Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Groene energie

Groene energie is de laatste jaren steeds belangrijker geworden vanwege de klimaatverandering. Een goed milieu begint echter bij jezelf, maar hoe? Een simpele eerste stap: overstappen naar groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windkracht en waterkracht. Wil jij graag groene energie, maar ook blijven besparen? Via EasySwitch kun je eenvoudig groene energie vergelijken en overstappen. Zo ben je voordelig uit en draag je bij aan een beter milieu!

Vergelijk groene energie

Wat is groene energie?

Groene energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals de zon, de wind of waterkracht. Met deze bronnen kun je oneindig energie opwekken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die op raken. Als we over energie spreken onderscheiden we twee begrippen; stroom en gas. Binnen groene energie onderscheiden we groene energie en groen gas.

Groene energie in Nederland

Bij de productie van groene energie komt geen of zeer weinig CO2 vrij. Groene energie is daarom minder schadelijk voor mens en milieu. De tegenhanger van groene energie is grijze stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Onder fossiele brandstoffen verstaan we aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Bij het opwekken van grijze stroom komt veel CO2 vrij en wordt het broeikaseffect versterkt.

Windenergie

Door middel van windmolenparken op land en zee wordt elektriciteit opgewekt als er voldoende wind staat. Zo wordt onbeperkt schone energie opgewekt. Tijdens de bouw van een windmolen kan wat CO2 vrijkomen, na drie tot zes maanden heeft de windmolen deze CO2-uitstoot alweer bespaard. De levensduur van een windmolen is ongeveer twintig jaar. Om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bijvoorbeeld een kolencentrale, stoot een windmolen in twintig jaar tijd vijftig maal minder CO2 uit. Uiteindelijk levert een windmolen tachtig keer meer energie op dan is verbruikt gedurende de bouw.

Zonne-energie

De meeste zonne-energie wordt opgewekt via zonnepanelen. Deze vangen het licht van de zon op en wekken zo energie op die groen is. Het rendement van zonne-energie is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de weersomstandigheden. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds voordeliger geworden. Als gevolg hiervan kan energie die groen is qua prijs concurreren met grijze stroom. Zonnepanelen zijn alleen niet de enige manier om de zon te benutten. Via zonneboilers wordt het licht van de zon gebruikt om water mee te verwarmen. Met een zonneboilercombi wordt zowel het kraanwater als de woning verwarmd.

Waterkracht

Met turbines wordt waterkracht van stromend water gebruikt om energie op te wekken die groen is. Deze vorm van energie kan blijvend worden opgewekt en daarbij komen geen schadelijk stoffen vrij. Van de totale hoeveelheid opgewekte groene energie is maar een deel opgewekt door waterkracht. Het grootste deel wordt opgewekt in het buitenland. Noorwegen bijvoorbeeld, aangezien daar flinke hoogteverschillen en overvloedige watervoorraden zijn. Nederland heeft een aantal middelgrote waterkrachtcentrales bij rivieren.

Biomassa

Door biomassa te vergisten, verbranden of vergassen, wordt er energie opgewekt die groen is. Biomassa kan bestaan uit tuinafval, rioolslib, mest, gewassen, hout, gft-afval of plantaardige olie. Deze vorm van energie opwekken geniet minder bekendheid dan zonne-energie, windenergie of waterkracht. Toch is de helft van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland afkomstig uit biomassa. Biomassa mag groene energie worden genoemd aangezien het uit een duurzame bron afkomstig is. Toch bestaat daar enige twijfel over. Biomassa is in feite afval en daar willen we eigenlijk niet van afhankelijk zijn voor onze energie.

Groene energie of sjoemelstroom?

Steeds meer energieleveranciers adverteren met groene energie. Dit is vrij opmerkelijk aangezien er in Nederland niet zoveel groene energie wordt opgewekt. Deze groene energie kan dan ook eigenlijk grijze stroom zijn. Hoe kan dat?

Alle duurzame energiebronnen hebben certificaten voor de groene energie die ze produceren. Deze certificaten, genaamd Garantie van Oorsprong (GvO), geven inzicht in hoe en waar de groene energie is opgewekt. Eén GvO is één jaar geldig en staat voor duizend kWh energie. Energieleveranciers kopen deze certificaten op om te bewijzen dat zij groene energie leveren.

Binnen Europa mag er gehandeld worden in GvO’s. In Nederland kan er niet genoeg groene energie worden opgewekt dus kopen leveranciers GvO’s op in het buitenland. Veel GvO’s worden in Noorwegen opgekocht. In Noorwegen wekken ze ontzettend veel groene energie op als gevolg hiervan is er een overschot aan GvO’s. Nederlandse leveranciers kopen deze GvO’s op terwijl de groene energie in Noorwegen blijft.

Leveranciers combineren de in Noorwegen opgekochte GvO’s met de in Nederland opgewekte grijze energie. Zij mogen dan verkondigen dat ze groene energie leveren, maar het tegendeel is waar.

Groen gas

Echt groen gas bestaat niet, bij het verbranden van gas komt altijd CO2 vrij. Wel bestaan er duurzame manieren om grijs gas wat groener te maken. De meest groene manier is biogas. Biogas bestaat uit onder andere resten van groente en fruit, tuinafval, koeienmest en slib. Nadat het gas gezuiverd en gedroogd is kan het gebruikt worden. Thuis merk je geen verschil tussen grijs gas en biogas. Biogas is wat duurder, maar wel duurzamer.

Een andere manier om gas wat groener te maken is door de CO2-uitstoot van grijs gas te compenseren. Leveranciers investeren in buitenlandse klimaatprojecten, zoals het grootschalig planten van bomen. Hierdoor wordt het geleverde grijze gas een beetje groen.

Groene en grijze energieleveranciers

De Consumentenbond heeft samen met Greenpeace , Natuur & Milieu en Wise de stroomranglijst 2020 bekend gemaakt. Hierin zijn alle 30 energieleveranciers opgenomen die in Nederland energie leveren aan consumenten. De leveranciers zijn beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Hieronder vind je de top 5 groenste en grijste leveranciers en een tabel met bekende leveranciers. Achter de naam van de leverancier vind je het cijfer dat zij hebben gescoord.

Groene leveranciers score
Pure Energie 10
Vrijopnaam 10
Energievanons 10
om 10
Powerpeers 10
Anode Energie/3.2

Grijze leveranciers score
sepa green 3,0
Allure 2,8
Qwint 2,8
Naked Energy 2,7
Grote leveranciers score
Greenchoice 8,2
Eneco 8,1
Oxxio 4,2
Essent 4,8
Nuon 4,3

Groene energieleveranciers vergelijken

Hopelijk ben je nu wat wijzer op het gebied van energie en wil je misschien wel overstappen naar een groene energieleverancier. Check dan nu de vergelijker van EasySwitch. Hierin zijn alle groene energie aanbiedingen opgenomen. Vul je gegevens in en ontvang de beste deal. Dan ben jij niet alleen duurzamer bezig, maar ook nog eens voordeliger uit.

 

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer