Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energie besparen

Natuurlijk ga jij niet, zoals zoveel anderen, teveel betalen voor je energie. Er zijn tegenwoordig immers genoeg manieren waarop je erachter komt of je een eerlijke prijs betaalt voor je energie. Op vergelijkingswebsites zoals EasySwitch.nl maak je al binnen één minuut een vergelijking en zie je welke energieleverancier de hoogste korting biedt. Maar er bestaan ook andere manieren waarop je op energie kunt besparen. Volg onze tips op en je weet zeker dat je nooit teveel geld kwijt bent voor energie.

Vergelijk energieleveranciers

Stap jaarlijks over van energieleverancier

Je kunt flink op je energie besparen door over te stappen naar een goedkope energieleverancier. Heb je al jaren een contract bij dezelfde energie-aanbieder? Als nieuwe klant bij een energieleverancier profiteer je van actietarieven en/of welkomstpremies. Je kunt zo al snel honderden euro’s op energie besparen door over te stappen. Ook als je zelf geen moeite wilt doen om energie te besparen, kun je toch besparen op energie. Met één overstap heb je dezelfde energie, alleen betaal je hier minder voor.

Kies het contract wat bij je past

Energie vergelijken is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode invullen en aangeven uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Op basis hiervan tonen wij de beste energiedeals voor jou. Ga je voor de goedkoopste energiedeal, kies dan het contract wat bovenaan in de energievergelijking staat. Heb je andere specifieke wensen of wil je meer weten over hoe het vergelijken precies in zijn werk gaat? Lees dan onderstaand advies van onze energie-experts.

Vaste tarieven en vaste looptijd?


Bij vaste tarieven liggen de energietarieven vast gedurende de looptijd van het contract. De leverancier heeft de zekerheid dat je gedurende de contractperiode klant blijft. Je bent daardoor extra veel waard als klant en krijgt hier hoge overstapkortingen voor terug. De vaste contracten hebben een looptijd van 1 tot 5 jaar. Ook al lijken de langdurige contracten goedkoper, deze wegen niet op tegen de (welkomst)kortingen die je krijgt als je ieder jaar opnieuw overstapt.

Vrij opzegbaar contract?


Wil je je niet voor een langere periode vastleggen aan een energiecontract, dan is je overstapkorting minder hoog. De uitkomst is overstappen naar een leverancier met vaste tarieven en een contract dat vrij opzegbaar is. Geef in de filterfunctie aan dat je een vrij opzegbaar contract wilt en je krijgt de energiedeals te zien die aan deze wens voldoen. Met een vrij opzegbaar contract kun je je contract ieder moment opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Dit kan van pas komen als je bijvoorbeeld niet zeker weet hoelang je nog in je huis mag blijven.

Groene of grijze energie?


Vind je het belangrijk dat je energie wordt opgewekt vanuit groene, duurzame energiebronnen dan kun je kiezen voor een energieleverancier die groene energie levert. Op deze manier stimuleer je investeringen in duurzaamheid en verbruik je op een milieuvriendelijke manier energie. Vink in de filterfunctie groene energie aan om alleen energieleveranciers te vergelijken die groene energie leveren. Als je geen voorkeur hebt voor groene of grijze energie hoef je niets aan te vinken, in sommige gevallen zijn groene energie contracten namelijk goedkoper dan contracten met grijze energie.

Welkomstkorting?


Het verschilt per leverancier of er gewerkt wordt met speciale actietarieven of een welkomstkorting. Kies je voor actietarieven dan gaat je maandbedrag omlaag. Bij een welkomstkorting krijg je aan het eind van je contract een hoog bedrag uitgekeerd. Wanneer je aan het eind van het jaar nog moet bijbetalen wordt de welkomstkorting hiermee verrekend, als je nog geld terugkrijgt komt dit bovenop de welkomstkorting. Een hoge welkomstpremie is prettig maar lees wel altijd goed de voorwaarden door. Sommige leveranciers laten de premie vervallen als de klant een betalingsachterstand krijgt of als je het contract binnen een jaar opzegt.

Welkomstcadeau?


Een aantal energieleveranciers bieden een welkomstcadeau aan als je een nieuwe klant wordt. Deze cadeaus kunnen heel aantrekkelijk lijken, maar houd er rekening mee dat deze contracten altijd duurder zijn. Je betaalt uiteindelijk zelf voor het cadeau via de hoge prijzen van het contract. Contracten met een welkomstcadeau komen in principe nooit als voordeligste uit de vergelijker.

Nooit zonder energie?


Veel mensen zijn bang dat zij zonder energie komen te zitten als ze overstappen, maar dit gebeurt nooit! Het overstappen van energieleverancier is puur een administratieve handeling, er verandert voor jou niets. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er iets fout gaat en dat je ineens in het donker zit. Ook wanneer je verhuist zal er altijd energie aanwezig zijn in je nieuwe huis. Het is wel verstandig om na het verhuizen zo snel mogelijk een nieuw energiecontract af te sluiten zodat je al je vaste lasten makkelijker op een rijtje kunt zetten.

 

Bespaar nóg meer door energiezuinig te leven

Met overstappen kun je in 5 minuten een hoop geld besparen, maar ook door zelf een aantal dingen te veranderen kun je thuis makkelijk een stuk zuiniger met energie omgaan. Deze besparende tips kunnen worden onderscheiden in gas-, elektriciteits- en investeringstips. Sommige tips zijn makkelijker uit te voeren dan anderen, wij geven een overzicht zodat je zelf kunt kiezen welke besparende tips het best voor jou werken.

Tips voor het besparen op elektriciteit:

Tip 1. Stand-by is niet uit

De stand-by stand van een elektrisch apparaat is iets anders dan de uitknop. Door een apparaat op stand-by te zetten blijft het apparaat stroom verbruiken. Het is maar een kleine hoeveelheid energie, maar alle hoeveelheden van alle apparaten in je huis bij elkaar kunnen toch flink oplopen. Zet een elektrisch apparaat daarom helemaal uit. Er bestaan ook speciale stand-by killers die het apparaat automatisch uitschakelen wanneer het op stand-by staat, zoals een stopcontact met een schakelaar. Met deze schakelaar kun je in één keer alle apparaten aan- en uitschakelen zonder de stekkers eruit te hoeven trekken.

Tip 2.  Doe het licht uit als je weg gaat

Het licht uitschakelen is een makkelijke handeling maar toch laten veel mensen lichten onnodig branden. Het ganglicht blijft vaak aanstaan of mensen laten het licht branden als ze denken snel weer terug te komen in een kamer. Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen wanneer je een kamer verlaat en je zult snel merken dat je hieraan gewend raakt. Energie besparen wordt zo een onbewuste handeling.

Tip 3. Voorkom sluipverbruik

Opladers die in het stopcontact zitten maar niets opladen lijken geen energie te verbruiken, maar dit zijn de grootste sluipverbruikers. Haal een stekker altijd uit het stopcontact als het apparaat is opgeladen. Zo voorkom je sluipverbruik en het is beter voor de accu van je elektrische apparaten.

Tip 4. Koop spaarlampen

Vervang alle oude gloeilampen door spaarlampen of led lampen. Deze zijn veel zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen. Je betaalt iets meer voor spaar- en ledlampen, maar deze prijs wordt snel terugverdiend door de besparing die het oplevert en de tijd dat je ze langer kunt gebruiken. Let bij het kopen van spaar- en ledverlichting op de specificaties. Sommige lampen moeten ‘opwarmen’ voordat deze op maximale kracht aan staan, deze lampen kun je beter niet ophangen in kamers die direct volledig verlicht moeten worden zoals de badkamer. Kies voor deze ruimtes lampen die wel meteen op volle kracht aan gaan.

Tip 5. Houd je energieverbruik in de gaten

Met een slimme meter of een energieverbruiksmanager kun je in de gaten houden hoeveel energie je verbruikt per dag, per week en per maand. Zo kun je vergelijken hoeveel effect je besparende maatregelen hebben. Sommige slimme energiemanagers geven zelfs aan welke apparaten veel stroom verbruiken zodat je weet hoe je nog meer kunt minderen. Zodra je merkt dat je energieverbruik afneemt kan dit je stimuleren om nog meer te besparen.

Tip 6. Hang natte was op

Een droger verbruikt veel energie. Je bespaart het meest door de droger helemaal weg te doen en de was op te hangen. Als je de droger niet weg wilt doen kun je er wel voor kiezen om de was zoveel mogelijk buiten te laten drogen als het mooi weer is. Daarnaast kun je de was uitwringen voordat deze de droger in gaat, zo hoeft de droger langer aan te staan.

Tip 7. Was op een lage temperatuur

Het is niet altijd nodig om kleren op een hoge temperatuur te wassen. Tegenwoordig zijn de wasmachines en wasmiddelen zo goed dat je was ook bij een lage temperatuur schoon wordt. Zorg wel dat je eens in de zoveel tijd een hete was op 90 graden draait zodat je wasmachine weer goed schoon is. Zo gaat de wasmachine langer mee wat ook weer goed is voor de portemonnee.

Tip 8. Zorg dat de koelkast goed sluit

Als de koelkast open staat gaat er veel kou verloren. Sluit de deur van de koelkast dus altijd als je iets hebt gepakt, laat hem ook niet tussendoor even open staan. Controleer ook of de koelkastdeur goed sluit en er geen koude lucht door de kieren ontsnapt. Sluitstrips zijn gemakkelijk te vervangen en zorgen ervoor dat de koelkast geen extra stroom hoeft te gebruiken om de koelkast te koelen.

Tip 9. Laat eten ontdooien in de koelkast

Wanneer je eten uit de vriezer wilt laten ontdooien, zet het dan ruim van tevoren in de koelkast. Zo kan het rustig ontdooien en de kou die het bevroren eten uitstraalt zorgt ervoor dat de koelkast zelf minder hard hoeft te koelen.

Tip 10. Schaf een energiezuinige koelkast aan

Heb je nog een hele oude koelkast dan is de kans groot dat deze heel veel energie verbruikt om goed te kunnen koelen. Als je geen energie meer wilt verliezen aan je koelkast en het geld overhebt om een nieuwe aan te schaffen, kies dan voor een energiezuinige koelkast en je zult zien dat je energieverbruik afneemt.

Tip 11. Wacht tot de vaatwasser vol is

Laat de vaatwasser niet draaien als deze nog deels leeg is. Wacht dan nog een dag en zet de vaatwasser aan als hij helemaal vol is. Een vaatwasser gebruikt een hoop energie en water dus je kunt hier makkelijk op besparen door geen overbodige wasbeurten te draaien.

Tip 12. Laat de afzuigkap niet te lang aanstaan

De afzuigkap zelf verbruikt niet heel veel stroom, maar een afzuigkap zuigt naast de etenslucht ook warmte weg uit huis. Vooral in de winter kan dit ervoor zorgen dat je huis snel een paar graden aan warmte verliest. Hierdoor moet de verwarming extra hard gaan verwarmen om de temperatuur naar de gewenste hoogte terug te brengen. Een slimme alternatieve manier om van de eetgeur af te komen is door een schoteltje of emmer met een laagje schoonmaakazijn neer te zetten. Azijn absorbeert namelijk geurtjes.

 

Tips voor het besparen op gas:

Tip 13. Zet de verwarming een graden lager

Meer dan de helft van de energierekening bestaat uit kosten voor de verwarming. Je kunt dus veel besparen door slim met de verwarming om te gaan. De beste manier om te besparen is natuurlijk door de verwarming standaard een graad lager te zetten. Trek eerst een extra trui aan of leg een warme deken op de bank zodat je minder snel de behoefte voelt om de verwarming hoger te zetten.

Tip 14. Stel een verwarmingsprogramma in

Veel huizen hebben een thermostaat waarmee de hoogte van de verwarming kan worden aangepast. Soms is het zelfs mogelijk om een verwarmingsprogramma in te stellen op de thermostaat. Maak hier gebruik van! Je kunt instellen dat de verwarming ‘s avonds een uur voor het slapen uitgaat en ‘s ochtends weer aan. Zo zal je nooit meer vergeten om de verwarming uit te zetten en bespaar je ‘s nachts een hoop gas terwijl je ‘s ochtends toch weer in een prettig verwarmde woonkamer binnenkomt.

Tip 15. Koop een energiebesparende douchekop

Lang en warm douchen kan heel fijn zijn, maar het kost heel veel water en gas om het water te verwarmen. Kies ervoor om korter te douchen en schaf een energiebesparende douchekop aan. Deze douchekoppen voegen lucht toe aan het water waardoor er minder water nodig is terwijl de waterstroom nog even fijn voelt. Met een zuinige douchekop kun je tot wel 25% besparen.

Tip 16. Houd warmte binnen met gordijnen

Veel kou komt naar binnen via de ramen. Als je dubbel glas hebt dan zijn je ramen in principe goed geïsoleerd, maar je kunt de rest van de kou buiten houden door gordijnen op te hangen en deze ‘s avonds dicht te doen. Overdag kun je de gordijnen het best openhouden om de warmte van de zon binnen te laten, vooral bij ramen die gericht zijn op het zuiden.

Tip 17. Zorg voor goede ventilatie

Om je huis zo goed mogelijk te verwarmen is het belangrijk dat het binnen niet te vochtig is. Vochtige ruimtes warmen namelijk minder snel op. Ventilatieroosters zorgen ervoor dat het vocht naar buiten kan zonder dat de warme lucht verdwijnt. Maak de roosters regelmatig schoon of controleer of de lucht doorstroom nog goed werkt om deze optimaal te laten werken. Zet ramen en deuren niet wagenwijd open want dat verdwijnt zowel het vocht als de warmte en moet de verwarming alsnog harder werken.

Tip 18. Kook met de deksel op de pan

Water aan de kook brengen gaat sneller wanneer  je de deksel op de pan laat. Ook wanneer het water al kookt kun je de deksel het best op de pan laten zodat je het gas lager kunt zetten. Een makkelijke manier om het gasverbruik tijdens het koken te verminderen. Het is ook mogelijk om kleinere hoeveelheden water te laten koken in een waterkoker en deze daarna over te gieten in een pan.

Tip 19. Laat de oven open afkoelen

Een warme oven is vaak tussen de 190 en 220 graden. Wanneer het eten klaar is en je zet de oven uit dan moet deze afkoelen. Door de oven open te zetten stroomt de warme lucht de keuken binnen. Door gebruik te maken van de warmte van de oven hoeft de verwarming minder hoog aan te staan.

Tips voor energiezuinige investeringen:

Tip 20. Installeer zonnepanelen

Een goede en steeds rendabelere investering is het aanschaffen van zonnepanelen. Hiermee wek je stroom op uit zonlicht waardoor je je eigen groene stroom in huis haalt. Het aanschaffen van zonnepanelen is een investering, maar door de toegenomen belangstelling worden de prijzen steeds lager terwijl de kwaliteit van de zonnepanelen steeds beter wordt. Je zult de investering daardoor sneller terugverdienen. Met zonnepanelen bespaar je niet alleen door je eigen stroom op te wekken maar je werkt ook mee aan een duurzamer milieu.

Tip 21. Laat een zonneboiler installeren

Zonneboilers maken gebruik van de warmte van de zon om het leidingwater te verwarmen. Normaal gesproken wordt het water verwarmd door het verbranden van gas. Zonneboilers vormen dus een zeer milieuvriendelijk alternatief. Je kunt voor verschillende zonneboilers kiezen. Een variant die alleen het tapwater verwarmt of een combinatie boiler, die zowel het tapwater als het water voor de verwarming verwarmt.

Tip 22. Vervang enkel glas

Veel oude huizen hebben nog enkel glas waardoor veel warmte door de ramen naar buiten verdwijnt en veel kou naar binnen kan komen. De verwarming moet hard stoken om dit warmteverlies te compenseren. Het aanschaffen van dubbel glas zorgt voor een prettigere temperatuur in huis en de investering wordt terugverdiend door de kosten die je bespaart op de energierekening.

Tip 23. Isoleer vloer, muren en dak

Om de warmte van je huis binnen te kunnen houden is goede isolatie belangrijk. De warmte kan via de vloer, muren en het dak naar buiten verdwijnen. Al deze plekken kunnen worden geïsoleerd door middel van verschillende isolatiematerialen.

Tip 24. Vraag advies op maat

Wil je zuiniger gaan leven of investeren in energiebesparende oplossingen, maar weet je niet wat de beste keus is voor je huis? Vraag dan advies aan een specialist op het gebied van energie besparen. Soms is het prettig als een specialist bij je in huis een inventarisatie maakt van de energiebesparende maatregelen. Een dergelijk advies heet een ‘Maatwerkadvies energiebesparing’. Een adviseur bekijkt bij jou thuis de cv-installatie, isolatie en ventilatie. Er wordt ook gekeken of een duurzame energievoorziening zoals zonnepanelen rendabel is. Wil je energiebesparende maatregelen op maat? Op meermetminder.nl kun je eenvoudig een adviseur vinden in jouw regio.

Zuinig zijn vraagt om discipline

Energie besparen thuis is in principe niet ingewikkeld als je bovenstaande tips gebruikt maar het vraagt wel de nodige discipline. Besparen op energie kan ook leuk zijn door gebruik te maken van energieverbruiksmanagers. Dit zijn apps die je kunt gebruiken op een smartphone of tablet en die in verbinding staan met een (slimme) thermostaat, speciaal voor mensen die willen besparen op energie. Je kunt hiermee je energieverbruik (gas en elektriciteit) precies in de gaten houden en voordat je het weet krijg je plezier in besparen op energie.

Bespaar energie door te switchen

Heb je al meerdere energiebesparende maatregelen toegepast en wil je nu in één keer flink op je energiekosten besparen? Begin dan met energie vergelijken op EasySwitch.nl. Op basis van je verbruik tonen wij de beste energiedeals in de markt. Bovendien bieden we diverse producten met extra korting aan die energieleveranciers niet geven wanneer je daar direct een contract afsluit.


Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 12-01-2022 Het aanbod in onze vergelijker is op het moment beperkt. Zo kan het ook voorkomen dat er geen enkele deal verschijnt. Dat is niet...

Lees meer
Energie

Naked Energy vraagt ook faillissement aan

Op 23 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van Naked Energy wordt ingetrokken. De ACM was hiertoe...

Lees meer
Energie

Fenor vraagt faillissement aan, ACM trekt leveringsvergunning in

Op 17 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier FENOR wordt ingetrokken. De ACM...

Lees meer