Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Zonnepanelen

Steeds meer mensen en bedrijven investeren in zonnepanelen om de energierekening naar beneden te brengen en bij te dragen aan een schoner milieu. Maar hoe rendabel zijn zonnepanelen nou eigenlijk en wat komt er verder allemaal bij kijken?

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel biedt de mogelijkheid om zonlicht om te zetten in elektrische stroom. Deze duurzame stroom kan door een transformator worden omgezet in wisselstroom zodat je de stroom thuis kunt gebruiken. De zonnepanelen hebben meestal het kenmerkende uiterlijk van donkerblauw of zwart gekleurde platen welke op je dak worden geïnstalleerd.

Wist je dat de zon helemaal niet fel hoeft te schijnen om zonne-energie om te zetten in stroom? Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen stroom! In zo’n 3 jaar bespaart een zonnepaneel meer CO2-uitstoot dan het kostte om het paneel te maken.

zonnepanelen

Hoe werkt het?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zijn gemaakt van een materiaal dat stroom geleidt als er licht op valt, zoals silicum. Als er zon op het zonnepaneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom. Ook bij indirect zonlicht zorgen de zonnepanelen voor stroom. De stroom die ontstaat, noem je gelijkstroom. Door middel van een omvormer wordt deze stroom omgezet in wisselstroom; de stroom die uit je stopcontact komt en waar je apparaten op werken. De omvormer stuurt deze stroom het elektriciteitsnet op, zodat deze direct gebruikt kan worden. De energie die ontstaat noem je groene stroom ofwel zonne-energie.

Hoe duur zijn zonnepanelen?

Er zijn veel verschillende soorten met wisselende prijzen. Daarnaast zijn de kosten voor het installeren van de zonnepanelen sterk afhankelijk van jouw dak. Sommige bedrijven verkopen losse zonnepanelen vanaf €250, andere bedrijven hanteren andere voorwaarden, zoals het verkopen van zonnepanelen vanaf een minimum van 4 panelen.

De uiteindelijke prijs die je betaalt is sterk afhankelijk van het aantal panelen dat op jouw dak past en hoeveel energie je hiermee wilt gaan opwekken. Om een goed beeld te krijgen van het aanbod, kun je bij meerdere bedrijven offertes aanvragen.

Is de prijs het belangrijkst?

Bij het kiezen van een zonnepaneel is niet alleen de prijs belangrijk, maar ook de capaciteit. Hoeveel Wattpiek kan de zonnepaneel opwekken? Dit heeft invloed op de energie die het paneel opwekt en daardoor ook op de energie(kosten) die je bespaart.

Prijs-kwaliteitverhouding vergelijken

Een hoge prijs betekent niet gegarandeerd een hoge capaciteit, waardoor de zonnepanelen misschien niet zo rendabel zijn als je zou willen. Om verschillende panelen te kunnen vergelijken kun je berekenen wat de prijs per capaciteitseenheid is. Dit doe je door de prijs te delen door het aantal Wattpiek.

Voorbeeld prijs/capaciteit verhouding

Stel dat je kunt kiezen tussen een zonnepaneel van €230 met een capaciteit van 260 Wattpiek (Wp) en een zonnepaneel van €200 met een capaciteit van 240 Wattpiek. De eerste zonnepaneel levert per euro 1,13 Wattpiek. De tweede zonnepaneel levert iets meer: 1,2 Wattpiek per euro. In dit geval kan je dus het beste kiezen voor de zonnepaneel van €200 met een capaciteit van 240 Wattpiek, aangezien deze meer capaciteit levert per euro.
zonnepanelen

Hoe efficiënt zijn zonnepanelen?

De nieuwste zonnepanelen worden steeds efficiënter gemaakt, het efficiëntie percentage geeft aan welk deel van het invallende zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. De efficiëntie ligt meestal tussen de 14 en 22 procent. Hoe efficiënter de zonnepanelen zijn, hoe kleiner het oppervlak ervan hoeft te zijn om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van goede zonnepanelen wordt gemiddeld ingeschat op 25 tot 30 jaar. Ook met een lange terugverdientijd houd je vele jaren over om te kunnen profiteren van je investering. De meeste producenten geven een productiegarantie van 80% af na 25 jaar. Dit houdt in dat zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van zijn oorspronkelijke vermogen heeft.

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

De energie die een zonnepaneel kan leveren wordt ingeschat aan de hand van het maximum aantal Wattpiek dat wordt opgewekt gedurende de zonnigste uren van het jaar. In Nederland schijnt de zon ongeveer 880 uren op maximale zonnetemperatuur en -intensiteit. Tijdens deze uren wekken je zonnepanelen hun maximale aantal Wattpiek energie op, als je deze capaciteit vermenigvuldigt met het aantal uur weet je de opbrengst van je zonnepanelen.

Hoe zat het nou met efficiëntie, capaciteit en opbrengst?

Efficiëntie, capaciteit en opbrengst zijn verschillende termen die samen bepalen hoe rendabel jouw zonnepanelen zijn.

De efficiëntie bepaalt hoeveel procent van de zonnestralen door je zonnepanelen wordt omgezet in elektriciteit. Van het zonlicht dat op jouw zonnepanelen schijnt wordt bijvoorbeeld 15 procent omgezet in elektriciteit.

De term capaciteit drukt vervolgens uit hoeveel Wattpiek elektriciteit deze 15 procent is. De maximale capaciteit van een zonnepaneel vermenigvuldigt met het aantal zonuren dat deze capaciteit bereikt kan worden, vormt de opbrengst van jouw zonnepanelen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Gemiddeld wordt een terugverdientijd van 9 jaar aangenomen. De combinatie van zonnepanelen die goedkoper worden en een hoger rendement hebben zorgt ervoor dat de terugverdientijd steeds korter wordt.

Je maandelijkse energierekening valt lager uit!

Jouw investering is na ongeveer 9 jaar terugverdiend, maar daarvoor zal je maandelijkse energierekening lager uitvallen waardoor je vaste lasten dalen. Daarnaast kun je na de terugverdientijd nog ruim 15 jaar profiteren van de gratis duurzame energie die jouw zonnepanelen opwekken.

Geldt dit rendement ook in Nederland?

Zonnepanelen werken niet alleen met een strak blauwe lucht, ook bij een bewolkte hemel zal het daglicht zorgen voor het opwekken van energie. Je zonnepanelen zullen weliswaar meer energie opleveren wanneer de zon fel schijnt, maar ook met het Nederlandse weer leveren zonnepanelen een hoog rendement op.

Hoeveel CO2 bespaar ik met mijn zonnepanelen?

Naast het besparen op de energierekening draag je ook bij aan een schoner milieu. Door het opwekken van 1 kWh stroom met jouw zonnepanelen bespaar je een uitstoot van 0,49 kg CO2. Afhankelijk van de capaciteit en het aantal zonnepanelen op jouw dak kun je de persoonlijke uitstoot flink terugbrengen.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf installeren?

Het wordt afgeraden om de installatie voor eigen rekening te nemen. Bij de installatie komt namelijk veel kennis en nauwkeurigheid kijken. Een gespecialiseerde installateur weet welke hellingshoek en richting de zonnepanelen zo rendabel mogelijk maken, als je dit zelf doet, loop je de kans dat je zonnepanelen niet het maximum aantal zonnestralen opvangen.

Hoelang heb ik garantie?

Bij het kopen van zonnepanelen wordt meestal een garantie gegeven van 10 jaar. Om je investering winstgevend te maken, wil je er zeker van zijn dat jouw zonnepanelen voor een lange tijd meegaan. Dit kun je veilig stellen door bij de aanschaf op te letten hoeveel garantie wordt gegeven.

Let bij goedkope zonnepanelen op of je wel garantie hebt, anders kan goedkoop snel duurkoop worden.

De salderingsregeling en terugleversubsidie

De salderingsregeling geldt op dit moment voor iedereen die zonnepanelen heeft en meer energie opwekt dan wordt gebruikt. Als je meer stroom opwekt dan je afneemt, verrekent de energieleverancier het stroomverbruik dat je hebt teruggeleverd met wat zij jou geleverd hebben. Je betaalt dus alleen voor de energie die je extra verbruikt. Dit wordt ‘salderen’ genoemd.

