Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Het is de bedoeling dat in 2020 ieder huishouden in Nederland van een slimme meter is voorzien. Stapsgewijs worden analoge meters vervangen door slimme meters. Dit doet uw netbeheerder en er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Maar wist u dat u niet verplicht bent de slimme meter te accepteren? Er zijn namelijk een paar minpunten aan de slimme meter. Lees ze hier en maak voor uzelf de afweging of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

 

Het levert geen besparing op

Een misvatting over de slimme meter is dat het een energiebesparing oplevert. De meter zelf zorgt namelijk niet voor een energiebesparing. Onder het mom van ‘meten is weten’ maakt de slimme meter uw verbruik wel inzichtelijker. U kunt veel preciezer zien hoeveel en wanneer u verbruikt. Met deze inzichten kunt u vervolgens energiebesparende maatregelen nemen.

De slimme meter is dus een handig meetinstrument, maar levert op zichzelf geen energiebesparing op.

Wel besparen op je energie?

De makkelijkste manier om te besparen op je energiekosten is ieder jaar overstappen. Je profiteert dan jaarlijks van exclusieve welkomstkortingen en actietarieven. Dat levert de al gauw €370 per jaar op! Vul je adres en verbruik in en vergelijk alle leveranciers om te zien hoeveel jij kunt besparen.
Vergelijk Energie

 

Uw privacy loopt gevaar

De voornaamste klacht over de slimme meter gaat over privacy. De slimme meter maakt het energieleveranciers mogelijk te allen tijde uw verbruik in te zien. Dit lijkt in eerste instantie misschien niet waardevolle data, maar aan de hand van uw verbruik kan de leverancier natuurlijk veel informatie herleiden.

Hoe laat staat u op? Hoe laat gaat u naar bed? Wanneer bent u thuis?

Hoewel het technisch gezien mogelijk is continu uw verbruik uit te lezen, mogen energieleveranciers dit wettelijk niet. Toch voelen veel consumenten zich hier ongemakkelijk bij en besluiten daarom geen slimme meter te nemen.

 

De veiligheid van uw gegevens

Uw verbruiksgegevens worden via een internetverbinding naar de energieleverancier verstuurd. Het is de bedoeling dat anderen niet bij deze informatie kunnen. Het is alleen de vraag of dat daadwerkelijk zo is. Begin 2015 was het een journalist gelukt om met een beperkt aantal persoonsgegevens privédata van een klant te verkrijgen. Een hacker zou dus mogelijk bij uw gegevens kunnen komen.

 

Salderen werkt anders

Wekt u zelf energie op met zonnepanelen? Dan werkt de slimme meter anders dan een analoge. De analoge meter draait terug als u teruglevert aan het net. Dit maakt salderen mogelijk. Een slimme meter registreert de teruggeleverde stroom apart. Dit maakt het voor de energieleverancier mogelijk tegen een ander tarief de teruggeleverde stroom te vergoeden.

 

Zijn er voordelen aan de slimme meter?

We benoemden tot nu toe alleen de negatieve kanten van de slimme meter. Er zijn natuurlijk ook redenen om wel een slimme meter te nemen. Een paar voordelen op een rij:

  • De energierekening is voortaan nauwkeurig;
  • U hoeft nooit meer zelf de meterstanden op te nemen of een meteropnemer binnen laten;
  • U ontvangt tweemaandelijks een overzicht van uw energieverbruik;
  • Verhuizen kan probleemloos (geen gedoe met meterstanden);
  • U krijgt makkelijker inzicht in uw energieverbruik.

Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat zal u zelf moeten bepalen.

 

Wat zijn uw opties?

Veel mensen denken dat ze verplicht zijn een slimme meter aan te nemen. Dit is dus niet het geval. Als u een slimme meter wordt aangeboden hebt u drie opties.

 

1 – Weiger de slimme meter

U mag de slimme meter weigeren. Uw meter wordt wel vervangen, maar u krijgt een digitale meter zonder communicatiemogelijkheden. De energieleverancier kan dan niet uw meter op afstand uitlezen. Als uw huidige meter nog naar behoren functioneert, mag u deze tot het einde van de levensduur blijven gebruiken. Als u de slimme meter weigert, moet u als vanouds de meterstanden zelf doorgeven aan uw energieleverancier.

 

2 – Zet de slimme meter uit

Als u liever niet heeft dat uw energieleverancier uw verbruik op afstand kan uitlezen, is het een optie de slimme meter uit te laten zetten. U laat de slimme meter plaatsen, maar geeft wel bij uw netbeheerder aan dat de communicatiemogelijkheden niet mogen worden gebruikt. Dit is ook een optie als u verhuist naar een woning met slimme meter, maar uw verbruik niet door de leverancier wil laten uitlezen.

 

3 – Accepteer de slimme meter

U vindt de slimme meter prima. Het is handig dat u niet meer de meterstanden hoeft door te geven aan uw energieleverancier en de slimme meter geeft u inzicht in uw eigen verbruik. Dan is er natuurlijk niets aan de hand. Laat de netbeheerder de slimme meter met alle communicatiemogelijkheden installeren in uw huis.

Mardon Peterson

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: