Groene Energie Vergelijken | Kies ECHTE groene energie | EasySwitch

Groene energie

Groene energie is de laatste jaren steeds belangrijker geworden vanwege de klimaatverandering. Een goed milieu begint echter bij jezelf, maar hoe? Een simpele eerste stap: overstappen naar groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windkracht en waterkracht. Wil jij graag groene energie, maar ook blijven besparen? Via EasySwitch.nl kun je eenvoudig groene energie vergelijken en overstappen. Met behulp van het duurzaamheids filter in de vergelijker krijg jij alleen energiecontracten te zien die écht duurzaam zijn. Zo ben je voordelig uit en draag je bij aan een beter milieu!

Vergelijk energieleveranciers

Wat is groene energie?

Groene energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals de zon, de wind, waterkracht of biomassa. Met deze bronnen kun je oneindig energie opwekken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die raken na verloop van tijd op. Als we over energie spreken onderscheiden we twee begrippen: stroom en gas. Binnen groene energie onderscheiden we groene energie en groen gas.

Groene energie in Nederland

Bij de productie van groene energie komt geen of zeer weinig CO2 vrij. Groene energie is daarom minder schadelijk voor mens en milieu. De tegenhanger van groene energie is grijze stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Onder fossiele brandstoffen verstaan we aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Bij het opwekken van grijze stroom komt veel CO2 vrij en wordt het broeikaseffect versterkt.

De verschillende soorten groene stroom

windenergie
Windenergie
Door middel van windmolenparken op land en zee wordt elektriciteit opgewekt als er voldoende wind staat. Zo wordt onbeperkt schone energie opgewekt. Tijdens de bouw van een windmolen kan wat CO2 vrijkomen, na drie tot zes maanden heeft de windmolen deze CO2-uitstoot alweer bespaard. De levensduur van een windmolen is ongeveer twintig jaar. Om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bijvoorbeeld een kolencentrale, stoot een windmolen in twintig jaar tijd vijftig maal minder CO2 uit. Uiteindelijk levert een windmolen tachtig keer meer energie op dan is verbruikt gedurende de bouw.
zonne-energie
Zonne-energie
Zonne-energie kan worden opgewekt door zonneboilers, zonneboilercombi of zonnepanelen. Via zonneboilers wordt het licht van de zon gebruikt om water mee te verwarmen. Met een zonneboilercombi wordt zowel het kraanwater als de woning verwarmd. Zonnepanelen zijn de meest bekende en toegankelijke manier om stroom op te wekken. Het rendement van zonne-energie is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de weersomstandigheden. Wanneer je zelf niet over een dak beschikt kun je je aansluiten bij een zonne-energie collectief: zo kan iedereen zelf zonne-energie opwekken.

 

waterkracht
Waterkracht
Met turbines wordt waterkracht van stromend water gebruikt om energie op te wekken die groen is. Van de totale hoeveelheid opgewekte groene energie is maar een deel opgewekt door waterkracht. Het grootste deel wordt opgewekt in het buitenland. Noorwegen bijvoorbeeld, aangezien daar flinke hoogteverschillen en overvloedige watervoorraden zijn. Nederland heeft een aantal middelgrote waterkrachtcentrales bij rivieren. Daarbij moet er bij het plaatsen van waterkrachtcentrales rekening gehouden worden met het verstoren van ecosystemen.
biomassa
Biomassa
Biomassa bestaat uit plantaardig en dierlijk afval. Door dit te vergisten, verbranden of vergassen kan er energie worden opgewekt. Biomassa kan bestaan uit tuinafval, rioolslib, mest, gewassen, hout, gft-afval of plantaardige olie. De helft van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland afkomstig uit biomassa. Maar bij de verwerking van biomassa tot energie komt er wel CO2 vrij. Daardoor bestaat er twijfel over de duurzaamheid van biomassa. Biomassa is alleen duurzaam als er geen speciale plantages of extra hout wordt gekapt voor de verbranding.

Krijg ik echte groene stroom?

Steeds meer energieleveranciers leveren groene stroom. Alleen niet alle groene stroom is ook daadwerkelijk groen, hoe kan dat?
In Europa mogen energieleveranciers die daadwerkelijke groene stroom opwekken Garantie van Oorsprong (GvO) certificaten verkopen. Dit gebeurt wanneer een leverancier meer groene stroom opwekt dan wat die kwijt kan. Deze GvO’s worden verkocht aan leveranciers die (te) weinig groene stroom opwekken of helemaal geen. Met een GvO mag een energieleverancier claimen dat hij groene energie levert, terwijl hij eigenlijk grijze energie levert.

Hoe kan je erachter komen of jouw energieleverancier wel echte groene stroom levert?

Als eerste kan je kijken naar het onderzoek van WISE in samenwerking met de Consumentenbond. Zij onderzoeken elk jaar hoe duurzaam de energieleveranciers van Nederland daadwerkelijk zijn. Elke leverancier wordt beoordeeld op investeringen, inkoop en levering. Hier komt een cijfer uit en dat cijfer laat zien hoe groen een energieleverancier daadwerkelijk is. In de afbeelding hiernaast zie je welke laatste beoordeling de particuliere energieleveranciers in Nederland van WISE hebben gekregen. Op de pagina van de energieleverancier zelf lees je waarom jouw energieleverancier een hoge of lage beoordeling van WISE heeft gekregen. Ga dus snel naar de pagina van jouw energieleverancier.
Als tweede vinden wij dat een duurzaam of groen contract alleen zo mag worden genoemd als de energie in Nederland wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen: wind, water en zon. En wanneer het gas minstens CO2-gecompenseerd is. Daarom kan je bij ons het filter duurzaamheid aanzetten in de vergelijker en krijg je alleen de energiecontracten te zien, waarvan de energie echt groen is.

Bron: WISE

Groen gas

Echt groen gas bestaat niet, bij het verbranden van gas komt altijd CO2 vrij. Wel bestaan er duurzame manieren om grijs gas wat groener te maken. De meest groene manier is biogas. Biogas bestaat uit onder andere resten van groente en fruit, tuinafval, koeienmest en slib. Nadat het gas gezuiverd en gedroogd is kan het gebruikt worden. Thuis merk je geen verschil tussen grijs gas en biogas. Biogas is wat duurder, maar wel duurzamer.

Een andere manier om gas wat groener te maken is door de CO2-uitstoot van grijs gas te compenseren. Leveranciers investeren in buitenlandse klimaatprojecten, zoals het grootschalig planten van bomen. Hierdoor wordt het geleverde grijze gas een beetje groen.

Is groene energie duurder dan grijze energie?

Bij het antwoord op deze vraag moet er onderscheid gemaakt worden tussen het daadwerkelijk opwekken van groene energie en het afsluiten hiervan.  Het is (nu nog) duurder om groene energie te maken. Wat betreft het afsluiten van groene energie, dit kan tegenwoordig goedkoper zijn. Maar dit is alleen het geval wanneer een energieleverancier de grijze stroom ‘vergroent’ met behulp van GvO-certificaten. Wanneer een energieleverancier groene stroom zelf opwekt en geen gebruik maakt van GvO’s is groene energie iets duurder.

Groene energieleveranciers vergelijken

Als jij alleen energieleveranciers wilt vergelijken die écht groene energie contracten hebben. Zet dan in onze vergelijker het duurzaamheidsfilter aan en je krijg alleen contracten met duurzame energie te zien met écht groene energie en minstens CO2-gecompenseerd gas.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer