Energie besparen | Slimme bespaartips & info over sluipverbruikers

Energie besparen

Besparen op energie is voor iedereen te doen. Als wij met zijn allen minder energie verbruiken, verminderen wij de CO₂-uitstoot. Daarbij zorgt het ook voor een verlaging van jouw energierekening. We geven je wat tips & tricks om te laten zien dat geld op verschillende manieren en in verschillende huishoudens bespaard kan worden. Alvast de eerste tip: blijf bewust van jouw energieverbruik en je zult vanzelf merken dat een goede besparing al in de kleine alledaagse bezigheden zit.

“Mijn energierekening is onbetaalbaar geworden. Wat kan ik doen?”
Heb jij sinds de prijsstijging moeite met het betalen van je energierekening? Of huur je een huis? Dan zullen de onderstaande tips & tricks mogelijk al toegepast zijn of niet te realiseren zijn in jouw situatie. Wat je kan doen is bij de ACM ConsuWijzer aankloppen. Met behulp van hun voorbeeldbrief kan je een betalingsregeling aanvragen voor je energierekening.

Hoe energie besparen?

Sinds het najaar van 2021 heeft Nederland te kampen gehad met extreme prijsstijgingen in de energiemarkt. De behoefte om te besparen, is nu daarom groter dan normaal. Wij kunnen ons voorstellen dat de wil er is om te besparen, maar dat het moeilijk is om daar een begin aan te maken. Zoals de uitdrukking luidt “is een goed begin, het halve werk”. Daarom geven wij je middels de volgende actiepunten een voorzetje:

Wat is de staat van jouw huis?

Hoe je woont, heeft invloed op jouw energieverbruik. Daarom is een goed geïsoleerd huis gesprek van de dag in politiek Den Haag, vooral als we het hebben over het behalen van de klimaatdoelen. Heb je in huis dubbel glas en dakisolatie, dan heb je minder last van kou en tocht. Laat je over de staat informeren bij verschillende instanties. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld isolatietips verzameld die het voordeligst zijn. Dus hoe meer huizen goed geïsoleerd zijn, hoe minder energie wij hoeven te verbruiken.

Wat kun je veranderen in jouw routine?

Het was net 2020 toen de overheid het dringende advies gaf om massaal thuis te werken. In de periode tussen oktober 2020 en maart 2021 hebben wij gezien dat de energierekening van een gemiddeld huishouden gestegen is met € 115,-! Zo stond alles in huis langer aan dan normaal: de lichten in de verschillende kamers, de douche (er hoefde immers niet gehaast te worden naar werk) en de stekkers van al onze apparaten in het stopcontact. Dat slurpt energie. Hoe gaat dat er in jouw huishouden aan toe?

Nog tevreden over jouw leverancier?

Eén van de belangrijkste reden om van energieleverancier te switchen is als de tarieven bij een andere leverancier veel voordeliger zijn dan bij jouw huidige. In onze energievergelijker kun je in no-time zien of dat het geval is. Wij hebben het overzicht en jij vergelijkt. Ook kun je bij jezelf afvragen of je nog steeds tevreden bent over jouw leverancier. Zo onderscheiden ze zich op duurzame keuzes, betere terugleververgoedingen en heldere communicatie bij de hulpdesk.


Hoe verwarm jij jouw huis?

Voor het grootste gedeelte verbruiken wij energie voor het verwarmen van ons huis. Hoe duurzamer wij dat doen, hoe meer energie wij kunnen besparen. Onder de traditionele “energieslurpende” verwarmers verstaan we een hr-, cv-ketel of gaskachel. De duurzame keuzes zijn aardgasvrij; of het nou een hr-ketel is i.c.m. een zonneboiler of in de vorm van een warmtepomp is.

Zijn er energiesubsidies beschikbaar?

Isoleren kun je leren, maar waar betaal je het van? Je huis isoleren kan superveel geld kosten, dat kan het gros tegenhouden eraan te beginnen. Daarom kwam de overheid dit jaar met goed nieuws voor huizenbezitters, sinds januari 2022 krijg je 30% subsidie als je jouw koopwoning isoleert. Lees hier meer over de voorwaarden en vul zelf de Energiesubsidiewijzer van Verbeterjehuis.nl in om erachter te komen hoeveel euro gesubsidieerd kan worden.

Tijd om jouw energiecontract te herzien?

Tot slot zouden wij EasySwitch.nl niet zijn als wij jou er niet aan helpen herinneren jouw eigen energiecontract te herzien. Zit jij nu in een variabel contract? Kijk dan na of jouw huidige tarieven wel zo gunstig zijn. Zit jij in een vast contract en verloopt jouw contract bijna? Neem dan een kijkje in onze energievergelijker. In het geval dat jij nog voor langer dan een jaar aan een vast energiecontract zit, dan valt er voorlopig niets te herzien. Lees verder voor meer energiebesparende tips.

