Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Tips om je energierekening deze winter laag te houden

Het wordt buiten steeds kouder en we hebben de eerste vriesnacht achter de rug. Hoe zorg je ervoor dat het binnen behaaglijk warm is, zonder dat de energiekosten te hoog oplopen? Wij geven acht tips, plus een gouden tip, waarmee jij er lekker warm bij zit deze winter en toch geld overhoudt voor leukere dingen dan je energierekening.

Tip 1: Zet de thermostaat nooit helemaal uit

Veel mensen denken dat je de thermostaat ’s nachts of bij het verlaten van het huis uit moeten zetten om energie te besparen. Het tegenovergestelde is echter waar. Als je de verwarming steeds helemaal uitzet, kost het heel veel energie om je koude huis weer op te warmen. Deze extra stookkosten kosten meer energie dan je huis op een constante temperatuur houden. Zet de thermostaat daarom ‘s nachts of als je van huis bent wel laag, maar nooit lager dan 15 graden. Heb je vloerverwarming? Stel de thermostaat dan in op 17 graden.

Tip 2: Draai de radiator lager of uit in ruimtes waar je niet bent

Zijn er ruimtes in je huis waar je weinig bent, maar waar wel een radiator zit? Draai deze radiator dan lager of dicht. Zo voorkom je dat je deze ruimtes ook iedere keer verwarmd als je de verwarming in de woonkamer aanzet. Zet de verwarming ook lager in ruimtes waar je überhaupt niet (of weinig) bent.

Tip 3: Zet de thermostaat standaard 1 graad lager dan gemiddeld

Je kent het wel: je komt binnen in een koud huis en draait meteen de verwarming hoger naar zo’n 19, 20 of misschien zelfs 21 graden op écht koude dagen. Veel mensen hebben een favoriete ‘vaste’ verwarmingstemperatuur. Onbewust draai je de thermostaat naar die temperatuur, terwijl een graad minder ook vaak aangenaam aanvoelt. Onze tip: zet je verwarming standaard 1 graad lager dan je gewend bent, dat scheelt namelijk al tot 100 euro per jaar. En trek eerst een lekkere dikke trui aan zodra je het wat kouder krijgt, in plaats van de verwarming hoger te zetten.

Tip 4: Draag naast die warme trui ook sloffen

Uit ons onderzoek blijkt dat 66 procent van de Nederlanders liever een warme trui aantrekt dan de verwarming hoger een graad hoger zet. Dit is een hele slimme (en milieubewuste) manier om warm te blijven en zuinig om te gaan met energie. Een andere manier om ervoor te zorgen dat je het warm hebt, is door sloffen aan te trekken. Je kunt het nooit echt warm krijgen als je koude voeten hebt, dus trek sloffen aan en het voelt een stuk fijner om de thermostaat een graad lager zetten!

Tip 5: Investeer in een slimme thermostaat

Slimme apparaten zijn er om ons leven makkelijker én duurzamer te maken. Schaf een slimme thermostaat aan, hiermee kun je een programma instellen, zodat je verwarming automatisch uit gaat op bepaalde tijdstippen (bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen) of juist al aan gaat vlak voordat je thuiskomt. Je kunt een slimme thermostaat meestal ook op afstand bedienen, zo kun je de verwarming toch nog uitzetten als je dit was vergeten. Zo kun je comfortabel wonen zonder (al) te hoge stookkosten te hebben.

Tip 6: Maak zo min mogelijk gebruik van elektrische kacheltjes

Heb je een kamer in huis waar geen radiator staat? Of wil je vlak voor je naar bed gaat even snel je slaapkamer opwarmen? Dan is een elektrisch kacheltje een uitkomst. Maar wees jezelf ervan bewust dat deze kacheltjes veel stroom verbruiken. Als je kunt kiezen tussen een elektrische kachel of de gewone centrale verwarming, zet dan de centrale verwarming aan. Als je geen keuze hebt, let er dan op dat je de elektrische kachel niet langer aan laat staan dan nodig is.

Tip 7. Plak tochtstrips om kieren te dichten

Het is buiten ondertussen flink afgekoeld en je wilt natuurlijk niet dat deze kou je huis binnendringt. Als je met je hand langs de kieren van je ramen en deuren gaat, voel je snel of er ergens koude tocht binnenkomt. Deze kieren of spleten kun je gemakkelijk dichten met tochtstrips. Zo voorkom je het nare gevoel van koude tocht en hoef je de thermostaat niet hoger te draaien.

Tip 8. Sluit je gordijnen

Nog een tip die je huis een gezellige sfeer geeft: sluit je gordijnen als het donker wordt. Gesloten gordijnen geven binnen niet alleen een gezellige sfeer, ze zorgen er ook voor dat je kamer makkelijker opwarmt en warm blijft. Er komt veel kou af van je ramen, dus als hier gordijnen voorhangt, voorkom je dat deze kou de kamer inkomt. Let op dat de gordijnen niet over de verwarming heen vallen. In dat geval blijft de warme lucht namelijk achter je gordijnen hangen en wordt de kamer juist minder goed verwarmd.

Met de bovenstaande acht tips zorg je ervoor dat je deze winter in een heerlijk warm huis woont, zonder dat de stookkosten onnodig hoog oplopen. Ondanks deze tips is de kans echter nog steeds groot dat je energierekening dit jaar hoger uitvalt dan normaal. Door de corona maatregelen zijn we dit jaar meer uur thuis, waardoor de verwarming ook overdag vaker aanstaat. Deze extra kosten kunnen al snel oplopen tot €100 per maand in de koude maanden.

Gelukkig kun je deze extra kosten zelf makkelijk terugverdienen met onze gouden tip: stap ieder jaar over van energieleverancier. Bij je overstap krijg je een hoge welkomstkorting en scherpe energietarieven, waardoor je tot €450 bespaart. En als je nu overstapt, krijg je van ons ook een gratis ⅕ Staatslot bij je nieuwe energiecontract (t/m 31 december 2020). Vergelijk welke leverancier het voordeligst is voor jou en geef je besparing uit aan iets leuks!

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: