Enkeltarief, normaaltarief en daltarief - Welke kies jij? | Easyswitch.nl

Enkeltarief, normaaltarief en daltarief

Afhankelijk van je elektriciteitsmeter kun je gebruikmaken van een enkel-, normaal of daltarief. Op deze pagina lees je wat deze tarieven precies inhouden en wanneer je voor welk tarief in aanmerking komt. 

Enkel-, normaal- of daltarief, hoe zit het precies in elkaar?

In principe zijn er drie soorten meters: een enkele, dubbele of slimme meter. Wat voor soort tarief je energieleverancier hanteert, is afhankelijk van de soort energiemeter die je hebt. Er zijn twee soorten tarieven: een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij een dubbel tarief worden er afhankelijk van de tijd dat je stroom verbruikt (tijdens piekuren of daluren) twee soorten tarieven gehanteerd: het normaal- of daltarief. Hieronder leggen we per meter uit welk tarief erbij hoort en wat het precies betekent.

Enkele meter

Enkele meter

Een enkele meter is een meter die maar één telwerk heeft. Dit wordt ook wel de tradionele meter genoemd. Als je één telwerk hebt, krijg je elektriciteit geleverd tegen het enkele tarief. Met het enkeltarief betaal je 24 uur per dag dezelfde prijs voor stroom. Het maakt hierbij niet uit of je overdags, ’s nachts of in het weekend energie gebruikt; het tarief is op elk moment van de dag hetzelfde. Met een enkele meter kun je ook energie terugleveren. Het kan zijn dat dit op hetzelfde telwerk gebeurt als waar het verbruik wordt gemeten.

Dubbele meter

Een dubbele meter heeft twee telwerken. Een van de tellers geeft je dagverbruik aan, de ander je nachtverbruik. Met een dubbele meter werd je elektriciteitsverbruik vóór 1 juli 2021 afgerekend tegen twee tarieven: het normale- en het daltarief. Dit is nu echter niet meer zo, omdat energieleveranciers op 1 juli 2021 zijn gestopt het het uitzenden van het TF-signaal. Dit signaal werd onder andere gebruikt om te schakelen tussen het dag- en nachttarief voor elektriciteit. Door het uitzetten van het TF-signaal kunnen traditionele en niet-slimme digitale meters niet meer schakelen tussen de twee tarieven. Dit betekent dat je jouw stroom alleen tegen enkeltarief ontvangt en niet meer tegen dubbeltarief. Je kunt nu alleen nog gebruik maken van het dubbeltarief als je een slimme meter hebt.

Goed om te weten: In je energiecontract staat welk tarief je betaalt voor je elektriciteitsverbruik. Betaal je de hele dag hetzelfde tarief? Dan heb je een enkeltarief. Betaal je minder in de daluren dan daarbuiten? Dan heb je een dubbeltarief.

 
 
Dubbele meter

Verschil normaal- en daltarief

Het normaaltarief geldt overdag en is iets hoger dan het daltarief. Het daltarief geldt voor ’s avonds en ’s nachts, in het weekend en op nationale feestdagen. In de tabel hieronder staat per provincie wanneer de dal- en piekuren zijn.

Provincie Daluren
Groningen 23:00 – 07:00
Friesland 23:00 – 07:00
Drenthe 23:00 – 07:00
Overijssel 23:00 – 07:00
Gelderland 23:00 – 07:00
Flevoland 23:00 – 07:00
Utrecht 23:00 – 07:00
Noord-Holland 23:00 – 07:00
Zuid-Holland 23:00 – 07:00
Noord Brabant 21:00 – 07:00
Limburg 21:00 – 07:00


Slimme meter

Als je een slimme meter hebt, dan hanteert je energieleverancier automatisch het dubbeltarief. Het grote voordeel van een slimme meter is dat je zelf geen meterstanden meer hoeft door te geven aan je energieleverancier. Je netbeheerder leest de meterstanden namelijk op afstand af en geeft deze door aan je leverancier. In onze vergelijker kun je aangeven of je een een dubbele én slimme meter hebt. Wij tonen je vervolgens de actuele normaal- en daltarieven, zodat je die gemakkelijk kunt vergelijken.

 
 
Slimme meter

Goed om te weten: Vanwege het stopzetten van het TF-signaal krijgen huishoudens met een dubbele meter gratis een slimme meter aangeboden door hun netbeheerder. Als je zelf om een slimme meter vraagt, kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Hetzelfde geldt als je eerder een slimme meter hebt geweigerd en deze alsnog wilt laten installeren

Kies ik voor enkel- of dubbeltarief?

Of je beter voor een enkel- of juist dubbeltarief kunt kiezen, hangt af van je energieverbruik. Het dubbeltarief is meestal goedkoper als je:

  • per jaar meer dan 3500 kWh aan elektriciteit gebruikt, én
  • minstens de helft van deze energie gebruikt tijdens daluren. Deze daluren worden ook wel nachtstroomtijden genoemd.

Wil je graag een dubbeltarief? Houd er dan wel rekening mee dat je hier een slimme meter voor nodig hebt.

Nachtstroom

‘s-Nachts is de vraag op de energiemarkt natuurlijk een stuk lager. De meeste mensen liggen dan te slapen en gebruiken geen stroom. Het aanbod is echter net zo hoog als overdag, want centrales en windmolens draaien gewoon door. Daarom is stroom ‘s-nachts goedkoper. Met een slimme meter kun je die stroom daarom in de kleine uurtjes afnemen tegen het zogeheten daltarief.

Verschil tussen normaal- en daltarief is klein

Omdat het verschil tussen het normaal- en daltarief tegenwoordig minder groot is, wordt het besparen moeilijker. Wanneer je toch tijdens de daluren gebruik maakt van je elektrische apparaten, bespaar je enkele euro’s op jaarbasis. Je kunt meer geld besparen door voor een energieleverancier te kiezen die de scherpste instapkortingen biedt. Deze vind je gemakkelijk via onze vergelijker.
 
Energie vergelijken

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer