Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Kwart Nederlanders kent verschil groene en grijze energie niet

 

Amsterdam, 27 juni 2018 – 26 procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van het type stroom dat zij dagelijks in huis halen. Dit blijkt uit het jaarlijkse energieonderzoek van EasySwitch.nl onder 1.015 Nederlandse huishoudens. Daarnaast is van alle ondervraagden meer dan een derde niet bereid om ook maar een cent extra te betalen voor duurzame stroom.

 

Vrouwen minder goed op de hoogte van ‘groen’

Wat betekent groene energie? Dit blijkt voor meer dan een kwart van de Nederlanders een lastige vraag te zijn. Opvallend is dat – wanneer het op groene energie aankomt – mannen over het algemeen beter onderlegd zijn dan vrouwen. De verdere verdeling tussen mannen en vrouwen over verschillende leeftijdscategorieën, vind je hiernaast.

 

 

Kennisniveau verschilt tussen gemeentes

De vorige visual liet zien dat mannen beter op de hoogte zijn van de betekenis van groene energie dan vrouwen. Maar hoe zit het met de verschillen tussen de vier verschillende regio’s en de tien grootste gemeentes? Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van de grootste gemeentes over het algemeen het slechts op de hoogte zijn. Hoe de rest van Nederland scoort, zie je hiernaast.

 

 

Extra betalen voor groen is geen geliefde keuze

De transitie naar groene stroom is helaas niet gratis en gaat gepaard met extra kosten. Is de Nederlander echter wel bereid deze kosten te maken? Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen hier over het algemeen minder problemen mee hebben dan mannen. De verdere verdeling tussen mannen en vrouwen over verschillende leeftijdscategorieën, vind je hiernaast.

 

 

Noorden staat het positiefst tegenover groene energie

De vorige visual liet zien dat er flinke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, wanneer het aankomt op het maken van extra kosten voor groene energie. Hoe zit het echter met de verschillen tussen de tien grootste gemeentes en de vier regio’s? In het noorden antwoorden gemiddeld de minste mensen dat zij alleen maar groene energie willen, ongeacht de kosten. Hoe de rest van Nederland het doet, zie je hiernaast.

 

 

Terugverdientijd zonnepanelen wordt sterk overschat

Een gemiddeld gezin betaalt tussen de 2.500 en 3.500 euro voor de aanschaf van zonnepanelen (negen stuks). Over het algemeen hebben deze zichzelf in vijf tot zeven jaar terugverdiend. Uit het onderzoek blijkt dat de gewone Nederlander hier slecht van op de hoogte is. Hiernaast de antwoorden verdeeld over vijf categorieën.