Er is een salderingsgrens. Dit is de maximale hoeveelheid energie die je van je energiebedrijf krijgt. Je kan dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd krijgt. Wat je salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.

In 2020 wordt de salderingsregeling afgeschaft en vervangen voor een andere subsidieregeling. Dit wordt de terugleversubsidie genoemd. Bij deze nieuwe subsidie wordt de energie die je hebt teruggeleverd niet meer afgetrokken van wat je hebt verbruikt. In plaats daarvan krijg je per kWh een terugleververgoeding en van de overheid een terugleversubsidie. De hoogte van de terugleversubsidie is nog niet bekend. Salderen is met de terugleversubsidie dus niet meer mogelijk.

De toekomst van zonnepanelen

De stroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen gebruik je zelf of wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Er zijn op dit moment nog geen mogelijkheden om deze elektriciteit op te slaan. Op donkere dagen ben je daarom nog steeds afhankelijk van de stroom van je energieleverancier. Er worden accu’s ontwikkeld die ervoor gaan zorgen dat je op mooie dagen stroom kunt opslaan en deze stroom kunt gebruiken op dagen dat het minder mooi weer is, bijvoorbeeld de Tesla Powerwall.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Het kan niet precies worden vastgesteld hoeveel tijd het kost om je zonnepanelen terug te verdienen, dit is namelijk van veel verschillende factoren afhankelijk; de prijs van de zonnepanelen, de capaciteit, de hoeveelheid zonnepanelen en de hellingshoek en windrichting van jouw dak. Een ervaren installateur kan echter wel een voorbeeld berekening maken.

Als je zonnepanelen aanschaft met een langdurige garantie en deze laat installeren door een gespecialiseerde installateur zullen de zonnepanelen zichzelf hoogstwaarschijnlijk terugverdienen en nog lange tijd winstgevend zijn.

Ik heb geen dak, maar wil wel zonnepanelen. Kan dat?

Wanneer jij in een flat woont of je dak deelt met meerdere bewoners, zijn er toch mogelijkheden om te profiteren van zonne-energie. Zo is het mogelijk om je aan te sluiten bij een coöperatie. Samen met een groep mensen leg je geld in waarvan een park met zonnepanelen aangelegd kan worden, waarna je ook samen profiteert van de opgewekte groene energie.

Een aantal energieleveranciers bieden deze optie ook aan, voorbeelden zijn:

3 tips om nog sneller je geld terug te verdienen

Zonnepanelen verdienen zichzelf in een aantal jaren terug, maar er zijn een aantal mogelijkheden om deze terugverdientijd nog korter te maken:

  • Vraag subsidie aan. Op provinciaal en gemeentelijk niveau zijn er nog mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van je huis. Deze subsidies kunnen flink oplopen.
  • Trek btw af van je belastingaanslag. Als eigenaar van zonnepanelen word je gezien als ondernemer; je bent een stroomproducent. De btw die je hebt betaald voor de aanschaf en installatie mag je daarom aftrekken van je belastingaanslag.
  • Laat de installatie over aan de expert. Installateurs die zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen weten in welke hoek en windrichting je de meeste zon op zult vangen. Hoe meer zon jouw panelen opvangen, hoe meer energie je zonnepanelen zullen opleveren.

Energiecontracten vergelijken? Klik hieronder op de button en vergelijk energieleveranciers.
Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Dit moet je weten over duurzame energie

In deze blog leg ik je graag uit wat duurzame energie precies inhoudt en hoe jij zeker weet dat jouw energie duurzaam is.   Wat houdt duurzame...

Lees meer
Energie

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Vorig jaar waren de energieprijzen nog historisch laag vanwege de milde winter, lage olieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels komt het einde...

Lees meer
Energie

Coronaversoepelingen zorgen in de zomer voor dalende energietarieven

De vraag rondom overstappen is vaak: wat is het beste overstapmoment? Het afgelopen jaar was een turbulente tijd op de energiemarkt. Vorig jaar in april waren...

Lees meer