Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Hittegolf: zo houd je je hoofd koel tijdens de warme dagen

Parasol

Deze week krijgen we te maken met tropische temperaturen. Heerlijk als je ergens aan het water zit, maar minder prettig als je thuis aan het werk bent of ‘s avonds wilt slapen. Wij hebben 6 tips op een rijtje gezet om jou te helpen ook binnen het hoofd koel te houden.

Tip 1. Blaas de warmte ‘s ochtends uit je huis

In de ochtend is de temperatuur buiten nog niet opgelopen en staat de zon nog niet op je huis te branden. Gebruik dit moment om de koele buitenlucht naar binnen te halen. Zet hiervoor de ramen en deuren tegen elkaar open en plaats een ventilator in de deuropening, gericht op de gang. Zo ontstaat er een luchtstroom die de warme lucht uit je kamer naar de gang blaast en tegelijkertijd de koele lucht van buiten naar binnen trekt.

Tip 2. Houd je huis overdag koel

Heb je de warme lucht uit je huis gekregen? Dan moet je deze buiten proberen te houden. Sluit de ramen en deuren en doe de gordijnen of luxaflex dicht van de ramen waar de zon op schijnt. Zo warmt je huis overdag zo min mogelijk op.

Tip 3. Maak van je koffie een ijskoffie

Werk je thuis, heb je behoefte aan koffie, maar heb je geen zin om daar een hitte-aanval van te krijgen? Maak van je koffie dan een ijskoffie. Je kunt deze op honderd verschillende manieren maken, maar ook de simpelste variant met koffie, ijsblokjes en eventueel een schepje suiker zorgt al voor de perfecte combinatie tussen een verkoelend drankje en je verdiende koffie.

Tip 4. Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit

Alle apparaten in huis die werken op elektriciteit, stralen warmte uit. Zet deze zoveel mogelijk uit (niet op stand-by) als je ze niet gebruikt. Stel het rondje stofzuigen ook even uit tot een koeler moment, hier komt veel warmte vanaf en je krijgt het er zelf behoorlijk warm van.

Tip 5. Koop verkoelende apparatuur

Om je huis en vooral jezelf extra af te koelen kun je verkoelende apparaten aanschaffen zoals een airco, aircooler of ventilator. Deze hebben allemaal een ander effect en ook een ander prijskaartje. We zetten hier de voor- en nadelen van de verschillende apparaten op een rijtje.

 
(Mobiele) Airco
Voordelen
– Het enige apparaat van de drie die de temperatuur in de ruimte daadwerkelijk kan verlagen.
– Een mobiele airco kun je in iedere kamer plaatsen die je wilt verkoelen.
 
Nadelen
– Duur in aanschaf. De meeste mobiele airco’s koop je vanaf ongeveer €200.
– Hoog energieverbruik. De energiekosten van een airco lopen snel op tot ongeveer €25 per week (bij intensief gebruik).
– Een airco heeft een afvoerslang om de warmte naar buiten af te voeren. Deze moet je in de muur laten monteren of je moet hem uit een raam hangen. In het laatste geval kan er warme lucht via het raam naar binnen stromen.
 
Conclusie: Fijn als het ondraaglijk warm in huis is, maar duur als je hem maar een aantal dagen per jaar gebruikt.
 
Aircooler
Voordelen
– Goedkoper in aanschaf (vanaf €100) en energieverbruik (ongeveer €5 per week) dan een airco.
– Vaak heel mobiel, waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen van de ene kamer naar de ander.
– Het zorgt voor een verkoelende luchtstroom.
– Doordat hij werkt op water, neemt de luchtvochtigheid toe wat prettig kan zijn op droge warme zomerdagen.
 
Nadelen
– Zorgt niet voor een daadwerkelijke temperatuurverlaging van de kamer. Het is eerder een luxe ventilator.
– Qua prijs een stuk duurder dan een ventilator.
– Op vochtige dagen zorgt het voor een gevoel van benauwdheid.
 
Conclusie: Zit qua prijs en effect tussen de airco en ventilator in. Dit kan de perfecte tussenweg zijn, of juist op beide vlakken de plank mis slaan. Bepaal van tevoren goed wat het gewenste effect is en hoeveel je bereid bent om hiervoor te betalen.
 
Ventilator
Voordelen
– De goedkoopste optie in aanschaf (vanaf €15) en verbruik (ongeveer €1,70 per week).
– Je kunt een ventilator makkelijk verplaatsen, zodat je altijd kunt zorgen dat hij op jezelf gericht staat.
 
Nadelen
– Een ventilator zorgt alleen voor luchtverplaatsing en verkoelt de ruimte niet.
– De goedkoopste varianten maken vaak veel geluid. Wil je hem ‘s nachts gebruiken, dan kan het lonen om voor een duurdere en stille variant te kiezen.
 
Conclusie: De goedkoopste optie, maar het zorgt alleen voor een aangenaam briesje en niet voor daadwerkelijke verkoeling.

 

Tip 6. Maak van jouw ventilator een airco

Je kunt je ventilator ook zelf transformeren tot aircooler door een fles met ijswater voor de ventilator te zetten. De lucht die langs het ijswater komt, koelt af en zorgt voor een verkoelend briesje. Zet de fles wel in een bakje om een plas water in je huis te voorkomen. Als het ijswater smelt ontstaat er namelijk condens op de buitenkant van de fles die anders op je vloer loopt.

Verdien je extra elektriciteit terug door over te stappen van energieleverancier

Met de verwachte tropische temperaturen wil je de airco of ventilator natuurlijk niet uitzetten om energie te besparen, daar is het te warm voor. Maar je kunt je energiekosten wel laag houden door over te stappen van energieleverancier. Dit scheelt een paar honderd euro per jaar. Zo kan je verkoelen en besparen tegelijk!

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: