieprijzen.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieprijzen

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

Wat verandert er aan jouw energierekening in 2020?

De belasting op energie verandert per 1 januari 2020. Hierdoor betaal je meer belasting voor gas en minder voor stroom, maar je krijgt ook meer belasting...

Lees meer
Energie

10 jaar: Wie jarig is trakteert!

Deze week kunnen wij eindelijk vieren dat we 10 jaar bestaan! 10 jaar geleden besloten onze drie oprichters dat zij de energiemarkt op zijn kop zouden gaan...

Lees meer
Energie

Overname Eneco door Mitsubishi, wat zijn de gevolgen voor Nederland?

Veelgestelde vragen over de overname van Eneco Waarom is Eneco door het Japanse consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu overgenomen? Welke gevolgen...

Lees meer