whatsapp
call-icon

Duurzame energie

Duurzame energie is energie die onbeperkt kan worden opgewekt en die niet schadelijk is voor de mens of het milieu. Het is schone energie en wordt ook wel hernieuwbare of groene energie genoemd. Daarnaast moet de energie op een wijze worden opgewekt waarbij geen luchtvervuiling ontstaat en weinig CO2 wordt uitgestoten.

Duurzaamheid en fossiele brandstoffen

Als we het hebben over duurzame energie worden vaak de fossiele brandstoffen genoemd. Waar duurzame energie als ‘groen’ wordt aangemerkt, noemen we energie uit fossiele brandstoffen ‘grijs’. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen ontstaat er namelijk luchtvervuiling en CO2. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de verbranding van deze brandstoffen direct bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als met kernenergie elektriciteit wordt opgewekt, ontstaat er geen CO2. Toch wordt dit ook grijze energie genoemd, vanwege het nucleaire afval dat ontstaat.

Soorten duurzame energie

Er zijn verschillende soorten duurzame energie. We onderscheiden de soorten duurzame energie naar de bron waaruit de energie wordt gewonnen. Duurzame energie kan uit de volgende bronnen worden opgewekt.

Deze vormen van energieopwekking hebben geen tot nauwelijks invloed op de klimaatverandering of het broeikaseffect.

 

Windenergie

Windenergie is een onuitputtelijke en schone bron van energie. De CO2-uitstoot is wel vijftig keer lager dan bij grijze stroom het geval is. Wind wordt met behulp van grote windmolens opgevangen en omgezet in stroom. Bij het bouwen van een windmolen moet energie worden gebruikt, hier kan wat CO2 bij vrijkomen. Na 3 tot 6 maanden heeft de windmolen die CO2-uitstoot weer bespaard. De levensduur van een windmolen is zo’n 20 jaar. Het levert tot 80 keer meer energie op dan wordt verbruikt bij de bouw. Er kleven ook enkele nadelen aan windenergie. De windmolens kunnen overlast geven aan omwonenden. Met name de geluidsoverlast is dan een probleem. Daarnaast vinden sommigen dat de windmolens het landschap ontsieren. Er wordt zelfs gesproken van landschapsvervuiling. 

Meer over windenergie.

Zonne-energie

Bij zonne-energie denk je waarschijnlijk aan zonnepanelen. Dat is niet raar, in Nederland is dat de meest toegepaste vorm van zonne-energie. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld de zonneboiler of de zonneboilercombi. Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom. Zonneboilers gebruiken het zonlicht om kraanwater te verwarmen. De zonneboilercombi verwarmt ook water, maar kan daarnaast zonlicht gebruiken om je woning te verwarmen. Stroom uit zonnepanelen wordt steeds betaalbaarder. Op dit moment kan het zelfs concurreren met grijze stroom. Dit komt voornamelijk door de grote daling in prijs voor zonnepanelen. Welk rendement je kunt halen met zonnepanelen hangt van meerdere factoren af: hoeveel zonnepanelen er zijn geplaatst, de opbrengst en of er een lening is afgesloten voor de financiering. 

Meer over zonne-energie.

Biomassa

Het ondergeschoven kindje van de duurzame energie. We denken vaak aan wind, zon en water bij duurzame energie. Maar wist je dat ruim de helft van de duurzaam opgewekte energie in Nederland afkomstig is uit biomassa?  Er is alleen nog wel onenigheid over hoe duurzaam deze energie eigenlijk is. Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen, denk aan hout, gft-afval, plantaardige olie, mest en gewassen. Biomassa mag als groene energie worden verkocht. Het komt uit een duurzame bron, biomassa zal nooit opraken zoals bij fossiele brandstoffen het geval is. Daarnaast is bio-energie klimaatneutraal, CO2 uit biomassa draagt niet bij aan het toegenomen broeikaseffect. De gebruikte materialen bevatten wel koolstofdioxide (CO2), maar deze waren al aan de oppervlakte aanwezig. Dus netto komt er geen CO2 bij. Fossiele brandstoffen worden uit de aarde gehaald en komen als ‘extra’ CO2 in de atmosfeer. Discussie over de duurzaamheid van biomassa ontstaat over onder andere de zware metalen die vrijkomen bij de verbranding van bijvoorbeeld rioolslib. Ook de oorsprong van de biomassa is onderwerp van discussie. Is palmolie bijvoorbeeld een duurzame bron? Dit wordt vaak op grond geteeld, waar tropisch regenwoud voor is gekapt.

Meer over biomassa.

Aardwarmte en bodemwarmte

Het is mogelijk warmte uit de aardbodem of bodemwater op te vangen. Deze warmte is onuitputtelijk en wordt beschouwd als duurzame energie. Het verschil tussen aardwarmte en bodemwarmte is hoe diep in de aarde de warmte zich bevindt. Aardwarmte is dieper. In Nederland is dit moeilijk bereikbaar en niet kostenefficiënt. Bodemwarmte is wel bereikbaar en wordt gebruikt voor de verwarming van nieuwbouwwoningen. De zon verwarmt de bodem en het bodemwater. Deze warmte kan tot een paar honderd meter in de aardbodem gevangen blijven. Deze warmte kan naar boven gehaald worden door vloeistof te pompen door buizen die tot 100 meter diep de bodem in gaan. Aardwarmte ontstaat door de warmte van de aardkern. Dit is nog dieper en erg moeilijk bereikbaar in Nederland.

Is groene energie uit Nederland duurzamer?

Energieleveranciers in Nederland kunnen Europese certificaten opkopen om de energie die ze opwekken te vergroenen. In Europa is een handel ontstaan in deze certificaten, omdat het de energieleveranciers in staat stelt hun energie als groen te verkopen. Uiteindelijk verandert de samenstelling van de stroom (duurzaam of niet-duurzaam) in Nederland niet door de certificatenhandel. Sommigen pleiten er dus voor om lokaal opgewekte, duurzame energie af te nemen. Op deze manier weet je dat er daadwerkelijk groene stroom op het net erbij komt door de energieleverancier. Het is een complex onderwerp. Je kunt binnenkort meer informatie hierover van ons verwachten.

Duurzame energie in huis

De makkelijkste manier om duurzame energie in huis te halen, is door groene stroom af te nemen. Voor consumenten is groene stroom in de meeste gevallen net zo duur. In sommige gevallen is de keuze voor groene stroom zelfs voordeliger dan grijze stroom. Hoe weet je bij welk energiecontract je groene stroom ontvangt? Daar hebben we in onze vergelijker rekening mee gehouden. Maak gebruik van onze filteroptie om groene energiecontracten te selecteren.

 

Vergelijk Energie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Duurzame energie in Nederland, zo staan we ervoor

We bevinden ons midden in de energietransitie en de klimaatdoelstellingen van 2020 komen dichterbij. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen...

Lees meer
Door: Willemijn

Energierekening voor kwetsbare groep onduidelijk en te hoog

Als je je geldzaken niet op orde hebt, kun je bij een nieuw energiecontract tegen een hoge waarborgsom aanlopen. Geef je een budgetbeheerder de...

Lees meer
Door: Sander de Wit

1 huis maar meerdere energieleveranciers, iets voor jou?

Vanaf 2018 kun je ervoor kiezen om stroom van meerdere energieleveranciers af te nemen. Via een tweede elektriciteitsmeter kun je zelf bepalen welke apparaten...

Lees meer