Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energieprijzen

Energieprijzen wijzigen tenminste twee keer per jaar, dus ook in 2020. Op 1 januari en 1 juli verhogen of verlagen energieleveranciers namelijk hun variabele tarieven. Als je een contract hebt met vaste tarieven, zul je hier niets van merken. Heb je daarentegen een contract met variabele tarieven? Dan zal je in enkele gevallen profiteren, maar meestal ga je meer betalen. Bekijk hier de energieprijzen van 2020, lees hoe ze zijn opgebouwd en vergelijk energieprijzen.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieprijzen

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Energieprijzen 2020

In onderstaande tabel vind je de modelcontractprijzen met variabele tarieven van januari en juli 2020. Deze prijzen zijn gebaseerd op een gemiddeld driepersoonshuishouden in Nederland met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas per jaar (in gasregio 4).
De prijzen zijn inclusief vastrecht, BTW, energiebelasting, ODE, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting. Het lijkt misschien of je goedkoper uit bent met een variabel contract, maar dat is niet zo. Uit ons onderzoek blijkt dat je meestal goedkoper uit bent met een energiecontract met vaste tarieven.

Verwachting energieprijzen 2020

Vanaf 1 januari 2020 daalt je energierekening met 2,5% als je een variabel contract hebt. Ondanks deze daling ben je met een vast contract nog steeds goedkoper uit. Door een vast contract af te sluiten en ieder jaar over te stappen bespaar je tot wel €450,- per jaar. Wil je ook zeker zijn van de allerlaagste energieprijzen in 2020? Vergelijk dan direct energieleveranciers, zodat je nooit een cent te veel betaalt!

Vergelijk Energie

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?

Bij energieprijzen denk je al gauw aan energietarieven. Toch wordt eigenlijk maar een klein deel van je energierekening hierdoor bepaald. Verschillende belastingen en de kosten voor het onderhoud van het energienetwerk nemen een flinke hap uit de totale energieprijzen. Je betaalt alle kosten rechtstreeks aan de energieleverancier, maar die staat gemiddeld ruim 60% af aan het rijk en je netbeheerder. In de afbeelding hieronder zie je hoe jouw energierekening is opgebouwd:

energieprijzen

1) Energietarieven leverancier

De rekening die je betaalt voor je gas en energie, bestaat voor 39,5% uit de energietarieven van je leverancier. Dit zijn de vaste leveringskosten en je verbruik van stroom en gas.

Verbruik stroom en gas

Per kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas die je verbruikt, betaal je aan je energieleverancier een bepaald bedrag. Dit heet ook wel het kale leveringstarief.

Vaste leveringskosten

Daarnaast betaal je aan je leverancier een vast bedrag per maand (vaste leveringskosten). Dit zijn eigenlijk een soort administratie- of abonnementskosten.

Energieprijzen vergelijken

In de tabel vind je de huidige variabele tarieven inclusief alle belastingen voor gas en stroom bij de grootste leveranciers in vergelijking met vorig jaar.
Dit zijn de standaardtarieven die energieleveranciers hanteren bij modelcontracten voor onbepaalde tijd.

Op vergelijkingswebsites zoals EasySwitch.nl bieden energieleveranciers vaak speciale actietarieven aan om als goedkoopste uit de vergelijking te komen. Benieuwd hoe laag jouw tarieven kunnen zijn? Klik op de knop en je ziet het binnen no-time!

Vergelijk Energie

LeverancierStroomtariefGastarief
Budget energie€ 0,235€ 0,819
Delta energie€ 0,235€ 0,836
Eneco energie€ 0,229€ 0,832
Energiedirect energie€ 0,232€ 0,832
Engie€ 0,235€ 0,803
Essent€ 0,230€ 0,847
Greenchoice energie€ 0,236€ 0,830
NLE energie€ 0,226€ 0,799
NLE energie€ 0,214€ 0,809
Nuon energie€ 0,230€ 0,843
Oxxio energie€ 0,233€ 0,835
Pure energie€ 0,231€ 0,757
Pure energie€ 0,244€ 0,805
Vrijop naam€ 0,252€ 0,833

2) Belastingen

Jouw energierekening bestaat voor 38,8% uit belastingen. De fiscus heeft veel impact op de hoogte van de energieprijzen. Naast BTW, betaal je over je kale leveringstarief namelijk ook energiebelasting en een opslag voor verduurzaming.

BTW

Net als over je boodschappen, betaal je over je energie BTW. Energie valt onder het hoogste tarief van 21%. Dit betaal je over het kale leveringstarief van je energieleverancier.

Energiebelasting

Over elke kWh en m3 die je verbruikt, betaal je een vast bedrag aan energiebelasting. Per 1 januari 2020 is het belastingtarief € 0,0977 voor stroom en € 0,333 voor gas.

Opslag Duurzame Energie

Om investeringen in verduurzaming te bekostigen heeft de overheid een potje gemaakt. Dit potje wordt gevuld met de zogeheten Opslag Duurzame Energie (ODE), een vast bedrag dat je voor elke kWh stroom en m3 gas betaalt. Per 1 januari 2020 is het ODE-tarief € 0,030 voor stroom en € 0,0938 voor gas.

Vermindering energiebelasting

Omdat energie een basisbehoefte is, rekent de overheid over een bepaald verbruik geen belasting. In plaats van een lager tarief krijg je een vast bedrag per jaar terug. Per 1 januari 2020 is dit bedrag vastgesteld op € 527,17 (€435,68 excl. btw) per jaar.

3) Netbeheerkosten

Verder bestaat je energierekening voor 21,7% uit netbeheerkosten. In het kort, het onderhoud van het energienetwerk. Om stroom en gas bij je thuis te krijgen is een gigantisch netwerk aan kabels en leidingen nodig. Dit netwerk wordt onderhouden door een regionale netbeheerder.

Hiervoor, maar ook voor de meter in je meterkast, betaal je jaarlijks een vast bedrag via je energieleverancier aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt rond de € 450 per jaar. Hoeveel je betaalt is echter afhankelijk van de regio waarin je woont. Je kunt helaas niet overstappen naar een andere netbeheerder (tenzij je verhuist), maar gelukkig wel naar een andere energieleverancier ;-).

Energieprijzen vergelijken

Nu je alles weet over energieprijzen, hebben we je eigenlijk nog maar één belangrijke tip mee te geven: ieder jaar overstappen van energie. De energieprijzen zijn, net als alle andere prijzen, het laagst als aanbieders met elkaar moeten concurreren. Op EasySwitch.nl gaan energieleveranciers de strijd aan om jou als klant binnen te halen. Met welkomstkortingen en actietarieven die ze exclusief bij ons aanbieden proberen ze je binnen te halen. En dat werkt in jouw voordeel: als je jaarlijks overstapt profiteer je altijd van de allerlaagste energieprijzen.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieprijzen

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

Laagste gasprijs in 2 jaar

Ook dit jaar hebben we te maken met een zachte winter. Afgelopen januari is het uitzonderlijk warm geweest, waardoor de kosten van je energierekening alsmaar...

Lees meer
Energie

Misleiding van energieverkopers, waar let ik op?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een verkoper van energie die onverwachts voor je deur staat of een telefonische verkoper die je tijdens het avondeten...

Lees meer
Energie

Slimme apparaten: energiebesparend of energieslurpend?

Bewust omgaan met je energie is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Niet voor niets zijn er al veel energiebesparende producten op de markt te...

Lees meer