Bespaartips stroom en gas

De meest toegankelijke besparingstip is energiezuiniger te leven. Woon je bijvoorbeeld in een huurhuis of heb je geen geschikt dak voor zonnepannelen, dan zijn er een aantal dingen die jij thuis makkelijk kunt veranderen om een stuk zuiniger met energie om te gaan. Daarbij zijn sommige tips makkelijker uit te voeren dan anderen.


Tips Je bespaart op stroom als je:
1. gloeilampen vervangt met LED verlichting; zo’n lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
2. energiezuinig afwast; voor de handafwassers raden wij een teiltje aan. Voor de vaatwasserbezitters, maak gebruik van het eco-programma en start het pas als de vaat vol is.
3. duurzaam je kleren droogt; dat doe je het best zonder een droger. Droog daarom zoveel mogelijk buiten als het mooi weer is.
Tips Je bespaart op gas als je:
1. je warmer aankleedt en dikke gordijnen voor de ramen laat hangen; het klinkt te simpel voor woorden, maar isolerende gordijnen en thermokleding houden de kou van buiten tegen.
2. met een (slimme) thermostaat een verwarmingsprogramma instelt, gebaseerd op jouw leef- en slaaproutine. Zo hou je de kamer niet voor niemand warm.
3. zorgt voor goede ventilatie; vochtige ruimtes warmen minder snel op. Dus houd je ventilatieroosters schoon, zodat het vocht naar buiten kan zonder dat de warme lucht verdwijnt.

Energiebesparende maatregelen

Let op: de volgende tips zijn vooral relevant voor huishoudens met een koopwoning en gaat het om grotere investeringen die op de lange termijn duurzame uitkomsten bieden. Voor huishoudens met een laag inkomen en in een huurwoning treft de overheid de volgende energiebesparende maatregelen. Het verduurzamen van huizen is het advies. Daarom staan de volgende tips in het teken van wonen zonder aardgas:

Tips Voor energiezuinige investeringen:
1. Installeer zonnepanelen; hiermee wek je stroom op uit zonlicht waardoor je je eigen groene stroom in huis haalt. Met een gepaste terugleververgoeding kun je je investering terugverdienen.
2. Kook op inductie; Nederland is al goed op weg, volgens Milieu Centraal kookt al 85% van de huishoudens elektrisch. Je bespaart nu nog met name op stroom i.p.v. CO₂-uitstoot.
3. Verwarm je huis met een warmtepomp; hierbij is het belangrijk dat je huis eerst goed geïsoleerd is, wil je op je energierekening besparen. Anno 2023 heerst er een overvloed aan warmtepompaanvragen. Dus het kan zijn dat je na aanvraag er een poos op moet wachten.
4. Isoleer-op-maat; inmiddels zijn er veel instanties die je kunnen adviseren hoe jij het beste jouw huis nog kan isoleren. Zo kun je denken aan het plaatsen van HR++ glas, muur- en vloerisolatie door middel van verschillende materialen.
5. Ventileer slim en zuinig; er zijn twee manieren waarop dit kan, namelijk zelfregelende roosters en ventilatie-unit in de woonkamer (of de kamer waar jij het vaakst zit). In beide gevallen verzeker je jezelf met gezonde lucht en minder tocht.

Laag inkomen en energiebesparende maatregelen

In maart 2022 heeft het kabinet aangekondigd dat er maatregelen worden getroffen voor ruim 630.000 huishoudens die de gestegen energieprijzen niet aankunnen en bovenal wonen in slecht geïsoleerde huizen (bouwjaar 1950 – 1970). Om de energie-armoede aan te pakken was er in eerste instantie sprake van een pot ter waarde van € 150.000.000,-. Na maart 2022 is de pot verdubbeld, dit viel te realiseren door het vrijgeven van het energiebesparendbudget dat bestemd was voor in 2026. Dit miljoenenbedrag is verspreid over alle Nederlandse gemeenten. Daarbij hangt het van jouw gemeente af op welke manier jij in aanmerking kan komen voor energiebesparende producten. Denk aan een gesprek met een energiebudgetcoach of een financiële bijdrage. Vraag het na bij jouw gemeente.


Extra tip: op het gebied van eneriebesparing heb je er als bedrijf of organisatie ook baat bij als je jouw medewerkers één of meerdere dagen thuis laat werken, mits dat in de werkzaamheden mogelijk is.


Meer informatie over zakelijke energiecontracten?
Zakelijke energie

Bespaar energie door te switchen

Heb je al meerdere energiebesparende maatregelen toegepast en wil je nu in één keer flink op je energiekosten besparen? Begin dan met energie vergelijken op EasySwitch.nl. Op basis van je verbruik tonen wij de beste energiedeals in de markt. In onze vergelijker vind je exclusieve deals die je niet terug zult vinden op de site van de leverancier zelf.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer