Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Een derde Nederlanders weet niet dat energietarieven historisch laag zijn

Ruim 1,7 miljoen mensen stapten in het afgelopen jaar over van energieleverancier, een stijging van meer dan 6 procent. Door de coronacrisis zitten mensen meer thuis, wat effect heeft op het energieverbruik en op de behoefte om over te stappen om de energiekosten terug te dringen. EasySwitch.nl onderzocht of Nederlanders merken dat hun energieverbruik verandert en of zij beter op hun verbruik zijn gaan letten.

 

Historisch lage tarieven

Een van de redenen om juist nu over te stappen is dat de energietarieven in jaren niet zo laag zijn geweest als nu. Ondanks de vele nieuwsberichten hierover in de media, is een derde van de ondervraagden hiervan nog niet op de hoogte. Frederik van der Veen, CEO van EasySwitch.nl: “Het stijgende aantal overstappers is goed nieuws. Steeds meer mensen zien het voordeel in om over te stappen en zo te besparen om hun energierekening. Zeker nu de tarieven zo laag zijn. Toch zitten nog steeds veel consumenten bij dezelfde leverancier en hebben een duur variabel contract, terwijl juist zij flink kunnen besparen. Uit de jaarlijkse energiemonitor van de ACM* blijkt dat zij tot €660 kunnen besparen als zij kiezen voor een vast contract van een jaar.”
 

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5ee3817043459"></iframe>

 

Meeste consumenten zijn niet bang voor een hogere energierekening

Ondanks het thuiszitten blijken de meeste consumenten niet bang te zijn dat hun energierekening aan het eind van het jaar veel hoger uit gaat vallen. Uit ons onderzoek blijkt dat 73 procent van de ondervraagden zich hier niet druk over maakt. Ook zijn de meeste ondervraagden, ruim twee derde, niet actief bezig om hun energieverbruik terug te dringen.

De groep die wel extra op hun energieverbruik let, gaat hier verschillend mee om. Meer vrouwen geven aan dat zij nu extra op hun verbruik letten (35%) dan mannen (28%). Vrouwen doen dit vooral door stekkers uit het stopcontact te halen, om te voorkomen dat apparaten lang op stand-by stand blijven staan. Mannen zijn eerder bereid om te investeren in duurzame oplossingen zoals een slimme thermostaat of duurzame verlichting zoals spaarlampen en LED-verlichting.

 

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5ee397edaaf50"></iframe>

 

Geen angst voor hoge rekening ondanks gestegen gebruik van apparatuur

Ondanks dat Nederlanders verschillende huishoudelijke apparaten wel meer zijn gebruiken, zijn ze niet bang voor een hogere energierekening. Vooral het gebruik van computers en laptops is flink gestegen. 70 procent van de ondervraagden geeft aan deze apparaten meer te gebruiken nu zij meer thuis zijn. Een logisch gevolg nu veel mensen vanuit huis moeten werken. Ook de televisie wordt door veel ondervraagden vaker aangezet (52%) en we maken meer gebruik van het koffiezetapparaat (49%).

“De apparaten die vaker worden gebruikt, zijn onmisbaar als we thuis zijn. Dit zijn echter ook apparaten die veel energie verbruiken. Om de energierekening aan het eind van het jaar daadwerkelijk niet hoger uit te laten vallen, kan het geen kwaad om te kijken of welke manieren je kan besparen op je verbruik. En natuurlijk blijft overstappen van energieleverancier een van de makkelijkste manieren om je rekening laag te houden. Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken”, aldus Van der Veen.

 

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5ee39fa90f5a9"></iframe>

 

Voor vragen of meer informatie over dit onderzoek, kun je mailen naar onze PR Manager Willemijn Kuitenbrouwer, willemijn@easyswitch.nl.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: