Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

10 tips om energie te besparen tijdens de coronacrisis

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Vanwege de coronacrisis zijn we massaal aan ons huis gekluisterd. We werken vanuit huis, knappen onze tuin op of zitten met smart te wachten totdat we weer naar buiten mogen. Doordat we allemaal thuiszitten, verbruiken we over het algemeen ook meer energie. En juist tijdens deze crisis, waarbij we te maken kunnen krijgen met financiële onzekerheid, is het van belang om te besparen op je vaste lasten. EasySwitch.nl zet daarom de belangrijkste tips om energie te besparen tijdens deze coronacrisis voor je op een rij.

1. Vervang gloeilampen door LED-lampen

Doordat veel Nederlanders nu thuiswerken, wordt er ook meer energie verbruikt in huis. Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen lijkt in eerste instantie weinig op te leveren, maar als je alle lampen in een gemiddeld huis optelt dan kom je al snel op 15 lampen uit. Wanneer dit allemaal gloeilampen zijn, kun je al snel €101,18 per jaar besparen als je ze vervangt door LED-lampen.

2. Was op 30 graden in plaats van 60

Kouder wassen zorgt niet voor de grootste besparing op je energiekosten, maar het is wel gemakkelijk. Je hoeft alleen maar een ander wasprogramma te kiezen. Houd er wel rekening mee dat sommige wasbeurten een hogere temperatuur nodig hebben, zoals hele vuile kleren, beddengoed of vaatwasdoekjes. Met kouder wassen bespaar je bijna €30 per jaar.

3. Verbruik minder water

Een andere maatregel die je kunt nemen om energie te besparen is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Je bespaart hiermee ongeveer 85 euro per jaar. Als je het niet fijn vindt dat er minder water uit je douchekop komt dan kun je er ook voor kiezen om minder lang te douchen.

Heb je er moeite mee om eerder onder de douche vandaan te stappen? Maak dan gebruik van een timer en zet deze op 5 minuten. Op deze manier bespaar je zowel water als energie. Daarnaast kun je beter een douche nemen dan in bad gaan. Het nemen van een bad kost, vergeleken met douchen, gemiddeld drie keer meer energie.

4. Zet apparaten die je niet gebruikt uit

Veel apparaten staan op standby modus, maar ze verbruiken nog steeds energie. Door de stekkers uit het stopcontact te halen bespaar je al snel op je energiekosten. Daarnaast kun je energieslurpende apparaten vervangen door nieuwe apparaten met een duurzaam energielabel.

5. Vul je vriezer

Als je veel producten in de vriezer hebt liggen dan verbruikt de vriezer minder energie. Dit komt doordat de producten niet snel opwarmen wanneer de vriezer is geopend. Als de vriezer leeg is, dan wordt de lege ruimte gevuld met warme lucht wanneer de deur open is, waardoor de vriezer harder moet werken om de temperatuur weer te laten dalen. Met een volle vriezer bespaar je dus energie. Is dat hamsteren toch nog ergens goed voor.

6. Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt

Wanneer je een kopje thee zet dan is het verstandig om enkel de hoeveelheid water te koken die je echt nodig hebt. Je waterkoker verbruikt namelijk veel energie met het koken van water.

7. Maak gebruik van zonne-energie

Vind jij het ook gezellig om lekker buiten in de tuin te zitten? Houd er dan rekening mee dat je buitenverlichting ook energie verbruikt. Door gebruik te maken van buitenverlichting op zonne-energie kun je ook weer wat geld besparen en draag je tegelijkertijd een steentje bij aan het milieu.

8. Gebruik magnetrons om restjes op te warmen

Je verbruikt minder energie door je restjes op te warmen met een magnetron in plaats van met een oven.

9. Laat je was buiten drogen

Met het warme weer kun je veel beter gebruik maken van de wind en de zon om je was te drogen. Hang je was op aan een wasrek of droogmolen in je tuin. Je was droogt dan vaak veel sneller dan wanneer je gebruik maakt van de wasdroger. En je bespaart ook nog eens flink op je energiekosten.

10. Vergelijk energieleveranciers

Heb je een variabel energiecontract? Dan is nú het juiste moment om energie te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier. Hiermee bespaar je tot wel €450,- per jaar. De prijzen zijn nu historisch laag, waardoor overstappen nog nooit zo aantrekkelijk is geweest. Zelfs als je een vast contract hebt, is het de moeite waard om een vergelijking te maken. Zo zie je direct hoeveel jij per jaar kan besparen.

Ja, ik wil besparen!

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: